Съчинение по даден крайДата27.04.2017
Размер11.66 Kb.
Размер11.66 Kb.

Съчинение по даден край
Съчинение по даден край правим, когато съчиняваме разказ или приказка, които завършват с предварително зададен край.

Текстът, който е даден за край, обикновено представлява развръзката на разказа /приказката/, начинът по който завършва случката. Краят на съчинението много често показва каква трябва да е поуката от дадената приказка.


За да се направи такова успешно съчинение, трябва многократно и много внимателно да прочетем дадения край. От него се ориентираме кои са героите, какви са последиците от техните постъпки или действия и коя е основната идея на разказа /приказката/. От дадения край можем да разберем къде и кога се развива действието на случката.

След като се запознаем внимателно с текста, трябва да си представим какво може да се случи преди това. Успехът на съчинението зависи от нашето въображение.

Опитваме се да си представим колкото се може по-ясно началото и развитието на действието. Възможно е да ни хрумнат няколко варианта, трябва да изберем, този който е най-интересен, най-интригуващ и който ни дава възможност да изявим творческата си фантазия.

Преди да пристъпим към записване на текста, правим план на чернова. Той може да бъде променен и коригиран в процеса на съчиняване на разказа /приказката/, но винаги трябва да довежда развитието на действието до дадения край.

Може да се подготвят и опорни думи. Задължително трябва да се запази глаголното време от дадения текст. Важно е съчинената част да е свързана умело с дадения край.При записване на съчинението трябва да използваме ясен, точен и образен език, така че разказаната случка да е интересна и завладяваща.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница