Слънцето свети еднакво за всички“ Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата странаДата24.04.2017
Размер195.96 Kb.
Размер195.96 Kb.

Слънцето свети еднакво за всички“

Център Амалипе организира национална кампания, посветена на 8 април в над 100 населени места в цялата страна

Осми април е Международен ден на ромската общност. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. На 8 април 1971 год., в Лондон, е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. На срещата са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.


8 април не е нов празник. Той е онова, което винаги е теглело ромите нагоре – извън рамките на махалата, към европейското битие. 8 април е и протест – протест срещу това да те затворят в расови категории, да определят умствените ти способности според цвета на кожата ти, да лишат децата ти от бъдеще, още преди да са получили шанса да мечтаят за него …

8 април е за тези, които искат да помнят и ..... да бъдат европейски граждани.


Кампанията, посветена на 8 април, която Център Амалипе организира тази година в над 100 населени места в цялата страна ще премине под надслов „Слънцето свети еднакво за всички“. В цялата страна денят 8 април ще бъде отбелязан по подобаващ начин – с цялата сериозност, но и с бодро настроение: Центровете за развитие на общността, десетките училища и институциите, с които Център Амалипе работи, ще покажат, че всички заедно (българи, роми, турци и други.) могат да творят толерантност на практика чрез концертите, които организират, кръглите маси на които ще дискутират това, което ни събира и ни прави част от една нация, детски изложби на рисунки, есета и фотографии и още множество интересни събития. Най-важният фактор обаче е това, че тези събития няма да бъдат само събития на ромската общност – напротив, това ще бъдат събития в която се включва цялата общност – училищна, общинска, областна, за да покаже съпричастността си към културата и традициите на един от етносите, които я формират.

Какво предстои:София

Образованието е приоритет, особено по време на криза

Това е основното послание на Кръглата маса „Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре“, която се организира по повод Международния ден на ромите 8 април от Министерство на образованието, младежта и науката и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Кръглата маса ще се проведе на 8 април (понеделник) от 12,00 до 17,00 ч. в сградата на МОМН. Участие в нея ще вземат студенти и средношколци от ромски произход, учители – роми, представители на неправителствени организации, работещи за образователна интеграция на ромската общност, представители на МОМН.

По време на Кръглата маса ще бъдат дискутирани актуалните предизвикателства пред образователната интеграция и повишаването на образователния статус на ромската общност. Акцент ще бъде поставен на успешните практики за подкрепа на образованието на ромски младежи и девойки в средни училища и университети, както и за професионална реализация на роми, завършващи педагогическите факултети. От своя страна участниците ще споделят за това, което им дава образованието и защо са решили да се борят със стереотипите именно чрез добро образование.

Форумът е под патронажа на чл.кор. Николай Милошев - Министър на образованието, младежта и науката.

Кръглата маса ще открие Министърът на образованието, младежта и науката -чл.кор. Николай Милошев, след което приветствия ще поднесат представители на Дипломатическия корпус : Швейцария, Норвегия, САЩ и Председателят на ЦМЕДТ ,,Амалипе” Деян Колев .

ПРИЛОЖЕНИЕ:Програма за Кръгла маса в МОМН.

Лице за контакт-Десислава Стефанова- 0882 54 04 64

Северозападен регион

На 8 април НУ „Христо Смирненски“, Бяла Слатина ще отбележат деня на ромите с тържество в училище, а на 12 април заедно с пилотните ОУ „Христо Ботев“ с. Търнава, СОУ „Христо Ботев“ с. Галиче, ОУ „Г. С. Раковски“ с. Търнак и ЦРО Бяла Слатина, ще участват в концерт организиран от община Бяла Слатина по повод Международния ден на ромите.

На 8 април на гости на ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Тишевица ще бъдат ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Добролево и ОУ „Христо Ботев“ с. Паволче.

На 10 април ОУ „Васил Левски“ с. Смоляновци ще гостуват на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Габровница

На 15 април по случай Международния ден на ромите, 1 ОУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Берковица и 4 ОУ „Г. С. Раковски“, Берковица ще посетят ромската махала в града с музикален спектакъл, изготвен от групите по ромски фолклор.

На 18 април урок по толерантност ще представят ОУ „Христо Ботев“ гр. Дунавци и СОУ „Христо Ботев“ с. Арчар

Кръгла маса и концерт ще представят ОУ „Христо Ботев“ с. Долни Цибър, 1ОУ „Васил Левски“, гр. Вълчедръм, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Септемврийци и ОУ „Христо Ботев“, с. Златия.

8 април ще отбележат и СОУ „Христо Ботев“, гр. Брусарци, заедно с пилотните училища ОУ „Христо Ботев“, с. Мърчево и и ОУ „Владимир Минчев“ с. Владимирово.

Тържества в училище ще има в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Краводер, ОУ „Христо Ботев“, с. Баница, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Малорад, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Девене, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Враца и ОУ „Отец Паисий“, с. Борован.

Лице за контакт: Пламена Стефкова – регионален координатор - 0884009024

Център за развитие на общността, гр. Бяла Слатина

По случай Международния ден на ромите в гр. Бяла Слатина, съвместните инициативи на Център за развитие на общността, Бяла Слатина, Община Бяла Слатина и училищата на територията на община Бяла Слатина ще протекат в два дни. На 7 април, на градския стадион, ще се проведе спортен турнир. Също така в ромската махала ще се проведе и информационно- образователна среща с местната общност . На 9 април, с начало 10.00 часа, пред сградата на Община Бяла Слатина ще се проведе информационна кампания, а по-късно през деня и информационна беседа с ученици и родители в НУ „ Хр. Смирненски” , гр. Бяла Слатина.Лице за контакт Галя Младенова – 0882 540442

Североизточен регион

Във всички училища от Североизточна България ще бъде отбелязан 8 април – международния ден на ромите;Област Силистра

ОУ „ Цанко Церковски”, с. Средище и ОУ " Отец Паисий", с. Стефан Караджа ще отбележат заедно Ромския празник на 05.04.2013г., от 9.30 часа. Ще гостува ОУ "Отец Паисий", с. Стефан Караджа с програма. Празникът ще бъде под надслов: "Живеем, пеем и се веселим заедно!". Ще участват фолклорните формации: "Бейбунарчета", "Средищка огърлица", танцова група "Та-Ми", както и състави на читалищата от община Кайнарджа и ЦДГ "Еделвайс". Гости: представители на общинска администрация Кайнарджа и областна управа.

СОУ "Христо Ботев", гр. Тутракан – Във връзка с 8 април - Международния ден на ромите и 2 април - Международния ден на детската книга, малките първокласници ще се потопят в света на ромските приказки.

ОУ "Отец Паисий", с. Добротица – на 8 април в 12.30 часа учениците от първи до осми клас са поканени да присъстват на празнична проява, на която ще присъства и цялата учителка колегия и родители.Област Разград

ОУ"Св.Св.Кирил и Методий", с. Ясеновец - Във връзка с отбелязването на 8 април ученическият парламент обяви конкурс за рисунка на тема: "Слънцето е в моето сърце". Най- добрите творби бяха подредени в кът във фоайето на училището. За самия ден /8 април/ - празнична програма, включваща танци, песни и информация за същността на празника.

ОУ "Елин Пелин", с. Стражец - 8 IV- Международен ден на ромите и почитане паметта на жертвите от Холокост-Тържеството ще включва народно творчество-сценки, приказки и легенди, разказани от ученици.

Област Търговище

2 НУ"Васил Левски", гр. Омуртаг – На 8 април ще се проведе пролетен празник в училище, който ще бъде свързан с ромския празник.

ОУ"Георги Бенковски", с.Беломорци и ОУ"Христо Ботев", с.Камбурово ще отбележат 8-ми април заедно. На 08.04.2013г учениците от СИП Фолклор на етносите-Ромски фолклор,при ОУ”Христо Ботев”, село Камбурово с ръководител Жулиета Мирчева и танцов състав ЕТНОРИТМИ с ръководител Анжела Йорданова, ще бъдат на гости на ОУ”Георги Бенковски”село Беломорци, за да участват в празника, посветен на ромската култура. „Празник на живо„ Ученици от всички етноси ще пеят, танцуват и рецитират стихотворения, за да се направи букет от емоции, настроения, жизнерадостни срещи. Ще се сподели опит. Празникът ще продължи на терена, където ще се срещнат футболните отбори. С помощта на всички учители празникът ще бъде весел и приятен.

ОУ"Г.С.Раковски", с.Голямо Ново - Седмица на ромските традиции;

ОУ " Христо Ботев", с.Ломци – Училищен празник, разказване на легенди, изпълнение на ромски песни и танци;

Област Шумен

ОУ " Васил Левски", с. Градище - Дейности, свързани с отбелязването на 8 април:

1.Конкурс за рисунка на тема "Моята мечта" ( изложба на рисунките) -наградите ще бъдат раздадени на 8 април ( закупени от УН "Надежда-2000)

2.Тържествен концерт под надслов: "Заедно сме по-добри", който включва: песни, танц, стихотворения и драматизация на приказки и в края пускане на 50 балона от децата;

Ще бъдат поканени кмета на селото, читалищния секретар, родители;

3.Изложба "От раклата на баба"- на 8 април;

4.Изготвяне на кулинарна книга-рецепти, събрани от децата;

ОУ „Никола Йонков Вапцаров”, с. Дибич - Относно отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите, ще се организира поетично - музикална програма. Тя ще включва: стихчета, песни и танци. Ученици ще участват и в програмите на техните села - с най- различни игри, танци, дефилета.

СОУ"Цанко Церковски", с. Н.Козлево - Събитието ще бъде отбелязано на 8.4.13г. с поредица от мероприятия в СОУ - Н. КОЗЛЕВО.

1. От 9.00 ч. откриване на деня за възпоменание на жертвите на холокоста в Европа по време на Втората световна война.

2. Пускане на ромския химн.

3. Защо отбелязваме 8 април и какво е холокост.

4. Рецитал на ученици, изпълнение на песни на ромски език, пътят на ромите - история.

5. Изложба на детски рисунки на тема: ромите в миналото и днес.

6. Изложба на традиционни ромски ястия и носии.

7. Детска дискотека.

8. Футболен турнир.

9. Волейболен турнир.

10. 16.00 часа закриване на Деня за възпоменание.

ОУ"П.Р.Славейков", с. Изгрев - Празникът ще се отбележи в дома на ромско семейство, ще се представят интересни факти за живота и произхода на ромите, бита, традициите, обичаите, празниците.

ОУ "Христо Ботев", с. Каспичан - В ОУ"Христо Ботев", с. Каспичан ще се проведе концерт с участието на групите по СИП "Фолклор на етносите - Ромски фолклор", вокална група "Изворче", и танцова формация "Хороводна стъпка". Подготвена е презентация за работата през изминалите две години по Програма за превенция на отпадането на ромските ученици от училище. Отправена е покана към кмета на селото, към община Каспичан и родителите на учениците.

СОУ"Св.Св.Кирил и Методий", с. Смядово – Във връзка с Международния ден на ромите – 8 април, в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, са организирани следните инициативи:

1. Изложба на детско творчество

2. Кът на различните етноси

3. Празничен концерт, на който са поканени общинска администрация, и „Защитено жилище“

В ОУ"Св.П.Хилендарски", гр. Плиска, 8 април ще се отбележи:

1-4 клас-рисунка на асфалт под надслов "Заедно под слънцето"

5-8 клас-конкурс за рисунка под надслов "Зедно в учението, заедно в игрите"

ОУ"Св.Кл.Охридски",с.Ст.Михайловски - 8 април - Международен ден на ромите ще бъде отбелязан с тържество, на което децата ще представят два ромски танца, стихотворения и ще се запознаят с легендата "Свети Георги Спасителят".

В ОУ "Св. Иван Рилски", с. Червенци - Международният ден на ромите 8-ми април ще се отбележи с:

1. Рисунки на тема "Ромска орисия"

2. В начален курс игра на тема: "Да кажем думите"

3. В горен курс - учениците изнасят доклад за ромските групи, които се срещат в България.

Лице за контакт: Нели Николова –регионален координатор - 0886869947

Център за развитие на общността, гр.Нови пазар

С поредица от спортни инициативи , посветени на Международния ден на ромите, е белязана седмицата от 4 до 8 април 2013 г. в Община Нови пазар. Футболно първенство, тенис турнир, турнир по шах и щафетни игри са различните спортни мероприятия, които организират местните модератори от Центъра за развитие на общността, съвместно с Община Нови пазар , Семейно консултативен център, гр. Нови пазар , ЖРС „ Хаячи”, Нови пазар, Професионалната гимназия по Селско стопанство и ОУ «Н. Й. Вапцаров”, гр. Нови пазар. В дните от 4 до 8 април спортните прояви са всеки ден, с начален час от 9.00 ч . мероприятията се провеждат на градския стадион и във физкултурните салони на двете местни учебни заведения.

На 8 април от 9.00 ч. пред сградата на Община Нови пазар ще се проведе информационна кампания, на която ще се разпостраняват информационни материали. По-късно в ромската махала ще се проведе и среща на местната ромска общност с представители на местната власт и социални услуги на територията на общината, работещи в ромска общност.

От 17.00 часа в залата на Община Нови пазар ще се проведе и концерт посветен на Международния ден на ромите. Програмата включва песни, танци и сцени , пресъздаващи живота и бита на ромите. По време на културното събитие ще бъдат връчени и грамоти на участниците в проведените турнири. А победителите ще получат и награди, осигурени от Център”Амалипе”, Община Нови пазар и ЖРС „Хаячи „, Нови пазар.Лице за контакт: Юсеин Шакир – 0882 540 462

Югозападен регион

Международният ден на Ромите ще се отбележи в:

ОУ "Любен Каравелов" и ПГЛМП "Васил Левски" - Пещера;

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Алеко Константиново, Община Пазарджик;

ОУ "Васил Левски" - с. Видраре;

ОУ "Христо Ботев" - с. Лопян;

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Ихтиман, които ще отбележат празника на 11.04.2013г. с концерт в градското читалище.

СОУ "Христо Ботев" - с. Гълъбник – ще гостуват на 8 април в резиденцията на посолството на Великобритания.

ОУ "Христо Ботев" - с. Лопян, ПГ-Етрополе и ОУ "Георги Бенковски" - с Малки Искър ще отбележат Международния ден на ромите в гр. Етрополе с посещение на исторически паметници, културно-образователни институции, спортни и музикални игри.

Училищата, при които няма пояснителни бележки, ще отбележат празника в самото училище.

Всички училища ще отбележат датата с информационна кампания.

Лице за контакт : Атанас Кузманов – регионален координатор - 0884009023

Център за развитие на общността, гр. Пещера

На 08.04.2013г. в двора на двете училища ОУ,,Л. Каравелов“ и ПГ по лека промишленост,,В. Левски“ гр. Пещера , Център за развитие на общността, съвместно с местните училища, Община Пещера и Сдружение ,,Слънце за всеки“ ще проведат спортни мероприятия, посветени на Международния ден на ромите. Учениците ще се състезават в различни браншове и категории- включени са лекоатлетични дисциплини като: бягане на 50 и 100 метра, скачане, дърпане на въже, бягане с препятствия. Децата ще имат възможност да се съревновават и във футбол, народна топка, тенис на маса, волейбол и баскетбол и др. Наградите за победителите са предоставени от Община Пещера и ЦМЕДТ,,Амалипе“.

Доброволци към Център „Амалипе „ ще раздават информационни материали , свързани със значението на 8 април.

Лице за контакт: Ангелина Демирова – 0882 540 209

Център за развитие на общността, гр. Етрополе

На 10 април от 14.30 часа в СОУ „Христо Ясенов” ще се проведат спортни мероприятия, с участието на ученици от : СОУ „Христо Ясенов”, гр. Етрополе, Професионална Гимназия, гр. Етрополе, ОУ „Христо Ботев”, гр. Етрополе , ОУ „Георги Бенковски” с. Малки Искър и ОУ „Христо Ботев” с. Лопян. Спортните мероприятия включват дисциплини като : футбол, народна топка, лека атлетика, щафетни игри. Участниците са разделени във възрастови групи от 7 до 10 години; от 11 до 14 години и от 15 до 18 годишна възраст. Инициативата е подкрепена от Община Етрополе .Лице за контакт: Иван Тодоров – 0882 540 342

Център за развитие на общността, гр. Долна Баня

На 08.04-ЦРО Долна Баня, заедно с доброволци ще проведе инициатива-„Чистотата е мерило за културата на човека”. В инициативата ще се включат роми от двата ромски квартала на община Долна Баня. Всички заедно ще почистят градския парк.

На 06.05-07.05.2013 ще се проведе информационна кампания- в сградите на читалището и местната библиотека ще бъдат изложени информационни табла и брошури.

Лице за контакт: Стоян Стоянов - 0882883438

Югоизточен регион

Област Хасково

с.Динево-на 8 април,в училище,децата от ОУ,,Христо Ботев” ще представят наученото в СИП,,Фолклор на етносите-Ромски фолклор”.Информация за Международния ден на ромите,песни,танци,драматизация за обичаи и традиции на етносите в техния регион.

гр.Симеоновград - Денят,посветен на 8 април,в ОУ,,Иван Вазов” ще бъде отбелязан на 9.04./вторник/,от 17ч. във фоайето на училището.

Област Сливен

с.Самуилово - в ОУ,,Христо Ботев”учениците ще получат информация за първия Световен ромски Конгрес в Лондон-1971год.Информационно табло и литературно-музикална програма ще събере децата във фоайето на училището.Област Ямбол

ОУ,,Йордан Йовков”-8 април

-изложба,табло с анотации на известни личности от ромски произход

-беседи и презентации

-конкурс за най-добра поздравителна картичка

-9.04.-семинар,организиран от РИО

спортни състезания

гр-Стралджа -ОУ,,Св.св.Кирил и Методий”

8 .04.-от 13,30ч.-песни и танци,рецитал,щафетни игри и състезание по хандбал.

Област Бургас

с.Равна гора-ОУ,,Отец Паисий”

с.Крушевец-ОУ,,Пейо Яворов”

с.Маринка-ОУ,,Христо Ботев”

Трите училища,заедно,при любезното домакинство на с.Крушевец ,подготвят богата програма ,посветена на предстоящия 8 април.

Исторически факти във вид на презентации,ще бъдат представени на ученици,родители и учители.Област Добрич

Съвместна проява:

ОУ,,Панайот Волов”,гр.Добрич,ОУ,,Климент Охридски”,с.Смолница,ОУ,,Добри Войников”,с.Победа ще отбележат Международния ден на ромите в с.Ловчанци-ОУ,,Неофит Рилски”.

Област Варна

В гр.Дългопол,в центъра на града, НУ,,Иван Вазов”,съвместно с читалището,ще изнесе концерт,посветен на Международния ден на ромите.Организатор на празненството е Пламен Янакиев-представител на родителската общност в Дългопол.

с.Блъсково-ОУ,,Св.св.Кирил и Методий”,в Международния ден на ромите,8 април,учениците от 4 и 7 клас ,участници в групите ,,Фолклор на етносите” ще изнесат литературно-музикална програма пред ученици,родители,учители.

с.Каменар-Групите по СИП ,,Фолклор на етносите” и по извънкласни дейности са подготвили концерт ,,Пролетна забава”,с участието на група ,,Етнотанци”и група,,Да съхраним традициите и обичаите”.Лице за контакт: Паскал Паскалев-регионален координатор; Тел: 0884 009 021

Център за развитие на общността, гр. Камено

По случай Международния ден на ромите, Център за развитие на общността- Камено, създаден от ЦМЕДТ,,Амалипе” организира на 05 април 2013 спортни мероприятия, които ще се проведат с начало 10.00 часа. В кампанията се включват представители на местната общност и ученици не само от град Камено, но и от други населени места на общината – селата Винарско, Свобода и Кръстина. По време на мероприятието ще се разпостраняват и информационни материали . Спортните мероприятия са в две възрастови категории- младежка и старша възраст . Съдия на турнира ще е зам. Кмета на Община Камено – г-н Тодор Петров. Капитани на отборите на отделните населени места ще са кметовете на представените селища.

А за семейните – ще има и състезание по федербал по двойки. Наградите по всички игри , се осигуряват от кмета на Община Камено - инж. Стефан Бонев и ЦМЕДТ,,Амалипе”.

На 8-април в офиса на центъра ще се проведе информационно- образователна беседа с представители на местната ромска общност , на тема: Международния ден на ромската общност. По време на срещата ще се обсъдят и набележат и дейности за развитие на местния Център за развитие на общността.Лице за контакт: Йордан Станев - 0882 520 554

Южен Централен регион

Област Пловдив

с. Караджово - ОУ „Васил Левски“ ще отбележи Международния ден на ромите на 8.4.2013 год. във физкултурен салон на училището с литературно- музикална програма, представена от Клуб ,,Приятели на словото и сцената” ІІІ- VІІ кл. и вокална група ,,Палитра” V- VІкл.; Ревю- спектакъл ,,Ромският път”, представено от учениците в СИП ,,Фолклор на етносите- Ромски фолклор” V- VІІІ кл.

с. Триводици - ОУ „Васил Левски“ по повод 8 април ще представи в двора на училището рисунки на асфалт и кулинарен конкурс; съвместно с ОУ „Хр. Смирненски“, с. Ново село - празнична програма под надслов "Фолклорът в моя роден край".

гр. Пловдив - ОУ „Панайот Волов", както и гр. Карлово - ОУ "Райно Попович", съвместно с базовото училище от с. Христо Даново ще отбележат датата 8.4.2013 год. от 14:30 ч. в съответното училище с празнична програма

с. Граф Игнатиево - ОУ "Граф Николай Игнатиев" ще представят поетичен рецитал – стихотворения от ромски поети от 13:00ч. на 8 април.

с. Дълго поле - ОУ "Христо Ботев" ще посрещнат гости от община Калояново, кмета на с. Дълго поле, учители от с. Граф Игнатиево, в. "Марица" в двора на училището за отбелязване на Международния ден на ромите. Събитието ще се проведе на 8 април от 17:00 ч.

с. Брестовица - ОУ "Христо Ботев" ще проведе конкурс "Мис принцеса" в ромската махала- участват всички ромски момичета от V - VІІІ клас. Конкурсът ще се проведе от 12:30 ч. на 7 април.

с. Искра - ОУ "Отец Паисий“ ще отбележат Международния ден на ромите във физкултурния салон на училището на 8 април от 13:00 ч.

с. Христо Даново - ОУ "Генерал Карцов" ще представят:

- празнична програма в зала за спорт от 11:00 ч

- турнир по футбол в двора на училището от 13:30 ч

- участие в общинския празник в гр. Карлово от 14:30 ч

гр. Клисура - ПГ по икономика "Тодор Влайков“ ще проведат беседа "Ромите през II световна война" в часа на класа на 8 април.

с. Борец - НУ "Св. св. Кирил и Методий" ще отбележат Международния ден на ромите на 11.4.2013 год. с празнична програма в училището, а на 12.4.2013 год. в читалището в с. Чоба ще се проведе празнична програма с участието на всички села от община Брезово от 13:30 ч.Област Стара Загора

с. Стрелци - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще се включи в отбелязването на датата на 12.4.2013 год в читалището в с. Чоба.Лице за контакт: Ваня Димова- регионален координатор – 0888824909

Център за развитие на общността, гр. Раднево

На 8-ми Април в кв. Кантона, гр. Раднево ще се проведат спортни мероприятия и състезания - ще участват множество отбори и индивидуални състезатели в спортовете: футбол на малки врати, дърпане на въже , спринтове, майсторско колоездене, скачане в чували.Лице за контакт: Гелка Овчарова- 0882883432

Северен Централен регион

Област Ловеч

СОУ „ Бачо Киро” – гр. Летница ще посвети фестивал на ученическото творчество „ Различни, но заедно” на предстоящия Международен ден на ромите. В него се включват деца от всички етноси.

В ОУ „ Христо Ботев” – с. Кирчево от 10.00 часа на 8 април учениците от групата по СИП „ Фолклор на етносите – Ромски фолклор” ще изнесат концерт, посветен на Международния ден на ромите.

В Час на класа в СОУ „ Васил Левски”- гр. Троян ще се отдаде почит на ромите жертви от Втората световна война чрез историческа лекция.Област Плевен

На 6 и 7 април във Филмова студия – с. Лесидрен ще се проведе междуучилищна среща с участието на училищата от гр. Койнаре, с. Глава, с. Чомаковци и с. Радомирци. Една от работните сесии ще бъде посветена на Международния ден на ромите. Пред повече от 50 учители ще бъде представен филм, посветен на ромите. Ще се проведе работа по групи, в която преподавателите от училищата ще дискутират основни проблеми и решения за отстраняването им в работата си с деца от различен етнически произход; реализиране на Програмата на Център „ Амалипе” и подходящи инициативи за финализиране на тригодишния проект.

ОУ „ Отец Паисий” – гр. Кнежа инициират празнична програма, посветена на 8 април в която ще бъдат представени ромски песни и танци, драматизация на популярна ромска приказка. Гости ще бъдат модераторите от ЦРО – гр. Кнежа и регионалния координатор. В СОУ „ Неофит Рилски” – гр. Кнежа възпитаниците на Таня Хинова от групата по СИП „ Фолклор на етносите – Ромски фолклор” ще изнесат празничен концерт. Съпътстващи изяви са изложба на рисунки и конкурса „ Мис и Мистър Амалипе”, в които ще се включат и деца от двете училища.

От 11.30 часа в клуб „ Инсомния” ще се проведе организираното от СОУ „ Христо Смирненски” – гр. Койнаре отбелязване на Международния ден на ромите. Възпитаниците на Теменужка Бутаншка, Валя Бетова и Пенка Белякова ще покажат своите музикални и танцовални умения пред своите съграждани. Очаква се да присъстват представители на общинската и областната управа, РИО на МОМН – гр. Плевен. От 14.00 часа в ОУ „ Христо Ботев” – с. Чомаковци ще се проведат различни инициативи, посветени на деня с участието на ученици от базовото и пилотното училище. Те са част от планирани дейности по ЦОИДУЕМ, в което СОУ – гр. Койнаре и ОУ – с. Чомаковци са партньори. Музикални поздрави ще поднесат представители от училищата в с. Глава и с. Радомирци.

По инициатива на ОУ „ Св. Климент Охридски” – с. Буковлък и на базовия учител Магда Йотковска е подготвена тематична мултимедийна презентация, която ще бъде представена в Час на класа в училището и в пилотните училища в с. Търнене и с. Дисевица. Учениците ще бъдат запознати с произхода на ромите, с бита и културата и т.н.

ОУ „ Христо Ботев” – с. Мечка е домакин на празничен концерт, който ще се проведе от 13.30 часа. В него ще участват и деца от групите по СИП „ Фолклор на етносите- Ромски фолклор” от училищата в с. Бохот, с. Пелишат и с. Беглеж.Област Велико Търново

Велико Търново: На 8 април 2013год. /понеделник/ Клуб ,,Младежта е толерантност” към Център ,,Амалипе”,организира в гр. Велико Търново кампания по повод Международния ден на ромите. Кампанията ще се проведе пред Централна поща, с начален час-12:00ч. Доброволците от Клуб ,,Младежта е толерантност”ще раздават информационни материали.

ОУ „ Св.св. Кирил и Методий” – с. Батак инициира празнична програма с драматизация на популярна ромска приказка, песни и танци, част от планираните за месеца дейности по проект „ Успех”. Училищата в гр. Бяла Черква, с. Батак, с. Върбовка ще участват в спорните състезания, които организира ЦРО – гр. Павликени.

ОУ „ Отец Паисий” – с. Майско, СОУ „ Ив. Момчилов” – гр. Елена и СОУ „ Св.св. Кирил и Методий” – гр. Златарица подготвят кратки музикални концерти, посветени на Международния ден на ромите, които ще се проведат от 10.00 часа. В края на месеца между училищната визита с участието на трите училища ще бъде посветена на този ден. Освен среща на педагогическите екипи, учениците от групите по СИП ще демонстрират какво са усвоили в часовете по СИП чрез викторина.

Ученици от училищата в СОУ „ Ангел Каралийчев” – гр. Стражица и ОУ „ Св. Климент Охридски” – с. Камен ще участват в планираните дейности на ЦРО – гр. Стражица.

Област Русе

Училищата в с. Обретеник и с.Горно Абланово посвещават всичките дейности през първата седмица след ваканцията на Международния ден на ромите, а именно: историческа беседа в час на класа / подготвена от базовия учител Еленка Вуцова/, тематични табла от участия на групите по СИП, вкл. и от 21 февруари – Денят на майчиния език, концерт – музикален поздрав към родителите с изпълнения на танци и песни.Лице за контакт: Йонка Данова – регионален координатор - 0886869047

Център за развитие на общността, гр. Павликени

На 9 април от 14.00 часа в Спортната зала на гр. Павликени ще се проведе спортен турнир. Участие ще вземат ученици от ПГАТ „ Цанко Церковски „, СОУ „Бачо Киро” и ОУ „СВ. Климент Охридски”, гр. Павликени, ОУ „ Бачо Киро”, гр. Бяла черква и ОУ „Филип Тотю”, с. Върбовка.

Инициативата включва футболна среща и щафетни игри.

Лице за контакт: Валентин Василев - 0884 858258

Център за развитие на общността, гр. Велико Търново

На 7 април от 10.00 часа в Център за развитие на общността, Велико Търново ще се проведе съвместна информационна среща между ромски активисти от селата Водолей и Леденик и кв. Калтинец, гр. Горна Оряховица. От 12.00 часа на същия ден ще се проведе поход до месността” Ксилифор“, край Велико Търново, където по-късно след обяд ще се състои и спортен турнир.

На 8 април от 10.00 часа в СОУ „Г.С.Раковски” ще се проведе дискусия на тема : „ Младостта е толерантна”, посветена на Международния ден на ромите.

От 11.00 часа на 8 април в сградата на Община Горна Оряховица ще бъде открито изложение на предмети от бита и културата на ромите. Изложбата е посветена на Международния ден на ромите.Лице за контакти Теодора Василева - 0884912510

Център за развитие на общността - Кнежа

По повод Международния ден на ромите - 8 април в гр. Кнежа представители на ЦРО Кнежа и Община Кнежа организират конкурс МИСТЪР и МИС ,,Амалипе,,! Като съпътстващо мероприятие е предвидено провеждане на информационна кампания на Фондация ,,Арете“ за ромски лагери ,,Заедно напред“, както и кратка музикална програма от децата от градаЛице за контакт: Елена Алексиева -0882883435

Център за развитие на общността -Стражица

Международният ден на ромите - 8 април, ЦРО-Стражица ще отбележи в две населени места - в гр.Стражица и село Камен

В СОУ”Ангел Каралийчев” заедно с учениците на специално създадено за целта табло ще се споделят идеи, обичаи и традиции, кои са ромите, облекло и занаяти .

В село Камен заедно с доброволци ще се проведе информационна кампания сред ромското население, което е над 700 души и са представители на групите бургуджии и миллет.Лице за контакт: Тунай Татаров - 0884122009

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница