Смъртоносната точност на японцитеДата17.11.2017
Размер19.89 Kb.
Размер19.89 Kb.

Цвета Шумкова, фак. № 6090,

Стопански управление


Смъртоносната точност на японците
Навсякъде другаде по света влак, който се движи с закъснение от 90 секунди, вероятно ще бъде смятан за точен. В Япония обаче това би съсипало пътниците, които зависят от връзката между различните влакове. Тя е изчислена с невероятна прецизност и понякога между две прекачвания остават само минута-две свободно време. Така че, в края на април тази година, за да навакса закъснение от 90 секунди, 23-годишен машинист увеличава скоростта, композицията излиза от релсите на завой в Амагасаки край Осака и се сблъсква в 9-етажен блок. Жертвите в тази катастрофа надхвърлиха 100, а тя бе обявена за най-тежката в страната от 40 години насам. Неопитния машинист подминал с няколко метра перона на предишната гара, за което вече бил мъмрен веднъж. Това го накарало да даде заден ход, което от своя страна довело до закъснение от минута и половина и го накарало да увеличи скоростта...
Този инцидент предизвиква много анализи около особеностите на японския социален живот и тяхната идея-фикс да са точни и ефикасни. Праволинейният стремеж на машинистът да навакса 90 секунди разкрива слабите страни на обществото, в което всичко се движи по разписание. Японците вярват, че като се качат във влак, ще пристигнат на време и не се допуска никаква гъвкавост. В другите страни влаковете не пристигат непременно на време, което би било катастрофално за японската цивилизация. Стремежът към перфектност по жп линиите стига до там да се разисква и да се търсят причините за факта, че средните годишни закъснения по фаталната линия са били 6 секунди!
Натискът да се спазва разписанието е толкова голям, че за закъснение от 1 минута машинистът е длъжен да обяснява и да се извинява. Без съмнение никъде другаде по света няма толкова пунктуална жп система, както в Япония, тя е първа по точност и сигурност. Жителите на островната държава не могат да приемат закъснение от 2 минути, защото от него може да последва проваляне на връзка с друг влак, въпреки че следващия е след две минути. Жп служителите смятат, макар и малки закъсненията ще сринат доверието на пътниците.
Мнозина обвиняват японската народопсихология за катастрофата, защото това е общество на свободна конкуренция, а няма никаква гъвкавост. В основата на катастрофата има много фактори, а това е само върхът на айсберга. Японската култура се характеризира със съвкупност от ценности и вярвания, свързани с конкретното общество. То притежава характеристики, които са неразбираеми за западния човек. Това е страна повлияна от схващанията и философията на Конфуцианството и Будизма. А изолацията й от останалия свят до 19 век изострят особеностите й и я правят неразбираема и странна за останалите хора. И въпреки всичко това Япония е най-успешно развиващата се световна икономика, което без съмнение се дължи и на социалните особености на обществото.
По “Смъртоносната точност на японците”, Норимицу ОНИШИ, ”New York Times

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница