Спонтанното удовлетворяване на желанията Дийпак Чопрастраница1/10
Дата01.02.2017
Размер2.05 Mb.
Размер2.05 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Спонтанното удовлетворяване на желанията

Дийпак Чопра

Толкова елегантно написана, колкото „Неподвластни на възрастта и времето" и толкова практическа, колкото феноменалната „Седемте духовни закона на успеха", тази новаторска книга на Дийпак Чопра, съдържа следното драматично прозрение: всекидневните съвпадения не само носят определен смисъл, но ни позволяват да надникнем в безкрайните възможности, съдържащи се в сърцевината на всичко около нас. Получавайки достъп до извора на съзиданието, буквално можем да пренапишем съдбата си според собствените си желания.

От това стъпало на безгранични възможности се свързваме с всичко, което съществува и което ще се осъществи. В такъв случай „съвпаденията" могат да се възприемат като безценни указания за дадени обекти от живота ни, в които трябва да се вслушаме. Колкото повече разпознавате съвпаденията и тяхното значение, толкова повече се свързвате със скрития свят на необятните възможности. Точно тук започва магията. В този момент постигаме спонтанното удовлетворяване на желанията. Във време, когато световните събития ни карат да се чувстваме особено уязвими и незначителни, Дийпак Чопра възвръща усещането ни за неподозираните сили вътре в нас. Чрез специфични правила и упражнения той ни дава оръдията, с които да създадем величествения и чуден живот, който е наше изконно право.

СЪДЪРЖАНИЕ

Увод


ПЪРВА ЧАСТ

Обещанието на безграничния потенциал 1. Материя, разум и дух

 2. Синхронизъм в природата

 3. Природата на душата

 4. Намерение

 5. Ролята на съвпадението

 6. Желания и архитипове ВТОРА ЧАСТ

Проправяне пътя на съдбата

 1. Медитация и мантри

 2. Първи принцип:

Вие сте гънка в тъканта на космоса

 1. Втори принцип:

В огледалото на взаимоотношенията съзирам своята нелокализирана същност

 1. Трети принцип: Овладейте своя вътрешен диалог

 2. Четвърти принцип:

Намерението изтъкава шарките в платното на вселената

 1. Пети принцип: Обуздайте хаоса на емоциите

 2. Шести принцип: Наслаждавайте се на танца на космоса

 3. Седми принцип:

Разкрийте заговора на невероятностите

 1. Как да изживеем синхроничната съдба ЕПИЛОГ

ПРИЛОЖЕНИЕ А ПРИЛОЖЕНИЕ Б ЗА АВТОРА

Аз, огнена светлина на Божествена мъдрост, Вдъхвам красота на равнините, Дарявам блясък на водите, Запалвам слънцето, луната и звездите, С мъдрост възцарявам ред, Крася земята.

Аз съм вятърът, който разлиства гората.

Аз съм дъждът, роден от росата, От който тревите се смеят И празнуват живота.

Аз извиквам свещения дъх на сълзите.

Аз съм стремежът към доброто.

Хилдегард от Бинген1 (1098-1179)

УВОД

Чудесата се случват всеки ден. Не само в затънтени, провинциални кътчета или на свещени места на другия край на планетата, а тук, в собствения ни живот. Те избликват от скрития си извор, обгръщат ни с възможности и изчезват. Те са метеорите на нашето всекидневие. Когато видим падаща звезда, тя ни се струва вълшебна поради своята рядкост, но всъщност такива „звезди" прекосяват небето през цялото време. Просто не ги виждаме през деня, а през нощта ги зърваме само ако случайно погледнем където трябва в ясното, тъмно небе.

Макар и да ги мислим за изключителни, чудесата всеки ден прекосяват и нашето съзнание. Ние избираме дали да ги забележим, или подминем, без да съзнаваме, че биха могли да променят съдбата ни. Ако приемем, че чудесата съществуват, само след миг животът ни може да се преобрази в шеметно изживяване, по-чудесно и вълнуващо, отколкото в най-съкровените ни мечти. Пропуснем ли ги, случаят отлита завинаги. Въпросът е бихте ли разпознали чудото, ако го видите? И ако го разпознаете, как бихте реагирали? И ако по някакъв начин можехте да оркестрирате своите собствени чудеса, кои чудеса бихте избрали?

Извън физическата ви същност, извън мислите и емоциите ви, у вас съществува поле на чиста потенциалност; от това място всяко нещо е възможно. Дори чудесата. Особено чудесата. Тази част от вас е втъкана във всичко останало, което съществува, и всичко, което предстои да се появи. Аз съм посветил живота си на изследването и изучаването на начините на проникване в безкрайното поле от възможности, за да пренасочим и подобрим своя живот в материален, емоционален, физически и духовен план. В предишни мои книги вниманието ми бе насочено към определени резултати. Например писал съм нашироко как да придобием съвършено здраве, да намерим пътя към любовта, как да опознаем Бог. Настоящата книга има по-обхватна цел - да ни напътства как да достигнем до истината, която се крие зад всекидневния живот, и по този начин да открием своята истинска съдба, и как да я моделираме. Това е пътят към вашето самоосъществяване и възможно просветление.

Вече повече от десетилетие съм запленен от идеята, че съвпаденията участват в насочването и оформянето на живота ни. Всички ние сме изживявали случки, считани за изумителни и тайнствени. Да речем, че при подреждането на гардероба се натъквате на подарък от някого, с когото не сте разговаряли от години, и само след час след това същият този човек ви се обажда по телефона най- неочаквано. Или пък сте прочели във вестника статия за експериментално лечение на рак на кожата и без видима причина решавате да я запазите. Месец по-късно ваш роднина се обажда, за да сподели, че току що е получил диагноза рак на кожата, и информацията от статията, която сте запазили, повлиява върху неговия избор и в крайна сметка спасява живота му. Или може би колата ви се поврежда насред пуст път и тъкмо сте се примирили, че ще заседнете там с часове, когато първото появило се превозно средство се оказва камион за изтегляне на коли на буксир.

Могат ли подобни моменти да бъдат приписвани на случайното съвпадение? Разбира се, че могат, но при по-внимателно вглеждане те могат да се окажат проблясъци на чудото. Всеки път, когато имаме подобни изживявания, можем да изберем да ги пренебрегнем като чиста случайност в един хаотичен свят или да ги разпознаем като потенциално променящи живота ни събития, каквито могат да се окажат. Аз не вярвам в безсмислените съвпадения. Вярвам, че всяко съвпадение представлява послание, насочване към определен аспект от живота ни, изискващ нашето внимание.

Вслушвали ли сте се някога в онзи тих, спокоен вътрешен глас, скрит някъде дълбоко у вас? Случвало ли ви се е да имате усещане „в червата" за нещо или някого? Този вътрешен глас и това ваше усещане „ в червата" е някакъв вид съобщение, на което обикновено си е заслужавало да обърнете внимание. Съвпаденията са и вид послание. Като обръщате внимание на случайните съвпадения в живота, вие можете да се научите да чувате по-ясно техните послания. А чрез разбирането на силите, формиращи съвпаденията, можете да започнете да влияете върху тези сили и да създавате собствени съчетания от значими съвпадения, да се възползвате от възможностите, каквито са всъщност, и да възприемете живота като непрестанно разкриващо се пред вас чудо, вдъхващо благоговение във всеки един миг.

Повечето от нас живеят до известна степен в страх, безпокойство, напрежение. Ние сме като деца, играещи на криеница, на които хем им се иска да бъдат намерени, хем се надяват това да не стане и гризат ноктите си в нервно очакване. Тревожим се, когато добрият случай ни се представи, и се крием още по-дълбоко в сянката си, обзети от страх. Не по-този начин трябва да изживеем живота си. Хората, които разбират истинската същност на природата, онези, които някои общества наричат просветени, губят всякакво чувство на страх и безпокойство, отърват се от всякаква тревога. Щом веднъж разберете начина, по който животът функционира — или онзи поток от енергия, информация и разум, който направлява всеки отделен момент - ще започнете да проумявате изумителния потенциал, който моментът съдържа. Светската суета просто престава да ви занимава. Сърцето ви олеква и се изпълва с радост. И ставате свидетел на все повече и повече съвпадения.

Когато живеете, оценявайки съвпаденията и техния смисъл, вие се свързвате с всеобхватното поле от безкрайни възможности. Ето къде започва чудото. Аз наричам това състояние „синхронична съдба", при което става възможно да постигнете спонтанно осъществяване на всяко свое желание. Синхроничната съдба изисква да получите достъп до онова място, скрито дълбоко у вас, като в същото време се пробудите за сложния танц на съвпаденията навън, във физическия свят. Тя изисква разбиране на дълбоката природа на нещата, осъзнаване извора на разума, сътворяващ вселената безкрай, с намерението да се възползвате от разкриващите се възможности за промяна при тяхната поява.

Преди да изследваме тази тема в дълбочина, нека извършим малък експеримент.

Затворете очи и помислете какво сте правили през последните двадесет и четири часа. След това се върнете назад в паметта си оттам, където сте в момента, точно до същия момент от предишния ден. Опитайте се да възпроизведете мислено възможно най-много подробности от онова, което сте вършили, мислите, които са минавали през ума ви, и чувствата, които сте изпитали в сърцето си.

Докато правите това, изберете една тема от последните двадесет и четири часа и насочете вниманието си именно към нея. Не е задължително тя да е нещо значително или драматично - просто нещо, с което сте се занимавали през деня. Ако сте ходили в банката, може да изберете темата пари или финанси. Ако сте играли голф или тенис, насочете вниманието си към спорта. Помислете върху темата няколко секунди.

А сега се върнете мислено пет години назад. Съсредоточете се върху днешната дата и се движете обратно година след година, докато стигнете до същата дата преди пет години. Вижте дали можете да си спомните в общи линии къде сте били и какво сте правили по онова време. Опитайте да си представите живота си онзи момент възможно най-ясно.

След като сте визуализирали ясно живота си такъв какъвто е бил преди пет години, внесете темата от последните двадесет и четири часа, върху която сте избрали да съсредоточите вниманието си - финанси, здраве, религии и пр. Сега проследете участието си в темата през последните пет години до настоящия момент. Опитайте се да си припомните колкото може повече случки от тази област на живота ви. Бихте могли да си спомните например за някое ваше заболяване и как то ви е отвело от един лекар към друг, как може би сте решили да спрете пушенето и как това се отразило на различни аспекти от вашия живот, или пък диетата, която сте избрали, или някоя друга от десетките възможности. Давайте, започнете упражнението още сега.

Сигурен съм, че докато размишлявахте по избраната от вас тема - как се е развила в живота ви и какво отражение има върху сегашния ви начин на живот - сте открили много „съвпадения". Голяма част от живота ни зависи от случайни срещи, поврати на съдбата или пътеки, внезапно отклонили се в нова посока. И е много вероятно избраната от вас единствена тема да се свързва с много други области от живота ви, макар на пръв поглед да е изглеждала съвсем незначителна. Проследявайки по този начин личната си история, можете да придобиете огромно прозрение за ролята, която случайността е изиграла в живота ви. Ще видите как дори ако дребна подробност се бе случила по различен начин, щяхте да се окажете другаде, с различни хора, заети с друга работа, движейки се по съвършено различна житейска орбита.

Дори да си мислите, че сте планирали целия си живот, се случват неща, които оформят съдбата ви по начини, които никога не сте си представяли. Съвпаденията, или дребните чудеса, които се случват всеки ден от живота ви, са загатвания, че вселената има много по-големи планове за вас, които дори не сте сънували. Моят живот, който за другите изглежда толкова ясно начертан, не престава да ме изумява. Миналото ми също е изпълнено със забележителни съвпадения, които ме доведоха до това, което съм днес.

Баща ми е служител в индийската армия като личен лекар на лорд Маунтбатън, последния генерал-губернатор на Британската империя в Индия. Докато изпълнявал задълженията си, баща ми прекарвал много време в компанията на лейди Маунтбатън и така станали приятели. Това приятелство го насърчило да кандидатства за стипендия за научна кариера в Кралския лекарски колеж, което го отвежда в Англия, когато съм бил шестгодишен. Скоро след това майка ми също напуска Индия, за да бъде край него известно време, и по-малкият ми брат и аз останахме на грижите нашите дядо и баба.

Един ден получихме телеграма от баща ми в Англия, с която ни съобщаваше, че най-сетне е взел всичките си изпити. Това беше паметен ден за всички ни. Дядо ми, горд със своя учен син, ни изведе да празнуваме. Не е имало по-вълнуващ ден в нашия детски живот! Дядо ни заведе на кино, на карнавал и накрая на ресторант. Купи ни играчки и лакомства. Целият ден беше като приказка, щастлива въртележка. Но по-късно през нощта брат ми и аз бяхме събудени от ридания и плачове. Макар че не го разбрахме веднага, дядо бе починал и звуците, които ни бяха събудили, се оказаха риданията на оплаквачките. Тялото му беше отнесено и кремирано, а прахът му бе разпръснат над Ганг.

Това събитие остави дълбок отпечатък върху мен и брат ми. Нощем лежах буден и се питах къде е дядо ми и дали душата му е оцеляла по някакъв начин след смъртта му. Докато реакцията на брат ми бе различна — кожата му започна да се бели като при тежко слънчево изгаряне. Нямаше физическа причина за това, тъй че се консултирахме с различни доктори. Един мъдър лекар се досети, че неотдавнашните травмиращи събития в живота ни може би са оставили брат ми с усещането за уязвимост. Той предположи, че кожата му ще се оправи щом родителите ни се завърнат в Индия. И наистина, когато те се върнаха, заболяването премина.

Поглеждайки назад, виждам, че тези ранни събития бяха семената на занятието на моя живот - стремежа да разбера природата на душата, както и изследванията ми върху значението на връзката ум-тяло за здравето. Избраната от мен професия е дълга серия от случайности, която започва накъдето и да се обърна, в случая - със сприятеляването на баща ми и лейди Маунтбатън.

Други, на пръв поглед случайни събития, оказаха допълнително влияние. В училище най- добрият ми приятел беше момче на име Опо. Той имаше дарба за езика. В часовете по английски, когато трябваше да пишем есе, той винаги получаваше най-високите оценки. Освен това беше страхотно забавен. Всичко, което Опо правеше, исках да го правя и аз. Когато Опо реши, че иска да стане писател, аз направих същия избор.

Баща ми обаче мечтаеше да стана лекар. Когато седнахме да го обсъдим, му казах: „Не, не искам да ставам лекар. Не изпитвам интерес към медицината. Искам един ден да стана голям писател. Искам да пиша книги." Скоро след това, на четиринадесетия ми рожден ден, татко ми даде да прочета някои велики книги, сред които бяха „За човешкото несъвършенство" на Съмърсет Моъм, „Ароусмит" на Синклер Луис и „Великолепната страст" на Лойд Дъглас. Макар тогава да не

го беше споменал, всички тези книги бяха за лекари. Те направиха толкова силно впечатление, че запалиха желанието ми да стана лекар.

Струваше ми се, че лекарската професия е идеалния път да се заема с изследването на духовността. Мислех, че като разкрия тайните на човешкото тяло, може би един ден ще достигна до нищото на душата. Ако не бях срещнал Опо, никога нямаше да развия вкус къ литературата и писането. А ако баща ми бе подходил различно, противопоставяйки се на решението ми да стана писател, вместо да ме насърчи чрез литературата за лекарите, сигурно щях да стана журналист. Но тези на пръв поглед несвързани събития и тази паяжина от взаимоотношения - от лейди Маунтбатън до баща ми, до моя дядо и брат ми, до Опо — бяха синхронизирани едно с друго. Изглеждаше, сякаш някакъв заговор от случайности бе оформил личната ми история и ме бе довел до живота, на който се наслаждавам толкова пълноценно днес.

Всеки от нас е потопен в мрежа от съвпадения, която ни вдъхновява и ни помага да насочим живота си. Към настоящия момент моята съдба ме е отвела да напиша тази книга и да общувам с вас посредством думите върху тази страница. Самият факт, че в момента четете тези думи, че сте влезли в библиотеката или книжарницата, открили сте тази книга, решили сте да отгърнете корицата й и влагате време и енергия да узнаете за синхроничната съдба, е едно от онези съвпадения, които притежават потенциала да променят живота. Какви обстоятелства ви доведоха до тази книга? Как избрахте именно нея сред десетки други? Какви промени бихте искали да направите в живота си, докато четете встъпителните редове?

Съзирането на паяжината от съвпадения в живота ни обаче е само първият етап към разбирането и изживяването на синхроничната съдба. Следващият етап е да развиете способност да разпознавате съвпаденията, докато те се случват. Лесно е те да се проследят в ретроспекция, но ако улавяте съвпаденията в момента на тяхното случване, ще бъдете в по-изгодна позиция да се възползвате от възможностите, които те предлагат. Освен това осъзнаването се превръща в енергия. Колкото повече внимание отделяте на случайните съвпадения, толкова по-вероятно е те да се появяват, което означава, че сте започнали да придобивате все по-голям достъп до посланията, които те ви изпращат, относно пътя и посоката на вашия живот.

Последният етап в изживяването на синхроничната съдба настъпва, когато сте осъзнали напълно взаимообвързаността на всички неща, как всяко нещо влияе върху следващото, как всички те са в синхрон едно с друго. „В синхрон" действия в съзвучие, като едно цяло. Представете си пасаж риби, плуващи в една посока, при което в един миг всички риби сменят посоката. Няма водач, който да ги напътства. Рибите не си мислят: „Рибата пред мен се обърна наляво, значи и аз трябва да завия наляво." Всичко става едновременно. Този синхронизъм се хореографира от велик, всепроникващ разум, съществуващ в сърцето на природата, и той се проявява у всички нас чрез онова, което наричаме душа.

Когато се научим да живеем на нивото на душата, се случват много неща. Осъзнаваме съвършените модели и синхронични ритми, управляващи целия живот. Вникваме в моментите от нашата памет и опит, които са ни оформили в това, което сме днес. Страхът и тревогата ни напускат, докато наблюдаваме и проучваме света, разкриващ се пред нас. Забелязваме паяжината от случайни съвпадения, която ни обгръща, и си даваме сметка, че дори в най-дребните случки има скрит смисъл. Откриваме, че когато насочим вниманието и намерението си към тези съвпадения, можем да създадем определени резултати в своя живот. Свързваме се с всекиго и всичко във вселената и разбираме, че онова, което ни обединява, е духът. Отмятаме, завесата за магията, скрита дълбоко у нас, и ликуваме, пред новооткритата ни същност. Съзнателно формираме съдбата си в безкрайно многообразие от творчески проявления, какъвто е бил дълбокият им замисъл, и вършейки това, изживяваме най-съкровените си мечти, правейки поредната крачка към просветлението.

Това е чудото на синхроничната съдба.

По-нататъшните страници са разделени на две части. Първата част изследва действената динамика на съвпаденията, синхронизма и синхроничната съдба. Тя дава отговори на въпроса „По какъв начин действа синхроничната съдба?" Втората част обхваща седемте принципа на синхроничната съдба, придружени от всекидневни планове за прилагане на наученото, и дава отговори на въпроса „Какъв е смисълът и за мен?"

Онези от вас, които са силно ориентирани към определена цел и са прочели всички мои предишни книги, може би ще се изкушат да преминат направо към уроците, но настоящата дискусия има различни нюанси, заедно с допълнителна информация и целенасочени наблюдения, които бихте искали да разберете, преди да продължите. Освен това следва да се отбележи, че през последните десет години понятието „синхронична съдба" е еволюирало и се доразвива. Възможно е да сте посещавали курсове по синхронична съдба или да сте слушали техни записи в миналото, но погледнете на тази книга като на съчетание от „Синхронична съдба I" или увод към темата, и „Синхронична съдба II" - по-напреднало и ясно разбиране на това явление, едновременно като теория и като опит.

На онези от вас, които четете за пръв път, без предишен опит от миналите ми книги, препоръчвам да не губите начална скорост. Постарах се да представя тази книга в максимално достъпен вид и се надявам, че съм успял. Но се случва да се сблъскаме с мъчни за разбиране, отвлечени аспекти и понякога може би ви се струва, че никога няма да ги схванете. Ще ги разберете. Опитвайте се да не зацикляте на даден пасаж или страница. Всяка глава се гради върху предходната и читателите обикновено откриват, че по-късните глави изясняват въпроси, които може би не са били така ясни при първия прочит. Тук си поставяме две цели: едната е да разберем как действа синхроничната съдба; другата е да усвоим специфични техники за впрягане на силата и във всекидневния ни живот.

Тази книга няма да промени живота ви за един ден, но ако проявите желание да отделяте по малко време всеки ден, ще откриете, че чудесата не само са възможни, но изобилстват. Чудесата могат да се случват всеки ден, всеки час, всяка минута от вашия живот. В този момент семената на най-добрата съдба дремят, скрити неизявени у вас. Освободете техния потенциал и заживейте живот, по-прекрасен от всяка мечта. Позволете ми да ви покажа как.Първа част

Обещанието на безграничния потенциал

1.МАТЕРИЯ, РАЗУМ И ДУХ

От момента, в който осъзнаваме окръжаващия ни свят, започваме да се питаме какво е нашето място в него. Въпросите, които си задаваме, са вечни: Защо съм тук? Как се вмествам в схемата с на нещата? Каква е моята съдба? Като деца, ние сме склонни да мислим за бъдещето като за чист лист хартия, върху който можем да напишем собствената си история. Възможностите изглеждат безкрайни и обещанието за предстоящите открития и самото удоволствие от живота, изобилстващ от толкова голям потенциал, ни енергизира. Но докато растем, ставаме възрастни и научаваме „уроците" за нашите ограничения, погледът ни към бъдещето се стеснява. Онова, което някога е извисявало въображението ни, сега тегне над нас и ни изпълва със страх и тревога. Онова, което ни се е струвало безгранично, е станало тясно и тъмно.

Има начин да си възвърнем ликуващата радост от безграничния потенциал. Иска се само разбиране на истинската същност на природата, както и желание да вникнем във взаимната обвързаност и неделимост на всички неща. Тогава, подпомогнати от специфични техники, ще видите как светът се разкрива пред вас и късметът и благоприятните случаи, които са били рядкост, ще се случват все по-често и по-често. Каква е силата на синхроничната съдба? За момент си представете, че се намирате в напълно тъмна стая с електрическо фенерче в ръка. Запалвате фенерчето и виждате красива картина, която виси на стената. Навярно ще си кажете: „Това наистина е прекрасно произведение на изкуството, но няма ли и други неща?" Тогава най- неочаквано стаята се осветява ярко отгоре. Оглеждате се и виждате, че се намирате в музей на изкуствата със стотици картини по стените около вас, коя от коя по-красиви. Докато тези възможности ви се разкриват, вие осъзнавате, че пред вас се намира цял свят от изкуство, което искате да изучите и обикнете. Вече не сте ограничени да гледате само една картина, осветена от слабата светлина на вашето фенерче.

Това е обещанието на синхроничната съдба. Тя включва осветлението. Дава ни възможност да вземем реални решения, вместо да правим слепи догадки, докато вървим през живота. Тя ни позволява да видим смисъла в света, да вникнем в свързаността или съзвучието на всички неща, да изберем живота, който желаем да имаме, и да осъществим своето духовно пътуване. Чрез синхроничната съдба придобиваме способността да преобразяваме живота според нашите намерения.

Първата стъпка към такъв начин на живот е разбирането за същността на трите нива на битието.

Първо ниво:Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница