Това възпитава в обич към родното!Дата10.05.2017
Размер29.65 Kb.
Размер29.65 Kb.

Това възпитава в обич към родното!

Години, поколения възпитаници и една много целенасочена работа за патриотичното възпитание на младите хора. Коя съм аз? Една редова учителка по БЕЛ богата и пребогата със своите ученици. Допада ми творческата работа с младостта на Тутракан, на нея принадлежи бъдещето! Когато човек види крайния резултат, когато държи сборник или има току-що спечелен конкурс, отминало тържество или творческа среща, сполучливо преминал учебен час, се чувства удовлетворен професионално, да не говорим, че паралелно постига възпитание в патриотизъм и развитие у учениците.

За четвърти пореден път подготвихме сборник с ученически творби, този път посветени на голямата тема - любовта към родината, с акцент местното родолюбие – със заглавие „България и Тутракан – за да имат живот вечен!”.

Винаги съм се чувствала много ангажирана с патриотичното възпитание на младите хора, нещо повече – самата аз, когато се посвещавам на родолюбивото чувство, ме обзема един особен дух, едно приповдигнато настроение. Чувствам се полезна, посвещавам се на родолюбието в действие. Допада ми общуването с младите хора, многообразието от идеи, върху които съвместно работим, а самите конкурсни разработки ме правят щастлива – наслаждавам се на успехите, на развитието и напредъка в работата със словото българско. Минаваме през мъките на словото, но когато се получат резултатите – изключително преживяване е да се видят успяващи ученици и удовлетворен учител. Не, не е лесно да ангажираш млад човек по време на учебни занятия и през ваканционни дни. За мен е най-важен резултатът от съвместната ни дейност. И ето, и вие можете да му се насладите като мен. С една част от разработките участваме в националния конкурс „Родна земя”.

Писали сме за голямата тема България в предходните години и за иконата Левски. Сега приоритетно се ангажирахме да се обърнем към себе си и да споделим лични преживявания, впечатления, спомени, мнение за родния Тутракански край – природа, история, култура, традиции, душевност. Представяме в сборника многообразие от атрактивни заглавия и литературни жанрове: пътепис, епистоларна форма /писмо/, есе, стихотворение, интервю и автоинтервю. Целта е да се насладите на израстването ни, на оригиналните идеи. Това ме прави истински богат човек – имам своите ученици-патриоти, имаме техните спонтанно написани на белите листи съчинения.

Сборникът съдържа творби на ученици от десети и единадесети клас в СОУ”Христо Ботев” град Тутракан и дава възможност на младите хора да изразят лично мнение, да представят позицията и отношението си към България и родния град, да споделят своите родолюбиви чувства и местен патриотизъм.

Имам амбицията да оставя още нещо след себе си – това са много години посветени на подрастващите и то по основния матуритетен предмет и едни творби, чрез които България и нашият роден град Тутракан се представят на света и се популяризират, чрез хубавото, което носят в себе си. Ценното е, че това е сторено през призмата на младите граждани. И ето, редят се думите: Зелената природа в тебе хубавее/ и добруджански песни тук се пеят./ Отгде със толкоз хубост си залят?/ О, роден мой дом, Тутракан!/ Ти малък си провинциален град,/ но в теб е мир и благодат./ Музей прочут се тук издига/ и „Трансмариска”- чудна, примамлива./ На север Дунавът се лей,/ при тебе Добруджа златей./ О, роден край, тъй мил и свиден,/ ловно-рибарски кът мой виден. Силни думи, точни думи - всеки от нас си ги мисли като свои! Това възпитава в обич към родното!

Специални благодарности отправяме към г-н Петър Бойчев, директор на Историческия музей в града, г-жа Тодорка Ангелова, Секретар на МКБППМН в община Тутракан, към г-жа Лазарина Димитрова, дългогодишен учител в нашето училище за отзивчивостта, моралната подкрепа и за проведените интервюта. И тримата с желание се отзоваха, убедени, че имат какво да кажат и отправят като послание към младите хора в нашия град. Те са с богат опит, доказали се професионалисти.

Заедно с учениците благодарност отправяме за съдействието и съвместната работа през годините към Общинското ръководство чрез г-жа Петя Князова, към ръководството на училището в лицето на г-жа Дияна Станкова - директор, към бившите учители на учениците: г-жа Румяна Статева, г-жа Добрина Вълкова, г-жа Милена Пенева, г-жа Виолета Стойкова, г-жа Янка Ангелова. Благодарим и на служителите в ОЦИД и Исторически музей Тутракан.

Тези уникални ученически разработки, скъпи за мен, предоставяме освен на НК”Родолюбие” и на местния исторически музей, за да останат, да са пример и модел за следващите поколения, за да имат живот вечен.Донка Петрова, дългогодишен учител по БЕЛ в
СОУ”Христо Ботев”, град Тутракан

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница