Убеждават зам министър д-р Мирослав Ненков, да поеме постастраница1/14
Дата09.12.2017
Размер0.75 Mb.
Размер0.75 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
31.10.2017
Национални вестници
http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/24h.jpg


Убеждават зам.-министър - д-р Мирослав Ненков, да поеме поста


Друг вариант е депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова

24 часа  стр. 5  
Убеждават заместника на проф. Николай Петров - д-р Мирослав Ненков, да поеме овакантения пост, научи "24 часа" от осведомени източници. Към снощи те твърдяха, че е най-вероятно именно той да оглави министерството.

И той като генерала е анестезиолог, част от неговия екип във ВМА, преди да мине в изпълнителната власт. Роден е на 15 март 1969 г. Завършил е Военномедицинския институт в София. От 1999 до 2007 г. работи в Правителствена болница и е ординатор и координатор по донорство. Във Военната академия е от 2009 г. Още преди да влезе в политиката, д-р Ненков нашумя с невероятното си чувство за хумор, като дори водеше своя рубрика по Дарик радио.

Става зам.-министър в служебното правителство на Марин Райков през пролетта на 2013 г. Тогава министър пак е проф. Николай Петров.

Във втория служебен кабинет на Плевнелиев д-р Ненков вече е титуляр начело на МЗ.

Връща се в здравното министерство тази пролет като част от екипа на проф. Николай Петров.

Второто вероятно име е на шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Нейни колеги в ГЕРБ имаха очаквания именно тя да поеме здравната политика в третия кабинет на Борисов, но тя бе категорична, че остава в парламента. Депутатството не прекрати лекарската й практика - продължава да има 3000 пациенти в Смолян.

"Намирате ме в кабинета, преглеждам. Не мога да коментирам", каза тя за "24 часа".

След оставката на проф. Петров битката не била кой ще е новият министър, а кой ще овладее ВМА


24 часа  стр. 4,5  
60 години работя за доброто си име, няма да го оставя да го петнят, казал генералът пред финансовия министър след разследването на bTV за обществената поръчка от 1,6 млн. лева, спечелена от фирма на зет му

Кой ще овладее Военномедицинска академия след оставката на здравния министър?

Президентът, военният министър или тя ще остане под контрола на проф. Николай Петров?

Невероятно, но политици и медици вчера оживено обсъждаха не наследника на здравния министър, а бъдещия титуляр на може би най-добрата българска болница. Вероятно защото да си здравен министър в България, е кратко занимание, но да си началник на ВМА, е повече от престижно.

Повечето кръгове приемат настоящия и. д. шеф на болницата Венцислав Мутафчийски за човек от екипа на проф. Николай Петров. Вече 8-и месец той не се назначава като титуляр. Предложението трябва да дойде от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, но указът се подписва от президента Румен Радев.

Според лекари от ВМА и двамата имали свои кандидати. Откъм президентската институция дори можело да се появи трето име. Вероятно връзката е не само защото президентът като върховен главнокомандващ разписва указа, а и заради вицепрезидента Илияна Йотова, чийто съпруг проф. Андрей Йотов бе едно от светилата във ВМА. Той обаче напусна държавната болница и е шеф на клиника по хирургия в една от големите частни клиники.

Конкурсът за нов шеф вече се подготвя, съобщи снощи - броени часове след оставката на проф. Петров, военният министър Каракачанов. Това започнало миналата седмица, уточни той пред bTV. "Лично аз смятам, че за да няма спекулации утре, съм разпоредил да се направи конкурс между онези от лекари, които отговарят на условията", обясни още вицепремиерът.

Самият ген. Николай Петров не може да заеме обратно поста, защото вече е девоенизиран. Във ВМА като военна болница ситуацията е по-различна - работят и цивилни, и военни лекари, но нов началник ще се назначава измежду военните. "Който се открои, това ще е моето предложение, след което президентът трябва да издаде указ. Конкурсът не е обявен, само сме подготвили документите", уточни Каракачанов.

Фактът, че ген. Петров подаде оставка и толкова бързо реагира, показва, че самият той има и чувство за дълг и за чест, коментира вицепремиерът ситуацията.

Факт е, че разследването на bTV, което свали здравния министър от поста, започва от времето на служебния военен министър Стефан Янев -може би най-близкия човек на Румен Радев в президентския екип днес като шеф на кабинета му. От президентството не взеха отношение по темата в понеделник.

Втори факт е, че един и същи журналист от bTV - Петър Нанев, прави второ разследване на ВМА. При първото бе уволнен проф. Стоян Тонев, който получи инфаркт и почина. Затова и започналите съдебни дела срещу него най-вероятно ще бъдат прекратени.

На 24 март 2017 г. е готов вторият одит - този път за управлението на академията при наследника му проф. Николай Петров. Според лекари от ВМА началникът им е разпространил одита, за да няма шушукания по коридорите на болницата. Изненадата е, че в изводите на одита се посочва като слабост... намалените задължения и свиването на разходите.

Не се коментира укорително обществената поръчка за 1,6 млн. лева, която 7 месеца по-късно ще свали от власт здравния министър Николай Петров. Като служебен военен министър тогава Стефан Янев изпраща одита във Военна окръжна прокуратура. Там не виждат нищо осъдително и прекратяват проверката.

Вероятно през тези 7 месеца е вървяла някаква проверка на фирмите и хората, които са спечелили тази важна поръчка. Така се стига до Явор Цонев, който всъщност живее с дъщерята на проф. Петров. Неговата фирма "Ортопедие - БГ" е водещата в консорциума "Ортопедие Инвекс", регистриран за участие в конкурса за доставка на ортопедични консумативи, обявен през 2014 г. Законът не е нарушен, тъй като цената на консорциума е била най-ниска.

Преди месец, когато темата за кумовете и роднините във властта стана първа партийна задача на БСП, на адреса на Министерския съвет се получава анонимно писмо_ с разказаната история. Връщат мейла на автора с молба да запише своите имена. Не се получава второ писмо, но в някои сайтове се появява оригиналът на анонимния сигнал. Още тогава в правителството са поискали информация от здравния министър.

В последните две седмици се случват две неща. Проф. Петров нарежда одитът да се качи на сайта на Министерството на здравеопазването, където в отделен параграф е описана цялата обществена поръчка. Министърът прави специален коментар за своите действия.

По това време проф.Петров сякаш изчезва от публичното пространство. Няма изяви, няма интервюта. Хора от екипа му разказват, че той е приет по спешност в своята болница ВМА, където му правят тежка операция, тъй като се е получило оплитане на червата.

През последните дни bTV готви разследването и задава въпроси и на проф. Николай Петров, и на правителството. Готви и втора част, която предстои да излезе. Тя е посветена на отдаването на клиники от ВМА на частни компании. Практика, която е започнала от проф. Тонев и е продължила при проф. Петров. Одитът показва, че няма нарушения и законът е спазен. Но има напрежение.

И затова най-вероятно двамата с Бойко Борисов са решили в понеделник сутринта да се разделят. Преди заседанието на кабинета премиерът е наредил на финансовия министър Владислав Горанов, на началника на своя кабинет Румяна Бъчварова и пиара на правителството Севдалина Арнаудова да се видят с министър Петров и да чуят неговото решение. Генералът не се явява на срещата и подава оставка на четири очи пред премиера

Двамата дори влезли заедно при вече събралите се министри.

"60 години работя за доброто си име, няма да оставя да го петнят" - така проф. Петров е обяснил решението си пред

Горанов. Публично генералът професор не направи коментар.

Той не го направи и през изминалите месеци, когато въпросният одит обикаляше държавата.

Казват, че генералът и в часовете, в които е подал оставка, смята, че е направил най-точният избор в онази обществена поръчка. Ако е искал да скрие присъствието в нея на своя зет, щеше да го посъветва да се яви друг вместо него или да направи офшорна компания, коментира човек от екипа на министър.

И до момента не е ясно чий е анонимният сигнал.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   14


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница