Вежди Рашидов: Ще се радвам, ако цум стане исторически музейДата16.11.2017
Размер44.22 Kb.
Размер44.22 Kb.

Вежди Рашидов: Ще се радвам, ако ЦУМ стане исторически музей


Интервю на Мила Вачева за вестник „24 часа”, 04.07.2012 г.

- Министър Рашидов, отново се заговори за възможността държавата да придобие ЦУМ и там да се пренесе Националният исторически музей - стара ваша мечта, за да се оформи музейният център на София. Наистина ли е възможно това?

- Да, от известно време се говори, че сградата на ЦУМ, която е пред бъдещия подземен музей на Ларгото, би могла да бъде прекрасна възможност и един от най-хубавите ни музеи - НИМ, да намери своето място в центъра на София, където е най-големият поток от хора и туристи. Така повече хора ще могат да се докоснат до културно-историческото ни наследство, до паметта ни. Открай време НИМ не притежава свой истински дом.

Винаги поради една или друга целесъобразност е бил преместван, последно от Съдебната палата в резиденция "Бояна". Не е нормално тракийски съкровища да стоят в пространството, конкурирано от дърворезбите на проф. Антон Дончев, до съвременните керамични пана на Оля Колчева. Просто казано: сграда, която е строена за резиденция, си остава такава и това не я прави музей. Така че България има голяма нужда от свой истински Национален исторически музей. Бих се радвал, ако той бъде изграден в сградата на ЦУМ.

- Какви са перспективите пред "българския Лувър"?

- Смятам, че сме на финалната права преди старта на изграждането му. Няма да крия, че в рамките на две години и половина хвърлихме огромни усилия да търсим европейски средства за изграждането на този музей и основно усилията бяха съсредоточени в това. Слава богу, това вече е факт, успяхме да осигурим чрез МРРБ пари по европейски програми - 27 милиона лева. Надявам се, че до месец ще приключим с избор на изпълнител и ще започнем старта на строителството. Но за мен по-важното е, че най-после сградата няма да е нито банка, нито офис сграда, нито бизнес център, още по-малко пък турски хотел, каквито мераци имаше преди години. Това ще бъде мечтаният от години от българските творци и музейни работници и достатъчно голям за мащабите на страната ни Национален музей на България.- Често ви искат оставката. Дразни ли ви това?

- Като че ли стана мода да се искат на ден по няколко пъти оставки на един или друг министър. В началото не криех своето раздразнение, но като че ли по-важните неща изместиха това чувство. За мен са важни театрите, които трябваше да се ремонтират, училищата по изкуствата, които трябваше да бъдат обновени, музеите, които трябваше да бъдат изградени, археологията, която трябваше да получи по-добро финансиране, реформата в сценичните изкуства, която за щастие работи, финансирането


с 12,1 млн. лв. за българското кино, това, че България проби да бъде показвана в най-големите зали и сцени, в най-големите световни музеи, това, че в София е регионалният център на ЮНЕСКО, който заработи добре. Важни бяха също така отпуснатите за първи път от толкова много години близо един милион лева за откупки на галериите и музеите, важни са средствата, които отделихме за закупуване на книги. Ето това са съществените неща, които един министър трябва да направи. А колкото до мене, смятам, че това не е никакъв проблем. Моята единствена мечта е била да стана добър художник. По-важното е, че като министър не съм безотговорен към съдбата на творците и България.

- Разчу се, че вече договаряте с Лувъра конкретни дати за българска експозиция...

- Да, предстои ни поредна работна среща в Париж, където ще се дискутират вече в по-конкретни параметри като време, като обем на пространства и брой на артефакти, с които България ще стартира своето представяне в Лувъра. Ще договорим и окончателните параметри от представянето на най-доброто от колекцията на Пти Пале в България, предвидено за тази есен. Скоро ми предстои работна среща и с висши представители на властите на Монако, откъдето е изявено желание част от тракийските съкровища след представянето им в Лувъра в Париж да гостуват в най-престижните зали на кралството.- Открихте ремонтираната за 3 млн. лв. Национална художествена галерия - доволни ли сте от стореното?

- За Националната галерия от десетилетия не са полагани грижи за основен ремонт на сградата. Част от сградата и интериорът бяха в окаяно състояние. Успяхме с европейски средства да направим голям ремонт. Радвам се много, че хората ще могат да видят с очите си онова, което е направено.- Каква е вашата оценка за "премиерната изложба" - с платната на Владимир Димитров-Майстора?

- Не съм аз човекът, който би могъл да даде оценка на Владимир Димитров- Майстора. За него времето отдавна е дало своята оценка. Онова, което е хубаво е, че за първи път на самото откриване Майстора беше видян в пълния му ръст на патриарх на българската живопис.- Какви още сгради ще бъдат ремонтирани?

- След откриването на НХГ предстои да бъде открита обновената сграда на филхармонията в Бургас, както и нашето училище „Панчо Владигеров" в Бургас, реализираме европейски проект за могилата Шушманец в Долината на тракийските царе, стартира ремонтът на театъра във Варна и на Сатиричния театър в София, тече ремонт на Кръстатата казарма във Видин, на крепостта "Сексагинта Приста" в Русе, на Червената църква до Перущица. А по европейските програми предстоят още много обекти - Плиска, Трапезица, Никополис ад Иструм, църквата "Свети Георги" в Арбанаси...- Ще има ли нови книги за библиотеките?

- В момента имаме сесия за един милион лева за нови книги, библиотеките само трябва да кандидатстват с проекти, за да получат от нас финансиране.- Доволни ли сте от факта, че у нас ще се снима турска телевизионна суперпродукция?

- Лично аз нямам намерение да играя в киното, но онова, от което бих могъл да бъда доволен, е, когато моите колеги и приятели, които се занимават с филми, могат да намерят общ език за бъдещи съвместни проекти, както и роли в тези сериали. А факт е, че в България се снимат не само турски, но и много други продукции - европейски, от САЩ, от Израел.- Какво се случва по линията за договорките за опазване на паметниците на културата от контрабанда? Знам, че имаме добра работа с италианската полиция...

- Това е една посока, в която работим много активно. Благодарение на тези усилия стана факт връщането на 21 000 антики от Канада, работим усилено с Италия за връщане на наши икони, предстои подписване на спогодба между България и САЩ за предотвратяване на незаконен износ на ценности.- Как ще прекарате лятото? Ще имате ли време за почивка?

- Ще се опитам за десетина дни да отида на място, където да не чувам езиците, които знам. Това ще ми позволи да си почивам добре.- Предстои ви изложба във Франция. Какво ще покажете на взискателната публика?

- На 18 октомври тази година ще подредя експозиция от нови скулптури, непоказвани, заедно с графики и акварели на прекрасния художник Захари Каменов в галерия "Виллен" в центъра на Париж. Тя е едно много важно за мен място, откъдето през 1985 година тръгна първата ми изложба, направена по онова време в Западна Европа. Тогава един прекрасен галерист - Жан-Пол Виллен, ми подаде ръка. Ще бъда много щастлив на 18 октомври да изпием чаша френско вино именно в тази галерия в чест на моята кръгла годишнина.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница