Весела коледа и честита нова година картичка от г-жа Манолова Коледа-време за мечтиДата02.01.2018
Размер78.32 Kb.
Размер78.32 Kb.

„26-то днес” бр1,2008

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА
Картичка от г-жа Манолова
Коледа-време за мечти

Колко е хубаво, че скоро пак ще е Коледа! Колко прекрасно е , че отново ще се съберм всички заедно и ще забравим за болките и проблемите си, които постоянно съпътстват живота ни!

Наистина всяка Коледа за мен е един невероятен празник и винаги с сърцето ми е желанието да сторя добро и да направя близките си хора щастливи. Така беше преди години, така ще е и тази година.

Винаги украсяваме елхата една седмица преди Коледа и с нетърпение очакваме да дойде по-скоро светлия празник. По стените слагаме гирлянди и множество малки лампички. Толкова е светло, когато те блещукат!

Винаги започвам да мечтая и като че ли не мога да се изтръгна от този свят на мечтите си. Искам да живея в една приказка, а оставам доста разочарована като разбера, че е невъзможно.

Майка ми винаги прави питка, в която слага една пара. С баща ми винаги се опитваме да разберем къде е монетата, но мама не ни дава да стоим при нея, докато меси. Нареждаме трапезата като се стараем ястията да бъдат нечетен брой, както повелява традицията за Бъдни вечер.

Обикновено слагаме орехи, ябълки, ястие от сух боб, постни сърми, сушени плодове и разбира се- питката. Сядаме на трапезата и по стар обичай се стараем да не ставаме от масата в продължение най-малко на два часа. Баща ми разчупва питката и дава по едно парче на всеки. С много трепет и надежда започваме да търсим монетата. Всеки се надява паричката да е в неговото парче. На който се падне късметът, ще бъде здрав и богат следващата година.

На следващия ден слагаме едно голямо дърво в камината, което гори почти през целия ден. Толкова е уютно и топло! А навън е студено и мрачно...

Така преминава Коледа за мен и моето семейство. Винаги има нови мечти и стремежи, но никога не се разделяме и сме щастливи заедно. И дано да се сбъднат мечтите ни!

Магдалена Цонева 9а

2Стр. Из училищния живот на 26СОУ

Тази година училището ни спечели проект „Изграждане на WEB базиран ученически информационен център” в 26СОУ от МОН по програмата „ Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът включва обучението на 320 ученици в следните клубове: „Базови и специфични компютърни умения” с ръководители г-жа Вяра Шопова(председател на фонадация „Професор Йордан Шопов”), г-жа Кристияна Тенева и г-жа Искрена Крумова(преподаватели по информатика);”Видеооператорски умения” с ръководител г-н Александър Пешев(журналист от БНР); „Дизайн” с ръководител г-жа Ангелина Андреева(преподавател по изобразително изкуство); „Приложна математика” с ръководител г-жа Дияна Семкова(преподавател по математика); „Културология” с ръководител г-жа Маргарита Цанова(преподавател по история); „Социологически проучвания” с ръководител г-жа Ивон Каменска(преподавател по БЕЛ); „ Радиопредаване” с ръководител г-н Александър Пешев(журналист от БНР и „Телевизия” с ръководител г-жа Кристияна Бояджиева(режисьор), „Печатни издания „ с ръководител г-жа Пролет Николова(преподавател по БЕЛ), „Фотография” с ръководител г-н Генадий Матвеев(педагогически съветник), „Връзки с обществеността”с ръководител г-жа Дафинка Обретенова(преподавател по испански език) и „Гражданско образование” с ръководител г-жа Вяра Ненчева(помощник- директор).

Общата продължителност на обучението е 22 учебни седмици през учебната 2007/2008 и 36 учебни седмици през 2008/2009 учебна година

Екипи от ученицище изработват мултимедийни продукти в различни направления. За обучаваните се предвиждат учебно-изследователски пътувания и планирани посещения на музеи и култерни събития в столицата за събиране на информация и изготвяне на материали, които ще бъдат качени в специален сайт.

Учениците на 26СОУ проявиха голям интерес към проекта и вече почти три месеца се обучават в съответните клубове по интереси.

Юлия и Стефани 9а клас

Нашата малка сплотена училищна общност
От тази година сме партньори по проект за изграждане на трайна училщна общност заедно с Начално частно училище „Светлина”, 88СОУ”Димитър Попников” и фондация „ЕВропа за всички деца” . Проектът има за цел да стимулира комуникацията между учители, родители и деца чрез организиране на тематични беседи под мотото „Училище за родители”. В беседите ще вземат участие семействата на всички деца, които участват в проекта. Предвиждат се също посещения на работното място на родителите, съвместни спортни дейности, посещения на детски театрални постановки, съвместно изработване на картички и сувенири от природни материали. Проектът обхваща деца от начална училищна възраст.
БИБЛИОТЕКА 26 СОУ “ЙОРДАН ЙОВКОВ

В началото на учебната година отвори врати обновената библиотека на нашето училище. След направения основен ремонт тя стана уютно и привлекателно място за ученици и преподаватели. Освен с ново обзавеждане, фондът и се обогати и с нови заглавия – научна и художествена литература, закупени по проект “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2008”.

Едновременно с информационни услуги в помощ на учебния процес, библиотеката предлага и отлична възможност за извънкласна работа, клубни срещи, самостоятелни занимания.

Предстои създаване на “Клуб приятели на книгата – ученици за и в помощ на библиотеката”

ДОБРЕ ДОШЛИ !
Кабинетната система

От началото на тази година вече учим в нови кабинети, напълно ремонтирани и обзаведени с нова учебна мебел. Мненията за тази новост са противоречиви: от една страна- всеки ден влизаме в хубави кабинети, всеки от които има свой стил, но от друга-придвижването от нулевия етаж до четвъртия и обратно затруднява учениците и става причина за закъсненията за часовете. Малцина са тези, които остават в коридорите на училището или в лафката през междучасието. Когато е хубаво времето, почти всички са на двора.

Но дали ни харесва или не, кабинетната система е факт и затова по-добре навреме да чуеш звънеца, отколкото да натрупаш неизвинени.

Мариана Ангелова 9а На 30.10.2008г.Празник в 26СОУ

На 30.10.08г. в нашето училище чествахме Деня на народните будители.

Празникът бе открит от г-н Любен Петров кмет на район „Витоша“.

Сред официалните гости бяха: г-н Владимир Каролев, общински съветник, г-жа Таня Дякова- представител на НДСВ, която пожела на нашите ученици: „Бъдете добри, имайте добри чувства и добри постъпки”, г-жа Антоанета Миланова – парламентарен секретар на Министерството на държавната администрация подари от името на г-н Николай Василев преносим компютър на всяко училище от район „Витоша“ и г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО, която пожела на учениците: „Скъпи деца, помнете своето минало. Имайте основание да се гордеете с него“.

На гости ни бяха ученици от всички училища в р-н „Витоша”. Учениците се бяха подготвили с презентации на училищните патрони.

Така останалите ученици имаха възможността да се запознаят с живота и делото на Йордан Йовков,Емилиян Станев,Васил Левски и много други.

Учениците от 6-ти и 7-ми клас заедно с г-н Генадий Матвеев направиха фото изложба „Вчера, днес и утре“ и проведоха дискусия на тема „Национални идеали за личното израстване”. Децата имаха възможността да избират на кого искат да приличат.

Голям интерес предизвика изложбата на старинни предмети и монети, подготвена от г-н Ангел Цураков. Така гостите и учениците имаха възможност да се докоснат поне за малко до историята.

Дори най-малките ученици на нашето училище подготвиха рецитали,открити уроци и табла за празника, а за да бъде обстановката наистина празнична, учениците от 2-ри клас направиха пъстри цветя от хартия.

Празникът продължи с концерт на група „Отриад 13“, които взривиха обстановката с изпълнението на песните си и впечатлиха учениците със съвременното звучене и дълбоко съдържателни текстове.

След концерта учениците от горен курс имаха възможността да си изберат най-интересният урок и учител с който да им протече следващия час.

Така отбелязяхме Деня на будителите в нашето училище. Дано у всеки от нас е останала частица от техния пример.

Александра и Христина 9а

3Стр.


Интервю с Влади Въргала

Какво ви накара да станете мениджър на групата „Отряд 13”?

Винаги ме е интересувала трибуната, която имам- телевизията, сцената, театъра, киното...от нея да излиза послание към хората за важните неща в живота. Открих в техните песни много смисъл, много истини имного талант и затова тези момчета пеят, не защото искат да станат шоу звезди, да дават автографи и да имат яхти. Те просто създават песни при много трудни житейски обстоятелства. Песните им са пропити с истината за живота.

Според вас текстовете им могат ли да накарат младите хора да се замислят над това, което става в съвремието ни?

Ами това е основната цел на тази група. Те излизат и казват „Вижте, ние направихме грешка, зощото си мислехме, че важни в живота са тия и тия неща”. А когато ти го пее човек, който е преминал през центъра на ада, тогава вече ти би трябвало да му имаш доверие.

Има ли нужда днешната младеж от събуждане, за да е по-добро бъдещето на България?

Днешната младеж са едни нормални млади хора със своите си мечти, със своите си идеи и със своето иноваторство в живота. Аз не мога да препоръчвам нищо на днешната младеж, аз мога да се уча само, защото колкото е по-млад човек, колкото по не знае, толкова е по-истински.

Интервю с „Отряд 13”

Окъде идва името на вашата група?

Калин: Ами ,това беше група от наркотичнозависими в затвора и бяха 13 на брой. Аз бях психолог и оттам дойде идеята за името„Отряд 13”.

Какво ви накара да се занимавате с музика в условията на трудния затворнически живот?

Чочо:Аз цял живот съм се занимавал с музика- преди това хип-хоп, после брейк ит.н. след което пишех някакви стихове...

На някой хрумвало ли му е да се занимава с музика преди това?

Чочо:Да, обаче всичко, което е свързано с музика , е свързано и с много пари...нямахме средства да го направим и затова всичко ни дойде ей така- от горе.

Кой е автор на песните ви?

Чочо:Всички...аз съм автор на някои от тях, но общо взето-всички.

Какви послания искате да отправите с песните си?

Чочо:Нашите текстове са супер социални. Искаме да кажем с тях, че всичко е истина, няма грам измислица в това, което ние правим.

А вашите песни могат ли данакарат младите да спрат насилието?

Чочо:100% .Сигурен съм...Значи най-важното в живота е да имаш сърце. Не е важно да се доказваш като боец на улицата, като престъпник. Да имаш сърце означава страшно обширно понятие...да имаш сърце означава страшно много, така че всеки може да си го тълкува за себе си.

Вашият съвет към учениците на 26СОУ.

Тони: Учете, защото са такива времената и такива хубави работи ни чакат, че направо ми се реве на мен лично и избягвайте да употребявате наркотици.

Интервютата взеха: Антоанета и Катрин 11в кл. Юлияна и Стефани 9а кл.

4Стр.

Новогодишно парти с приятели

Коледа е традиционен семеен празник, но защо пък да не се повеселим с приятели по Нова година? Какво да направим, за да повдигнем празничното настроение? Ето няколко готини идейки:  1. Всеки от компанията да участва в избора на музиката.

  2. За партито не са необходими много хора, достатъчно е компанията да е готина.

  3. Погрижете се за подходяща украса.

  4. за по-весело настроение организирайте състезания по караоке и танци.

  5. ако някой от компанията отсъства, изпратете му празничен sms. Ето ви някои идейки:

Новогодишни sms-и

Когато старата година си отива,


а Новата в дванайсет се роди,
желая ти от все сърце да си щастлива
и нека в тази нощ красива
се сбъднат всички твои хубави мечти!
Когато чашите преливат в тържествената полунощ,
когато устните се сливат в новогодишния разкош,
едно момче (момиче) се приближава,
отваря твоята врата и искрено ти пожелава
бъди щастлив(а) в любовта!

Камелия 9а


Судоку
getdata?fid=10&mid=3191867636&eid=6&charset=cp1251&ac=s&fn=1031918676366

Судокуто за вас избра:Сузана 9а кл.


Над броя работиха :

Редактор :Пролет Николова

Редакционен екип:

Александра Рангелова, Христина Ташкова, Юлия Стоянова, Магдалена Цонева, Сузана, Камелия от 9а класАнтоанета и Катрин 11в клас

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница