Весела Люпке–Вълкова Настоящата разработка представя използването на „Орф–Шулверк”Дата16.11.2017
Размер11.85 Kb.
Размер11.85 Kb.

„ШУЛВЕРК” КАТО АКТИВНА МУЗИКОТЕРАПЕВТИЧНА ФОРМА”: Съобщение с фото унагледяване

Весела Люпке–Вълкова

Настоящата разработка представя използването на „Орф–Шулверк” – елементарно музикално и танцово възпитание, като активна музикотерапевтична форма на работа.

Самият Карл Орф (немски композитор) не е мислил по въпроса „Шулверк” (една педагогическа концепция, възникнала през 20-те години на ХХ век и развиваща се и до днес) да бъде прилаган в сферата на терапията и на лечебната педагогика, но през 60-те години Карл Хофмарксрихтер го насочва към първите опити за приложение в работата с хора с увреден слух или глухота.

Тази форма на работа се оказва резултатна и по-късно започват да я прилагат активно Клаус Банг (от 1971 г.), Шърли Салмон (от 1992 г.), Гертруд Орф (от 70-те години нататък) и др.

Използването на ритъм, говор, движение и музика, съчетани в интересни игри за малки и големи, се оказва ефективна и предпочитана музикотерапевтична форма на работа, вид мултисензорна терапия, която проворкира всички сетива и стимулира емоционалността и отзивчивостта, открива много възможности за комуникация и социализация.

„Орф-Шулверк” е чудесен начин на работа за :
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница