Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българитеДата02.03.2017
Размер100.44 Kb.
Размер100.44 Kb.

АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ИЗРАЗИ В ПИСМО СВОЯТА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ПАРТИАРХ НЕОФИТ ЗА ОТКРИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ В ГРАД АРЦИЗ, ОДЕСКА ОБЛАСТ


май 9 | Posted by Kapka Gancheva | За нацията

1В. „Целокупна България”

Асоциацията на българите по света изрази в писмо до българския патриарх Неофит своята благодарност и благодарността на православните етнически българи от бесарабската територия на Украйна за съдействието му да се открие православен храм „Света Богородица – Всех скорбящих радость” на Подворие на БПЦ-БП в Арциз, Одеска област. В града живеят компактно около 250 000 българи.


От Асоциацията изразяват молба да бъде отличен с подобаваща висока награда Високопреосвещения митрополит на Одеска епархия на Украинската Православна Църква (Московска патриаршия) Агафанел за неговата пастирска загриженост относно откриването на Подворието.

Текст на снимка:


Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски

 Във Варна се проведе Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите


Морската столица на България Варна събра 200 българи от различни страни, които взеха участие в Шестата редовна сесия на Световния парламент на българите (СПБ) към Асоциацията на българите по света (АБС). Сесията се проведе на 21 и 22 ноември 2015 г. в конферентната зала на хотел „Персей". …………………………………………..

……………………………………………………………………………………………….

Дора Костова, главени редактор на вестника на българите в Украйна „Роден край" разказа емоционално колко много българи се събират на ежегодния събор „Кубрат събира потомците си", който се провежда в село Малое Перещепино. Много българи отиват да изразят почит и на мястото с паметна плоча в град Запорожие, където се намира гроба на кан Аспарух. Дора Костова разказа и за родолюбивата инициатива на отец Геннадий Мартънов, който е започнал в град Арциз строителството на уникален църковен комплекс. За негов модел са взети знакови български църкви – Старата митрополия в Несебър, Голямата базилика в Плиска и Златната църква на цар Симеон в Преслав. Много българи от Украйна са се включили в този амбициозен проект с парични помощи и доброволчески труд. Българската общност в Украйна търси подкрепата на Асоциацията на българите по света и на Българската православна църква за да бъде приет новия храмов комплекс за подворие на БПЦ.

http://bnr.bg/post/100671182/hramov-kompleks-shte-gradi-balgarskata-obshtnost-v-ukrainskia-grad-arcizХрамов комплекс ще гради българската общност в украинския град Арциз

публикувано на 18.03.16 в 17:15 / 191 преглеждания

Автор: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

http://static.bnr.bg/sites/gallery/pictures/2014/01/07/14-01-07-38498.jpg

проф. Николай Овчаров

БГНЕС

Голям храмов комплекс се изгражда от българската общност в град Арциз в Украйна. За идеята съобщи във Варна проф.Николай Овчаров. Той обясни,че става дума за възстановка на старинни български църкви:Като основа е Старата митрополия в Несебър. Една църква от пети век, която е една от най-ранните църкви, запазени по нашите земи. Този комплекс съчетава, освен Старата митрополия, дворът на Голямата базилика в Плиска. С комплекса се свързва и Златната църква във Велики Преслав. Освен това ще бъдат включени елементи от църквата "Свети Димитър" във Велико Търново и по този начин, този комплекс ще бъде като една образна книга, която ще ни покаже християнството по българските земи от пети век, чак до края на Средновековието.
Известният учен каза още,че над 500 души са участвали в строителните работи в обединение на българската общност в украинския град.

http://focus-news.net/news/2016/03/18/2211058/prof-nikolay-ovcharov-vav-varna-v-besarabskiya-grad-artsiz-novostroyashtata-se-tsarkva-e-replika-na-starata-mitropoliya-v-nesebar.htmlПроф. Николай Овчаров във Варна: В бесарабския град Арциз новостроящата се църква е реплика на Старата митрополия в Несебър

18 Март 2016 | 13:23 | Агенция "Фокус"проф. николай овчаров във варна: в бесарабския град арциз новостроящата се църква е реплика на старата митрополия в несебърСнимка: Информационна агенция "Фокус"

Варна. В бесарабския град Арциз новостроящата се църква е реплика на Старата митрополия в Несебър. Това личи и по атриума на комплекса, мястото за отдих и вглъбение и от фонтана Това заяви днес във Варна археологът проф. Николай Овчаров, който също съдейства на градежа, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Той посочи, че предварителната информация е била, че църковният ансамбъл ще бъде копие или реплика на Голямата базилика в Плиска. „Когато аз отидох на място обаче видях, че не всичко прилича на нея. Има един голям двор, който прилича, но разположението на двора е различно – от северната страна. Аз говорих с проф. Божидар Димитров по темата и той ми каза, че най-вероятно става дума за Старата митрополия в Несебър. После стана ясно, че отец Генадий, човекът който ръководи този проект е искал да събере в този църковен ансамбъл всичко от християнската история на България”, посочи проф. Овчаров. Той добави, че останалите интериорни елементи се взимат от други места. „Един от тях е взет от църквата „Сан Виталий” от Равена, това са кулите и интериора. Тази църква в Равена – екзархата - е много хубава. От там се ръководи Римската империя през пети век. Църквата на комплекса е едно към едно Златната църква във Велики Преслав. И двата елемента са още в идеен проект е не са готови, но като гледам начина, по който се работи и ентусиазмът, тези неща ще се случат”, заключи Николай Овчаров. Той допълни, че ще бъдат вградени елементи и от средновековни църкви от Търново – „Св. Димитър” в Асеновия квартал, главно в купулните части. „Ако това стане на практика, в което не се съмнявам, съм сигурен че ние ще имаме една история на християнството по българските земи защото Пети век, това е все още са само бъдещите български земи”, добави проф. Овчаров.
Петко ПЕТКОВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=316110&c=01

Емблематични за българското антично и средновековно християнство религиозни здания вдъхновяват градежа на църковен ансамбъл в украинския град Арциз, където живеят над 50% бесарабски българи. С доброволен труд и дарения все повече напредва строежът на комплекса, който се реализира благодарение на усилията на тамошния отец Генадий. Той е бесарабски българин и още преди четири години подема идеята за вдигане на храм. Поставя си за цел да включи в ансамбъла черти от основните периоди на християнството по българските земи. Това обясни пред медии проф. Николай Овчаров. Археологът е част от Асоциацията на българите по света, която оказва съдействие при реализирането на обекта, предаде репортер на Moreto.net.

Вече е вдигната значителна част от основната сграда на църквата. Към нея ще има обособен атриум с фонтан в средата и място за отдих. Целият този участък, както и самата сграда, имитират Епископската църква в Несебър. Дворът пък ще е от Голямата Базилика в Плиска. В близост се предвижда изграждане на храм по подобие на Златната църква във Велики Преслав. За интериора са използвани елементи от църква в Равена. Ще бъдат взаимствани и елементи от църквата „Св. Димитър“ във Велико Търново.

Строежът се осъществява благодарение на българи от цялата Одеска област. Има дни, в които се събират по 500 помощника, които работят безвъзмездно. Зад идеята напълно застава тамошната община. Тя помага с пари и материали. Самият кмет на Арциз също е българин, разказа проф. Овчаров. Той допълни, че водещо за хората там е не конкретен срок, в който да бъде завършен комплексът, а това, че всички са обединени от идеята и работят заедно.

Самият отец Генадий се отдава на службата на Господ преди около 20 години, след като нещастие сполетява семейството му. Преди това през 90-те години се е занимавал с бизнес. Един ден обаче научава, че 2-годишният му син е болен от рак на белите дробове. Медицинските прогнози са крайно негативни. Тогава той започва да се моли на чудотворна икона, да търси спасение във вярата и само след дни при изследвания се оказва, че детето му е напълно излекувано. В този момент той напълно се променя и преосмисля приоритетите си.

Преди 4 години в търсене на помощ в реализирането на идеята си свещеникът се обръща пристига в офиса на Асоциацията на българите по света. Споделя, че иска да строи църква. След около 2 години той кани българска делегация, за да покаже това, което вече е свършено, разказа главният секретар на асоциацията Максим Страхилов. В последните месеци от Арциз молят за съдействие. Искат български материал за подовата настилка. Не след дълго бизнесменът Младен Станев, който също е член на асоциацията, се отзовава. Само за няколко дни успява да осигури необходимите 1500 кв.м. мрамор. Това е вторият голям проект, който подпомага Станев. Предходният е паметник на кирилицата в Монголия.

Арциз се намира на 100 км от Одеса и на 600 км от Варна. Населяват го около 15 хил. души. Повече от половината са българи. Всички те се определят като такива макар да не знаят точно от коя част на страната идват. Техните предци са се преселили в района преди 200 години. Съхранили са обаче изцяло българския дух и култура.

На 21 август в Арциз ще отбележат 200 години от преселението на българите там. В тази връзка наши историци планират да направят голямо посещение, при което да разкажат за българската култура и история и да направят голямо дарение от книги. Членовете на асоциацията изразиха силното си впечатление от цялостната дейност на отец Генадий. Той е помогнал за създаването на огромен спортен комплекс в сградата на старо изправително училище от времето на социализма. На първия етаж е разположен църковен храм, през който децата минават и се прекръстват преди тренировка. Всеки от малчуганите има дневник, в който трябва да записва поне по едно добро дело, което е извършил през седмицата. Идеята на залата е не само да развива мускулатурата, а и да помага на духовното развитие на хората.

http://www.moreto.net/im/56452.w468.jpg

http://www.moreto.net/im/56451.w468.jpg

http://www.moreto.net/i/icon-comment.png  http://www.moreto.net/i/votey.png(15)  http://www.moreto.net/i/voten.png(1

http://www.kmeta.bg/turizam/besarabski-b%D0%B0lgari-vgrajdat-v-kompleks-c%D0%B0rkovnata-ni-istoriq-68136.html


Бесарабски българи вграждат в комплекс църковната ни история

Бизнесмен от Варна им дарява четири тира мрамор от Драма


18/03/2016/16:36

Автор: Жулиета Цветкова

Категория: Туризъм

бесарабски българи вграждат в комплекс църковната ни история

Църковен комплекс, който проследява християнската история на България, градят жителите на малкия украински град Арциз. Строителството се извършва с волни пожертвования и безвъзмезден труд от бесарабски българи от цялата Одеска област. Начинанието има подкрепата на местния общински съвет, общинската администрация и кмета на Арциз, който също е с българин. За градежа помагат и жители на градчето от руски и украински произход и даже хора с немски корени.

Това разказа във Варна археологът проф. Николай Овчаров, който тази сутрин се е завърнал от посещение на обекта. „Това ще е величествен ансамбъл, който включва черти от основните периоди на християнството по българските земи, още от античността и Средновековието. Дворът е взет от Голямата базилика в Плиска, построени са реплики на част от старата митрополия в Несебър, както и на екзархата от Равена. В момента се прави копие на Златната църква във Велики Преслав, в проект е подобие на средновековните църкви от Велико Търново, което много ми напомня на „Св. Димитър“, каза проф. Овчаров.

Инициативата е на местния свещеник отец Генадий. „Преди малко повече от 4 години той се появи в офиса на Асоциацията на българите по света, който се намира във Варна, и каза: „Искам да строя църква“. Насочихме го към проф. Божидар Димитров и дълго време не следихме какво се случва. Преди година и половина обаче бяхме в Украйна на едно честване и за наша изненада дойде същият свещеник и ни покани да посетим обекта, където вече строяха“, обясни Максим Страхилов, главен секретар на асоциацията.

Комплексът се гради върху земя, която някога е била църковна, но по времето на социализма върху нея действало училище от Макаренковски тип. Отец Генадий заедно със съмишленици събрали пари и купили терена, за да реализират идеята си. Сега строителството обединява българите и ги поддържа като общност.

Самият свещеник е на около 40 години. През 90-те години въртял бизнес , умее да намира пари, притежава и много добри мениджърски умения. Към религията го обърнало заболяване на 2-годишния му син – на момченцето открили рак на белите дробове. Тогава Генадий се променил, започнал да се моли и небяснимо и за лекарите детето оздравяло, разказа проф. Овчаров.

Сега свещеникът е построил страхотни спортни зали, които желаещите ползват безплатно, но при едно условие – преди тренировка да се прекръстят. Децата, които ги посещават, имат и дневници, в които всяка седмица трябва да отчетат по едно добро дело, извършено от тях.

Съвсем скоро големият градеж на българския дух в Арциз ще започне да получава и дарения от България. Варненският бизнесмен Младен Станев вече е осигурил четири тира с първокласен бял мрамор от Драма (там според познавачи е най-добрият материал, пък и земята е свързана с България) за подови настилки в комплекса. С мрамор ще бъдат покрити 1500 кв. метра – всичко, което е под покрив, обясни Станев и категорично отказа да назове цената на сделката, която сключил само за 2 дни. „Сякаш Божия промисъл движеше нещата“, сподели бизнесменът.

„През август отново ще отидем в Арциз с големи дарения от книги и програма за връщане на живеещите там към българските им корени. Вярвам, че тогава вече ще стъпваме върху български мрамор от Драма“, каза проф. Овчаров.

http://m.standartnews.com/kultura/balgari_klonirat_pliska_i_preslav_v_ukrayna-326394.html


Българи клонират Плиска и Преслав в Украйна


Под ръководството на неуморния отец Генадий и със средства на българи от цяла Одеска област се изгражда грандиозен храмов ансамбъл в Украйна. Той ще е най-големият извън пределите на страната ни. Ансамбълът ще включва църковни сгради, двор, колонади, портици. В тях са събрани черти от всички периоди на християнството по българските земи - от Старата митрополия в Несебър от 5. в. до Голямата базилика в Плиска, Златната църква в Преслав и храма "Св. Димитър" в Търново. Комплексът се строи в Град Арциз, на около 130 км от Измаил.

За строежа помагат и доста хора от България. Варненският бизнесмен Младен Станев осигури 4 ТИР-а подови мраморни плочи, които лично закупил от каменоломните на гр. Драма в Гърция. Проф. Николай Овчаров се включи като консултант по въпросите на древната архитектура. "Възникна идеята през август, когато се навършват 200 години от стъпването в Арциз на българските бежанци, да се направи голямо гостуване на български учени и писатели, които ще изнесат лекции и литературно четене. Ще бъдат дарени книги за библиотеките в Арциз, Суворово, Болград и др.", каза родният Индиана Джоунс. Известният археолог призова и всички родолюбиви съотечественици да се включат в тази невероятна инициатива.

http://news.bnt.bg/bg/a/stroyat-blgarski-khram-v-besarabiya


Строят български храм в Бесарабия (БНТ2-Варна)


Вчера, 17:50 • Петър Дойкински

У нас / Регионални • 41 прочитания • 0 коментара

Църковен комплекс, който съчетава елементи от християнската история на България, се строи в украинския град Арциз. Инициативата е на отец Генадий и българската общност там. Строежът се осъществява с дарения и доброволен труд на над 500 българи, живеещи в Одеска област.

Построяването на храмовия комплекс има за цел да запази родовата памет на българското население в Одеска област. Това е и желанието на отец Генадий.

Максим Страхилов, секретар на Асоциацията на българите по света:
"Един голям българин, едно голямо българско сърце, което реши да възстанови български храмове във втората им родина – Бесарабия, Украйна за българското население там, което е изключително религиозно, запазило своя език, традиции и запазило своя български дух."

Комплексът ще включва църковна сграда с възстановка на старата митрополия в Несебър. Дворът, който е в процес на изграждане, ще е по подобие на голямата базилика в Плиска.

Проф. Николай Овчаров, археолог:
"В интерес на истината, както самият отец Генадий казва: "Не е толкова важно самото строителство, колкото, че това строителство обединява българите и ги прави едно цяло, една общност"."

Българите в Арциз се надяват на финансова помощ и от спонсори, за да реализират мащабния проект.http://www.adobe.com/software/flash/about/

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница