За юбиляра – думи от сърцеДата20.11.2017
Размер29.79 Kb.
Размер29.79 Kb.

ЗА ЮБИЛЯРА – ДУМИ ОТ СЪРЦЕ
На 7-ми юли 2008 г. , в аулата на НЦООЗ се състоя тържествено юбилейно честване на рождения ден на проф. д-р Любомир Иванов. Присъстваха: зам. министрите на здравеопазването – д-р Емил Райнов, д-р Валери Цеков и д-р Матей Матеев; гл.секретар на МЗ – доц. Красимир Гигов; парламентарният секретар на МЗ – Янка Кюркчиева; директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова; председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов; деканът на Факултета по обществено здраве при МУ – София проф. Цекомир Воденичаров; директорът на НЦРРЗ доц. д-р Радостина Георгиева; директорът на НЦЗПБ чл.кор.проф. Богдан Петрунов; директорът на РЦЗ в София д-р Красимир Кушев; служители от НЦООЗ, лекари, общественици, приятели и близки на юбиляра.

В началото проф. Иванов бе поздравен с любимата му песен - „Излел е Делю Хайдутин”. Творческият път на рожденика. бе представен от доц. Никола Василевски, ръководител на направление „Промоция на здраве и профилактика на болестите” при НЦООЗ. Той бе написал за проф. Иванов едновременно биографичен очерк и приветствие, свързвайки ги в оригинална форма, споена с топли сърдечни и непосредствени думи.

Пръв от официалните гости на тържеството се изказа зам. министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов. След като изрази най-хубавите си чувства към юбиляра, д-р Райнов прочете поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. В адреса бе изказана благодарност към проф. Иванов за високия му професионализъм и приноса му в развитието на българската система на обществено здраве, както и за осъществяване на държавната здравна политика. Следващото приветствие бе от председателя на Комисията по здравеопазване при НС доц. Борислав Китов, който бе пожелал на директора на НЦООЗ да продължава да се труди с всеотдайност и упоритост за справедливо решаване на здравните проблеми в интерес на българските граждани. Вълнуващи поздравителни адреси бяха изпратени от президента на КНСБ доц. Желязко Христов и от ректора на МУ в София проф. Ваньо Митев. По повод на този юбилей проф. Иванов бе удостоен с почетен знак на МУ-София. Сърдечни думи за рожденика също бяха написали: проф. д-р Марин Маринов от МФ при МУ – София; доц. Георги Паскалев, ректор на МУ - Пловдив; доц. Гена Грънчарова, декан на „Факултет по обществено здраве” при МУ - Плевен. Приветствие от името на Факултета по обществено здраве при МУ - София представи неговият декан проф. Цекомир Воденичаров. Той изтъкна големите успехи на проф. Иванов като ръководител в трудни условия не само у нас, но и в чужбина и съобщи, че преди няколко седмици директорът на НЦООЗ е бил отличен с почетен знак на факултета. На друго голямо отличие акцент постави председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов, като обяви, че „Почетен знак на БЛС” се дава на проф. Иванов за огромния му принос в развитието на българското здравеопазване, също и за приносите му към общественото здраве.

Уважението си към рожденика изразиха непосредствено и емоционално чл.кор. проф. Богдан Петрунов, ръководител на НЦЗПБ и доц. Радостина Георгиева, директор на НЦРРЗ. Вълнуващо поздравление от името на ВМА бе написано от нейния зам. началник полковник доц. Евгени Белоконски. Задушевни бяха и приветите от директора на МБАЛ „Пловдив” - доц. Георги Йорданов и от директора на РЦЗ в София - д-р Красимир Кушев. Поздравителните адреси бяха финализирани с топли думи от страна на зам.директорите на НЦООЗ – проф. Стоянка Узунова и доц. Стефка Петрова. Накрая, сред много цветя и подаръци, проф. Любомир Иванов благодари на присъстващите за оказаната почит и им пожела да се радват на щастливи дни и духовен прогрес.

Възхищението си от юбиляра участниците в тържеството продължиха да изразяват и след официалните поздравления. Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова сподели, че за нея проф. Иванов е енциклопедист в областта на общественото здраве и благодарение на него сега НЗОК и НЦООЗ работят безупречно и без формалности. Главният секретар на МЗ доц. Красимир Гигов изтъкна изключителните организаторски качества на проф. Иванов. „Високо ценя неговия голям професионален опит – довери д-р Маша Гаврилова, експерт в МЗ. „ Той успешно изпълнява своята мисия да помага за решаване на проблемите на общественото здраве в национален и международен план” - подчерта парламентарният секретар на МЗ Янка Кюркчиева. Директорът на „Лаборекс” доц. Александър Спасов акцентира върху факта, че честваме юбилей на водеща личност, на голям наш учен и стратег на здравеопазването.

Сигурно подробностите от това тържествено честване постепенно ще избледняват. Но ще остане написаното, ще са живи думите на уважение и обич, казани в горещия 7-ми юли, по време на юбилейния рожден ден на проф. Любомир Иванов. И може би тези думи ще го следват в бъдещите му дейности. Ще го амбицират и топлят. Защото са думи от сърце.д-р Ваня Шипочлиева

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница