07 декември 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/6
Дата08.01.2018
Размер0.89 Mb.
Размер0.89 Mb.
  1   2   3   4   5   6

07 декември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕДават 1.6 млн. лв. за лечение на деца в чужбина
Дават още 1.6 милио­на лева за лечение и консултации на деца в чужбина. Няма малчу­гани, които да са одоб­рени да заминат да се лекуват и да не са по­лучили финансиране. Това заяви директорът на Център "Фонд за ле­чение на деца" Павел Александров.

До момента фондът е дал платил близо 4 ми­лиона лева, до края на годината ще получи от Министерство на здра­веопазването и ще да­де още 1.6 милиона. Това е с 34% повече от направеното миналата година. Работи се про­зрачно, без ходатай­ства, средствата се от­пускат всеки месец. Молбите за лечение се разглеждат неза­бавно, така помощта е навременна, категори­чен е Александров. Всички процедури за оценяване на молбите за лечение са задви­жени и в съвсем кратък срок изисква­нията по заминаване­то на децата в чужби­на ще бъдат адапти­рана към закона. От началото на годината няма отказано финан­сиране за лечение.
Хванаха лекар от Тутракан, сменил кръвната проба на пиян шофьор

Медикът взел рушвет от 200 лева за фалшивото медицинско
Лекар от болницата в Ту­тракан беше задържан и об­винен, че е подменил кръвна­та проба на пиян шофьор, съобщиха от МВР вчера. До разкритията се стигнало, след като на 8 август полицаи спрели за проверка "Форд", управляван от 22-годишния М.К. При проба с дрегер би­ло установено, че той шофи­ра с 1,65 промила алкохол в кръвта.

Полицаите издали на мла­дежа талон за кръвна проба в болница. Оттам обаче дошъл резултат, че пробата е отри­цателна.

В хода на разследването по случая криминалистите уста­новили, че още същата вечер шофьорът отишъл заедно със свой 35-годишен приятел Б.Ц. в Центъра за спешна медицинска помощ в Тутра­кан. Там на смяна бил д-р Р.Х., който приел офертата на близкия на шофьора сре­щу 200 лева да подмени кръ­вната проба.

За целта лекарят взел кръв за медицинско изследване от 22-годишен пациент и така експертизата за определяне на концентрация на алкохол в кръвта на водача, дала отри­цателен резултат.

След като всички, участва­ли в измамната схема били установени, те били разпита­ни пред съдия в Районния съд в града, назначена била и ДНК експертиза. Получени­те в края на ноември резулта­ти от нея категорично дока­зали подмяната на кръвните проби.

На 3 декември на лекаря е повдигнато обвинение по чл. 294, ал. 1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК и му е взета мярка за неотклонение "подпис­ка". Същите обвинения са повдигнати и на останалите съучастници в престъпле­нието.
Колко данъци Внасят зъболекарите?
Старозагорската зъболекарка Соня Маринова източвала НЗОК с вписване на дентални манипулации на мъртви души, чи­ито лични данни набавял брат й, лекар в Лом. На въпроса кога е извадила зъба на ломчанката г-жа Ненка Кирилова, д-р Ма­ринова отговаря: "На въпросната жена не съм правила процедура. Нещо съм писала, но не знам откъде е дошло. Злоупотребила съм по някакъв начин, но не мога да се сетя по какъв." Сиреч, докторката се прави на чалната досущ като буля Дуда от приказката „Луда ли съм, друга ли съм?" Откак зъболечението стана частно, цените се вдигнаха около 10 000%, а хората с разва­лени зъби и без зъби съставляват масовия контингент в комуналния транспорт. Металокерамика за едната челюст е вече над 3000 лв. Пластмасовите са само с 1000 лв. по-евтини. Зъболекарите се изкачиха в гор­ния слой на 2-та процента богаташи в Бъл­гария. Но касова бележка, издадена от ча­стен зъболекар, е явление no-рядко от бяла­та врана. Съюзът на зъболекарите заприли­ча на нотариалната камара - нещо между масонска ложа и ордена на асасините. Там не можеш да проникнеш. Журналистически раз­следвания за зъболекарския картел в Бълга­рия не съществуват. Пълен мрак! Много е лесно да мачкаш малкия човек. Така и баба знае да се бори срещу сивата и черна икономика. Вместо рейдове в денталните кабинети, проверяваш законността на ри­барски колиби. Хайде веднъж да направим проверка на онези, за които всички знаем, че укриват колосални доходи. Да започнем с въ­проса колко данъци внесоха в хазната бъл­гарските зъболекари и зъботехници през 2009 г.


ПИСМО НА ДЕНЯ
Искаме затвор за лекарите убийци
Уважаема редакция,

Нямам думи да из­разя отвращението си от делото на чети­римата горнооряховс­ки лекари, които хладнокръвно умъртвиха новороде­но, беззащитно дете, поставяйки го във фризер. Аз съм майка на две деца, раждала съм. в български бол­ници и досега си мис­лех, че съм. се сблъ­сквала с лошото от­ношение на медицинс­кия персонал. Не съм, и допускала, че може да съществува такава жестокост, граниче­ща с безчовечност, и то към. едно бебе. Та­кива хора (ако изобщо могат да се нарекат така) трябва да изгният в затвора и да не се допускат в нито една, малка или голя­ма, българска болни­ца!

Преди време дъщеря на моя позната роди на 17 години, също ка­то момичето в Горна Оряховица. И макар нейното бебе да си беше живо и здраво лекарите в болницата (умишлено не споменавам коя) й бяха предложили да го обявят за мъртвородено и да го продадат на хора, които били готови да запла­тят сериозна сума, за да сдобият с дете. Погнусих се, като чух истори­ята, не ми звучеше възможно да се случва такова нещо и точно лека­рите, които са изродили детето, да увещават майката да го изос­тави, да се откаже от него. Дочува­ла съм. и за случаи, когато се раж­дат деца с увреждания и медицинс­кия персонал директно съветва майката да изостави рожбата си в специализирана институция. Ви­наги съм, вярвала, че тези истории са преувеличени, че все пак има капка морал сред българските ле­кари. Уви, историята в Горна Оря­ховица разби надеждите ми. Сега, като жена с две големи дъщери, искрено се притеснявам, какво ли ги очаква, когато дойде и техният час да се сдобият с рожба и се нало­жи да прибягнат до услугите на български лекари. Чудовищно и заплашително изглежда положе­нието, когато има налице такава жестокост, такъв цинизъм,. Няма как човек да се чувства сигурен и спокоен, постъпвайки в родна ле­чебница. Не и докато такива лека­ри могат да се разпореждат със здравето на пациентите и могат да взимат решение дали да живее или не едно новородено!

Гражданското ми съзнание ме накара да ви пиша, за да кажа, че аз и близките ми искаме тези ме­дици да отидат зад решетките и да платят за гнусното престъпле­ние, което са извършили. И, още по-важно - никога да не стъпват от­ново в болница и да имат каквото и да било решаващо значение за живота у съдбата на хората!

Мая Георгиева, София


Д-р Димитър Ленков: Кой би затворил живо бебе в хладилник
Директорът на горнооряховската болница остава на поста си
Аида ОВАНЕС

"Нека да престанем да говорим за раждане, защото си има медицински критерии, по които една бременност се води като раждане или като абортен плод", заяви пред ДУМА д-р Ди­митър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка със случая в горнооряховската болница. Той е категоричен, че ако раждането е било в специализирана клиника, можело е детето да бъде поето от специалисти и бъде приложе­на цялата терапевтична гама, но в Северна България това може да стане само в плевенската и във варненската университетска болница. Ето го резул­тата от делегираните бюджети, комен­тира д-р Ленков.

Той добави: "Господин министърът на вътрешните работи ще си подаде ли ос­тавката за уронване на престижа на ле­карите, ако правораздавателните орга­ни докажат, че не са могли да направят нищо повече?" Пред БНТ д-р Ленков коментира: "Кой и защо би затворил живо бебе в хладилна камера".

Цял ден вчера се чакаше прокурату­рата да повдигне обвинения на лекари­те от Горна Оряховица, но до редакци­онното приключване на броя това не се случи.Директорът на болницата д-р Миролюб Кожухаров остава на поста си, реши Общинският съвет с 15 гласа "за" осво­бождаването му, 4 - "против", а 9 се въздържаха. Съветниците заседаваха извънредно по повод смъртта на недо­носено бебе в АГ-отделението на бол­ницата. Д-р Кожухаров започна своето изказване пред общинските съветници с думите, че не обича да говори за поли­тика, но е лидер на СДС в Горна Оряхо­вица и не знае защо е бил подслушван.
За да изясни по-подробно драмата в Горна Оряховица, ДУМА потърси мнението на двама дългогодишни специалисти в акушеро- гинекологията:
Д-р Методи Янков, АГ-специалист, бивш директор на Първа АГ болница „Св. София" и на „Майчин дом":

"Има критерии за раждане, има и за аборт и те са публикувани в Медицинския стандарт по акушерство и гинекология от началото на 2009 г. Плодът се определя като потенциално жизнеспособен, ако при раждането е 600 и по­вече грама и/или възрастта му е след 22-а гестационна седмица. Освен това много важно условие е зрелостта на плода. Под тези числа не се говори за раждане, а за аборт!

Допреди година и половина тези критерии у нас бяха съответно 28-а гестационна седмица и поне 1000 грама. Но ,ние "заехме" американския стандарт - 22-а седмица и/или 600 г. В скандинавските страни при раждането лекарят преценява според различни критерии дали в конкретния случай става въпрос за аборт или за раждане."

Д-р Радка Масларска, неонатолог, началник на неонатологичното отделение на болница „Токуда":

"В нашата болница имаме много случаи на недоносени бебета. Броят им се повишава с увеличаване на многоплодните бременности в резултат на ин витро. Вече се знае, че около 7 до 9% от новородените у нас са с ниско тегло, а от тях 1% са с тегло от 450 до 1000 г. Всяко дете, родено с телесна маса под 600 гра­ма и/или гестационна възраст под 22 г.с, се записва за живородено след преживени поне 3 денонощия.

Имали сме в нашата болница и деца, роде­ни между 600-630 г, но в такива случаи 7-членен екип от неонатологията се подготвя и чака това раждане, за да може незабавно да извърши реанимация и всички необходими животоспасяващи процедури, ако новороденото има някакви признаци на живот- диша, има сърдечна дейност и др. Веднага се слага на апаратно дишане, дават се медикаменти за разгъване на белия дроб за активиране на мозъчната дейност. Но дали бебето ще се адаптира към външните условия, тези извън майчината утроба, е въпрос не само на професионализма на неонатолозите и на наличната апаратура, но и на малко късмет.


Фелдшерите на протест заради Закона за здравето
Сдружението на медицинските фелд­шери (бакалаври по медицина) в България организира протестен митинг под наслов "фелдшерите в България - единни в защита на професи­ята си и професионалното си достойнство. Ние сме за равнопоставеност на профе­сионалната ни организация, за компетент­но и качествено здравеопазване в Бълга­рия". Митингът ще се проведе на 8 декем­ври в градинката зад парламента от 10 часа.

Повод за протеста е фактът, че народ­ните представители от комисията по здра­веопазване не са се съобразили с искани­ята на сдружението, уточняват от органи­зацията. Според тях с приетите промени в Закона за здравето се ограничават пра-

вата на работа на фелдшерите. В резултат на това пациентите ще бъдат лишени от качествена медицинска помощ.

Сдружението настояваше фелдшерите да бъдат обучавани в направление "Меди­цина" както и да бъде осигурена приемст­веност между старо и ново поколение в професията, за да се създаде възможност за пълен достъп на населението в Бълга­рия до качествено медицинско обслужва­не и лечение. Депутатите обаче решиха да оставят лекарските асистенти към на­правление "Здравни грижи".

"Налагат ни да продължим работата си извън рамките на закона, т.е. дейността ни ще продължи да бъде криминализирана. И не само ние, но и обществото ни ще бъде ощетено", допълват от сдружението.


Две нови изследвания за рак стават задължителни
Нови две изследвания да бъдат включени в задължителния профилактичен преглед за лица над 18 години, предлага управителят на НЗОК д-р Нели Нешева, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.

Изследванията "мамография на млечни жле­зи" и "PSA" са основни за профилактиката на едни от най-често срещаните онкологични заболява­ния - рак на гърдата и рак на простатата. Ранното откриване на тези заболявания дава повече възможности за успешното им лечение, както и за предотвратяване на множество усложнения. По тази причина НЗОК предлага изследването "мамография на млечни жлези" да се прави веднъж на две години при жени над 40- годишна стават задължителни възраст, а изследването "PSA" да се прави веднъж на две години при мъже над 50 години. Друго предложение на НЗОК е да се въведе изискването всеки личен лекар да поставя на об­щодостъпно място в лечебното заведение инфор­мация за това какво включват профилактичните прегледи и изследвания за лицата над 18 години и колко често се правят. По този начин ще се подобри информираността на гражданите за об­хвата и честотата на профилактичните прегледи. Предложенията на НЗОК са изпратени на министъ­ра на здравеопазването, за да бъдат включени при подготвяните промени на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансе­ризацията.
Операция Медиците
АИДА ПАНИКЯН

Докторите в България се оказа, че са по-страш­ни и по-опасни от всички възможни престъпници -шарлатани, крадци и убийци. Мутрите и терори­стите - пасти да ядат, как­то се казва. Истински де­мони са българските док­тори. Вече на ден има поне по 2 случая, разтръбявани по медиите за престъпната дейност на лекарите. Защо ли? Ами много ясно - докторите започнаха изведнъж да не вярват на обещанията за рога на изобилието, кое­то ще се излее над здрав­ната ни система и над самите тях. Медиците из­веднъж си дадоха сметка, че с обещания здравео­пазване не се прави и взеха да протестират. И тъй като вече няма какво да им се обещае, започ­наха да подслушват теле­фонните им разговори и дори да ги разсекретяват. Май не сме били свидете­ли на случката вътрешен министър да чете в пар­ламента разсекретено СРС на разговори на хора от подземния свят! Но док­торски чухме...

Още нещо: ефектът от делегираните бюджети. Ще кажете "къде е Ям­бол, къде е Стамбол"? Ами ако не са делегира­ните бюджети и безумни­те критерии на касата за сключването на договор с болниците, всяка бол­ница в голям град ще може да има и неонатолог, и други специалис­ти, които биха спасили човешки живот. Но деле­гираните бюджети, както е тръгнало, съвсем ще свият щата на лечебните заведения. И тогава ли за смъртта на пациенти­те заради липса на спе­циалист ще са виновни наличните доктори?

Затова имаме предло­жение към властта. Един­ствен начин здравеопазната ни система да има пари е: със закон всички граждани на държавата задължително да плащат 20% от доходите си за здравни осигуровики. И със закон касата да не плаща нито 1 стотинка за извършена дейност на нито един български ле­кар, сестра, акушерка, лаборант, зъболекар и пр. Тогава може би парите на касата ще са й до­статъчни! Демоните докто­ри и вечно мрънкащите пациенти (и едните, и дру­гите само източват каса­та!) най-сетне ще са на колене. А правителството над тях и цялото в бяло.
Срещу лекарите в Горна Оряховица
ВТОРО ОБВИНЕНИЕ ЗА СМЪРТ НА БЕБЕ

Шефът на болницата спаси кожата
ИВАН ПЪРВАНОВ

Втора майка обвини горнооряховските гине­колози за смъртта на бе­бето й.

„След като родих, три дни търсих педиатърката д-р Катя Гецова, за да я попитам за състоянието на бебето си. Накрая д-р Гецова отговори, че почи­нало, защото не й харес­вало, каза в ефира на bTV вчера сутринта Стела Добрева. На извънредно заседание вчера пък об­щинските съветници ре­шиха да оставят на поста шефът на болницата в Горня Оряховица д-р Миролюб Кожухаров.

Реакция


Стела Добрева бе опро­вергана от болницата. Подготовката за ражда­нето протекла според клиничната пътека. Бебе­то се родило 43 дни преди термина. Наложило се да бъде извадено с цезарово сечение от 39-годишната родилка.

„Тъй като плодът беше недоносен, веднага след раждането беше поста­вен в кувьоз. Час по-късно разговаряхме с колеги от Великотърновската бол­ница. След още час и по­ловина то бе преместено там с транспортен кувьоз, където и почина,,, разказа д-р Гецова.

„Как може майката да твърди, че ме е издирвала цели три дни, след като още след два часа и поло­вина бебето й вече беше в Търново", възмущава се д-р Гецова. Тя се заканва, че ще съди bTV за изнесе­ната клеветническа ин­формация.

Според шефа на АГ от­делението в Горна Оряхо­вица д-р Димитър Соти­ров колегите му от Търно­во водят война срещу тях, за да се закрие отделени­ето, а пациентите сами да се насочат към други болници. Защо родилката не казва, че бебето й е почи­нало във Велико Търново, а вини нас, чуди се лека­рят.

Заседание

Междувременно на из­вънредно заседание на общинския съвет вчера два гласа не стигнаха, за да се отстрани от длъж­ност шефът на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров. Пред­ложението за временното му отстраняване до края

на следствието беше про­четено от председателя на общинския съвет Даниел Господинов. То бе подк­репено от 15 съветници. Четирима бяха против, а 9 въздържали се. Болнич­ния шеф за трети пореден път се спаси и запази пос­та си.

„Не съм кариерист, но не ми е безразлично, дали ще ме смените. Но ви при­канван да вземете сери­озно решение, защото за­логът тук е много голям и става въпрос да има ли

болница или не", каза д-р Кожухаров.

Предистория

Обвинението на Стела Добрева за смъртта на но­вороденото идва седмица след като 17-годишната Боряна Георгиева обвини лекари от горнооряховс­кото АГ, че са убили бебе­то й. Четирима медици, между които д-р Гецова и д-р Сотиров, бяха арес­тувани. Дни по-късно про­куратурата във Велико Търново изнесе скандална стенограма със записа­ни разговори на четирима­та, които си говорят, че „бебето е още живо,, и се питат „у кофа ли да го давиме,,. Единият казва, че се надява, докато му свърши смяната, да е ум­ряло, накрая с облекчение някой въздъхва - „туй оти­де при Андрей Баташов,,. Късно снощи се очаква­ше общинският съвет да вземе решение дали да освободи директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров.


Доктор подменил а кръвна проба
Лекар от Тутракан бе за­държан заради това, че е подменил кръвна проба на пиян шофьор, съоб­щиха от районното поли­цейско управление в гра­да.

На 8 август тази година лек автомобил „Форд", управляван от 22-годишния М.К., бил спрян за проверка от полицаи. Дрегерът установил, че младежът шофира с 1,65 промила алкохол в кръв­та. Тогава на шофьорът бил издаден талон за кръвна проба. Изследва­нето обаче показало от­рицателен резултат за алкохолно съдържание. Разследването установи­ло, че шофьорът заедно със свой 35-годишен приятел отишли в Центъра за спешна медицинска по­мощ в Тутракан. Те пред­ложили на доктора, кой­то ще прави кръвната проба, 200 лв., за да я подмени. Лекарят се съг­ласил и фалшифицирал изследването, като взел кръв от 22-годишен паци­ент, който в същия ден лежал в болницата. Така експертизата за опреде­ляне на концентрация на алкохол в кръвта на во­дача дала отрицателен резултат.

Още миналия петък на лекаря е повдигнато об­винение по чл. 294, ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „подписка".


ЗДРАВНАТА КАСА ИСКА
Две изследвания за рак без пари

Жените през 2 г. на мамография, мъжете – на изследване на простатата
ТЕЛЕГРАФ

Две нови изследвания да се включат в задъл­жителния профилакти­чен преглед за пълно­летните поиска управи­телят на НЗОК д-р Нели Нешева.

Това съобщи вчера пресцентърът на Нацио­налната здравноосигурителна каса.

Те са мамография на млечни жлези (за рак на гърдата) и PSA (за рак на простатата). Според Нели Нешева на тези изследва­ния трябва да се подлагат веднъж на 2 години жени над 40 години и също вед­нъж на 2 години мъже над 50 години.

Изтъкнатият мотив е, че ранното откриване на те­зи заболявания дава по­вече възможности за ус­пешното им лечение, как­то и за предотвратяване на множество усложне­ния.

Списък


За да се включат двете изследвания в списъка с безплатните профилак­тични прегледи, трябва да се промени наредбата за профилактичните прегледи и диспансериза­цията. Това може да нап­рави здравното министер­ство. От НЗОК вече са из­пратили предложението до министър д-р Стефан Константинов.
Промяната би изисква­ла допълнителни средст­ва, които не са предвиде­ни в бюджета на МЗ за до­година. Справка на „Те­леграф,, показа, че на час­тно мамография струва между 24 и 30 лева, a PSA - 20-ина лева.

В края на ноември ве­домството обяви какви ще са промените в наред­бата. Към сегашните про­филактични прегледи се включва очен за деца между 2 и 7 г., а всички трансплантирани ще бъ­дат диспансеризирани.

Сега

Сега сред задължител­ните безплатни прегледи за децата във въпросната възрастова група са изс­ледване на хемоглобин, брой еритроцити, левкоцити, оценка на психичес­кото развитие, измерване на тегло.
Зъболекарка точи НЗОК пет години
5 г. зъболекарката д-р Стефка Дзивкова от Рад­нево е източвала здрав­ната каса. Тя пломбира­ла, но само на докумен­ти, близо 20 зъба на 12-годишно момче.

Това става ясно от жал­ба, подадена в РЗОК - Ста­ра Загора, от майката Да­ниела Георгиева.

Семейството се преместило от Раднево в Панагю­рище през 2005 г. и жена­та поискала здравната книжка на сина си - 7-годишния Танислав Георги­ев, от д-р Дзивкова. Не я получила. Това стана чак тази година, разказа май­ката пред „Дарик". След като взели документа, ви­дели, че зъболекарката е вписала лечението на 20 зъба. Според семейството такова лечение не е било провеждано, според Дзив­кова всичко вписано отго­варя на извършената ра­бота.

Заради измамата зъбо­лекарката ще трябва да върне близо 500 лева и да плати 150 лева глоба. За случая ще бъде сигнали­зирана прокуратурата.
Не лекари, а псевдохора
Без значение какво ще бъде решено за вината на ле­карите за смъртта на бебетата, разговорите, за които цяла България разбра, са достатъчно шокиращи и мо­рално съсипващи, за да заслужат сериозни наказания на провинилите се. А въпросните медици не само не заслу­жават да се наричат лекари, а не заслужават да се при­числяват дори към човешкия род. Това, което най-веро­ятно не им е съвсем ясно, е, че е недопустимо да говориш за човешко същество като за торба с боклук, камо ли пък после да обвиняваш медиите, че са ПОКАЗАЛИ без­сърдечното ти поведение. Тези псевдохора, ако не бъдат тикнати зад решетките, би трябвало ПОНЕ да бъдат из­ключени от Българския лекарски съюз. Чудно е защо това вече не е факт, след като тук дори не става дума за доказване на вина или невинност.

Ако БЛС не желае да стане известен като закрилник на душевно извратени създания, сега е моментът да свика и спаси името и репутацията си.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница