Анализ на туристическата 2015 г. Анализ на туристическата индустрия в Европа за осем-месечието на 2015 г. Туризмът в Европа изживява една от най-тежките год



Дата03.03.2017
Размер233.27 Kb.
Размер233.27 Kb.

Анализ на туристическата 2015 г.



 1. Анализ на туристическата индустрия в Европа за осем-месечието на 2015 г.

Туризмът в Европа изживява една от най-тежките години заради финансовата криза и несигурността в резервациите.

През месец октомври водещи браншови сдружения обявиха спадове до

25-30%.

Търсенето на туристически услуги е един от най-бързо развиващите се пазари. В Русия тази услуга е спаднала с 30% съобщава „Рата нюз“, цитирайки изказвания на водещи организации. По данни на руския съюз на туристическата индустрия повечето почиващи резервират екскурзиите и почивките си седмица преди пътуването, което създава изключително напрежение на пазара. Освен това отслабналата рубла унищожава ефекта на намаленията, които предлагаха хотелиери в различни държави.



В Германия има спад от 20% на търсенето на туристически услуги до 30.10.2015 г.

По данни на датския съвет на туристическата индустрия през 2015 г. пътуванията са преминали под знака на оферти в последната минута и индивидуални пътувания. Най-големите туроператори в Европа „Томас Кук“ и ТУИ съкратиха разходите си през настоящия сезон.

В условията на тотална икономическа криза ключовата битка за преразглеждания на пазарите се състоя.

Рекламната битка между Гърция, Кипър и Испания приключи.

Оптимизмът на Гърция, Кипър и Испания е вече факт, защото предложиха атрактивни оферти свързани с високо качество на туристическите си услуги, но заедно с горното посолствата на Гърция и Кипър постигнаха ръст между 15% и 20% на издадените визи спрямо тези на посолствата на България в Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и др.

Къде сме ние? Кратък анализ на пристиганията на чуждестранни туристи в Бургаската област през туристическата 2015 г.

През осемте месеца на 2015 г. Бургаска област е посетена от 1 140 779 чуждестранни туристи, а за същия период на 2014 г. са били 1 221 672 или отбелязваме един спад от 7.09%, който в абсолютни цифри са 80 939.

Какви положителни тенденции се откроиха през туристическата 2015 г. спрямо 2014 г.

На кои пазари имаме съществени ръстове?


 1. Чехия: 10%;

 2. Англия: 7.55%;

 3. Израел: 26%;

 4. Финландия: 12%;

 5. Ирландия: 9.5%;

 6. Франция: 22%;

 7. Казахстан: 17%;

 8. Белгия: 26.5%;

 9. Естония: 43%.

Защо собственици на фирми и генерални мениджъри на хотели и хотелски вериги като: „Степ“, Хотел „Байкал“, „Белвю“, „Перла“, „Макси I“ – АД, „Пенелопа Билдинг“, „Генгер“, „Комплектстрой“, „Анкора“, „Куин Нели“, „Интер Холидей Сървиз“, „Петрол Еко Тур Инвест“, „Грийн лайф“ и др.?

 1. Защото работиха на ценови нива от 2014 г., а през главния сезон увеличиха цената на пакета минимум с 5% и успяха да осигурят добра заетост.

 2. При добър маркетинг и качество на услугите.

 3. От устната реклама на доволните туристи.

 4. Дефиниране на качествена услуга с изпращане на доволни туристи.

 5. Масирана реклама на българския пазар с качество на обслужването.

 6. С добро оборудване на плажовете, безупречна хигиена, осигурени спасителни постове и стриктно спазване на Закона за устройството и управление на Черноморското крайбрежие.

 7. Спечелиха, защото не се изненадаха от динамичността на сезона и променящите се пазарни процеси;

 8. Голям проблем за тях са кадрите, но за тези от тях, които имат и зимен туризъм със собствена или наета база, провеждаха и провеждат политика на стабилизиране, квалифициране и преквалифициране на кадрите, със задържане на най-добрите.

Какви отрицателни тенденции се откроиха през лято 2015 г.?

Спадове отбелязаха следните пазари:



 1. Украйна: 102.00%;

 2. Кувейт: 88.50%;

 3. Армения: 79.00%;

 4. Италия: 92.50%;

 5. Швеция: 29.00%;

 6. Люксембург: 82.00%;

 7. Германия: 20.00%;

 8. Нидерландия: 13.00%;

 9. Русия: 24.00%;

 10. Беларус: 21.50%;

 11. Унгария: 12.00%;

 12. Норвегия: 28.40%;

 13. Австрия: 51.50%.

Защо на тези пазари много хотелиери-собственици на семейни хотели и къщи за гости не успяха? Защо?

 1. Защото свалянето на цените за платежоспособната публика означава само директива: „ниска цена, ниско качество на продукта“ и като резултат ги пренасочи към други дестинации;

 2. Тази търговска политика промени финансовата платежоспособност на туристите от ЕС и Югоизточна Европа, които не предпочетоха България като туристическа дестинация;

 3. All inclusive с ниска себестойност и ниска цена доведе до рекламации и недоволство на туристите въз основа на незадоволителното качество на продукта;

 4. Неквалифицираният персонал – езиково и професионално, съчетано с грубото отношение отблъсна туристопотока;

 5. Ниската хигиена, нотките на несигурност, кражбите в хотела или на плажа, нарушената нощна тишина след 23:00 часа отблъсна семейните с деца и пенсионери;

 6. Безогледно високите цени за чадър и шезлонг, съчетано с грубото отношение на спасители и концесионери през настоящия сезон съпътстваше голяма част от туристите;

 7. Занемареният контрол на МРРБ към концесионерите доведе до много рекламации и недоволство на туристите, а те са дошли да почиват у нас заради хубавия пясък и много слънчеви дни;

 8. Незавидната ни инфраструктура е също голяма причина за намаляване на туристопотока към България (Респективно към Черноморското ни крайбрежие);

 9. Отношението ни към руските туристи не е на завидна висота. Така губим пазара на младите руски граждани, които са високо платежоспособни. България се превърна в дестинация, търсена само от възрастни и такива, които са си закупили апартаменти и къщи у нас. Оказа се, че не стоим на руския пазар като динамична и съвременна дестинация, а по скоро като нискобюджетна курортна страна.

Основните причини са две: високата цена на визата, издаването й за пет дни, а другата причина е качеството на предлаганите услуги.

Къде почиваха през това лято българските граждани?

За осеммесечието на 2015 г. в чужбина са почивали повече от 560 000 души.

От разговорите с българи и анкетни проучвания, туристът смята, че не е на достатъчно високо ниво обслужването на територията на България и поради тази причина почиващият търси страни като Гърция, Турция, Кипър, Малта, ОАЕ, Испания и други страни и дестинации. Така че ние сме имали възможността да компенсираме този спад от 7.09% спрямо 2014 г., защото нашите сънародници не са по-малко платежоспособни от другите.

Българинът намира в чужбина онова, което търси: добро обслужване, качествен и разнообразен all inclusive, чисти плажове, безплатни чадъри и шезлонги.

Тук не става реч за противопоставяне с Гърция, Турция и Кипър, а за липса на качествен туристически продукт у нас.

Ниските цени на семейните хотели и къщите за гости насочи много младежки групи и пенсионери на юг от Бургас в Синеморец, Ахтопол, Царево, Китен, Приморско, Варвара, Созопол, Черноморец, Равадиново на почивка през изтеклия туристически сезон, а тези, които желаеха да купонясват до късно – Слънчев бряг.

Великолепното лято и кадифената есен създадоха възможност за удължаване на сезона и до първата половина на октомври 2015 г.

Каква оценка на сезон 2015 г. направиха членовете на БРТК по дестинации:

гр. Приморско – госпожа Денка Минчева – член на УС на БРТК

Сезона започна вяло и не съвсем добре. В началото на юни имахме предимно детски и пенсионерски групи.

Но за Приморско това е нещо нормално. Втората половина на юни, вече тръгнаха чехи,  словаци и поляци. В интерес на истината,групите си бяха почти пълни.

Юли започна също слабо, но в края на първата десетдневка  градът започна да се запълва

 предимно с български туристи, и така до средата на август. След 20.08  имаше отлив, но за разлика от други години до 20 септември имахме доста туристи и от основните ни  контрагенти и български туристи.

Община Приморско организира доста мероприятия, които  помогнаха за удължаване на сезона.

Моята оценка е следната.:



На фона на цялата медийна антиреклама Приморско направи кратък, но добър сезон.

Приморско е град който предлага удоволствия за всеки вкус. Основните туристи са от Чехия, Словакия и Полша.

Нямахме фалирали туроператори, нямахме наводнения,

За плажовете каквото и да кажа ще е малко. Северния плаж е разкъсан на няколко концесионера, оплакванията са предимно от там. Почти няма място за хавлии и чадъри, но за сметка на това и аз не мога да изброя капанчетата по плажовете.

Направи се нов подход към северния плаж, подсигуриха се нови около 200 паркоместа, асфалтираха се ключови улици, хигиената горе-долу беше добра.

Препоръки:

Моето мнение е че ни трябва добра реклама, за да запазим и разширим пазарите, които имаме в момента и да привличаме нови пазари.

Трябва да се реши проблема с плажовете. Това че ще преминат  от едно министерство в друго не решава проблема.

И мирен  Договор с медиите за РЕКЛАМА А НЕ  АНТИРЕКЛАМА.

гр. Созопол – госпожа Мария Жекова – член на БРТК

Този сезон беше изключително тежък и труден. Това е видимо и ясно на всички от туристическия бранша. Очаквахме слаб сезон според това което се случваше още през февруари.
Туристопотока от Русия и Украйна беше изключително намален, и тъй като в Созопол се разчита основно на руски и украински  туристи  се отрази негативно на бизнеса. А и в следствие на това че бяха малко през целия сезон се правиха всякакъв вид намаление и отстъпки и от страна на хотелиери и от страна на туропероторите, които чартираха самолети вследствие на което привлякохме руски и украински  туристи с не високи доходи съответно това се отрази на всички услуги които се предлагаха.
  Туристите от Европа не бяха достатъчни нито като количеството за да запълнят хотелите и комплексите в района,  нито като продължителност.

Искрено се надяваме през 2016 г., политиката на нашето правителство да бъде адекватна към Русия което ще допринесе за по-добър туристически сезон, а и не само в тур. бранш това ще се отрази положително  и в останалите сфери.

гр. Поморие – госпожа Емилия Бончева – председател на Сдружение на ТО и ТА, госпожа Велика Славова – член на БРТК

Изминалият туристически сезон за местните туроператори от Община Поморие - членове на Бургаската туристическа камара премина с определена доза изнервеност и несигурност. Това е вследствие на постоянно увеличаващият се брой места за настаняване и все по-малкия брой туристи посещаващи града ни, а и международната обстановка не беше в полза на туризма.

Като цяло началото на летния туристически сезон закъсня с 15-20 дни и до края на м. Май продължаваха ранните записвания. Всеки хотелиер максимално се опитваше да запълни базата си. Започна се една игра на сваляне на цени, което впоследствие доведе до понижаване качеството на обслужването.

След разговори с водещи туроператори в Поморие – като цяло нашият спад на годишна база, се очертава на 20-22 %.

Основно спадът е от руските и украински туристи. Кризата в Русия се отрази много негативно на записванията за България. Войната в Украйна доведе до 40% спад на туристите от тази страна. Запазиха се нивата на словашките туристи, спрямо 2014 година. Поморие е желана дестинация за словаците.

За разлика от други години в града ни почиваха много българи – живеещи и работещи в Германия, Франция, Белгия и други. Имаше и туристи от Турция – предимно наши изселници.

Прави впечатление, че е скъсен престоя на туристите в града ни. Повечето почиваха – 3-4 дни. Дългите престои на туристи от 21, 28 дни почти липсваха. Основно словаците и чехите почиват 9 дни, останалите Унгарци, Молдовци и др. 5-7 дни

В информацията не са включени данни от висококатегорийните хотели.

Голяма част, може би повече от половината туристи на гр. Поморие са неорганизирани. Закупилите недвижимости чужденци сами изпращат “гости” в апартаментите си и не се регистрират никъде. Много туристи чрез интернет сайтовете сами си резервират места в частния сектор и също не се регистрират. Малкия брой категоризирани обекти – семейни пансиони, частни квартири, наличието на почивни ведомствени станции, изключително занижения контрол от страна на контролните органи правят статистиката неточна. Събираемостта на тур. такса е една от най-ниските по Черноморието.

Строителството на ново пристанище беше и все още си остава кошмар за почиващите в този район – особено за Интерхотел ПОМОРИЕ, Бял дом от където има и много рекламации от немските и българските туристи.

гр. Несебър и к.к. Слънчев бряг – госпожа Мария Топалова и Галина Панева – членове на БРТК

Изминалият туристически сезон 2015 започна колебливо, месец юни беше по-скоро слаб и потвърждаваше очакванията, за спад на пазари Украйна и Русия. Но през юли, август и септември туристопотокът се стабилизира, големите хотели на Слънчев бряг се напълниха и това благоприятства за увеличаване на туристите в малките семейни хотели в района. Събитията в Тунис също оказаха влияние и големите туроператори пренасочиха към България значителен брой туристи, които до известна степен компенсираха спада на руски туристи. Хубавото време през септември също оказа благоприятно влияние за продажбите в края на летните програми.

Пазар Чехия – успешен летен сезон за регион Сл. Бряг – Елените, лек ръст спрямо предходната година. Продължава тенденцията да се продават ол инклузив пакети и продажби в последна минута. Като цяло рекламациите са малко и касаят по-скоро качеството на храната и обслужването в определени хотели.

Пазар Сърбия – продължава тенденцията на слаб интерес от страна на сръбските туристи, които предпочитат гръцкото крайбрежие. Но веднъж пристигнали, всички са изключително доволни от условията, цените и предлагането на услуги.

Препоръки за следващия туристически сезон – да се извършат ремонтни дейности по тротоарите и зелените площи в Сл. Бряг- изток, да се редуцира броя на търговските обекти в същата зона. Да се подобри почистването по централните алеи през нощните и ранните часове на денонощието, както и състоянието на паркингите. Да се работи по определяне на алеи забранени за паркиране, за да се улесни достъпът на туристически транспорт до хотелите. С оглед на безопасността на туристите, да се ограничи ползването на електрически скутери по алеите, където се движат автобусите.

к. к. Слънчев бряг, гр. Несебър и с. Равда – госпожа Лидия Вангелова – член на БРТК

Спрямо 2014 година туристическия поток през 2015 се увеличи със 180%.

През този сезон фирмата ни посрещна деца, младежи и възрастни участващи във фестивали организирани в Несебър – в нашата оферта предлагаме 3 международни фестивала. Децата пристигнаха с автобусен транспорт. Увеличението на този вид туристи се дължи главно на липса на ограничения във финансирането от страна на общините.

Фирмата ни работи вече с фирми в цяла Полша. Туристите пристигат с организиран автобусен транспорт и индивидуално с леки автомобили.

Започнахме работа с детски и младежки лагери както и със групи студенти.

Намалява нелоялна конкуренция от страна на полските фирми, които избягват посредничеството на български туроператори и сключват договори пряко с хотели.

Предполагаема причина: в случай на банкрут на полски туроператор /тази година Алфа Стар и още една фирма/ които са сключили договор пряко с хотели – хотелът остава незащитен. Например, хотел Бижу в Равда няколкократно се обърна към мене с помощта за спасяването на средства от фалирал през 2015 г. полски туроператор. И обратно – в случай на конфликт между чуждестранен туроператор и местен хотел – чуждестранен туроператор остава незащитен. Това става често със студентски групи.

Отбелязваме положително въздействие на руската криза върху достъпността на хотели в България и цени на тур. услуга предлагани на полски пазар.

Отрицателни влияния:

1. На културните центрове в Полша от скоро е забранено да сключват договори пряко с чуждестранни туроператори или хотели. Разрешено е само чрез полски туроператор. Ограничението временно затруднило работата ни, но в далечен план повлияло положително, защото ни даде възможност да се сработим с полските туроператори.

2. Трудно намиране на спонсори от страна на участници във фестивалите.

Ръста на полските туристи на българското Черноморие е между друго и благодарение на участието на Община Несебър

в Международна Туристическа Борса  "Globalnie" в Катовице /Хожув 27-29 март 2015г. Община Несебър освен със щанд, се представи великолепно с два народни ансамбли:

Фолклорен Танцов Ансамбъл "Слънчев Бряг" и Фолклорен Вокален Ансамбъл "Българка" от Несебър.

Участие, транспорт и пребиваване в мероприятието е било финансирано от Община Несебър с помощта на спобратимена с Несебър Обшина Хожув, която 

организира за членовете на фолклорни групи: екскурзия по Парка Хожув, интеграционна среща с вечеря с Фолклорна Група "Хожув".

Побратимяване между град Несебър и град Хожув е било подписано през 2013г.в Несебър. 

к. к. Слънчев бряг – господин Вълчо Вълчев – член на БРТК

За съжаление изпратихме не толкова успешен летен сезон 2015. Прави впечатление, че активният сезон стартира тази година по-късно. Първите чартъри на големите туроператори започнаха след 10-ти Май. Усети се и липсата на групите австрийски пенсионери.

Може би за последните 10 години, най-осезаемо точно в началото на този сезон курортът не беше готов да посрещне първите гости. Разкопани и кални улици, осеяни с дупки, липса на маркировки. Неподдържани тревни площи. Амортизирани тротоари. Строителство и довършителни работи буквално на всеки 100 метра. Прах и мръсотия.

Друг наистина голям и крещящ проблем тази година се оказа обезпечаването с кадри.

Характерно за изминалия сезона беше постоянно валидните проценти намаления за ранни записвания. Например 20%-те намаления, обикновено валидни за записвания, направени до края на февруари, бяха неколкократно удължавани до края, на март, после до април /май и след това преливаха в поне 15%-ни Last Minutе намаления нa цените. В този смисъл делът на продажбите по нормални цени беше доста малък, оттам и по-малкия реализиран оборот и печалба. Въпреки относително добрите юли и август, минусите в заетостта от юни не можа да бъде компенсирана.

За наш късмет, развитието на ситуацията в Тунис генерира допълнителен поток от най-вече британски туристи, което се изрази в увеличена заетост през септември.

В крайна сметка правят впечатление минусите на почти всички западноевропейски пазари. Някои от големите туроператори имат сериозни спадове Некерман Германия с около -20% . Томас Кук Великобритания – около -10%. Луксеър – 20%, Болкан холидейз – 10%. Разбира се трябва да се отбележи и ръстът на пазари като Румъния, с който най-вече компенсирахме ниската предварителна заетост.

За сравнение туристите преминали през хотел БЕЛВЮ за 2014 година са с 4% по-малко.

Считам, че лято 2016 ще бъде по-успешно, най-вече заради завръщането на руските клиенти, вече с по-стабилна рубла.

к. к. Слънчев бряг – господин Яни Апостолов – член н БРТК

Наблюдаваният спад в заетостта през 2015 в сравнение с 2014 е около 10 %., което характеризира този сезон, като най-слабият и труден до сега.

По пазари :

Германия – спад 5 %

Унгария, Чехия, Словакия – спад 20 %

Руски пазар – спад 25 %

Индивидуални българи – Ръст 400 %

Причините за това са многобройни и за съжаление не се наблюдават изгледи за промяна :


 1. Със всяка изминала година сезонът се скъсява. Независимо от смешно ниските цени е почти безсмислено да се работи преди 01.06 и след 15.09. Причина за това са огромните намаления на цените на всички колеги в бранша в борбата им за туристи през високия сезон. Цените през Юли и Август достигнаха толкова ниски равнища, че и най-неплатежоспособните туристи вече могат да си позволят да почиват през високия сезон и нямат нужда да записват почивките си през студените и неактивни месеци /Май и Септември/.

 2. Курортите по цялото българско Черноморие стават все по-непривлекателни за посещения от български и чуждестранни туристи – безразборно презастрояване, неподдържана инфраструктура, липса на места за паркиране, липса на свободни зони по плажа и цени на „сянката” на плажа – по-високи от цената за нощувка в хотела, кафяви морски води по повечето плажове поради факта, че пречиствателните станции нямат капацитета да поддържат и новопостроените обекти. Всичко това е причина за отлив на туристи и ориентирането им към по-чисти, природосъобразни, с по-добро обслужване и близки до нашите цени дестинации – Гърция, Турция …

 3. Качеството на обслужването и храните достигна дъното и рядко туристи, които са се сблъскали веднъж със евтиният ол-инклузив в България, избират да повторят почивката си тука. Обслужващият персонал, който има някакви умения и познания по чужди езици вече лесно и безвизово си намери по-добре платена работа в чужбина, а останалите които останаха да работят по българското Черноморие не спомагат за доброто впечатление на гостите ни.

През сезон 2015 освен засиленото въздействие на горепосочените фактори допълнителна причина за още по-големия спад на записванията бе антируската политика на правителството ни през тази година, която доведе до огромен отлив на руските туристи /над 25 %/ и не на последно място продължаващата война в Украйна, която също имаше сравнително добър дял в туризма ни преди.

През този сезон отчетохме огромен ръст на българските туристи , но техният среден престой е нисък и единствената причина за ръста на този пазар за съжаление бяха Специалните оферти , които пускахме с намаления на цената в размер на 25-30 % дори във високият сезон.

гр. Несебър – госпожа Мария Стефанова – член на БРТК


 1. Обемно показатели

 • Реализирани нощувки - по-малко с 21 %

Продължителност на сезон /Сезонна заетост в дни при 100%-ва запълняемост – за 2014 са 112 дни, а за 2015 са 88 дни. Намалението е с 21,2%,

По пазари – всички традиционни за хотела пазари отчитат намаление, единственото увеличение е за гостите от България, които компенсират до известна степен спада на другите пазари във високия сезон,

По доставчици – абсолютно намаление на обемите и записванията на всички туроператори, като на някои спадът е над 70 % от миналогодишните обеми, които също не се характеризираха с добри показатели, Единственото увеличение е при записванията на Букинг, който се явява и най-големия доставчик за този сезон.

Над 60 % са реализираните нощувки от индивидуални туристи, останалото се разпределя между туроператорите като дялове.



 • Приходи – намалението на обема на приходите е респективно 31 %. Причината е, че поради слабия сезон трябваше адекватна ценова политика и непрекъснато лавиране с цел запълване на базата. Намалението удари най-вече върху прихода от основната услуга, допълнителните услуги като изхранване, ползване на услуги на място и т.н. са намалели с 28 %.

Прави впечатление един интересен факт – въпреки неблагополучните сезони през последните няколко години, неизменна остава единствено цифрата на неплашещи и непълноплащащи гости – това са децата. Това е и един от добрите показатели, характеризиращи нашата услуга.

 • Разходи – респективно на намалението на приходите, сме се стремили да работим през сезона максимално ефективно. Все още не е приключено деветмесечието счетоводно, за да мога да анализирам ефективността като цяло.

 1. Качествени показатели –

 • Работата на ръба на икономическата ефективност доведе до още по-голямо снижаване на качеството на предлагания продукт,

 • Въпреки инвестираните в подготовка на сезона и подобряване на услугата средства, цената на продукта не можа да достигне желаните нива, а напротив, налагаше се да намаляваме цени /дори и през високия сезон/ и да включваме допълнителни услуги и екстри запазвайки цената, за да достигнем определена запълняемост,

 • Крещящата липса на персонал също даде отражение върху качеството. Лично за нас това се отрази най-лошо на ресторантьорската дейност,

 • Никога до сега не сме имали толкова отрицателни отзиви от клиенти /следя мненията на гостите в Букинг непрекъснато/, въпреки положените усилия. През изминалия сезон си затвърдих един от най-фрапиращите изводи в сферата на услугите – колкото повече отстъпки и екстри даваш на един клиент с намерението да го привлечеш, толкова повече нарастват неговите изисквания и „съмнения“, толкова по-критичен става той към предлаганата услуга. Т.е. намаляването на цената в реална /а не номинална/ стойност не винаги е довеждало до очаквания икономически стимул за пазара,

 • Отрицателно въздействие върху пазара на услуги оказа и свиването на фирмите и техните разходи за провеждане на групови мероприятия, които практически запълваха ефективно крилата на сезона, през този сезон при нас просто липсваха, въпреки неколкократните запитвания и водена кореспонденция,

 • Относно потреблението на допълнителни услуги на място – ресторанти, заведения, мероприятия, транспорт и др. – при всичките ми контакти с колеги от бранша общото мнение е, че приходите са с около 30 % по-малко в сравнение с миналата година, която съвсем не беше от добрите за туризма. Просто туристът разполагаше с изключително малък бюджет и си позволяваше минимум услуги,

 • Очакванията за силен сезон на някои високопоставени фактори от туристическата сфера не се оправдаха. Някои смятаха, че кризата в арабския свят ще доведе до отлив на туристи от Северна Африка, Турция, Мала Азия към нашите пазари. Това не се оказа реалност , или тези възможности бяха „проспани“. Вижда се от отчетите на продажбите на Западен пазар. Кризата в Русия можеше да даде и още по-голямо негативно въздействие, но вероятно благодарение на добрата работа на някои туроператори, както и традиционните добри отношения между нашите две страни „омекотиха“ сътресението до поносими граници.

Като заключение бих могла да добавя, че тази година е една НУЛЕВА година за туристическия бранш, която може да ни накара да направим сериозни изводи за характера на нашия туристически продукт и за начините и пътищата за продуктово позициониране на различни пазари.

гр. Бургас – господин Богдан Христов – Заместник-председател на УС на БРТК

При различните немски туроператори работещи с България картината е различна, но се движи от -10% до + 5% в сравнение с миналата година. А и атентата в Тунис привнесе макар и малко " неочаквана помощ" по време на сезона.

Това е всъщност картина която се повтаря последните няколко години, но като тенденция пазарът отслабва бавно и  трайно към България. За следващата година е планиран ръст до 10% главно чрез по-добра логистика на чартърните капацитети на немските летища и очакван ръст на онлайн резервациите.

Дължината на сезона, както и дестинациите в България, които немците търсят няма да се променят. Не се променя и общия профил на туристите, които ни посещават - главно семейства, 3-та възраст и семейства с деца, а последните 5 години и младежи идващи за развлечения главно в Сл. бряг и Златни пясъци.

Проблемът на България на този пазар вече не  е ценови а имиджов, за съжаление в негативен смисъл.


Резюме на туристическата борса в Лондон и българското представяне, като и тенденции на този етап.
1. Борсата мина през много труден първи ден, поради огромните транспортни проблеми в Англия вследствие на безпрецедентната мъгла затиснала острова и основните летища. Много от участниците се появиха чак на втория ден след откриването и много срещи бяха анулирани.

2.Българският щанд - стандартна визия от последните две три години без различими акценти. Доминираше тежко, непрекъснато въртения на големи екрани клип със холивудските знаменитости, говорещи за България. В интерес на истината това привличаше и задържаше внимание на място пред щанда. Както стана традиционно на щанда имаше непрекъснат процес на предлагане и дегустиране на български вина - според мен добра традиция, която помага. Комуникацията между представителите на Министерството на туризма и българските участници беше на обичайното равнище - срещаха се, но не се познаваха. Очевидно заради височайшата мисия на Министерството на такива борси - да си придава важност.

3. Пазар и тенденции

В разговорите и срещите не проличаха обозрими нови тенденции в търсенето към България, както и нови партньори, които да започнат да продават продукта България. Говореше се за 10-15 % увеличение за зима ски при Балкан Холидейз, но предстои да го удостоверим. Другият голям играч - Кристал( TUI) говори за запазване на обемите от 2014-5. Те спряха за тази зима да летят до Пловдив както правиха миналата година  и отново върнаха капацитета си  само на София.

По отношение на лято 2016 засега всички се въздържат от прогнози, поради ранния етап, но изненади не се очакват. Личното ми мнение е, че през текущите седмици ще протече интензивен процес на обособяване на алтернативи на практически затворения Египет заради атентата на руския самолет. Очаквам и България да бъде активен участник в предлаганите алтернативни почивки в замяна на египетските. Засега не зная за  заявени допълнителни чартъри към нас, но определено го очаквам в най скоро време.

И в заключение изразявам обобщеното си лично мнение - очаква ни нормален сезон 2016 с известна положителна динамика, но и огромно предизвикателство към органите на сигурността  - да запазим и осигурим България като безопасна туристическа дестинация.


гр. Бургас – Иван Кирязов – член на БРТК

 1. По пазари можем да отчетем следните резултати. Разглеждаме основните пазари, които са определящи за България, както за лято, така и за зима.

 1. Пазар Русия към 30.09.2015г. имаме под 30% на организирани туристи.

 2. Украйна -50% в посока авио и автобусен туристопоток.

 3. Беларус -25% (основен спад бележат автобусен туристопоток ). Предвид ситуацията в Украйна, фирмите не пуснаха автобуси. Оказва влияние и икономическото положение и девалвацията на беларуската рубла.

 4. Спад на Скандинавския пазар и Европа. Швеция -30%, Норвегия -30%, Германия -15%, Холандия -14%. Определено тук приоритетни причини са влошаващият се имидж на България като туристическа дестинация.

 5. Ръст бележим за следните пазари:

 • Полша 20%

 • Чехия 10%

 • Прибалтика 15%

 • Израел 20%

Но тези пазари не могат в никакъв случай да компенсират сериозните спадове на определящите пазари за България като туристическа дестинация.

II. Проблеми които определено влияят негативно върху имиджа на България.



 1. Сигурност в курортите. Все още не е осигурена безопасността на туристите.

 2. Инфраструктура на курортите и чистота – зелени площи, пътища (летище –Слънчев бряг)

 3. Проверки на състоянието на морската вода ежемесечно (въпроса е в пречиствателните станции)

 4. Концесиите по плажовете. Концесионерите правят каквото си поискат. Вземат се пари без оглед на осигурени удобства. В 50% свободна зона се отдават площи за джетове, парашути, атракциони и така използваемата става 25%. Липсва контрол от държавата за това.

 5. Определено България се превръща в дестинация, предлагаща евтин алкохол

 6. Рекета на таксиметровите шофьори трябва да се спре и да се прилагат сериозни санкции за нарушителите.

 7. Измами в обменните бюра.

 8. Сериозен проблем през последните два сезона е наличието на нелегални туристически бюра за продажба на екскурзии. Продава всяка рент-а-кар без лиценз, както и агенциите по недвижими имоти. Те нямат лиценз за туристически агенции.

 9. Да се реши статута на Слънчев Бряг и Златни пясъци като структура и от там туристическите такси да се инвестират в курортите.

 10. Проблема със сергиите и павилионите остава – 90% от тях са незаконни. Държавата да се намеси решително за премахването им.

 11. Ясна и точна роля на Министерството в рекламната стратегия по пазари и борси.

 • Рекламни материали

 • Бюджет по пазари

 • Визита и участие в туристическите борси

Какво трябва да направим за туристическата 2016 г. – държава, област, община, бизнес?

 1. Цялостна актуализация на Закона по туризма и приемането му от Народното събрание;

 2. Разработка на всички наредби за приложения на Закона по туризма от Министерството на туризма;

 3. Съществени промени във визовата политика на България за страни като Близък Изток, Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Казахстан, Армения, Узбекистан и Грузия;

 4. Назначаване на туристически аташета във водещите наши туристически пазари, които ежемесечно да анализират състоянието им, съчетано с подготовка и изпращане на бюлетини, както прави госпожа Катя Жекова – аташе на Република България в Москва;

 5. Конкретни планове по години трябва да се разработят за подобряване на туристическата инфраструктура в областта и по общини и селища.

Един път завинаги трябва да се спре със строителството в туристическите комплекси и кварталите, предоставящи хотелски услуги след 15.05.2015 г. /ежегодно/ в противен случай ще се съкращава сезона;

 1. Преминаването на управлението и контролът на плажовете към Министерството на туризма трябва да бъде свързано с ликвидиране или рязко намаляване цената за ползване на чадър и шезлонг, защото през сезон 2015 г. това беше една от големите язви. Успоредно с това да се увеличат правомощията на общините и областта;

 2. Без ефективен контрол и санкции не можем да постигнем по-добри резултати през 2016 г. Изграждащото се контролно звено в Министерството на туризма трябва да има направления в областта;

 3. Разработката на конкретни планове за подготовка на общините за всеки следващ туристически сезон трябва да бъде с конкретна финансова обвързаност, а заедно с това с приключването му, общинските съвети на свои сесии да приемат и анализи за изпълнението му;

 4. Туристическият бизнес трябва да направи задълбочен анализ на сезон 2015 г. Какви проблеми са възникнали по пазари? Какви тенденции се очакват през сезон 2016 г.? Конкретен бизнес-план за подготовка на 2016 г.

 5. Сериозен потенциал за увеличаване на туристопотока имат страните – членове на ЕС. Необходима е целенасочена реклама към различните видове туристи. Анализ на изложения и програми за гражданите на ЕС след 60-65 г. Разработка на конкретни продукти и активно участие на бизнеса с цел удължаване периода на всеки сезон;

 6. Министерството на туризма е необходимо да предприеме спешни мерки за привличане целогодишно на ниско-тарифни авиокомпании за Летище Бургас и тяхното субсидиране по примера на област Пловдив.

Туристически сезон 2016 г. – предпоставки и прогнози

Международни фактори:

Шенгенско пространство

Относно пропускателния визов режим, наложен за държавите, включени в Шенгенското пространство има два варианта за бъдещето развитие на обстоятелствата:

1. Първи вариант: Разпадане на Шенгенското пространство. Ако то се разпадне всяка от държавите поотделно ще определя цената на таксите за преминаването на туристически автобуси. Това може да усложни изготвянето на необходимите документи, тъй като консулските служби и външно министерство трябва да договорят условията за преминаване на автобусите с цел туризъм с всички държави по отделно, което ще усложни бюрокрацията.

Друга възможност е да няма такса за преминаване или тя да бъде намалена, което ще намали разходите на туроператорите.

2. Втори вариант: Да се запази Шенгенското пространство.

И при двата изброени по-горе варианта ще се въведат по-строги мерки за пропускателен режим като например – внедряване на системи за работа с биометрични данни. При всички положения, държавите-членки на Шенгенското пространство ще изискат и създадат мерки за по-строг режим за преминаване.

Поради тази причина ще бъде наложително закупуване на по-скъпи и сигурни системи, софтуерни и хардуерни продукти, което може да увеличи цената на издаването на туристически визи с 20-30%.

Украйна


Тъй като вече има директен полет: София-Киев, би имало възможност за увеличаване на украинските туристи.

Санкции, наложени от ЕС за Русия



Премахването на санкциите, наложени от ЕС за Русия би повлияло положително относно увеличаването на руските туристи. Освен намаляването на цената за визата на турски туристи, е препоръчително не само намаляването на цената на визата за руски туристи, но и облекчаване на бюрокрацията относно издаването им, което са направили държави – отличници като: Кипър, Турция и Гърция. Дори руският турист би пожелал да плати повече, но издаването на виза да му бъде по-лесно и бързо.



Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница