Аз бях евродепутат за един денДата02.02.2017
Размер24.1 Kb.
Размер24.1 Kb.

Аз бях евродепутат за един ден

Бях много развълнувана, когато директорката на училището, в което уча, съобщи, че ученици от нашата гимназия ще посетят Европейския парламент. Имах огромно желание да отида там.

Парламентът на Европа представлява 500 милиона души, колкото е общото население на 27-те държави-членки на Европейския съюз. Неговата главна роля, като движеща политическа сила, е създаването на различни инициативи. Членовете на Европейския парламент се избират чрез преки избори на всеки 5 години. Ежемесечните пленарни заседания се провеждат в Страсбург, Франция, а извънредните и допълнителни заседания - в Брюксел, Белгия. Европарламентът има офиси и в Люксембург.

Всеки един ученик от училище ПГТП ”Райко Цончев” с нетърпение очакваше списъка с учениците, които ще пътуват за Страсбург. Броят им беше 28 с трима ръководители и медицинско лице. Радостта ми бе голяма, когато видях моето име сред избраните.

Дойде дългоочакваният ден - 28 март 2011. Вечерта в 22 часа родителите ми ме изпратиха. Пътуването беше забавно - говорихме си и се смяхме. Спирахме да разглеждаме забележителностите във всяка държава, през която минавахме. Нощувахме в Будапеща и Мюнхен. Когато излизахме на разходка из непознатите за нас градове, оставахме възхитени от техните забележителности и от учтивостта на хората. В Страсбург бяхме отседнали в един и същ хотел с румънски връстници. Запознахме се с тях, говорихме си и се забавлявахме.

Нашата директорка специално заради гостуването ни в Европарламента беше поръчала да ни ушият униформи. Така се отличавахме от останалите и представихме достойно нашата държава, град и гимназия.

При пристигането ни в сградата на Европейския парламент „Луиз Вайс”, преминахме през проверка за сигурност. Разгледаха ни багажа за опасни предмети, връчиха ни пропуските и дневната програма. Преди да влезем в пленарната зала, създадохме многоезични работни групи. Всеки зае своето място, запознахме се с членовете на председателския съвет на Европейския парламент. След дълги разкази, затова каква длъжност изпълняват те, дойде редът от програмата всяко едно от училищата да се представи чрез кратък разказ на английски език. На видео стените бяха показани снимки и презентации, които даваха информация за държавите, градовете и училищата, чиито представители присъстваха.

След обяда сложихме началото на „Евроиграта”. Тя се състоеше в това да отговаряме на различни въпроси, свързани с историята на Европейския съюз и парламент. Преди да съобщят кои отбори отиват на финал, ни събраха в заседателните зали. Разделихме се на работни групи, според това кой за какъв проблем е загрижен и иска да помогне. Там водихме дискусии и обменяхме мнения с чуждестранните ни връстници.Събраха ни отново в пленарната зала и всеки зае място си. Започнаха да обявяват кои отбори са дали само верни отговори на въпросите и продължават напред. Всеки се надяваше да съобщят името му. За радост имахме една представителка от България - Джули. Всички стискахме палци за нея. Отборът й се представи много добре - всеки беше награден с купа. След дългия и уморителен ден си тръгнахме горди, че сме били депутати. Представихме се блестящо, направихме си снимки пред сградата на парламента за спомен.

Този ден ще остане незабравим както за мен, така и за останалите. Горда съм с това, че съм била европейски депутат, макар и само за един единствен ден. Знае ли човек... може някой ден да се върна отново, но този път не за ден…

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница