Бедността – да се отречеш от основните човешки права есеДата02.02.2017
Размер25.38 Kb.
Размер25.38 Kb.

Бедността – да се отречеш от основните човешки права
ЕСЕ

В XXI век технологиите завладяват света. С всеки изминал ден той се развива – става по- модерен. Хората плащат, за да се модернизират, надпреварват се кой ще си купи по- мощен автомобил или по- голяма къща и остават безчувствени и безучастни към страданието на живеещите в крайна бедност. Това са хората, забравени от света, намиращи се там, където времето е спряло. При тях надпреварата е по- жестока – за залъка хляб, за глътката вода, за живота.

Във време, в което има толкова нови открития в различните области е недопустимо да има милиони хора, които няма къде да спят. Престъпление е да умират невинни деца, защото няма какво да ядат. Грях е толкова много хора да плуват в пари, когато за един човек от Африканската република пет долара могат да се окажат животоспасяващи. Именно това е основният проблем на хилядолетието – БЕДНОСТТА. Животът в бедност означава много повече, отколкото ниските доходи – то е отричане от основните човешки права.


Все още 1 милиард от хората живеят в крайна бедност. В страна като САЩ например за бедни се смятат хората, които имат само една кола или тези, които намят басейн в къщата си. В Азия, където живеят 2/3 от бедните хора, за богат се смята този, който има къде да пренущува или да вечеря. В прегледа на световната организация на труда се отбелязва, че 3 милиарда хора живеят в екстремна бедност, но работят за много ниско заплащане, а производителите на ориз в САЩ получават над 1 милион щатски долара на година от правителството, позволявайки да продават на много ниски цени и все пак да правят печалба. Тези факти говорят достатъчно ясно за неравноправното положение на страните. Доказано е, че бедните и гладни хора са по-малко продуктивни. Ако се отделят дори 1/4 от средствата, които получава велика сила като САЩ, тези хора, живеещи с 1 щатски долар на ден, ще спрат да умират от липсата на храна.

Освен недостатъчните пари, които се отделят за страните, тънещи в бедност, друг глобален проблем при тях е боледуването, което в повечето случаи завършва със смърт. Човешката намеса в климата влошава условията на живот на бедните, които са по- уязвими към промените в околната среда. Изсичането на горите, замърсяването на почвите и водата нанасят удар върху бедните. Всяко наше действие рефлектира върху тях. Знаем, че хората в континетите Азия и Африка не са ваксинирани срещу малария или друг вид смъртоносни болести, причинени от липсата на хигиена. Това е основен фактор за високата смъртност не само при възрастните, но и при все повече деца. Решението на този проблем е лесно – нека полагаме повече грижи за околната среда – така помагаме на Земята, помагаме на себе си и спасяваме човешки животи.

Най- ужасяващият факт е страданието на децата. Докладите от 1990 година сочат, че са починали 12,5 милиона деца под 5-годишна възраст. През 2007 има значителен спад – 9 милиона деца. Замислете се! Те са бъдещето на света. Те, които са най- чисти, най- невинни, страдат заради грешките на всички останали. Дори да доживеят по- зряла възраст огромна част от тях остават неграмотни, живеят в постоянни мъки и страх от настъпващия ден.

Фактите говорят. Има страни, където хората живеят в крайна бедност, в нечовешки условия. В някои от тях дори няма питейна вода. Там хората са се отказали да търсят и усъвършенстват себе си. Там хората се борят за своето оцеляване. Там децата плачат всеки ден, защото са обречени. А всичко, от което се нуждаят сме ние. Една подадена ръка може да спаси не един човешки живот. Затова помислете! Не приемайте природата за даденост, защото някои имат само нея. Настоявайте пред правителствата да намалят вредните емисии. Ние сме света. Бедността все още продължава. Да се ангажираме към бедните и страдащите. Да развържем сърцата си, да се освободим от оковите на един свят, основан на материалните блага и притежанията, да прекрачим границата на егоизма и да откликнем!Десислава Олегова Попова VIII кл.
СУ “Георги Бенковски” – Плевен

Ръководител- МарианаНицелова- учител по история

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница