Биография на доц д-р Благовеста Иванова-Цоцова Родена: на 29. 09. 1961 г в София Образование: Гимназиален курс: Прага, Москва Висше образованиеДата16.12.2017
Размер21.12 Kb.
Размер21.12 Kb.

АВТОБИОГРАФИЯ
на доц. д-р Благовеста Иванова-Цоцова
Родена: на 29.09.1961 г. в София
Образование: Гимназиален курс: Прага, Москва

Висше образование: Специалност – История и теория на изкуството и архитектурата в Московския държавен университет, Москва, 1978-1983 г.

Докторантура: Институт за изкуствознание при БАН, 1996 г. Тема на доктората: „Портретът в църковната живопис през ХVІІІ и ХІХ в. България”

Постдокторантура: Централен Европейски университет – Прага, Будапеща, 1997-1999 г. Тема: „Портретът в Централна, Източна и Югоизточна Европа при прехода към Ново време (ХVІІ – ХІХ в.)”.
Работа: От 1983 г. – уредник в Националната художествена галерия – последователно в Графичен кабинет и в раздел „Възраждане” при отдел „Ново българско изкуство”.

От 2005 г. – хоноруван преподавател във ВСУ „Любен Каравелов”.

От 2007 г. – доцент във ВСУ „Любен Каравелов” – катедра „Градоустройство теория и история на архитектурата”.

От 2011 г. – на външно съвместителство в НХГ.


Научни интереси:

Работя в областта на изкуството и архитектурата от Ново време и музеологията. Интересите ми са свързани с изследване на:


Автор съм на две монографии, 70 студии и статии.

Публикации в периодични издания и сборници от научни конференции в България, Русия, Япония, Чехия, Турция, Албания. Участвала съм в международни конференции и конгреси по история на изкуството и история на архитектурата, музеология и др.
Лекционни курсове във ВСУ „Любен Каравелов”: История на изкуството; история на архитектурата на древността и античността – за специалностите „Архитектура” и „САСС”; Опазване на движими културни ценности в контекстна на недвижимото архитектурно наследство – за магистри по специалността „Опазване на недвижимото културно наследство”.

Други лекционни курсове: Национална художествена академия – спецкурс, 2008-2009 г.


Членство в творчески и професионални организации: секция „Критика” в СБХ; секретар на секция „История” при СУБ; член на AICA и ICOMOS.

Член на редакционния съвет на сп. „Наука” при СУБ.Член на управителния съвет на жените-съветнички и на управителния съвет на изследователите в Американския биографичен институт.
Експертна дейност: вписана по чл. 96 в регистъра по ЗКН, експерт по идентификация на движими произведения на изкуството от ХІХ в. ХХ в.
Компютърна грамотност: Windows – Microsoft Office – Word, Exel; Power Point; Photoshop.
Езици: чешки, руски – отлично; английски – писмено – мн. добре, говоримо – добре.
Омъжена с две деца на 27 и 17 години.
Интереси: спорт, рисуване.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница