Бта парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията иДата10.12.2017
Размер306.36 Kb.
Размер306.36 Kb.

17 февруари 2010 г.
ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БТА
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията и

Невин Мустафова


Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене измененията и допълненията в Закона за лечебните заведения с 12 гласа "за", 1- "против" и 3 - въздържал се".

Основните изменения в законопроекта са свързани с възможностите за преструктурирането на болниците. Според проекта за болница ще се счита всяко лечебно заведение, в което има сектори, отделения или клиники по медицински специалности. Предвижда се болниците за активно лечение да могат да се развиват в структури за долекуване и продължително лечение или рехабилитация.

В проекта се определя кои болници са защитени. Това са лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени региони. За такива се смятат местата с отдалеченост от лечебно заведение над 60 км и време за достъп до него над един час с автомобилен транспорт, както и с неблагоприятен географски терен - планински, полупланински или с лоша инфраструктура.

Предвижда се всяка болница да осигурява непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност, за да се гарантира медицинското обслужване на населението.

Предлагат се и промени в съдържанието на областните здравни карти и националната здравна карта. Въвеждат се нови критерии, въз основа на които ще се разработват областните здравни карти.

Те трябва да съответстват на дейността на лечебното завадение с утвърдени медицински стандарти, осигуреност на болницата с лекари на основен трудов договор, налична и технически изправна медицинска апаратура в лечебното заведение, възможности за осигуряване на 24-часов прием на пациенти.

Съответствието на клиниките, отделенията и секторите в болниците с тези критерии ще бъде условие за финансиране със средства от републиканския бюджет или от Националната здравноосигурителна каса.

Отпада задължителната акредитация на болниците, диализните центрове, центровете за трансфузионна хематология и за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи, лабораториите, медицинските и денталните центрове, диагностично-консултативните центрове и тъканните банки. Те ще подлежат на доброволна акредитация, освен когато искат да извършват обучение на студенти, докторанти и специализанти.

От Българския лекарски съюз /БЛС/ изразиха несъгласие с някои от предлаганите промени като създаването на структури в болниците за долекуване и рехабилитация. От лекарския съюз предложиха това да са отделни лечебни заведения. Другото предложение на БЛС бе осигуряването на 24-часово изпълнение на лечебна дейност в болниците да се замени с осигуряване на непрекъснато изпълнение на лечебната дейност, като лекарите са на разположение или повикване.

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф.Станка Маркова предложи в закона да се предвидят различни форми на извънболнично лечение като домашен стационар.БЛС ще изчака до средата на март за хода на здравната реформа

Таня Стефанова


От Българския лекарски съюз /БЛС/ ще изчакат до средата на март дали ще бъде даден ход на заявените вчера от правителствотопромени в здравната реформа, за да представи своя позиция по въпроса. Това се посочва в съобщение на организацията по повод на вчерашната среща между премиера Бойко Борисов, министър Симеон Дянков и директори на болници.

БЛС ще изчака необходимото технологично време до средата на март, когато ще стане ясно дали изпълнението на тези ангажименти е в ход, се посочва в съобщението, разпространено отпресцентъра на съюза.

Очакванията на съсловната организация са насочени в няколко основни направления - дали ще се осъществи реалното заплащане зареално извършена дейност, според посочените в Националния рамков договор за тази година срокове; спазване на "гратисния" едногодишен период за болничните заведения, необходим за привеждането им към стандартите за качество на медицинската помощ; изготвяне на списък на т.нар. защитени болници.

БЛС изразява готовност да обяви отново своята позиция, след като бъдат предприети необходимите стъпки за осъществяване на оповестените на вчерашната среща намерения, се посочва в съобщението.
Лекарският съюз отложи протестите

Акредитацията на болници и поликлиники вече ще е доброволна
Ана Атанасова

Лекарският съюз отлага обявения протест срещу здравната реформа. Причината е, че правителството пое в понеделник ангажименти за промяна в хода на реформата, обясниха от съсловната организация.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и здравният Божидар Нанев обещаха 15-20 болници да станат защитени и да получават пари от здравната каса, без да имат изискваните специалисти. Тримата потвърдиха пред директори на болници, че ще се отпуснат допълнително 350 млн. лв., а болниците на практика няма да работят с делегирани бюджети. Това бяха и част от основните искания на лекарския съюз. В средата на март ще стане ясно дали изпълнението на поетите ангажименти е в ход и тогава ще решим дали да има протести, обясниха от БЛС.

Акредитацията на болници, поликлиники и лаборатории вече няма да е задължителна, предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които здравната комисия в парламента прие вчера на първо четене. До миналата година оценяването не само беше задължително, за да може да работи едно лечебно заведение, но беше и сред изискванията на здравната каса за сключване на договор. Сега обаче мотивът на здравното министерство е, че акредитацията е компрометирана и създава само корупционни практики, без зад оценките да стои реално качество. Акредитацията се прави от МЗ.

Трябва да се помисли дали да не се засили регулацията при създаването на нови болници, предложи депутатът от БСП Евгений Желев. "В момента болница се създава по-лесно от кебапчийница", обясни той. "Всеки, който има лудостта да инвестира в здравеопазването, трябва да може да го направи", отвърна зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев. Той припомни настоящата регулация, наложена за договор със здравната каса - съответствие с медицинските стандарти, обезпеченост с медицински кадри, наличие на апаратура и възможност за 24-часов прием на пациенти.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

Със закона се променя статутът на диспансерите. Психодиспансерите вече ще бъдат центрове за психично здраве, а останалите диспансери ще станат болници или доболнични структури. Промените ще позволят на болниците да се обединяват в консорциуми и като такива да сключват договори с НЗОК. Целта е те да могат да ползват заедно специалистите и апаратурата, с които разполагат, обясниха от МЗ.


Властта се държи като брокер на недвижимости
Серия от скандални решения подготвя поредното преразпределение на държавни активи към частни ръце
Галя Горанова

Не ми се вярва да се е объркал здравният министър Божидар Нанев, като каза пред Ройтерс, че се готви приватизация на държавни болници. А пък и да го е направил, грешката е вярна. Ако внимателно проследим всичките му ходове, откакто заема поста, смайващата вест ни сполетя съвсем закономерно. Реформата вече ликвидира 21 по-малки болници в цялата страна, а други 140 се очаква да издъхнат до края на годината. Освободените средства ще се пренасочат към по-големите лечебни заведения, очевидно с цел да бъдат оздравени предприватизационно. Ако има грешка, тя не е в превода, а в намерението.

Когато един министър каже, че приватизацията на държавни болници ще започне след приключването на реформата, фразата звучи недвусмислено и за най-посредствения преводач. А когато внесе и уточнението, че освен болниците трябва да се приватизират и болничните услуги, се разсейват и последните мъглявини. Да не забравяме, че едни хора вече втори мандат чакат ред за частните центрове по хемодиализа. Но министърът не спира дотук. За да не остане и капка съмнение в помислите му, той разтръбява пред света как държавата сега ще потегне организационно и финансово болниците с парите на осигуряващите се граждани, вследствие на което инвеститорският интерес към лечебниците силно ще нарасне. Сиреч с наши пари държавата ще "разкраси стоката", преди да я шитне на купувачите. Едва ли Ройтерс би си позволила подобни волни интерпретации по най-чувствителната за българите тема.

Езикът е най-големият враг на човека! След "здравната реформа", естествено. Светкавичното опровержение на здравното ведомство само затвърди подозренията. "Министър Нанев никога не е заявявал, че ще се прави или има направена концепция или цялостна програма за приватизация, особено на държавните болници", съобщиха оттам. Тоест не че няма да приватизираме, но просто не е изготвена цялостната програма. По-нататък тонът се разколебава: "За момента приватизацията не е на дневен ред, тя е само една възможност." Интересно защо ли министърът е пропуснал да ни информира и за останалите?

Дотук с речниковия анализ. Трезвият разсъдък показва, че това правителство има съвсем проста и ефикасна концепция за реформи - да преразпредели и последните остатъци държавна собственост към частни ръце. Само дето тая "програма" не е за разправяне пред хората!

Колкото до ръцете, те сигурно вече изпитват приятен сърбеж след изявлението на Нанев пред световната общественост. Други пък доволно се потриват при вече официалните обяви за продан на губещи поликлиники и при мисълта за пустеещите сгради на закритите общински болници, очакващи своя нов (частен) собственик.

След разпродажбата на държавните активи в промишлеността и телекомуникациите, след далаверата на века със заменките на държавни земи и гори, след тарикатлъците с отчуждени земи за инфраструктурни обекти сега се задава нов апетитен търг - за отпадъците от безкрайните реформи в здравеопазването и научната сфера. На тезгяха излизат болници, болнични дейности, сгради на научни институти, филмови студии. Списъкът на купувачите сигурно отдавна отлежава в респективните министерски кабинети. С поредните реформи ГЕРБ открива сезона на поредното "голямо плюскане" за държавна сметка. Трохите от прехода хич не са за пренебрегване.

Ето, търговската верига "Кауфланд" вече заяви "инвестиционен" интерес към сграда на БАН. За какво ни е притрябвал някакъв мухлясал институт по металознание, когато на негово място може да се вдигне чуден шестетажен хипермаркет! Въпреки че принципал на имота е академията, правителството спокойно може да й го отнеме със свой акт. Само имотите на БАН в София се оценяват на няколко милиарда лева. "Когато започне да се приказва, че БАН вече е пред ликвидация, започват да се появяват най-различни интереси", правилно разтълкува положението председателят на Общото събрание на академията Стефан Воденичаров. Но каквото и да си брътвят научните капацитети с подронен от Дянковците авторитет, писмото с инвестиционни намерения на "Кауфланд" вече е разпратено до тримата отговорни министри и настойчиво чака своя отговор. Както е тръгнало, чакането едва ли ще продължи дълго. За приватизация да се стяга и НДК, на който ГЕРБ отдавна вдигна мерника.

Друга 6-етажна постройка за интелектуалните нужди на нацията пък стана причина за смяната на шефа на филмовата студия "Време" - последния държавен бастион за производство на игрално и документално кино. Станимир Трифонов има неблагоразумието да се противопостави на ликвидацията на дружеството и културният министър моментално смръщи вежди. За сградата, казват, вече чакал купувач от най-близкото обкръжение на властта. От тези, на които не се отказва. Какъв ли чуден мол ще извие снага върху руините на "Време"-то?!


Въвеждат електронни карти за донорство
С електронни карти по подобие на европейските здравни карти ще бъдат снабдени всички български граждани, които са заявили съгласие органите и тъканите им да бъдат присадени на нуждаещи се, ако изпаднат в мозъчна смърт. Това съобщи за "Монитор" Стоянка Ананиева - председател на Съюза на трансплантираните.

Картите ще бъдат издадени по настояване на пациентската организация, която е внесла предложението си в Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Моделът на картите е взет от Ирландия. На лицевата им страна ще фигурира името и личните данни на лицето, а на гърба - неговото съгласие и подпис, както и подписът на свидетел.

Предвижда се най-напред да бъдат изработени около 1 милион карти и да бъдат предоставяни чрез мобилните оператори. По думите на Ананиева първоначалната идея да се раздават от джипитата отпаднала, тъй като много хора са безработни и без здравни осигуровки, но почти всички нашенци са с джиесеми.

На първо време вероятно ще въведем картите експериментално, тъй като хората биха се притеснили да ги носят при толкова много отвличания. Преди това обаче ще настояваме срокът за съгласие или отказ от донорство на близките на изпадналия в мозъчна смърт да бъде фиксирано на 6 часа в Закона за донорството, обясни шефката на Агенцията по трансплантаците д-р Теодора Джалева. Сега такъв срок няма.
Лекарите се отказват от протести дo средата на март
Лекарите се отказват от протести до средата на март, стана ясно от изпратено становище на Българския лекарски съ­юз във връзка с прове­дената среща с директо­ри на болници в Минис­терския съвет в понедел­ник. След поетите сери­озни ангажименти от страна на министър-председателя Бойко Бо­рисов и финансовия ми­нистър Симеон Дянков за промяна в хода на здравната реформа, БЛС ще изчака необходимо­то технологично време до средата на март, ко­гато ще стане ясно дали изпълнението на тези ан­гажименти е в ход, зая­вяват от съсловната ор­ганизация. БЛС изразя­ва готовност да обяви от­ново своята позиция, след като бъдат предп­риети необходимите стъпки за осъществява­не на оповестените на срещата намерения.


Мутренски език

Професионалист или самозванец е Симеон Дянков
Не повярвах на ушите си, когато чух вицепремиера и министър на финансите Симе­он Дянков да се оприличава на Брад Пит, на неоспори­мия холивудски красавец, само че с очила. И същев­ременно да нарича един бивш премиер съсел. Кол­кото пък до мнението му за президента, вече влезе в аналите неговата оценка, че икономическите предложения на българския държавен глава били малоумни. Предишните управляващи ги било „бъз" за разлика от днешните. Пак Дянков се самопохвали, че вече бил толкова популярен, че в самолета не можел да чете, защото наоколо имало българи, които все го питали кога ще излезем от кризата. От доста време, още от гаврата му с българ­ските учени, които той нарече феодални старци, започнах да се съмнявам в неговото психическо здраве. Не случайно и неговият учител от Ловеч Найден Ангелов го посъветва: „Който мъдро мълчи, по-добре говори!" Това учите­лят казал, след като на една среща в Ловеч Дянков нарекъл акционер на голяма фирма „дървен философ". „Дразни ме ругателската лексика и то на мой възпи­таник. Който говори лошо за събратята си, говори лошо за себе си, пише в свещените книги. Има няколко политици и дипло­мати в България, които показаха как трябва да общуват политиците - без улични думи, без варваризми и обиди", напомня учителят на Симеон Дян­ков. Да, но той продължи да бръщолеви простотии, а медиите нарекоха грубия му език мутренски. И понеже ни бе съобщено, че Симеон Дянков е избран за пръв помощник на премиера Бойко Борисов по лична препоръка на бившия вицепрезидент на Световна­та банка за възстановяване и развитие госпожа Кристалина Георгиева - новият еврокомисар от квотата на България, бих искал да отправя лично към нея няколко въпроса.

Госпожо Георгиева, наис­тина ли вярвате, че господин Дянков е голям професиона­лист? Наистина ли той е демиургьт, който ще ни изведе от подмолите на икономическата криза? Досега ние вече бяхме свидетели на доста негови идеи и решения, които винаги предизвикваха едноз­начна реакция и винаги завършваха по един и същ начин. Тоест винаги се посрещаха с всеобщо недо­волство и винаги бяха отме­няни от премиера като последна инстанция на изпълнителната власт. Неща­та се забатачиха дотам, че Бойко Борисов се видя принуден да търси негов спаринг партньор чак в Сингапур в лицето на Илиян Михов. Което пък изпълни Дянков с толкова гняв, завист и ревност, че премиерът бе принуден да отложи за неопределено време назначението на още един

икономически вицепремиер.

Единственото решение, което представяният ни за голям икономист и финан­сист предлага за всички проблеми, е в рязането на бюджетите. Така той стига и до комични ситуации. Тъй като държавата дължи огромни суми на много фирми, Дянков им предло­жи да съкратят с 10 процен­та исканията си, за да си получат дължимото. Което, казано на обикновен език, си е чист рекет, само че държавен.

В момента всенародно възмущение в България предизвиква орязването от Дянков на здравните бю­джети, което доведе до закриването на болници и впоследствие ще предизвика масово обезлюдяване на цели райони. Пак Дянков измисли, че липсващите здравни заведения щели да бъдат заменени с хеликопте­ри, които щели да отвеждат нуждаещите се от здравна помощ в отдалечените райони до реномирани болнични заведения. Това за хеликоптерите ужасно напомня на един виц от съветските времена, когато пропагандист обяснявал на колхозниците, че при кому­низма всички ще пътуват със самолети. Ама защо, запитали те. Ами много просто, им обяснил техен съселянин. Когато в селото няма кибрит, със самолета ще ходим до Челябинск да си купим. Любопитно е дали финансистът Дянков има представа колко хели­коптери ще са нужни, за да заменят закритите болници, колко ще струват те и колко струва само един техен полет?

Наистина ли, госпожо Георгиева, експертите на Световната банка са обуча­вани да не зачитат конститу­циите и законите на страни­те, в които те представляват интересите на банката. Та нима Симеон Дянков не знае, че по конституция здравеопазването и образо­ванието в България са безплатни. Нима никой от висшите държавни чиновни­ци не се страхува, че рано или късно може да дойде на власт правителство, наисти­на избрано от народа, което да потърси съдебна наказа­телна отговорност на всички бивши управници, потъпка-ли конституцията и законите на страната?

Госпожо Георгиева, вие вече сте изразили готовност да работите в правителство начело с Бойко Борисов (преди избирането ви за еврокомисар), тоест несъм­нено го цените и му имате доверие. Защо тогава не го предупредите, че със здрав­ната реформа, която се осъществява в момента според идеите и препоръки­те на Симеон Дянков, непрестанно растящото недоволство буквално на цяла България неминуемо ще доведе до провала на това правителство и до нови избори. Б. Б. поне досега бе уверен, че ще ги спечели с

още по-убедително мнозинс­тво, но безумието със закри­ването на болници и здрав­ни заведения свидетелства за точно обратното.

Лично аз не вярвам, че Бойко Борисов може с лека ръка да приеме ролята на палач на народното здравео­пазване, защото само така може да се нарече онзи, който посегне на здравните заведения, от които се нуждаят всички българи без изключение. Едва ли може да се измисли по-непопуляр­на реформа от тази в здравеопазването, която бе предприетата по идеите и критериите на Симеон Дянков. И е напълно въз­можно след въвеждането й финансистът ни да отчете пред ЕС най-нисък бюдже­тен дефицит, но е повече от вероятно, че спестените милиони от здравето на българите ще ги превърнат в най-убедени противници и на ГЕРБ, и на неговото правителство.

Госпожо Георгиева, не мога да си представя как е възможно в институция като Световната банка да се толерират служители като Симеон Дянков, които си служат с просташки уличен език дори когато визират държавници, висши служители или институции, в страните, в които са изпратени да работят. В България до идването на господина от Световната банка не бе характерно вицепремиери и министри да наричат бившите си колеги некадърници, както това прави Дянков. От неговия език, който е присъщ само на лумпенизираното подземие, досега не сме чували само откровени псувни, но нищо чудно в тесен кръг той да се отдава и на подобно скверносло­вие. Речникът му е изпъл­нен с такива гнусотии, че започваме да се съмняваме дали изобщо е завършил висше образование, или си е останал възпитаник на улицата. И понеже уважа­ваният от нас премиер не му прави никакви забележ­ки в тази насока, започва­ме да се съмняваме и в това дали изобщо си дава сметка, че един негов министър, а още повече вицепремиер, не бива да говори пред публика като уличен простак.

Госпожо Георгиева, цяла България се гордее с блес­тящото ви представяне пред Европейския парламент. Вярваме, че вие достойно ще отстоявате името на страната ни, но сме прину­дени със съжаление да констатираме, че препоръ­ките, които сте дали за Симеон Дянков, накърняват и вашия имидж. Несъмнено във ваш интерес и в инте­рес на бъдещата ви кариера в България е да използвате всеки подходящ повод, за да се разграничите от сънародника и съслужителя ви, който и с политиката си, и с поведението си буквално позори името на Световната банка. Дълбоко сме убедени, че в такава престижна институция нямат място самозванци, пък дори и те да си въобра­зяват, че са двойници на Брад Пит.


Плащаме 10 млрд. за хапове ментета

Някои от фалшивите лекарства съдържат отрова за мишки и борова киселина
Фалшиви лекарства, които могат да носят риск за здравето и живота, за милиарди евро купуват европейците. Годишно 77 млн. жители на Стария континент купуват ментета или неразрешени хапове за суми, достигащи до 10,5 млрд. евро, показва проучване на US фармацевтичната компания "Пфайзър", цитирано от Ройтерс. 21% от участниците в допитването признават, че са купували лекарства без рецепти, предимно по интернет. Това обаче крие много опасности, подчертават от US компанията. Между 50 и 90% от медикаментите, купувани онлайн, са фалшиви, а понякога съдържат вредни съставки, като отрова за мишки или борова киселина. Според председателя на Европейския алианс за достъп до безопасни лекарства Джим Томсън тестове показват, че 62% от лекарствата, продавани по интернет, са фалшиви или не отговарят на стандартите. Лекарствата за отслабване, следвани от тези срещу грип и проблеми в ерекцията, са най-често купувани по незаконен начин, сочи проучването на "Пфайзър". Не за първи път се повдига въпросът за фалшивите лекарства. През декември бившият еврокомисар по индустрията Гюнтер Ферхойген изрази тревогата си, след като само за 2 месеца на митници на ЕС бяха иззети 34 млн. таблетки менте. Още през 2008 г. той внесе предложения за драстични мерки, които може да бъдат приети тази година. Те предвиждат по-строг контрол от производството до продажбата на хапчета като специален баркод върху опаковката или печат, така че да се гарантира, че кутията не е отваряна.


Софарма” спря лекарствата за болници длъжници
Един от най-големите български дистрибутори и производители на лекарства - "Софарма " АД, спря доставките на лекарства и започна процедури по запориране на сметките на няколко болници длъжници, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, където са постъпили сигналите. Сред засегнатите са болниците в Чирпан и Никопол.

Преди десет дни стана ясно, че редица болници в страната са заплашени да останат без лекарства и консумативи, тъй като са натрупали над 100 млн. лв. дългове към доставчици. В същото време Националната здравно-осигурителна каса все още не е изплатила извършените услуги от болниците през декември и по този начин лечебните заведения дори да искат, не могат да се разплатят с доставчиците си.

На 12 февруари директорът на НЗОК Жени Начева обясни, че касата се е разплатила за декември приоритетно с болниците, през които са преминали най-много болни, защото събираемостта от здравни вноски през януари е била изключително ниска.


Алчност и егоизъм спират здравната реформа у нас
Смешен и жалък бих нарекъл плачът срещу реформата в здравеопазването, който въпреки всичките направени компромиси продължава и явно няма намерение да спре. То не бяха директори на болници, които описват апокалиптични сценарии, ако реформата се случи, то не бяха политици, които изведнъж толкова се загрижиха за гражданите, че едва ли не са готови и лично да платят за лечението им. И, разбира се, жалващите се пациенти, които дори скачат да правят жива верига, само и само да спасят болниците си, където много добре знаят, че няма кой да гипсира и един счупен крак. Фалш, от началото до края. Защото директорите се страхуват само за собствените си далавери, политиците от опозицията използват случая, за да атакуват мнозинството, а протестиращите граждани са поредните изборни туристи на опозицията, които този път не гласуват.

Какви аргументи могат да имат въобще тези хора? Делегираните бюджети, или иначе казано липсата на достатъчно средства, беше основният аргумент, с който медиците и опозицията атакуваха промените в здравеопазването. И той наистина звучеше основателно. Допреди няколко дни. Когато се оказа, че болниците ще получат средства за всяка реално извършена дейност.

И точно тук идва комичното. След като финансовият проблем бе решен, както едва ли някой от тези хулители е очаквал, логиката сочеше, че реформата трябва да бъде приета радушно. Сами се досещате, че това не се случи. Реформата, казаха от опозицията, се прави много бързо. Трябва да се подготви общественото мнение. Явно според тях изминалите десет години са изключителни кратък период за тази цел. Или може би искат да изчакаме още десет години, за да свикнем с идеята, че сме европейски граждани и заслужаваме модерно здравно обслужване?

Истинската причина се крие в това, че ако промените бъдат приети, хаосът в здравеопазването ни ще остане в миналото. А без хаос е доста по-трудно да отклониш държавни средства към собствения си джоб. Нищо чудно, че през годините, независимо колко пари отпускаше държавата, здравеопазването ни си оставаше на същото неандерталско ниво.Тодор Георгиев, София


Болници дължат 26 млн. лв. на Софарма Трейдинг

Дистрибуторът на лекарства има 30% пазарен дял
Задълженията на болници­те към Софарма Трейдинг са над 26 млн. лв. Въпреки това дружеството продъл­жава да доставя лекарства и изпълнява договорите си към лечебните заведения, се казва в отворено пис­мо на компанията. Няма спрени доставки към нито една болница, уточниха от Софарма Трейдинг. Отво­реното им писмо до ме­диите бе по повод онлайн публикация, че компанията

е спряла доставки на ме­дикаменти за болниците в Чирпан и Никопол.Пазар

Софарма Трейдинг прите­жава 30% пазарен дял. Това се дължи на вече подписани договори за дистрибуция на лекарства, медицинска апа­ратура и консумативи с 99% от лечебните заведения в страната. Лоша кредитна история притежаваме само с 4-5 от тях. С останалите болници сме намерили под­ходи за разсрочено плащане в интерес на двете страни, посочват от Софарма Трей­динг АД.Задължения

Преди дни стана ясно, че много лечебни заведения в страната не изплащат дъл­говете си към доставчици на медицинска апарату­ра и консумативи, които надхвърлят 100 млн. лв., като 55% от сумата са за просрочени задължения над една година. В същото време НЗОК все още не се е издължила на 100% за извършените услуги от бол­ниците през декември 2009 г, защото събираемостта от здравни вноски през яну­ари е била изключително ниска.Светлана Желева


Медици не ваксинират срещу морбили
Лекари отказват да ваксинират срещу морбили ромските деца в област Пазарджик.

Това съобщи Лина Весе­линова от регионалния център по здравеопазва­не. Джипитата не искали да поставят ваксини, тъй като не знаели дали след това този извънреден труд ще им бъде запла­тен. Здравните институции в Пазарджик решили, че личните лекари трябва да бъдат изпратени да поставят ваксини. Това се наложи, след като в стра­ната ни пламна епидемия от дребна шарка. Джипитата обаче отказали да правят това.

Според Веселинова е не­обходимо е да бъде създа­дена организация за сама­та ваксинация. Било нало­жително и събирането на информация за нужните количества ваксина. Те трябва да са съобразени с броя на живеещите в мо­мента в ромските квартали деца и младежи до 20-годишна възраст. Ромската общност е най-застрашена от заболяването, обясни Веселинова.

Информацията с необхо­димите за Пазарджик вак­сини трябва да бъде пре­дадена в Министерството на здравеопазването до 16 февруари 2010 година.
Лекарите без протести до март
Лекарите се отказ­ват от протести до средата на март, съ­общиха от съсловната организация. Ме­диците са достигнали до това решение след срещата на директо­ри на болници в Ми­нистерския съвет в понеделник. „След поетите сериозни ан­гажименти от страна на министър-председателя Бойко Бори­сов и финансовия ми­нистър Симеон Дян­ков за промяна в хода на здравната рефор­ма БЛС ще изчака не­обходимото техноло­гично време до сре­дата на.март, когато ще стане ясно дали изпълнението на тези ангажименти е в ход", обясниха от организа­цията.


"Софарма" спря лекарствата за болници длъжници

НПО сезира прокуратурата за нарушения на НЗОК
Един от най-големите български дистрибутори и производители на лекарства - "Софарма" АД, е спрял доставките на лекарства и е започнал процедури по запориране на сметките на няколко болници длъжници.

Това съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, където са постъпили сигналите. Сред засегнатите болници са тези в Чирпан и Никопол.

Информацията на центъра бе опровергана от дъщерното дистрибуторско дружество на "Софарма" - "Софарма трейдинг". Не сме спирали доставките на нито една болница, независимо от задълженията към нас, заявиха от дружеството вчера. Оттам уточниха, че нямат договори с болниците в Чирпан и Никопол.

Преди десетина дни стана ясно, че редица болници в страната са заплашени да останат без лекарства и консумативи за осъществяване на дейността си, тъй като са натрупали над 100 млн. лева дългове към доставчици. В същото време Националната здравноосигурителна каса, въпреки многократните обещания за бърза реакция, все още не е изплатила извършените услуги от болниците през декември. По този начин лечебните заведения дори и да искат, не могат да се разплатят с доставчиците си.

В петък директорката на НЗОК Жени Начева обясни, че касата се е разплатила за декември приоритетно с болниците, през които са преминали най-много болни, защото събираемостта от здравни вноски през януари е била изключително ниска.

Междувременно вчера стана ясно, че Гражданска инициатива "Справедливост" е внесла сигнал до главния прокурор за извършени нарушения при изпълнението на Закона за бюджета на НЗОК за 2009 г. В сигнала се посочва, че неизвестни лица са си позволили да извършат изменение в приетия от Народното събрание закон, като са прехвърлили суми от приходите по сметка в БНБ, вместо да разплатят дейността на лечебните заведения за ноември и декември.

Организацията сигнализира също, че за декември НЗОК е заплатила 100% от дейността на държавните болници и едва 50% на частните и общинските болници. Това е нарушение на чл. 19 от Конституцията, според който законите създават еднакви условия за стопанска дейност на всички юридически и физически лица, посочват от организацията.
Няма достатъчно ваксини за морбили за извънредната кам­пания във Велико Търново. Това каза д-р Христо Димитров, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в гра­да. Той допълни, че на този етап с приоритет за ваксинация са децата с нередовен имунизационен календар. Проблем за лекарите е неяснотата как ще им бъде платено за извънред­ните ваксинации. Досега личните лекари извършват здравна­та услуга на добра воля. От Съюза на общопрактикуващите лекари са подготвили питане до здравния министър как точно ще се уреди финансовата част от кампанията. Решението за извънредна кампания за ваксинация срещу морбили беше взето след редицата случаи на заболели в страната. Общо-практикуващи лекари отказват да ваксинират извънредно срещу морбили ромските деца в област Пазарджик, съобщи Лина Веселинова от РЦЗ-Пазарджик. Джипитата масово пита­ли как ще им бъде заплатен извънредният труд. Засега реше­нието на здравните институции в Пазарджик е личните лекари да извършват безплатните имунизации.


Д-р Желязко Христов: Останахме малко, за да се пилеем в реформи
Готови сме да преговаряме, но трябва управляващите да кажат ясно има ли го дневния ред на обществото в антикризисните мерки, твърди лидерът на КНСБ

Ева Костова
Проф. д-р Желязко Христов е роден през 1948 г. Трети мандат е начело на КНСБ. Завършил е медицина в Пловдив (коремен хирург), магистратура по управление на човешките ресурси в Пловдивския университет, има множество специализиции. Преподава в пловдивския Висш медицински институт. Желязко Христов е вицепрезидент на Международната конфедерация на профсъюзите, бивш съпредседател на Смесен консултативен комитет ЕС-България, член на Европейския икономически и социален съвет. Той е председател на Сдружение "Да запазим децата" и е член на много наши и чуждестранни съвети и комитети.
- Г-н Христов, предстои подписване на ново, двегодишно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите за по-бързо излизане от кризата. Започвате и национални преговори по него. Споразумението защо е и какво ще промени то?

- Ръководствата на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", и експертният състав имахме воля да разработим антикризисни мерки с правителството и регулаторите в България. Реализирахме я, но в оценката на антикризисните мерки след няколко месеца можем ясно да кажем: липсва мониторинг на антикризисните мерки, важни наши идеи останаха под миндера, а антикризисните мерки се реализират с един своеобразен център на властта и вносител но идеите на този център. Това е т.нар. подход Симеон Дянков. Мерки за борба със сивата икономика в тези месеци липсват и не бяха предприети. Социалният диалог благодарение на министър-председателя стартира на всички равнища, но е шарена оценката за социалния диалог. На редица места той се отстоява от области до министерства, на други е в сериозен дефицит - от Министерството на здравеопазването и храните до някои области в Северозападна България. Не можем да бъдем спокойни от закъсняващите плащания на държавата към българския бизнес, защото закъсняването на тези плащания се превръща в социална драма на трудовите хора. Имаме предвид случващото се с ДДС и по Закона за обществените поръчки. Не отричаме правото контролът на държавата да бъде още по-висок, да бъдат проверени всички тези проекти, но очакваме да видим задълженията на държавата публично оповестени и един срок на МС, в който в условия на криза да видим кога се разплаща българската държава.

В още едно менгеме сме - между фирмената задлъжнялост, която води освен до криза в капитализма на България и до социална криза за трудовите хора. Не се плащат европейските фондове, парите по тях, а контрагентите са направили разходи по проекти. Общата ни оценка е, че кризата се задълбочава и ще посоча поне 5-6 аргумента. БВП на страната за 2009-а е с 5 на сто надолу, очаква се спадът да продължи по експертни прогнози до средата на 2010-а. Очевидно обяснението идва с това, че по-късното навлизане на световната криза в България обуславя продължаващия спад на БВП, докато в 17 от 27-те държави - членки на ЕС, вече се набюдава икономическо оживление. Силно се свиха промишленото производство и промишлените продажби. В сравнение със съпоставка на месеците през 2009-а с месеците на 2008-а е налице максимален спад на промишленото производство от 22 на сто, а на промишлените продажби от 28,2 на сто.

- Това също се превръща в социална драма за трудовите хора, по мнение на синдикатите.

- Абсолютно. В България преките чуждестранни инвестиции се свиха и през ноември 2009 г. те са двойно по-малко от година по-рано - 2 млрд. 630 млн. евро. Банките рязко свиха кредитирането, бюджетните задължения към реалния сектор висят като гилотина и върху бизнеса, и върху трудовите хора. Все едно коя е вярната цифра между 1 и 2 млрд. лева, тяхното неплащане води до огромни задължения, бавене на заплати и съкращаване на работници. В тази насока с КТ "Подкрепа" сме готови с общи предложения занапред. Ще видим този път дали ще бъдем чути.

- Стигаме и до болния въпрос за безработица и запазване на заетостта, които управляващите декларират като свои приоритети, но краят му не са вижда, както се казва.

- Независимо от официалната статистика експертите на двете централи бият камбаната - продължава трайната тенденция на нарастваща безработица и само в пролетните месеци на т.г. тя ще има друго измерение. Официално прогнозираната безработица за 2010 г. е 11,4 процента. Това 11,4 е стигнато в българската географска реалност. Официалната статистика не отчита трайно маргинизираните страдалци, за които никой не знае какво се случва с тях въобще на пазара на труда. Какво се случва с връщащите се работници от Западна Европа, никой не може да каже.

Прогнозите ни за безработицата през 2010-а са около 14 до 15%. Като имаме предвид, че това е консервативна величина, че тя е един сериозен измерител за живота на хората, за стандартите на живота им, ние казваме, че и 15 да стигне, това е много за България и носи страшни рискове за бавно възстановяване на заетостта.

В същото време нима България не се нуждае от нова политика по доходите? Докога ще се навеждаме? Докога ще мизеруваме? Нима минималната работна заплата не трябва да бъде обвързана с производителността, с прага на бедност и ще продължим да живеем с минимална работна заплата с нетен размер под прага на бедност? Нима ще се удовлетворяваме с това, което ни предлагат за утре - замразяване на заплатите в публичния сектор, то не е и много сигурно дали ще се получават.

- По ваши данни броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е намалял с около 157 хил. души само за 12 месеца. Действащата антикризисна програма на кабинета "Борисов" неутрализира ли тази "лавина"?

- Готови сме да започнем преговори с определен хоризонт - за 1, за 2 години и до края на мандата на правителството, но ясно трябва да бъде казано дневният ред на обществото има ли го в антикризисните мерки. Ако не - отиваме на другия път - пътят на борбата. Какво прави Европа? Тя инвестира в заетост, инвестира наистина в антикризисни и в посока на по-бърз изход от кризата мерки. В България моделът Дянков реализира рестрикция във всички сектори, обрат в политики, които могат да ни доведат до нова прокризисна ситуация. Международната конфедерация на профсъюзите, чиито членове сме, прие глобален пакт за възстановяване от кризата. За КНСБ и "Подкрепа" антикризисните мерки са истински мерки - разписани, съгласувани, които по-бързо да доведат до изход от кризата, които да съхранят работните места и заетостта на хората, които наистина да равнопоставят българските мъже и жени на пазара на труда, младите хора. Ако не ни чуят, те ще си носят политическата отговорност. Налице е високомерие от един зам.-председател на НС, той е и председател на здравната комисия, високомерие, друга дума няма да употребя, макар че тя е близка до оценката за маниакалност. Спомням си как казах на един днешен депутат от синята коалиция, която си отиде от властта - кога стана калайджия, кога ти почерня задникът. Ако няма чуваемост, не можем по всички въпроси да намесваме премиера на републиката и да търсим съдействие при него. Властта с този стил започва да губи прореформаторския дух и нагласи на двете конфедерации.

- Ние сме по реформите - реформа тук, реформа там, а по средата... Нима не можеше здравната реформа примерно да бъде сторена с аргументи, с доказателства, нужните средства, се питат и лекари, и пациенти?

- Можеше, ама трябва да го знаеш как се прави. А и много пъти посъветвахме как да се направи. Ако бяха чували, нямаше с такова единомислие управляващи и опозиция да сътворят този Закон за митингите, шествията и събранията. И понеже много знаят, няма вече и консултативен съвет по труда и социалната политика към комисията по труда и социалната политика в българския парламент. Аз съм хирург, но знам достатъчно с моя синдикален брат, патолого-анатомът Константин Тренчев, за науката индустриални отношения и поне глупости не сме предлагали.

Заедно с бизнеса представяме за първи път общ пакет, който да подпишем с правителството за стартиране на национални преговори. За първи път работодателите предлагат и някои социални мерки, защото очакваха очевидно, че за тях кризата ще мине по-лесно, а обикновеният човек ще понесе тегобите и на тази, и на миналата година. С общия проект искаме да видим хоризонта на изхода от кризата, извън модела на рестрикции, с модела на инвестиции, това, което правят цивилизованият свят и Европа.

Бих призовал управляващите: не загубвайте двата синдиката. Не живейте с високомерие в намерението за реформа на всичко и във всичко и изведнъж, на всяка цена; не си поставяйте фикции; не смейте да вдигате възрастта за пенсия - който вдига възраст, ще пада от власт, предупреждаваме коректно; спрете, огледайте се - бушува социална енергия за това, което правите в здравеопазването. Ако го бяхте направили с аргументи, с доказателства, ако го бяхте осигурили финансово и бяхте създали времеви график за адаптация на това, което правите, щяхме да застанем до вас и да ви подкрепим, д-р Иванов и д-р Нанев. Никакви тревоги нямаме, че с това, което изговаряме днес, някой ще ни слага етикети. И двете организации са доказали своята политическа свобода. Пролетта, ако се тръгне високомерно към завършване на всяка цена на подобни здравни намерения и към реализиране на всяка цена на нулевия бюджетен дефицит на модела "Дянков", си казахме, че си пише новата биография този човек. А по отношение на старата нека той си я уточнява...

- Тук лидерът на "Подкрепа" вмъква: "Ще изпробваме новия Закон за митингите и шествията дали се спазва..."

- За това става дума. И по пенсионната, и по здравната система стоим на страната на здравомислещите хора. За здравна карта в България вече не се говори, забравиха и регионалните здравни карти. И съм сигурен, че и вие няма да простите, когато се губи човешки живот в някакви частни или служебни транспорти, за които никой няма гаранция, от една болница към друга. Малко останахме, за да се пилеем, да се губим, а някой да се удовлетворява, че прави реформа.Проф. Александър ЧИРКОВ
Как да спасим болното ни здравеопазване
Ако при сегашната кадрова структура и политика на родното здравеопазване инвестираме в него дори няколко милиарда евро, те ще потънат незнайно къде. Очевидно е, че с бюрократичните си и тромави институции държавата не е в състояние да изгради модерно медицинско обслужване. Още едно доказателство за това е, че няколко бивши правителства и министри направо се въздържаха да финансират една система, която почти не съществува.

Е, можем ли да излезем от тази нетърпима ситуация?

Да, ако незабавно съживим и раздвижим реформата. Тя трябва да засегне преди всичко качеството на лекарите, медсестрите и лаборантите, а не да се занимава с администрацията, създадена да помага на професионалистите.
Веднага трябва да се гласува закон за апробация на лекаря, т.е. той да не започва работа без двегодишно обучение в най-добрите университетски или академични институции. Те трябва да са определени със заповед на здравния министър по предложение на лекарския съюз. Академичната болница е тази, която разполага с хабилитирани лица и добра апаратна база. Изключително бързо трябва да се изгради лекарска камара в рамките на съществуващия БЛС. Нейните експерти в сътрудничество с болниците да избират най-добрите медици - т.нар. “алфа лица”, за ръководители на здравните заведения, отделенията и секторите. Правилно е само на тези хора да се разрешава да лекуват и частни пациенти в ръководената от тях болница. От събрания месечен хонорар да се отделят 25 процента за поощряване на целия колектив.

И какво ще стане? Ами всичко това ще принуди много доценти и професори, паразитиращи в големите градове, да се състезават за шефски места и в провинциалните болници.

Само че на всеки четири години споменатата лекарска камара, под контрол на експерти, поканени от световни и европейски асоциации, ще изпитва лекарите. Що за безобразие е нашите медици да не отварят с години научни издания, да нямат и понятие от последните новости в тяхната специалност! Знаейки обаче докторът, че го чака изпит, искане иска ще бъде в крак със световната медицина.

Много е важно финансовото стимулиране на дейността на лекарите и сестрите. Нека за него се отделят 50% от приходите на болницата (в ЕС са 60%). А не както сега се прави - едва 40 на сто от парите по клиничните пътеки. За университетските болници трябва да се предвиди допълнителен бюджет от държавата. Той да се харчи за научно-изследователска дейност, подготовка на студенти и специалисти, клинични изпитания и нови технологии. Това никак не е лесна, а отговорна и висококвалифицирана дейност.

Естествено за всичко това са нужни много пари.

Да ги намери е основната задача на здравния министър.

Порочна е практиката да се принуждават водещите болници да ограничават разходите си за сметка на качеството на обслужването и лишаването на лекарите от възможност да се усъвършенстват.

И нещо много съществено: към МЗ задължително трябва да бъде изградена агенция за контролиране и сигурност за качеството на медицинското обслужване. А към нея да се сформира граждански съвет с представители на сдружението на пациентите, юристи и лекари, които работят на доброволни начала. При всяко нарушение да се изготвя доклад до МЗ и да се взимат мерки - глоби и наказания.

Здравната каса, както е сега, трябва изцяло да финансира медицинското обслужване. Само че, както се повтаря от години, не сама, а с конкурентни каси. Известно е, че НЗОК сключва договори с болниците по т.нар. клинични пътеки. Но ценообразуването в тях трябва да бъде съобразено с галопиращата инфлация, а не в определен момент да се съобщава, че парите за годината, виждате ли, вече били свършили.

Задължително е касата да прави внезапни проверки за качеството на обслужването в болниците. Но експертите трябва да са независими. Ефективно ще бъде, ако в държавния бюджет бъде сформиран фонд за здравеопазване.

В този фонд да постъпват и средства от спонсори.

Ако бъдат изпълнени споменатите форми на здравната реформа, ще постигнем следното:

Ще олекне на правителството ни, 95% от проблемите ще ги решават БЛС и лекарската камара.

Здравният министър ще намали огромния си кадрови апарат до 30-ина души и ще се занимава с обществено значими проблеми. Защо да не помислим за обединяването на МЗ с МТСП и Министерството на екологията, и новата институция да се ръководи не от лекар, а от финансист или политик? Това е честа практика по света.

Ще порасне доверието на гражданите към медицинския персонал, защото ще се повиши качеството му. Това ще стане не само в големите градове, но и в провинцията. Пациентът повече няма да бъде принуден да пътува да столицата и да плаща “на черно”.

Финансовите организации най-сетне ще вземат в ръце контрола на допълнителните приходи от хонорари на лекарите, ще секне укриването на данъците.Успеем ли да направим всичко това, до 2-3 години ще се отървем от хаоса в болната ни здравна система. България е член на ЕС и повече няма право да поддържа сегашната система на медицинско обслужване.

zdrave.net
Прокурорска проверка за нарушения в Закона за бюджета на НЗОК искат от неправителствена организация
Гражданска инициатива Справедливост е внесла сигнал до главния прокурор за извършени нарушения при изпълнението на Закона за бюджета на НЗОК за 2009 година, съобщава организацията на сайта си.
В сигнала се посочва, че неизвестни лица са си позволили да извършат изменение в приетия от Народното събрание закон, като без правно основание са прехвърлили суми от приходите по сметка в БНБ, вместо да разплатят дейността на лечебните заведения за месеците ноември и декември. В резултат на това нарушение на закона са постъпили немаловажни вредни последици, както за лечебните заведения - търговски дружества, така и за пациентите, лекувани в тях.
Отделно от това в сигнала се обръща внимание и на факта, че за месец декември НЗОК е заплатила 100% от дейността на държавните болници и едва 50% от дейността на частните и общинските болници. Това представлява нарушение на чл. 19 от Конституцията на Република България, според който законите създават еднакви условия за стопанска дейност на всички юридически и физически лица, посочват от организацията.
Гражданска инициатива Справедливост иска от главния прокурор да разследва и установи кои длъжностни лица са си присвоили правата на Народното събрание и да повдигне обвинение срещу тях. Посочва се още, че кръгът на заподозрените лица включва, без да се ограничава до тях - Симеон Дянков - министър на финансите, Александър Огнянов – бивш и.д. директор на НЗОК и целия състав на бившия УС на НЗОК.

Лекарският съюз отлага протеста с месец
Лекарският съюз отлага обещания протест срещу здравната реформа до средата на март. Причина за това е вчерашната среща на премиера, финансовия и здравния министър с директори на болници, на която бяха поети ангажименти за промяна в хода на реформата, уточняват от БЛС.
В средата на март ще стане ясно дали изпълнението на поетите вчера ангажименти е в ход, смятат от съсловната организация. От там уточняват, че очакванията им са насочени в няколко направления: реално заплащане за реално извършена дейност според посочените в НРД 2010 срокове; липса на рестрикции (намаляване на бюджета) и нарушаване на нормалната дейност на доболничната помощ; спазване на обещания едногодишен гратисен период за болниците; изготвяне на списък със „защитени” болници, както и яснота и прозрачност и пълен обем информация между НЗОК и БЛС.
„С оглед продължаване на конструктивния диалог, БЛС изразява готовност да обяви отново своята позиция, след като бъдат предприети необходимите стъпки за осъществяване на оповестените на вчерашната среща намерения”, допълват от лекарския съюз.

Днес рожден ден има:
Проф. Иван Черноземски, онколог, бивш министър на здравеопазването, председател на фондация „Борба с рака”

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница