Част ІІ: Системата срещу гражданитестраница1/13
Дата18.11.2017
Размер1.68 Mb.
Размер1.68 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Част ІІ: Системата срещу гражданитеГлава ІІ. Властите, независимите сдружения и проблемите с регистрацията им
1.

Независимо дружество за защита правата на човека в България
А) Един добре документиран опит за събрание

Покана за общо събрание на НДЗПЧ на 12.03. 89, чете Румен Воденичаров

Покана от НДЗПЧ в България: На 12. 03. 1989 година в 13 часа в дома на Мариана Златева (адрес) в град София ще се проведе Общо събрание на НДЗПЧ. Във връзка с това е изпратено уведомително писмо до органите на властта, на основание чл. 54, ал.1 от Конституцията на НРБ в законно установения срок. На обявеното събрание се поканват да присъстват всички членове на НДЗПЧ в установения час и на посочения адрес, както и желаещи да присъстват български и чуждестранни журналисти, притежаващи необходимите акредитации за това. От Актива на НДЗПЧ в България, София, 03. 03. 1989 год.(6.03.1989 г., ролка № 34)
Уточнение

Женски глас: Съобщението от 6 март 1989 г., направено от Румен Воденичаров, не е съгласувано с Управителното тяло на Независимото дружество по правата на човека в България. На 12 март, 1989 г. от 13.00 ч. ще се състои събрание на Групата само от Софийска област. Това е съобщението.

(7.03.1989 г., ролка № 152)
Откъс от интервю с Петър Манолов

(…) Р.Узунова: Те не са отговорили още и на вашата Молба за регистрация на Дружеството. Така ли е?

П.Манолов: На молбата за регистрация на Дружеството, мисля, че по някакъв начин отговориха чрез вестник „Отечествен глас” и чрез радио Пловдив.

Р.Узунова: По какъв начин?

П.Манолов: Ами, по един доста скалъпен начин, но да допуснем, че имат известно основание, защото, там обвинението беше, че документацията не е комплектована както трябва, че много от хората се намират в чужбина, и то ако продължава така и още хора ще бъдат в чужбина, примерно, чиито подписи можем да вземем сега, не се знае дали утре пак няма да бъдат в чужбина. Това може да продължава още една петилетка.

Р.Узунова: А вие имахте ли възможност да се съберете Дружеството, и да вземете отношение към това, изграждането на Устав, на основни документи, дори и към случая Илия Минев?

П.Манолов: Как бихме могли, Узунова, да се съберем? Последният опит, който направихме, исках да се срещнем с Цветан Златанов и Димитър Томов; поканихме ги в София на (адрес на Мариана Златева) и те, там с доста перипетии успяха да се обадят, че им е било предявено „искане за неотклонение” - два дена.

Р.Узунова: Те подследствени ли са?

П.Манолов: Не, просто там, може би са били нужни на това прословуто дело 137 – делото, по което още съм следствен. Излиза, че това дело 137 е срещу цялото Дружество. Останах с впечатление, че по това дело са им поискали неотклонение за два дена; т.е. времето, през което ...

Р.Узунова: ...трябваше да се срещнете. Впрочем, в разговор по телефона, Р. Воденичаров, който е член на Вашето Дружество, ми каза, че би искал да се насрочи Общо събрание в София, където да се съберат членовете и да вземете съответно отношение по важните въпроси. Това общо желание на Управителното тяло ли е или само на Софийския клон на Дружеството?

П.Манолов: На моята среща с активисти от Софийската област взехме решение да се направи събрание само на активистите, членовете от Софийската област. В присъствието на Цветан Златанов и говорителя Д.Томов. Но…

Р.Узунова: Да, то трудно биха могли да се съберат всичките там. Това ще бъде едно събиране само на Софийската част на Дружеството, така ли?

П.Манолов: Само на Софийската част, да, и Григор Симов трябваше да дойде. И всъщност тъй като на него Илия Минев не може да присъства, трябваше да присъствам аз на това събрание.

Р.Узунова: Става дума не за това, което не се е състояло, а за това, което тепърва ще се състои?

П.Манолов: Това, което трябва да бъде на 12и.

Р.Узунова: Да, това ще бъде само на Софийската група, така ли?

П.Манолов: Само на Софийската група.

Р.Узунова: А другите групи могат ли да се срещат поне по различни области?

П.Манолов: Ние искахме да проверим дали властите ще разрешат тази среща в столицата, поне на една, и съответно за кой ли път пак да проверим какви са перспективите на взаимоотношенията между Независимото дружество и властите.

Р.Узунова: Доколкото ми обяснявате нещата, както виждам работата на Дружеството е доста сериозно блокирана, така ли е?

П.Манолов: Да, определено е блокирана. Създава се вакуум около отделни хора. Осуетяват се срещите, контактите; телефоните, що се отнася до мен телефоните гаснат, буквално гаснат в ръцете ми, ако мога така да се изразя. Днес дойдоха хора от далечни краища на България да ми кажат, че още са чули за някакво съобщение за Общо събрание на Дружеството.

Р.Узунова: Да, в интервю с мене, в телефонен разговор, Р. Воденичаров от София съобщи за намерението да се свика такова събрание.

П.Манолов: Узунова, ние сме над 300 човека. Аз просто не мога да си представя как могат тия 300 човека да се съберат в един апартамент, дори в една малка уличка (на която е жилището на М. Златева). Това би създало много сериозни ...

Р.Узунова: А вие иначе нямате възможност да поискате салон; т.е. имате възможност да поискате, но няма възможност да ви бъде даден салон, където да се съберете всички.

П.Манолов: Ами не е ставало дума за салон; ставаше дума само за среща на хора, активисти и членове от Софийската област, и за тях жилището на Мариана Златева (…) беше съвсем достатъчно.

Р.Узунова: Не, мен мисълта ми е друга, че вие трябва да имате, може би, за да се съберете всички ...; правили ли сте опити да поискате, да кажем, да поискате зала, време за едно Общо събрание на всички членове?

П.Манолов: Аз имах идея да го направим, след като проверим как ще се състои тази среща, на която възнамерявахме да поканим представители на пресата – да покажем, всъщност, на обществеността колко необходими сме. (…)

(П. Манолов, поет, секретар на НДЗПЧ, 7.03.1989 г., ролка № 152)
Интервю с Мариана Златева

Румяна Узунова: Мариана Златева, Румяна Узунова на телефона.

Мариана Златева: Добър вечер, радвам се.

Р. Узунова: Как върви подготовката на събранието на Независимото дружество за защита правата на човека?

М. Златева: За съжаление, Румяна Узунова, не мога да кажа, че върви добре. За да отговоря по-изчерпателно на въпроса, ще почна по-отдалече. Ние имаме желание да се съберем доста отдавна. Единият опит за това беше на 19 февруари, тогава обаче той излезе неуспешен, поради ...

Р. Узунова: Чия беше вината или намесата?

М. Златева: Вина не може да се каже, но нещата станаха така: уговорката беше събирането да стане в дома ми (адрес). В 8 часа сутринта при мен дойдоха властите, които направиха обиск, иззеха някои документи на Дружеството, както и личния ми дневник, пишещата ми машина, така и Всеобщата декларация за правата на човека от `48 г. като доказателствен материал против Дружеството.

Р. Узунова: Как това може да служи за доказателствен материал, това е една международна декларация?

М. Златева: Това аз не зная, Румяна. По-късно тя ми беше върната, но тя беше иззета като доказателствен материал.

Р. Узунова: Спомням си, прощавай, извинявай, че те прекъсвам, че от Петър Манолов беше конфискувана дори Конституцията на България.

М. Златева: Ами ето на, така стават нещата.

Р. Узунова: Да, да не ви прекъсвам.

М. Златева: След което аз бях задържана… беше ми много чудно защо, но аз не мога да възразя естествено, … до 9 часа вечерта. И по този начин, освен че в това време, например чрез личния ми дневник беше бъркано в душата ми по един много неприятен начин… Също така и други неприятни въпроси ми бяха задавани и просто бях насилена да отговарям. Естествено когато аз отсъствах от вкъщи даже и някой да е дошъл…, то опитът ни за събрание излезе неуспешен. Ние решихме, че в такъв случай е много по-добре да го оповестим предварително по законния ред. И така още преди повече от седмица аз предупредих властите, че в неделя 12 март, в дома ми ще има събрание на Софийска област на Независимото дружество за защита правата на човека. До петък…

Р. Узунова: То този петък?

М. Златева: До петък, 10 март, не се случи нищо особено. Но сутринта рано в петъка аз получих призовка да се явя в І-ва районна прокуратура по дело 255 от `89 г. като свидетел.

Р. Узунова: Какво е това дело?

М. Златева: Един Господ знае... При следователя Л. Александров в 10 часа сутринта. Узнах, че такива призовки са получили също Румен Воденичаров и Ева Калчева с половин час разлика от моя - при повикването. Следователят Любен Александров, който така и не съм сигурна, не, не пише Любен Александров, пише Л. Александров, така и не съм сигурна, че е Александров, затова защото… докато чаках да ме приеме друга посетителка попита дали в момента там приема Любомир Илиев, или нещо такова и се установи, че да, той е Любомир Илиев, пък този Александров,… пък да ви кажа право, точно не разбрах, кой е следователя.

Р. Узунова: Може да има псевдоними?

М. Златева: Може, може, всичко може. Но това аз не зная. Та така, този следовател ми предложи да подпиша предупредителен протокол, че няма да правя нищо, което да отслаби…, нищо против отслабване на властта. В противен случай ще...

Р. Узунова: В смисъл: нищо за отслабване на властта?

М. Златева: Никакво действие за отслабване на властта. В противен случай ще бъда подведена под отговорност по чл. 209 и 321 от Наказателния кодекс.

Р. Узунова: Които какво предвиждат?

М. Златева: Беше ми прочетен текста на този член, предвижда точно действия за отслабване на властта. Аз отказах да подпиша този протокол. Вярвайте ми, аз считам, че няма никакво основание да ми бъде предлагано да подпиша този протокол. Или по-точно, как да ви кажа, не мога да намеря достатъчно силен израз. Има точно толкова основание да ми се предложи този протокол, колкото и да ми се предложи протокол, който да подпиша, че няма да стрелям срещу английската кралица, или нещо такова. Това е нелепо! Това е нелепо! Нашето дружество няма такава цел. Обратно - може би. Ние, както и самото заглавие на Дружеството казвая ратуваме за доброто на човека и искаме да помогнем на властта да се провежда законността, Конституцията, Виенските договорености, Всеобщата декларация от `48 г., всички тези миролюбиви документи...

Р. Узунова: Документи, всъщност подписани от нашето правителство, от българското правителство.

М. Златева: Да, да. По време на разговора със следователя, а така също и при по-предишния ми разпит на 19 февруари непрекъснато се правеха опити да бъда манипулирана с едно нещо, което българската преса се помъчи да прокара като програма на Дружеството, но то не е Програмата на Дружеството…, нещо, което на мене ми е много неприятно.

Р. Узунова: В какъв смисъл манипулиране?

М. Златева: Ами да призная, че това е Програмата на Дружеството и тя е жестока. А това не е вярно. Това не е вярно…Така. Много ми е неприятно да споделя с вас, че по-късно в телефонни разговори аз разбрах, че Владимир Кръстев, член на нашето Дружество е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Цветан Златанов от Мездра, член на нашето Дружество, поканен на събранието, е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Димитър Томов, говорителят на нашето Дружество е бил повикан и предупреден да не присъства на събранието. Явно някому пречи това. Не виждам защо. Ние имаме съвсем наши лични въпроси, ние нямаме какво лошо да кажем за властта. Ние искаме да се събереме, за да…, просто за да се събереме. Но ето на, че ни се пречи.

Р. Узунова: Съжалявам, че трябва да ви кажа, но по телефона се обадиха хора, които казаха, че пред къщата на Димитър Томов има две коли милиционерски, и че д-р Тренчев е арестуван, отивайки в дома на Петър Манолов. Но сведенията са от един източник за сега, надяваме се, че ще получим потвърждение или дай Бог - опровержение на тези неща.

М. Златева: Те са…, това със сигурност е свързано с насроченото събрание.

Р. Узунова: Мислите ли, че при тези условия все пак ще съумеете да проведете събранието?

М. Златева: Който дойде е добре дошъл.

Р. Узунова: И каква е неговата основна цел? Какво бихте искали да уточните, да решите на това събрание?

М. Златева: Много искахме да направим един преглед на изминалата дотук дейност, която е много слаба, именно поради тези причини. Бихме искали да се огледаме и да направим, да вземем някакви организационни решения по отношение Софийската група. Ние сме доста неорганизирани. Трябва все пак някой…, трябва да се разделим работата.

Р. Узунова: Да се съберете, да си уточните позициите. Мисля, че това събрание беше на Софийската група повече.

М. Златева: Точно така, точно така, на Софийската група, да.

Р. Узунова: И беше разгласено, всички членове знаят за това Дружество и биха дошли охотно, така ли?

М. Златева: Всеки, който желае от членовете на Дружеството, е добре дошъл. Ние сме разпратили това писмо както по вестниците...

Р. Узунова: Впрочем, някакъв отзвук в пресата, в радиото, ако там се изпращали?

М. Златева: Не зная да има такъв.

Р. Узунова: Но вие сте ги уведомили, така ли?

М. Златева: Да, уведомили сме с писмо: който желае да заповяда, ние нямаме нищо скрито.

Р. Узунова: Всъщност, доколкото виждам, работата на Дружеството е доста парализирана, така ли?

М. Златева: За съжаление така излиза. Въпреки, че не виждам защо.

Р. Узунова: Дори и в последните партийни документи, в речта на Тодор Живков пред срещата на Политбюро с български интелектуалци, отново се говореше за необходимостта от плурализъм, от необходимостта от независими сдружения. Как преценявате тази разлика между думи и дела?

М. Златева: Да, но там има едно условие: тези дружества трябва да бъдат регистрирани.

Р. Узунова: Добре, ще ви върна на този въпрос – как стои въпроса с регистрацията на Дружеството?

М.Златева: Ние бихме искали да се съберем, за да можем да направим нещо наново за регистриране на Дружеството. Но ето, че нямаме тази възможност. Това е също един проблем, който седи пред нас. Смятаме, че няма основание да ни се откаже регистрация. Ако при първите опити на Дружеството е имало някакви нередности в документите, то ние бихме искали да ги изправиме. А иначе, защо да не бъде регистрирано?

Р. Узунова: Да, благодаря ви, Мариана Златева. Надявам се, че разумът ще надделее и ще можете да се съберете и да поведете това събрание.

М. Златева: Всички на това разчитаме и аз ви благодаря.

(10.03.1989 г., ролка № 296)
Разговор с Петър Манолов

Румяна Узунова: Петър Манолов?... Румяна Узунова на телефона. Бих искала да ви попитам как върви подготовката за събранието на Независимото дружество за защита на човешките права, по точно на софийската част от него, в неделя в София?

Петър Манолов: Добър ден. Да, в началото, при обявяването на това събрание, при даването на гласност, се е допуснала грешка. То е обявено като общо, а всъщност е само на софийската група. Защото е ясно, за всеки е ясно, че не може в един апартамент, дори и в тази уличка, дори и тази уличка не може да побере нашите членове, които, според мене, са 300, а може и да са доста повече. Вчера получихме…, аз получих писмо, с което ме викаха в 13 часа в Районната прокуратура…

Р. Узунова: Защо? Във връзка със събранието?

П.Манолов: Във връзка със събранието. Тъй като в информацията за това събрание съществувала покана, отправена към чуждестранни журналисти и дипломати, и това от своя страна може да послужи за възбуждане на обвинение по чл. 109. Там се видяхме със сем. Бояджиеви към които бяха отправени същите, тоест заедно ни бяха отправени предупреждения, че не е желателно да присъстваме на това събрание.

Р.Узунова: Вие сте длъжни - като секретар на Дружеството?

П. Манолов: Аз съм длъжен като секретар на Дружеството да видя защо са се промъкнали такива провокативни съобщения. В Прокуратурата ми казаха, че даже от столичната група е постъпила информация до в. “Отечествен фронт”, че ще присъстват, че са поканени чуждестранни журналисти и чуждестранни дипломати. Но после от разговор с тези членове, които организират това събрание от столичната група разбрах, че ставало дума за покана само на български журналисти. По тази причина вчера разговаряхме и с д-р Тренчев, и го очаквах снощи около 9 часа да пристигне, но ние бяхме излезли със съпругата ми да изпращаме една нейна позната - и през това време д-р Тренчев е бил отведен от хора с кола до гарата. Колата е била пред нашето жилище.

Р. Узунова: Доколкото разбрах, вашият 15 годишен син е видял случая?

П. Манолов: Да, видял е, познал е д-р Тренчев, когато го вкарват в колата...

Румяна Узунова: А вие после се убедихте, че това е така?

П. Манолов: Да, да, намерихме начин да се свържем.

Р. Узунова: А другите групи възнамеряват ли, другите териториални групи възнамеряват ли да поведат такива събрания?

П. Манолов: Ние искахме да пробваме първо със столичната, защото смятахме, че сега там ще има… Искахме да видим какво ще бъде отношението на властите към нас, но се оказва, че то е такова, каквото е може би в първите дни на зараждане на Дружеството. И въпреки това, аз мога да съобщя една радостна новина – на 3 март 1989 г. в Бургас са се събрали Никола Антонов Николов, Панайот Георгиев Манаков, Атанас Андонов Костандиев, Христо Димитров Касабов и още няколко човека от Бургас и са учредили бургаска група към НДЗПЧ. Имам сведения и за други градове, но за да бъда по-точен по-добре да съобщя по-късно други такива радостни новини. За сега Дружеството се разраства, появяват се все повече и повече и областни, и окръжни, и районни групи, но все още не можем да се съберем.

(11.03.1989 г., ролка № 296)
Разговор с Григор Божилов Симов

Румяна Узунова: Григор Божилов? Вие от кой клон на НДЗЧП сте?

Григор Божилов: Аз съм от софийската група и по-точно от Софийска област. След като ни арестуваха на 11 януари - ние бяхме 3 дена арестувани - и от тогава ми е забранено да напускам общината, в която живея.

Р. Узунова: А тогава бяхте арестуван във връзка с първия опит за събрание на Дружеството?

Гр. Божилов: То не е първи опит, но едно от първите общи събрания, на които щяхме да одобрим Устава на Дружеството. Беше страхотен проект, който трябваше да бъде одобрен и именно тогава ни попречиха да се съберем, и оттогава нямаме никаква практическа възможност да се съберем повече, за да обсъдим или да приемем официално този Устав, който ние го приемаме неформално, но официално не е приет.

Р.Узунова: А на вас лично по какъв начин ви пречат?

Гр. Божилов: Чисто физически ми пречат.

Р. Узунова: Например?

Гр. Божилов: Просто, постоянно идват вкъщи, проверят дали не съм заминал нанякъде, стоят на автобусната спирка, милиционери или доброволни сътрудници…, дали ще се кача на автобуса. Ако тръгне автобусът те ме закарват в милицията и ме държат цял ден, примерно. Често пъти се случва.

Р. Узунова: За да не можете да се срещате с други..?

Гр. Божилов: Да, за да не мога въобще да излизам от общината, в която живея.

Р. Узунова: А карали ли са ви нещо да подписвате?

Гр. Божилов: Каквото и да е, отказали са се да ме карат такива работи да подписвам, защото аз нищо не подписвам, нищо. Сваляли са ме от автобуса - когато вече напускам пределите на селището или общината, ме свалят. И кажи речи всяка неделя ме държат в милицията, защото през останалото време съм на работа, а нали от работа знаят, че оттам не мога да изляза. А сега, както вчера ме извикаха в Окръжна прокуратура, не ме извикаха, а ме закараха с кола на МВР, от работата ме взеха. Там в един разговор в продължение на 2 часа бях увещаван нали, по всички възможни начини, че нашата дейност е незаконна, че има не знам какви политически цели - да сваля властта и т.н. Всичко това аз го опровергах. Тяхната цел беше да ме предупредят да не отивам на това предвидено събрание за утре на определения адрес.

Р. Узунова: Вие ще отидете ли, ще отидете ли на събранието?

Гр. Божилов: Сега ще обсъдим със секретаря дали има смисъл да отидем, защото може би ще се сблъскаме сериозно с органите на властта, което ние не желаем да правим.

Р. Узунова: Да, благодаря ви много. Благодаря ви. Не затваряйте…

(Гр. Симов, интерниран, 11.03.1989 г., ролка № 296)
Разговор с Ева Калчева

Румяна Узунова: Ева Калчева? Румяна Узунова на телефона от Радио “Свободна Европа”. Добър вечер. Бих искала да Ви попитам: днес беше насрочено събрание на Софийската група на НДЗПЧ. Какво стана, дойдоха ли хора?

Ева Калчева: Ами нищо не мога да Ви кажа, защото днеска сутринта към 8 часа при мене дойдоха двама цивилни представители на властта и един вид ме поставиха под домашен арест. Казаха ми да не напускам дома и че не е желателно да слизам долу в София, и че е желателно да си остана в къщи. Попитах ги защо, какво…, никакви обяснения, естествено, и това беше. Казаха, че ако сляза долу в София, щели да се случат някакви много неприятни неща.

Р.Узунова: Колко души бяха?

Ева Калчева: Двама.

Р.Узунова: Показаха ли Ви някакви документи?

Ева Калчева: Не. А и, нали Ви казах, аз не съм свикнала и не поисках… Бяха с кола.

Р.Узунова: Милиционерска?

Ева Калчева: Ами да, държавна кола, “Лада”,… и всичко там ...

Р.Узунова: А с Мариана Златева успяхте ли да се свържете?

Ева Калчева: Не. Вижте, ще Ви кажа нещо много интересно: моят телефон може да се свързва с всички други телефони в София и на мене да ми се обаждат всички други, с изключение на Мариана Златева. Тя не може да набира моя телефон, и аз не мога да набирам нейния. Но фактически събранието днеска беше осуетено от органите на ДС. Всички, които са имали намерение да дойдат, са били извикани или предупредени и т. н. Даже, какво да Ви кажа, обади ми се един, така, приятел на Румен, който нямал нищо общо с Дружеството, не е член на Дружеството, но той е журналист и искал да присъства така, като наблюдател. И ми се обади тука преди един час и каза, че него вчера също са го извикали и предупредили да не идва на събранието.

(Е. Калчева, керамик, 12.03.1989 г., ролка № 14)
Разказ на Петър Манолов

Р.Узунова: Ало, Петър Манолов? Румяна Узунова. Добър ден. Как се развива историята на НДЗПЧ? Намирате ли разбиране от страна на властите?

Петър Манолов: Ами, как да Ви кажа, на 12и още веднъж се натъкнахме на неразбиране. В първите часове на 12 март с Биньо Иванов търсехме някакво спасение за Илия Минев; напрягахме се за името на личност в сегашния екип на правителството, което да се обърне като човек, или като българин, или като държавник към И.Минев, за да прекрати самоубийството си. Тръгнах за София с няколко имена в главата си и за да присъствам на събранието на Софийската група...


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница