Дипломатически доклади от София 1875-1877 Посветена на 120 годишнината от Априлското въстание 1876-1996Дата08.02.2017
Размер75.26 Kb.
Размер75.26 Kb.


ДОКУМЕНТАЛНИ, ИСТОРИЧЕСКИ:
Леандър Льо Ге

Дипломатически доклади от София 1875-1877“Посветена на 120 годишнината от Априлското въстание 1876-1996

Съставители: Николина Нейкова, Анна Млъчкова-Спасова, Елисавета Миладинова-Василева.

Редактор: проф. Крумка Шаркова

Издателство: Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София 1997Дипломатическите доклади на европейските представители в Цариград и Балканите отразяват положението в България и динамиката на българското освободително движение. Особено място между тях заема служебната кореспонденция на френския вицеконсул в София Леандър Гьо Ге.

Когато през късната есен на 1874г. Леандър Гьо Ге е определен за дипломатически представител на Франция в София, в българските земи функционират косулства и вицеконсулства на всички велики сили и други държави. Техните седалища са главните български центрове тогава – Русе, Пловдив, Одрин, Битоля, Скопие, Варна, Тулча. В София европейското дипломатическо присъствие е сравнително по-ограничено.

С назначаването на 41-годишният френски дипломат Л. Гьо Ге, Франция полага основи на представителството си в България.

Неговата мисия е да подпомогне усилията на Франция да стабилизира отново положението си в Европа и Турция. Задачата му е да проучва един слабо познат дотогава на парижкия кабинет район от европейските провинции на империята, преживяващ стопанско оживление. Като такъв той е стратегически важен за европейските интереси и политическите цели на Изток, поради граничното си положение със Сърбия и близостта си до южнославянските области, които с активността на освободителното движение там пораждат постоянни опасения у западноевропейските правителства.
Алън Акселорд

Елизабет Първа

Главен изпълнителен директори

Стратегически уроци от водача изградил империя

София, 2001

Кой би допуснал, че една английска кралица от 16 век ще осигури полезни уроци на лидерите на 21 век? „Елизабет Първа, Главен изпълнителен директор“ не е някаква отегчителна история, а е пълна с прозрения и практически съвети за ефективни лидери. Тя е задължителна за водачи, които искат да усвоят фантастичните знания от човек, успял въпреки че условията са били срещу него“Кен Райт
Кирил Лалов

Валерия Велева

Власт, пари и комунизъм

ИК „Труд“ 2007
Христо Христов

Тайните фалити на комунизма“Издателство: Сиела, 2007

Една книга за младите хора, чиято представа за комунизма ще бъде само от книгите.

За истината за краха на българския социализъм в секретните архиви на дело №4/1990 за икономическата катастрофа.
Симеон Василев

Глобализираният абсурд“Университетско издалство „Св. Климент Охридски“, София 2003

Тази книга бе предизвикана от 11 септември 2001г., своебразното начало на 21 век. Тя се опитва да разкаже за всичко, което се случи в международната политика веднага след 11 септември в продължение на малко повече от една година. Седмица след седмица светът придобиваше ново усещане за себе си, старите проблеми придобиваха нови измерения, координатите на световната политика бавно, но сигурно се променяха.Във времето след деня, който промени света, един важен въпрос остана без отговор. Преди години един учен го зададе така: „Как е възможно да имаме толкова много информация, а да знаем толкова малко?“ Авторът.
Георги Тамбуев

Убийци под прикритие

Книгоиздателска къща „Труд“ 2003

Отговарям не само за фактите и за тълкуването им, но и за извода, че такава правосъдна система, която дава възможност подобни античовешки действия да останат безнаказани, е далече от всякакъв демократизъм и хуманизъм“Това написа Георги Тамбуев на 25 февруари 2003г. Един ден преди да почине, седемнайсет дни преди рождения си ден и десет дни преди да излезе от печат, за съжаление, последната негова книга.
Борис Димитров

Пречупените кръстове нахлуват в Неделя призори

Собствено издание 1994

роман

Романа „ Пречупените кръстове нахлуват в Неделя призори“, описва по начало страници от живота на войниците и офицерите на 2-ри Армейски свързочен полк, създаден от 2-ри Инженерен полк – Пловдив през военните 1941 – 1943г.

Немската армия официално нахлу в България на 2-ри март 1941г. Призори, и от този акт отначало постепенно, и в последствие все по активно започна един бурен процес на преориентиране на всички сили в страната.“
Евгени Дайнов

Бойко Николов

Насрещни ветрове`95

ИК“Савана“ -Фолио ЕООД 1995

Събития в есета, коментари, интервюта

Събитията са само мигове от историята, но те я създават“ Има логика от факта, че определен процент от публиката се чувства шокирана, чак отвратена от рязко настъпилата словесна вакханалия, от толкова некрасиви похвати и агресивност изобщо, каквито четем, слушаме всеки ден. Едва ли си даваме сметка, че шокът иде от липсата на навик; другаде от отдавна нормалният гражданин просто извръща лице и отминава покрай всичко, което не му се нрави. А щом не го виждаш, то не съществува за тебе. Така ще навикнем и ние. Има защо. Защото печатът, на който намираме тъй много кусури, представлява палецът, поставен върху пулса на нашето време.Днешното съзнание, индивидуално или общностно, брулят ветровете на промяната, на конфликта. Мъчително си пробиват мислите ни през гъстата смес от разнопосочни истини и обилни лъжи, за да намерят посоката, която нанякъде извежда. Мож би се надяваме!

Но не ви ли омръзна от съграждани, дето от всяко положение печелят?“

В. Мутафчиева
Димитър Иванов

Между романтизма на революцията

Единението

и прагматизма на еволюцията

И „Български писател“, 1998

Книгата съдържа статии и интервюта на автора, посветени на политическия живот, частното предприемачество и борбата с престъпността.
Николай Зенкович

Тайните на отминаващия век 2

Мириам“ 1999Историята винаги е на нечия страна. По време на царизма, Степан Резин и Емелян Пугачов са представяни като бунтовници, врагове на престола и църквата. При болшевиките – като борци за справедливост, за по-добра народна съдба.

Петър Първи лично следи за това, как неговите придворни писари описват походите му и др. действия. Пушкин получава задача от Николай Първи да напише историята такава, каквато се вижда тя на самодържеца.

Смутените времена, колкото и парадоксално да е това, са рай за историците. Няма разпореждащ глас отгоре, кои герои да се смятат за любими и кои за нелюбими.
Никълъс Гудрик-Кларк

Окултните корени на нацизма“Тайните арийски култове и тяхното влияние

върху нацистката идеология

Гутаранов и син 2004

Когато написах „Корените на националсоциализма“, Адолф Хитлер беше на власт. По онова време беше станало мода, особено в Англия, нацистите да се разглеждат по-скоро като група гангстери, които чрез някакви икономически или пропагандни трикове бяха спечелили подкрепата на либерално настроената част от немския народ. Целта на моя труд беше да внуши, че е необходимо да се търси по-задълбочено обяснение в германската традиция на политическо мислене, което да е позволило лансирането на възглед за обществото, съвместим с аспектите на националсоциализма.

Д-р Конард Аденауер пише: „Националсоциализмът не бе могъл да дойде на власт в Германия, ако не бе намерил у широки слоеве от населението почва, подготвена за засяването на основните семена.Неточно е да се каже, че вината е единствено у висшите военни или едрите индустриалци...Широки слоеве от населението от селячеството, средната класа, работниците и интелектуалци.

Д-р Гудрик Кларк описва своето изследване като необичайна и задкулисна история в проучаването на „ада на фантазията“. В романтичната амалгама от факти и измислици, характерен за потискащата субкултура на ариософията, както и в светлината на евентуалната окултна мъдрост, свързана с арийците, двама основни представители, разгледани тук, са Гуидо фон Лист и Йорг Ланц фон Либенфелс – и двамата живели във Виена по едно и също време с Хитлер“

Роуън Бътлър
Дмитрий Волкогонов

Седемте вождове

Ик „Труд“ 1996

Тази книга е за седемте вождове, които са оглавявали съветската държава: Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Черненко, Горбачов.

Нито един от седемте не е бил нито веднъж избиран от народа да „управлява“. Както бихме казали сега – всички болшевишки ръководители са били нелегитимни, „незаконни“. Властта, често след жестока, но невидима борба по върховете, просто се е предавала от ръце в ръце, вътре, в тесния кръг на „професионалните революционери“.

Всички вождове да костите на мозъка са политици и, естествено, винаги са смятали морала за нещо дълбоко вторично. Оттук – безусловното първенство на масите, колектива в ущърб на отделната личност.
Анри Поззи

Войната се връща

Издателство „Анико“, 2009

Неистова антибългарска омраза, нечовешки болки, безкрайни мъки, потоци от сълзи и българска кръв бликат от всяка страница на разтърсващия репортаж на пристигналия в Македония като приятел на сърбите френски журналист Анри Поззи.

Типичен традиционен сръбски геноцид над поробените българи, който е извършен, след като „славянска“ и „православна“ Сърбия е подписала с Великите сили договора за спазване на човешките права на малцинствата.
Ноам Чомски

Провалени държави

Злоупотребата с властта и атаката срещу демокрацията

ИК „БАРД“ ООД, 2007

Чомски е световно явление...може би най-четения глас по проблемите на външната политика на планетата“Ню Йорк Таймс Ривю“

Първата половина на тази книга е посветена на разрастващата се заплаха от унищожение, причинена от могъществото на Съединените щати в нарушение на международното право – въпрос от особено значение за гражданите на световната господстваща сила, както и да бъдат преценявани свързаните с това заплахи. Втората половина се занимава най-вече с демократичните институции, как се възприемат те от елитарната култура и как функционират в действителност както при „утвърждаването на демокрацията“ в чужбина, така и при моделирането й в страната.
Робърт Далек

Американскитге президенти

триумфи и поражения

И „Весела Люцканова“, 1999

Историкът Робърт Далек предлага проникновен анализ на президентството, на личностите, които оса го определяли, и на стратегиите, които са водили тези личности към триумф или поражение. Това е просвещаваща и провокираща историческа творба. Ценна е и като проницателен прочит на миналото, и като система от напътствия за просветено водачество в бъдеще.
Майя Грекова

Аз и другия

Измерения на чуждостта в посттоталитарното общество

УИ Св. Климент Охридски, 1996
Oxford Readers

Racism

1999
Nationalism

Oxford Readers
By the author of Pillar of Fire

Parting the Waters

America in the King Years 1954-63
Noam Chomsky

Interventions
Jeffry Sach

Common Wealth

Economics for a Crowded Planet
Race Matters

With a new preface by the authorities

Cornel West
Roberto O. Paxton

The Anatomy of Fascism
C. Vann Woodward

The strange carer of

Jim Crow
The New York Times Bestseller

Taylor Branch

Pillar of Fire

America in the king years 1963-65

1998
Барбара Jелавич

Историja ha Балканнот

Дваесетти век

Скопjе, 1999

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница