Информация за дейността на културен дом пещераДата19.02.2017
Размер60.07 Kb.
Размер60.07 Kb.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА
НА КУЛТУРЕН ДОМ ПЕЩЕРА
ЗА УЧЕБНАТА

2010 – 2011 ГОДИНА

Извънкласните форми са свързващо звено между институционализираното училищно обучение и социалната действителност. Чрез разнообразните организационни форми и съответстващите им методи и средства, те изпълняват важни функции по отношение на интелектуалното, духовното, нравственото и физическото израстване на децата. В извънкласната форма няма задължителен елемент, няма оценки и отсъствия. Тук всичко се движи от вътрешната потребност за изява на ученика и по естествен начин се ангажира въображението, способностите и интересите на младежите, съдейства се за тяхното интелектуално и личностно развитие.
Извънкласните форми обхващат сравнително ограничен брой деца, при нас те са около 200, но те оказват влияние върху цялостния процес на обучение на всички ученици чрез своите социално споделени резултати.

Много е важно децата да знаят, че имат възможност за избор, за нас също е важно дейностите да се подбират според желанията и възможностите на децата, с което се гарантира посещаемостта и развитието на дейността в бъдеще.

Общината е основен помощник на образователните институции и Културния дом, като част от извънучилищните звена в сферата на образованието, организира дейности в свободното време на младежите, той е и организатор на атрактивни, публични изяви през цялата година. По този начин осъществяваме държавната и общинска политика за развитие на интересите, уменията и способностите на децата в различни области и направления: научно-познавателно, приложно-техническо и художествено-творческо. При нас опитни ръководители реализират с децата концерти, изложби, участват в състезания. Не случайно много от възпитаниците на Културния дом са носители на престижни национални награди.
При нас младежите имат възможност да изучават чужди езици, да развиват музикалните и танцовите си способности, да се изявяват чрез изложби. Резултатите от нашата работа се усеща най-добре когато децата са на сцената, когато експонират поредната си изложба или когато получават поредната си награда.

Нашият общ дом Европа ни правокира да общуваме да бъдем комуникативни. Около 30 деца са ангажирани в школата за изучаване на английски език съвместно с езикова школа „Логос”. Децата са разделени по групи от I до VII клас. Обучението се извършва по най-съвременната система Wou and mi II ниво, Shine I ниво и Shine III ниво. В школата се развиват уменията на децата за говорене и слушане. В края на годината те ще получат сертификат за завършен курс.

С помощта на интернет ние разширяваме границите в които живеем той е една от положителните страни на глобализацията в този свят. С участието на клуба на журналиста издаваме ученически електронен вестник. Във вестника децата публикуват свои разкази, есета, снимки. Вестникът е видим от целия свят. От м. септември до м. май електронният вестник има 3 500 посещения с 5 000 импресии.
Една от задачите на Културния дом е да открива, развива и подпомага талантливи деца. Такава е и задачата на школата по пиано и на „Школа по приложни и изящни изкуства”. Заниманията имат за цел да разгръщат въображението и фантазията на децата, да развиват техните индивидуални и творчески умения. Младежите от школата по пиано участваха със самостоятелен Коледен концерт и във Великденския концерт на Културния дом, който се проведе в Читалището.

Участниците в школата по приложни и изящни изкуства откриха коледна изложба през месец декември и през месец май изложба „Пролетно импресия”. Последната е експонирана в Културния дом и всеки може да се полюбува на таланта и постиженията на малките художници. Децата от школата ще участват и в организирания от Културния дом конкурс „Рисунка на асфалт”. Конкурсът ще се проведе по случай Деня на детето 1 юни на площад „България”. В програмата на конкурса ще се включат и деца от танцовите състави на Културния, дом ще участват и деца от нашите училища. За най-добрите художници са предвидени награди.

През тази учебна година създадохме две нови форми клуб по „Екология” и клуб по „Ракетомоделизъм”. Целта на клуба по „Екология” е да насочим вниманието на младите хора към опазване на природата и околната среда, да ги научим да се съобразяват със законите и, да се научат да живеят в хармония с нея. За съжаление още сме далеч от това, което сме замислили. Провели сме разговори с учители и директори на някои училища за създаване на клубове по екология. С помощта на Младшите експерти Валентина Недялкова и Фаня Колева, беше изнесена презентация в детските градини на тема „Да пазим гората”. С тяхна помощ от есента на тази година ще създадем клубове по екология в някои от училищата в общината.

Клубът по ракетомоделизъм вече реализира първите си успехи. Двама от участниците в клуба към Културния дом се явиха на Републиканския турнир в Севлиево заедно с ракетомоделен клуб „Кондор”. Георги Тиков взе първо място, а Тодор Александров бронзов медал с S3А – ракета с парашут. На 14 май в Националното ученическо състезание проведено в Ловеч и организирано от Министерството на образованието, младежта и науката, Националния дворец на децата, фондация ”Еврика” и БФ по авиомоделизъм, Георги Тиков взе първо място с ракета клас S6A. Отборът на Културен дом се класира на второ място в първа възрастова група до 14 г., за което получи купа и Диплом.

Най-много са децата в танцовите школи: Танцова школа „Импресия”,танцова школа „Изгрев”, „Слънчо”,”Сокола”, танцова формация „Хип Хоп”. Те имат и най-много участия във фестивали и тържества.

Децата от танцовите школи „Изгрев”, „Слънчо”,”Сокола”, участваха в организираните от детските градини тържества някои от които преминаха и на сцената в Читалището. Танцовата формация „Хип Хоп” е с ромски деца. Те се включиха в концерта в Читалището по случай празника на ромите и в тържествения концерт на ОУ „Любен Каравелов” по случай 40 годишния юбилей на училището.

Танцова школа „Импресия” през лятото на 2010 г. участва в танцовия фестивал ”Созополска панорама” и спечели второ място в раздел „Танцово изкуство”. Децата от школата участваха през месец ноември в Третия национален танцов фестивал „Децата ни танцуват” проведен в Пловдив. Фестивалът е организиран от Община Пловдив, Сдружение за култура изкуство и спорт и ОДК Пловдив. Танцова школа „Импресия” се представи в два стила „Шоу Денс” и характерни танци. Получихме едно първо, едно второ и едно трето място. През месец декември заедно с балетна школа „Ива” изнесоха коледен концерт в Пазарджик в зала ”Маестро Георги Атанасов”, а в Пещера също през месец декември изнесохме Коледен концерт в Читалището. През месец март участвахме в Петия национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето ми” за купа „Средец” в София. Фестивалът се проведе в театър „София”. Целта на организаторите бе да представят пъстрия спектър на съвременното танцово изкуство и красотата на различните танцови направления. Децата участваха в два стила „Класически и характерни танци” и „Съвременни и забавни танци”. Получихме едно второ и едно трето място, а Петър Белегански бе награден със специално отличие „Приз - млад талант”. На 29 април по случай международния ден на балетното изкуство участвахме в „Празник на балета” в Пазарджик организиран от читалище „Виделина”. През месец април бяхме включени в програмата за празниците на културата посветени на 6 май Денят на гр. Пещера с празничен Великденски концерт. В концерта участие взеха двете групи на танцова школа „Импресия” и балетна школа „Ива” от Пазарджик. В края на месец април участвахме в IV Национален конкурс за танцово изкуство „Дъга от таланти” за купа „Тракия” в Пловдив. Фестивалът е организиран от Българска федерация по спортни танцови дисциплини и Сдружение за изкуства, спорт и образование „Ера – 3000”. Участвахме в две възрастови групи и получихме Плакет, едно трето и едно четвърто място.
Всички форми в Културния дом са платени. Това повишава нашата отговорност като организатори, повишава отговорността на децата и на ръководителите на самодейни състави. Събраните приходи от такси за периода от октомври 2010 до април 2011 г. са в размер на 7 352 лв. Репетиции се провеждат всеки ден включително събота и неделя.
Материалната база в Културния дом не отговаря на порасналите потребности и изисквания на децата. Много често помещенията не достигат за репетиции, обзавеждането е остаряло, отоплението не е ефективно. Всичко това рефлектира върху качеството на свършената от нас работа и върху Културния дом като обществен център на любителско творчество, а нашата цел е да развиваме у младите възпитаници качества, които ще им бъдат полезни в обществото, да направим от тях граждански ангажирани личности, приобщени към ценостите на едно демократично общество.

Букета от култури в Пещера използваме, като привличаме младежи от различни етноси в съставите си, преоткриваме общите ценности между тях, съдействаме за тяхното развитие.


Като отчитаме големите възпитателни възможности на извънкласната дейност и тяхнат важна роля в развитието на децата, то ние ще продължим да създаваме нови привлекателни възможности за тях, ще продължим да ги поощряваме да реализират и извисят своя духовен потенциал.

Христо Гьошев

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница