Кабинет на втория ешелонстраница1/18
Дата27.11.2017
Размер0.97 Mb.
Размер0.97 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
26.01.2017
Национални вестнициКабинет на втория ешелон


Хора с опит във властта станаха министри

Стандарт  стр. 1  

Хора с опит от втория ешелон на властта станаха гръбнак на служебния кабинет. Указът за новите министри беше разписан вчера от президента Румен Радев. Премиерът проф. Огнян Герджиков ще може да разчита на експерти, които са били заместник-министри или са заемали ръководни постове в няколко правителства. Такъв е соченият за бюджетар -1 финансист Кирил Ананиев, на когото разчитаха пет кабинета. Проф. Николай Денков беше дясна ръка в образованието на министрите Румяна Коларова, Тодор Танев и в началото на мандата на Меглена Кунева. Новият социален министър Гълъб Донев има дълъг стаж във ведомството, където оглавяваше дирекция при Емилия Масларова, а последно беше заместник на Ивайло Калфин.

С голям опит във властта са също Ради Найденов, д-р Илко Семерджиев, Стефан Янев, Малина Крумова и Стела Балтова. "Те знаят и могат много, но сега получиха шанс", коментират анализатори.

Четири вицета в служебния кабинет


Деница Златева ще отговаря за председателството, а Илко Семерджиев за социалната политика

Наталия МАЛЧЕВА

Стандарт  стр. 2-3  

Само днес, след като издаде указ за разпускане на Народното събрание и насрочване на новите парламентарни избори за 26 март, новият президент Румен Радев издаде укази за назначаването на служебен премиер и министри. В състава му влизат предимно експерти.

Президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет точно след като издаде указ за служебния премиер. Указът на служебния премиер Огнян Герджиков ще бъде връчен официално в петък точно в 10 ч. Церемонията ще се състои в Гербова зала на "Дондуков" 2. Министър-председателят ще има и четирима вицепремиери. Това са Илко Семерджиев, който ще е вицепремиер по социални политики и служебен министър на здравеопазването, Стефан Янев - служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната, Малина Крумова - служебен заместник министър-председател по европейските фондове, и Деница Златева - вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Министерството на вътрешните работи е поверено на Пламен Узунов. Служебният финансов министър, както и "Стандарт" вече писа, ще е Кирил Ананиев. През следващите три месеца проблемите на труда и социалната политика ще са под зоркия поглед на служебния министър Гълъб Донев. За магистралите, зимното почистване и санирането ще отговаря Спас Попниколов.

Николай Денков е назначен за служебен министър на образованието и науката. Без изненада бившият ни посланик в Берлин Ради Найденов поема поста министър на външните работи в служебния кабинет. За случващото се в съдебната система ще следи служебният министър на правосъдието Мария Павлова. Служебен министър на културата става Рашко Младенов, на околната среда и водите - Ирена Костова, на земеделието - Христо Бозуков. Експертът Христо Алексиев, който оглавяваше НКЖИ, застава начело на транспортното министерство. Теодор Седларски е новият министър на икономиката, Николай Павлов на енергетиката, а Стела Балтова - на туризма.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ


Стандарт  стр. 3  

Малина Крумова - еврофондове

Малина Крумова също е от експертите в правителството. Тя бе директор на Управляващия орган и при замразяването на средствата по Оперативна програма "Околна среда" през 2013 г. Крумова бе съветник по еврофондовете на ГЕРБ, а впоследствие и на втория кабинет "Борисов", където бе назначена от вицепремиера Томислав Дончев първо като директор на Дирекция "Системи за управление на средствата от ЕС", а по-късно и за директор на Дирекция "Централно координационно звено" на Министерски съвет.

Илко Семерджиев - здравеопазване

Илко Семерджиев става за втори път министър на здравеопазването, след като вече веднъж заема поста в кабинета на Иван Костов. Бил е директор на VI градска обединена болница в София. Следва назначение като заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов. Бил е и директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Стефан Янев - отбрана

Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години аташе по отбраната на България в САЩ. Има опит и като офицер в Брюксел. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент "Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма.

Деница Златева - председателство на ЕС

Деница Златева е политик трето поколение социалист. Първият й сблъсък с изборите е през 1995 година, когато е кандидат за районен съветник от "Люлин". От 2002 година е член на Висшия съвет на БСП с ресор външна и европейска политика. Била е депутат и е заемала поста вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените.

Стела Балтова - туризъм

Стела Балтова ще е служебният министър на туризма. Тя вече е позната в сектора, след като по времето на тройната коалиция през 2007 г. бе назначена от тогавашния премиер Сергей Станишев за заместник-председател на Държавния комитет по туризъм. Преди това Балтова е експерт в дирекция Външноикономическа политика" в Министерство на икономиката и енергетиката, както и търговско аташе в посолството ни в Дания.

Христо Алексиев - транспорт

Христо Алексиев бе зам. генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Там той отговаря за стратегията на работа и администрацията в структурата. Кариерата му в структурите на транспортното министерство също започва по времето на тройната коалиция.

Мария Павлова - правосъдие

Дългогодишният следовател от икономическия отдел на Националната следствена служба Мария Павлова ще бъде правосъдният министър в служебния кабинет. През лятото на миналата година следователите я избират за член на Комисията за атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Пламен Узунов - МВР

Узунов е бил начело на Областната дирекция на МВР, когато ведомството се оглавява от Цветлин Йовчев. Той е сред 16-те временни назначения на директори на ОДМВР, с което беше подменен почти изцяло ръководният състав, назначен от първото правителство на Бойко Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов.

Кирил Ананиев - финанси

В министерството на финансите остава да работи Кирил Ананиев. Той бе заместник-министър на Владислав Горанов. Работи във ведомството от 1980 г. насам. Започва като специалист в Дирекция "Финанси и нормативи на социално-културната сфера", след което последователно е заемал длъжностите главен експерт в същата дирекция, главен специалист в Дирекция "Финанси на извънпроизводствената дейност" и началник-отдел на Главно управление "Държавни разходи".

Гълъб Донев - социална политика

Гълъб Донев е завършил ВВВУ "Георги Бенковски", финанси в УНСС и право в Русенския университет. Има дългогодишна практика в сферата на труда и социалната политика - работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, Фонд "Условия на труд", член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в МТСП.

Спас Попниколов - регионално развитие

Завършил е Университета по архитектура и геодезия със специалност пътно строителство. Работил е в частния бизнес.

Николай Денков - образование

Проф. Николай Денков е зам.-министър на образованието в три последователни екипа. Във ведомството е отговарял за висшето образование и европейските структурни фондове в мандатите на трима министри - доц. Румяна Коларова, проф. Тодор Танев и Меглена Кунева. Проф. Денков е професор по физикохимия в Софийския университет. Доктор на науките.

Ради Найденов - външна политика

Ради Найденов е изключително опитен дипломат. Освен това има опит и със заемането на високи длъжности, тъй като беше шеф на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Във Външно е от 1992 г., а преди това има кратък престой и в Министерство на отбраната. Преди да замине за Берлин, беше и постоянен секретар на МВнР - най-високата професионална дипломатическа длъжност.

Рашко Младенов - култура

Рашко Младенов е театрален и киноактьор. Има и административен опит като директор на различни театри в страната. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1972 г.

Ирина Костова - околна среда

Доц. д-р. инж. Ирина Костова е декан на хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Завършила е Математическа гимназия "Акад. Н. Обрешков", УАСГ със специалност строителен инженер по ВиК, профил "Пречистване на водите". Защитила е докторантура. Специализирала е хидроложки методи за управление на околната среда в Будапеща, Унгария. Говори английски и руски.

Христо Бозуков - земеделие

Д-р Христо Бозуков е известен в сектора с това, че бе начело на Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ), а по-късно оглави Селскостопанската академия. Доц. д-р Христо Бозуков е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и отличен с диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна. Има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади.

Теодор Седларски - икономика

Доц. д-р Теодор Седларски бе декан на Стопанския факултет в СУ "Св. Климент Охридски". В биографията му се виждат и заеманите от него постове, като например ръководител на Центъра за икономически теории и стопански политики (ЦИТСП) към СУ, както и академичен директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ.

Николай Павлов - енергетика

Николай Павлов е назначен начело на газовата компания през февруари миналата година от енергийния министър Теменужка Петкова, след като тогавашният шеф Петьо Иванов пое управлението на БЕХ. Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК през 2012-2013 г., но с идването на власт на правителството на Пламен Орешарски е бил освободен.

Даниела Дашева - спорт

Даниела Дашева е била на път да стане първият ректор на Националната спортна академия, но не успява да се пребори на изборите. Дашева е зам.-ректор на академията по международната, научна и проектна дейност на НСА, шеф на катедра "Теория и методика на спортната подготовка".Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница