Кандидатстваща организация или индивидуален артист Заглавие на проектаДата17.11.2017
Размер96.21 Kb.
Размер96.21 Kb.

Кандидатстваща организация или индивидуален артист

Заглавие на проекта

Резюме на проектаМариана Ралчева Праматарова

Исихазмът – Черноморска културна традиция“- документален филмФилмът представя непознати факти и изследвания за възникването, същността и и разпространението на исихазма като културна традиция, зародила се в Странджа планина, разпространила се по черноморското крайбрежие и достигнала Русия, превърнала се в официална доктрина, религия и култура на България, Византия и Сърбия. По българското Черноморие монасите исихасти са основали десетки манастири от XIII до XVIII век, които са били средища на православното християнство и духовността. Какво точно представлява понятието „исихазъм“, къде се е зародил, къде са били манастирите на монасите исихасти в Бургаски регион и как се е разпространило това учение по южното Черноморие – отговорите на тези въпроси търсят авторите на филма, като целта им е да популяризират новите открития, свързани с културно-историческото наследство и културния туризъм.

Общество за духовни изяви“ - Бургас

Бургаското каре за игра на…театър“ - проект за документален филм, биографична книга "Непознатата Юлия Огнянова" и компакт диск, който представя нейните върхови спектакли


В течение на 3 години, (1957-1960), в „Народен театър – Бургас” българската интелигенция от цялата страна се стича като на поклонение. Пристигат с автобуси, за да гледат прочутите представления на Методи Андонов, Юлия Огнянова, Вили Цанков и Леон Даниел. Това „каре“ са европеизаторите на българския модерен театър, а техните ученици и последователи - лицето на съвременния български театър.

Не бихме говорили за тях като за десиденти. Ние ги приемаме като театрали с леви сърца и десни умове. Загадката на феномена „Бургаски театър” ни занимава от години. Познавахме се с тримата покойници Методи Андонов, Вили Цанков и Леон Даниел, приятели сме с Юлия Огнянова.

Нашата култура им дължи поклон. Бургаската културна общественост вече го направи, обявявайки ги за свои почетни граждани.

Как става така, че четирима 30-годишни режисьори и двадесетина от най-талантливите артисти от едно поколение (Иван Кондов, Петър Слабаков, Ицхак Финци, Доси Досев, Леда Тасева, Васил Димитров, Вълчо Камарашев и др.), се събират в Бургас и за 3 сезона създават представления, които ще окажат влияние върху развитието на националния ни театър през следващите 50 години? Това трябва да се изследва.Д-р Смилена Димитрова Смилкова

Елена Димитрова Величкова-Стефанова

Приказни клавиши“

Проектът „Приказни клавиши“ е насочен към децата от основни училища на Бургас. Образ, изразен чрез езика на музиката, въздействащ върху творческото мислене и фантазия на децата, е в основата на проекта. За да се научат децата да възприемат и разбират трудния език на музиката, за да може проектът да бъде в помощ на основите, поставени в училището и да обогати представите на децата, както за инструментите пиано и акордеон, така и за музиката и тълкуването й.

Сдружение за българо-гръцко приятелство „Пиргос“

Албум „Морето“ с песните на Костас Варналис

135 години от рождението на Костас Варналис, роден в Бургас, поет на България и Гърция. Премиера за България е издаване на песните по текстове на поета и музика на най-известните гръцки композитори. Романтичните балади са от поемата „Светлината, която ни изгаря“, също неиздавана у нас, написана е на бургаския бряг.Звученето е оригинално понтийско, типично е за гръцките уникални инструменти лира и бузуки.Записът на албума ще се осъществи от български и гръцки музиканти с богат творчески опит и постижения - хор „Ангира“, оркестър „Дросос“, трио „Ел греко“ и солисти.


Рада Господинова Чомакова

Дни на Руската и Славянската класическа музика“В рамките на„Дни на Руската и Славянската класическа музика“ ще бъдат проведени 4 концерта: 2 симфонични и 2 камерни.

1 концерт: Симфоничен оркестър на Бургаската опера със солист Десислава Щерева - пиано и диригент Иван Стоянов.

2 концерт: Симфоничен оркестър на бургаската опера със солист Рада Чомакова – пиано, Тимофей Новодержкин – виолончело и диригент Йордан Дафов.

3 концерт: Камерен концерт със солист Верустиния Овчинникова – цигулка и Иля Овчинников – пиано.

4 концерт: Камерен концерт със солист Красимира Червенкова и Рада Чомакова.Диляна Стефанова Червенкова

Карнавал на животните – една зоологическа фантазия“„Карнавал на животните – една зоологическа фантазия“ е мотото на проект обединяващ четири концерта, вдъхновен от музиката на „Карнавал на животните“ от Камий Сен-Санс. Една фантастична животинска небивалица за малки и големи.

Концертна история, придружена с танц, песни, солисти – инструменталисти за деца, младежи и семейства от всички социални класи. Възможност за изпробване на всички участващи в концерта инструменти.

Музикалните истории са шоколад за душата. От тях обаче не се пълнее. Не е необходимо да мием зъбите си след като я изслушаме. Те са мирни, даже да ни конфронтират, могат да бъдат взети навсякъде и без паспорт. Но музикалните истории също имат един недостатък: дори и най-дългата от тях има последна страница, тогава отново се нуждаем от това.

Инициатор на проекта е музикантката Диляна Червенкова, възпитаник на Музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“ Бургас и Музикалната академия в Мюнхен, с любезното съдействие на Елизабет Фукс. „Култур Ферайнигунг“ Залцбург, Маркус Елзнер, основател на ансамбъл „Цайтшпрунг“, Мюнхен и Ливиу Петку, диригент Гертнер Театър, Мюнхен. Конферансие ще бъде любимата на бургаската широка публика Петя Иванова.
СНЦ „Хамалогика“

Старият Бургас“ Вече 4 години бургазлии от всички възрасти и краища на света споделят лични фото-архиви, спомени и легенди за Бургас във фейсбук групата “Старият Бургас”, която има над 7000 участници и повече от 3000 уникални кадри, свързани с историята на града от основаването му до края на ХХ в. Основната идея на проекта е “Старият Бургас” да се развие и прерастне в уебсайт със съвременна и потребителски ориентирана визия, който работи за опазване на културно-историческото наследство на Бургас. Целта на проекта е създаването на специфичен и устойчив културен продукт, който няма аналог на местно ниво. Той ще включва активно общността в събирането и опазването на културно-историческото наследство на града и ще търси възможности за колаборация с различни културни институции. В развитието си проектът ще бъде съпътстван от рубрика в печатно издание и радио предаване.


Сдружение „Танц БГ“

Танцов театър в Бургас“Творческо ателие за съвременен танц и танцов театър. Постановка и представяне пред публика на 3 нови танцови миниатюри и възстановяване на 1 професионален танцов спектакъл /съвременен танц, танцов театър/, на бургаски хореографи с участието на млади и професионални изпълнители от Бургас и София.

Съвременният танц и танцов театър са артистични жанрове, които не са субсидирани институционално от държавата. Те се развиват от НПО и артисти на свободна практика чрез субсидии за отделни проекти.

Финансовият ресурс, необходим за създаването на нов спектакъл или представянето му пред зрителска аудитория е непосилен за независимите трупи в България, поради което тяхната продукция има много кратък „живот“.

Проектът ще даде възможност за съществуването на артистичния жанр танцов театър в Бургас като създаде условия за временно култивиране на артистична трупа и създаване на продукция. Дейностите по проекта ще допринесат за професионалното изграждане на младите бургаски танцьори и хореографи.Дейности:

А. Постановка на 3 танцово-театрални миниатюри с хореографи Симона Йовчева, Петя Попова и Николина Тодорова.

В. Постановка на спектакъла “I WISH” с хореограф Петя Стойкова.

Б. Презентации пред публика на произведенията, създадени по проекта.

Г. Видео документация и разпространение на досиета на спектаклите до международни танцови фестивали.

Танцово сдружение „Бели денс Бургас“

Дни на арабската и индийската култура „Изтокът – близък и непознат“

Проектът на танцово сдружение "Бели денс" Бургас "Дни на арабската и индийска култура - Изтокът близък и непознат" представя източното изкуство в различни негови проявления: 

1.класически, фолклорни и съвременни танци, както и фюжън със съвременни танцови стилове - фламенко, танго, контемпорари и други . Непознатите до момента в България танцови стилове - саиди,египетски интерпретативен танц, тараб, таксим , лирикс , които се танцуват с дълги рокли и изглеждат съвсем различно от общоприетата в България представа за ориенталски танци като визия и послание

- открити уроци по ориенталски и индийски танци в "Младежки дом"

- заключителен концерт в "Държавен куклен театър"

2.Ателие по калиграфия и рисуване с къна - индийски и арабски техники

3.Лекции с демонстрации - "История на източния танц"/ ревю на костюми за съответните стилове и кратка демонстрация на всеки стил/, "История на източните подправки", "Невероятната Индия", "Жената в арабския свят - митове и истини" 

4.Четене на арабска поезия в оригинал и български превод. 


Галина Аркадиева Апостолова-Шаркова

Музикално пътешествие във времето“

Проектът „ Музикално пътешествие във времето” включва пет образователни концерта, с които бихме искали за запознаем и приобщим културната общественост на Бургас и няколко селища от областта към камерни творби с висока художествена стойност.Освен това имаме желание да запознаем слушателите с особеностите и спецификата на различните музикални инструменти , техните изразни и технически възможности, както и различните им съчетания в ансамбъла. Надяваме се, че ще предизвикаме интерес в културната общественост и ще обогатим музикалната култура на слушателите.

Проектът е предназначен за широка и разнообразна аудитория, включваща хора от различни възрасти ( в това число и деца), професии и съсловия.
Сдружение „Виа Понтика“

Merry Go Round„Merry Go Round“ е немско-българска театрална продукция на тема бягство и миграция през 21 век.

Merry Go Round е едновременно инсталация и театрално представление. То се фокусира на актуална тема: миграцията и страхът на мигрантите. Специфичният център е конструкция, своеобразен корусел, в който човек може да влезе, може да го разгледа и използва. По асоциативен начин сценичната среда внушава за аспекти като напусканем бягство, желание и надежда.

Спектакълът разказва за историите, които стоят зад различни човешки съдби. Започвайки с митологични герои представлението ще ни доведе в днешно време. Ние правим интервюта с българи, живеещи в Германия и германци, живеещи в България. Преплитането на реални биографии с митологични и исторически герои ще създаде хипер индивидуалности. В тях реалните събития от деня и старите повтарящи се теми и съдби ще бъдат свързани в една драматична история.

Спектакълът и инсталацията могат да се посетят отделно.Откриването на инсталацията (курсел/въртележка) е подходяща също така и за деца. Тя се отваря за няколко часа преди вечерното изпълнение.СНЦ „Култура и околна среда“

Фестивал на ъндърграунд културата в Бургас – среща между поколенията“

Основната цел на проекта е организиране на първия по рода си Фестивал на ъндърграунд културата на бургаска територия, обединяващ в себе си три поколения музикални творци, както и включването на жителите и гостите на града в ъндърграунд културата чрез музика и ленд арт инсталации на открито. Желанието ни да направим такъв Фестивал в Бургас, е свързано с целта да дадем „лице” на тази специфична субкултура, която съществува извън сферата на преобладаващата масмедия и популярна култура. Да успеем да обединим тази част от обществото, която диша с този вид култура, но и да дадем възможност до нея да се докоснат всички желаещи. Фестивалът ще бъде двудневен и ще се проведе на 4-5 окромври 2014 г. в и около подлеза на Операта.

Дружество на художниците – Бургас“

Изкуство и птици“

Проектът предвижда създаването на скулптури с идеята да се обнови и подобри визията в района на защитена местност „Бургаски солници“, близо до Укритието за наблюдение на птици под кв. Изгрев, принадлежаща към Атанасовското езеро като част от най-големия комплекс от крайморски езера в България, да го съживи за нови дейности и посещения, да го направи атрактивно, популярно и притегателно място за жителите и гостите на град Бургас. Предвижда се работа в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница