Кандидатстваща организация или индивидуален артист Заглавие на проектаДата01.02.2017
Размер113.26 Kb.
Размер113.26 Kb.

Кандидатстваща организация или индивидуален артист

Заглавие на проекта

Резюме на проектаСНЦ „Артпиерия“ - Бургас"ТЕАТЪР НА ПОЕЗИЯТА - ЛЮБОВ-ФАНТОМ"

Проектът „Театър на поезията“ е иновативен не само за Бургас, но и за страната. Участниците в проекта – бургаски поети и актьори ще изпълняват авторски стихотворения с театрализирани подходи, включени са и музикални изпълнения като част от цялата театрална концепция. Новаторският проект е свързан с необходимостта от постоянно разработване и утвърждаване на нови модели за взаимодействие с културното, историческото, литературното, сценичното и езиковото богатство. Поезията, поднесена по този нетрадиционен и оригинален начин формира иновационно поведение на отделния индивид по отношение на културното наследство - усвояват се нови способи на дейност в различни направления на изкуството. Проектът се явява средство за осъществяване на активна социална и културна иновация чрез селекция, адаптация и интеграция с цел формирането на иновативна култура.

Арт Старт“ ЕООД

Театър Трио

ПОДАРЪКЪТ”

В спектакълът „Подаръкът” едно дете ще получи за рождения си ден не желаните от него кънки или мечтаното кученце, а пиано. Пиано, което както често в приказките става „ще го погълне” и ще го пренесе в един друг свят – света на класическата музика.

Ти знаеш ли какво е класическата музика, скъпо дете?

Това е, когато изведнъж стените на детската ти стая изчезнат и при теб нахлуе един нов, вълшебен свят.

Искаш ли да го видиш?

Да станеш част от приключението?

Да бъдеш главния герой в него?

Представи си само, че онова, което искаш да кажеш се превръща в музика. А тя - Музиката може да те отведе където пожелаеш. Може да ти разкаже невероятни приказки. Може да ти покаже невидимото. Може да ти бъде приятел.

Само поискай. Поискай да се научиш да свириш.Ансамбъл „Гоце Делчев“

Хор „Морски звуци“

ОТ ЧЕРНО МОРЕ ДО ПИРИН“

Проектът има за цел да популяризира българския фолклор и хоровото пеене, да стимулира гражданската инициатива в областта на изкуството и културата и изчерпателно изброените условия в чл. 2 т.1, 2, 3 от настоящия Правилник за съфинансиране, както и е във връзка с чл. 2 т. 6 и 7 – развитие на контакти и обмен в областта на културата и развитие на културни инициативи.

Сдружение „Арт Мюзик“

АЛБУМ „НЕЗАБРАВИМИ МОРСКИ ПЕСНИ“

Проектът Албум "Морски песни"  включва в себе си няколко дейности, а именно:

записване на песни, свързани с Бургас и морето, издаването им в албум и организирането на концерт- промоция за представянето на албума.

Всички песни за изпълнени от вокална формация "Морски песъчинки", с ръководител Милена Добрева. 

Във формацията участват деца от 4 до 17 години. 

Общият брой на подбраните песни е 15 и са създадени през последните 30 години.


Европейска асоциация на фолклорните фестивали“

VI-ти ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ПО ФОЛКЛОР „EURO FOLK 2014”

Събитието се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2014”. Музикалните празници “Евро фолк” включват 45 музикални фестивала и се провеждат под егидата на ЕАФФ в различни европейски градове. Сред водещите фестивали в тях са тези в Санкт Петербург, Лондон, Париж, Рим, Прага, Будапеща, Несебър, Виена, Охрид, Краков, Балселона и др. Характерна особеност на тези форуми е, че всички концерти се записват с професионална аудио- и тв- техника, а най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 25 кабелни и сателитни телевизии, както и по интернет - телевизия „Eurofolk TV". Авторитетното международно жури на форума използва оценителната система на ЕАФФ и на Световната асоциация на фолклорните фестивали – САФФ (WAFF). Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма на „Евро фолк 2014”, са валидни за класиране в Световната ранг листа (World ranking list of folklore).

Основна задача на организаторите на този форум да дадат възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях, и популяризиране на призьорите чрез излъчване в телевизионния ефир.Сдружение „Алианс Франсез“ - Бургас

ФРАНЦИЯ, МОЯ ЛЮБОВ“

Организиране на кръгла маса по повод Националния празник на Франция – четене на пътеписи и есета на бургаски автори, посветени на Франция, изложба на биографични фотоси на Албер Камю със семинар ателие „Теория на абсурда“.

Прожекция на документални френски филми за Франция.

Рецитал на стихове на бургаски поети, преведени на френски език, изпълнени на български и френски език.Съпътстваща инициатива: обявяване на резултатите от Конкурса за френска песен.


СНЦ „Култура и околна среда“

ФЕСТИВАЛ НА ЪНДЪРГРАУНД КУЛТУРАТА В БУРГАС“

Основната цел на проекта е организиране на първия по рода си Фестивал на ъндърграунд културата на бургаска територия, обединяващ в себе си музика, кино и литература. Желанието ни да направим такъв Фестивал в Бургас, е свързано с желанието ни да дадем „лице” на тази специфична субкултура, която съществува извън сферата на преобладаващата масмедия и популярна такава. Да успеем да обединим тази част от обществото, която диша с този вид култура, а покрай тях, до нея да успеят да се докоснат и останалите ни съграждани. Фестивалът ще бъде 7 дневен и ще се проведе 23 юни – 29 юни 2014 г.
Организирането на подобен фестивал, би било едно иновативно културно събитие за нашия град и би довел до популяризиране на ъндърграунд културата в Бургас и страната, както и до сформиране на общност, която да е разпознаваема и отворена към културния живот на града.  


Сдружение „Солени ветрове“

ЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗПЯТАТА ПОЕЗИЯ „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ“

Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ са най-големият национален фестивал на поетите с китара в България. Целите са, популяризиране на стойностната авторска песен и стимулиране създаването на нови песни с изявена гражданска позиция.

Фестивалът е с представителен и конкурсен характер, като включва разнообразни по тематика музикално-поетични спектакли, отразяващи пулса и надеждите на днешния ден. В него участват създатели и изпълнители на авторски песни и поети от страната, и чужбина. Песните се изпълняват на живо, със съпровод на акустични инструменти.

В рамките на фестивала се провеждат два конкурса: Конкурс за нова авторска песен „СРЕЩУ ВЯТЪРА”, изразяваща активна гражданска позиция и поетичен конкурс на същата тема.


Диляна Стефанова Червенкова

ПЪТЕШЕСТВИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО“

„Пътешествие във времето“ е мотото на проект обединяващ два камерни концерта, включващи творби от три епохи: барок, романтизъм и съвременна музика. Предизвикателни програми, композиции на Антонио Вивалди, Франц Шуберт, Вилфрид Хилер, Оли Мустонен, от една страна световно известни, от друга абсолютно непознати не само за бургаската аудитория, но и изобщо в България, представени от реномирани музиканти, членове в състави на утвърдени немски оркестри.

Не е задължително класическата музика да е „вехта“ и старомодна, затова целта на тези концерти е да развенчае мита за елитарното изкуство и да ентусиазира колкото се може повече хора от всички възрасти о обществени прослойки.Дружество на художниците“ - Бургас

БУРГАСКА СРЕЩА В КАМЪК“

Проектното предложение има за основна цел съхраняване и развитие на културната идентичност на града, чрез създаване на предпоставки за изграждане на бъдещи творци.

Насочен към ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, цялата бургаска общественост, към посетителите на града и туристите.

Като резултат ще бъдат създадени 3 пластики от камък в експозиция на открито, които ще останат собственост на Община Бургас.


Марина Владева Йорданова

ПОСТМОДЕРНИЗМИТЕ НИ: БУРГАС В ДИАЛОГ МЕЖДУ ДВЕ ИЗКУСТВА“

Проектът има амбицията да срещне в арт пространствата на една бургаска галерия художника Станислав Лазаров и поета Антоний Димов, чиито житейски траектории се пресичат с/в град Бургас. Диалогът между картините от изложбата „Спокойно напрежение“ и книгите „Наръчник за творческо писане, „Е_липси“ и др. ще се осъществи с медиацията на литературния историк и критик Марина Владева, която ще преведе артисти и публика през постмодерните лабиринти на визуалното и словесно изкуство, центрирани около идеята за Града като място на креативни случвания. Провокациите в този случай идват от едновременността на събитията, които без да се субординират, очертават перспективите на човека от днес, който съзнателно или не , носи модерното и постмодерното в гънките на своята (творческа) памет.

Новислав Димитров Михайлов

MUSICA PONTICA” – МУЗИКА НА СТРАНИТЕ ОТ ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН

Проектът “Musica pontica” включва изпълнение на концерт с камерна музика на страните от черноморския регион. Изпълнителите – участници в проекта ще се представят в различни камерни ансамбли. Този проект цели да запознае гражданите и гостите на град Бургас с музиката от тези страни и да се популяризира. Проектът е предназначен за широка и разнообразна аудитория от професионалисти и любители на камерната музика.

Галина Аркадиева Апостолова-Шаркова

БЪЛГАРСКА КАМЕРНА МУЗИКА В БУРГАС – ТРАДИЦИИ И НОВАТОРСТВО“

Проектът включва изпълнение на концерт с камерни творби от български композитори от различни поколения, свързани с град Бургас. Изпълнителите, които също са от Бургас, биха желали да популяризират българската камерна музика и да поставят акцент върху композиторите, свързани с нашия град. Проектът е насочен към най-широка аудитория. Предвижда се и образователна беседа.

Проф. Георги Дюлгеров, Георги Ингилизов и Христо Димитров - Хиндо

КАЖИ МИ, БЕДНИ МИ, РИБАРЮ“ – ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА РИБАСКО СЕЛИЩЕ РОСЕНЕЦ

През 1970 г. рибарите-лодкари бяха натирени от другата страна на залива на 16 км от гр. Бургас в устието на река Отманлийска. Далеч от града, лишени от удобен транспорт те обитаваха жалки колиби и тъжни коптори, за да вадят своя черен хляб от морето. Така възниква рибарското селище.

През 1989 г. дойде демокрацията и всякакви новобогаташи настроиха „селски прогимназии“ в това приказно райско кътче. И рибарите бяха още веднъж изблъскани встрани.

44 години вече това селище няма статут, съществува незаконно, населено е от бараби, баровци и интелектуалци, надява се че най-после парламент и правителство ще решат неговите проблеми, но всуе.

А там живеят над 2000 души, някои от които постоянно.СНЦ „Черноморска асоциация на дизайнерите“ - Бургас

РЕВЮ – СПЕКТАКЪЛ „КАЖИ „ДА“ НА РОКЛЯТА“

Представяне на историята на роклята в различните етапи на живота на момичето и жената – детето, абитуриентката, булката и майката. С помощта на водещ – разказвач и модели – актриси заедно с балерини и чрез художествените похвати на музиката и танца, нашата идея показва в съвременния еманципиран свят да отправим поглед към най-женствения елемент в облеклото – роклята. Да преминем през детството и ученическите години, през абитуриентския бал и сватбата, трепетите на майката и бабата показани чрез дрехата.Да забравим за малко панталона – този все още мъжки елемент в облеклото.

Димо Веселинов Шехларски

BURGAS GRAFFITI JAM

Burgas Graffiti Jam ще е първият графити фестивал в Бургас.14 участника от цяла България ще рисуват на 67-метрова стена на Централният плаж. Всички участници са опитни графити артисти, участвали в редица изложби и фестивали в България и чужбина.За рисуването ще се използват спрейове за графити.Фестивалът е планиран за първият уикенд на септември (6-7.09) 2014г..За доброто настроение на участниците и публиката ще се погрижи специално подбран DJ, който ще пуска музика и през двата дни на фестивала.


Сдружение „Танц БГ“

КИСЛОРОД“ – АКЦИИ ЗА РАЗВИТИЕ НА НЕЗАВИСИМИЯ КУЛТУРЕН СЕКТОР В БУРГАСПроекта обединява поредица от акции, целящи развитието на независимия културен сектор в Бургас.

„КИСЛОРОД“ предлага серия от дейности, служещи за подобряване капацитета и уменията на културните НПО, граждански формации и индивидуални артисти в града, осъществени с участието на възможно най-широк кръг представители на независимият културен сектор в Бургас.Дейности:

А. „КИСЛОРОД – независим културен указател“ – спектакъл-презентация на творци, сдружения и неформални групи от Бургас.

Б. КРЪГЛА МАСА по проблемите на независимия културен сектор в Бургас

В. РАБОТИЛНИЦА за управление на културни проекти

Г. ИЗСЛЕДВАНЕ /Мапинг/ на независимия културен сектор в Бургас

Д. Стартиране и поддръжка на УЕБ САЙТ, представящ независимия културен сектор в Бургас

Е. РЕКЛАМА - Отпечатване на информационни материали по проекта

Целеви групи: Проектът е насочен към НПО, развиващи дейност в областта на изкуствата и културата, индивидуални артисти и неформални културни групи от Бургас, представители на местната власт и зрителска аудитория.Сдружение Асоциация „Институт за научноизследователска и мониторингова дейност в регион Евразия“ - Бургас

ТЕ ЗАГИНАХА ЗА РОДИНАТА“ – ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМКултурата на един народ е съизмерима със съхранената памет на неговите синове и дъщери, дали живота си за Родината. Българските военни моряци загинали за отечеството са пример за военно патриотично възпитание на младото поколение на Бургас и България. Документалният филм „Те загинаха за Родината” с автор-сценарист и режисьор военният кореспондент на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Бургаска област и областен секретар на същия Ярослав Николаев Коюмджиев се създава в духа на военно патриотичното възпитание на младежта и студентите. Военната култура на голяма част от нашето младо поколение е нулева след прекратяването на казармата и началното военно обучение преди години. Именно затова е безценно началото, полагано с този документален филм, за културния сектор в община Бургас, защото след създаването му чрез оригиналната творческа концепция на автора със сигурност повече от 350 ученици-кадети ще гледат този филм и ще бъдат възпитавани чрез него в дух на родолюбие и гордост в името на Родината – България, а чрез тях и хиляди в община Бургас.

Слави Митрев Георгиев

МЛАДЕЖКА КИНОШКОЛА“

„Младежка киношкола“ е образователен проект ориентиран към ученици между 16 и 20 годишна възраст, като целта му е да запознае участниците в проекта с основните моменти от теорията и практиката на аудиовизуалните изкуства. Теоретическото обучение ще включва прожекции и анализ на филми и въведение в теорията на драматургията, режисурата, операторското майсторство, сценографията, монтажа и тонрежисурата. Практическата дейност по проекта ще бъде свързана със заснемане на събития по време на фестивал на изкуствата „Включи града“ и с разработване на сценарии по идея на участниците в киношколата и заснемане на кино етюди по тях. Проектът ще завърши с публична прожекция на готовите кино етюди.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница