Конкурс „ Скрининг за Свят без хепатит с публикацията да отразява следните темиДата16.11.2017
Размер28.97 Kb.
Размер28.97 Kb.
Критерии за журналистически конкурс

Скрининг за Свят без хепатит С“
 1. Публикацията да отразява следните теми:

 • съществува необходимост от изследване за хепатит C, особено при хора на възраст 40+, които в миналото са били подложени на кръвопреливане и/или медицински манипулации;

 • хепатит C протича безсимптомно. Единственият начин човек да разбере дали е болен, е да се изследва;

 • всеки може да се зарази с хепатит C;

 • хепатит C е лечимо заболяване;

 • терапията за хепатит C е утвърдено лечение което се използва в цял свят. Лечението дава межу 95 и 100% успеваемост и се поема от НЗОК;

 • стратегия на СЗО за елиминация на хепатита до 2030 г. – къде е България?
 1. Заболяването да присъства в текста като значим обществен проблем.
 1. Представеният проблем да бъде отразен по позитивен начин, но същевременно да предполага реакция от съответните страни в посока на анализ и отговорно предприемане на действия за решаването му.
 1. Съдържанието на публикацията да има висока информационна стойност, като в същото време е представено на достъпен език. Фактите да бъдат изложени по начин, съответстващ на съвременното ниво на научните достижения и на принципите на журналистическата етика.
 1. Човешките истории да бъдат разказани правдиво, в ясна и логична последователност, но без патетика, без предубеденост и преднамереност. В текста да не се използва груб и нецензурен език, както и неуместни квалификации, уронващи престижа на засегнатите страни. Предимство ще бъде използването на автентични думи и изрази на хората, чиято съдба е център на представяния материал.
 1. Технически изисквания

 • За печатни и онлайн медии – информация, репортаж, интервю, есе, анализи и коментари – самостоятелно или като поредица. Дължина на материала – не повече от 3 стандартни печатни страници – 1800 знака при 30 реда на страница.

 • За информационни агенции – информации, анализи и коментари, самостоятелно или като поредица. Дължина на материала – не повече от 2 стандартни печатни страници – 1800 знака при 30 реда на страница.

 • За радиа – информация, репортаж, интервю, анализи и коментари в блокови и магазинни предавания. Продължителност – до 10 минути.

 • За телевизии – информация, репортаж, интервю, анализи и коментари в блокови и магазинни предавания. Продължителност – до 10 минути. • За фотожурналистика – снимка/снимки – публикувани самостоятелно или като поредица в печатни или онлайн издания. Без значение цветни или черно-бели. (допълнително ще бъде дадена техническа характеристика за големина, пиксели)
 • За кинодокументалистика – филм/филми, без значение в черно-бяло или цветно изпълнение. Продължителност – до 30 минути. 1. Срокове:

Материалите да бъдат отпечатани или излъчени в периода от 1 януари до 20 ноември 2017 г. Срокът за изпращане на материалите е от 13 юли до 20 ноември 2017 г. Материалите се изпращат на имейл адрес: prcarebulgaria@gmail.com.

 1. Оценка по критериите: 5-степенна скала (Ликертова скала) със зададени само крайни позиции
1

2

3

4

5

Изцяло

отговаря на

критерияНе отговаря на

критерия

 1. Допълнителни точки в конкурса ще получат всички участници, които покажат своята лична ангажираност към елиминацията на хепатит C. Тази ангажираност трябва да бъде проявена в периода 13-30 юли 2017 г. (Световен ден за борба с хепатита), като през това време участникът трябва да отправи послание във Фейсбук в подкрепа елиминацията на хепатита. Посланието трябва да бъде придружено от #NoHepBG.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница