Лекарите в стачка, ако до вторник няма още паристраница1/5
Дата27.11.2017
Размер0.68 Mb.
Размер0.68 Mb.
  1   2   3   4   5

Прес клипинг на тема: „Здравеопазване”
11.07.2014Лекарите в стачка, ако до вторник няма още пари

Синдикати и работодатели искат от БСП и ДПС да въздействат на Пламен Орешарски да актуализира бюджета на НЗОК

Кристина КРЪСТЕВА, Виктор ИВАНОВ
Лекарите в болниците спират работа между 12 и 12.30 ч днес. Това е предупредителен протест към правителството, с който професори, лекари, сестри и санитари искат незабавна актуализация на бюджета на здравната каса.

Ще работи само спешната помощ, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща на асоциацията на болниците с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера.


"Ако до утре (днес - б.р.) не бъде внесено ясно предложение за актуализацията на бюджета на касата, за нас това ще означава, че се протака и шикалкави. И от другата седмица, ако няма решение, спираме работа. След вторник ще призовем колегите си да окачат престилките на стената, да излязат от лечебните заведения и да спрат да работят, за да не ги убият после хората с камъни, че отказват медицинска помощ. Те практически няма да могат да я оказват", предупреди Райчинов.

"Не може която и да е партия, който и да е премиер да си позволи да спре здравеопазването. Как може някой да иска да е ръководен фактор в държавата, а да е способен да каже, че преди това ще избие хиляди хора. Това е геноцид!", добави той.

Вторник е крайният срок за внасяне на актуализацията от правителството в парламента, обявиха лекарите.
"Ако трябва, кабинетът да прави извънредно заседание, ако трябва, да го решава на подпис. Какво като идва събота и неделя, болниците работим по 24 часа", настоя директорът на столичната "Св. Анна" д-р Димитър Димитров. Лекарите и сестрите в болницата са решени да подават масово оставки, ако до дни не бъдат отпуснати пари, предупреди той.

Болниците вече са във фактически фалит. От април всички получават едва около 63-65% от това, което трябва да им дава здравната каса, и все още си чакат парите за дейност от април, разкри Димитров.

"Чековете трябва да бъдат осребрени 100%. Не може да се поставя лимит на човешкия живот, а другото да се води надлимитна дейност. Излиза, че сме фабрики за човешки живот", изуми се шефът на "Св. Анна".

Зам.-кметът на София ген. Стоян Тонев съобщи, че над 60% от болниците имат запорирани сметки от доставчици.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заплаши партията да блокира работата на НС, ако не бъде внесена актуализацията.

Срок във вторник правителството да внесе актуализацията в НС поставиха и КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ. Те призоваха БСП и ДПС да повлияят на премиера Пламен Орешарски.

Повод стана интервю на министър-председателя по БНТ в сряда вечерта, в което той каза, че според него не се налага актуализация.

"Оценяваме като политически безотговорна позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, с която се заявява отказ да се внесе съответният законопроект в МС, а оттам - и в Народното събрание час по скоро", се казва в декларацията на синдикати и работодатели. Вчера Тома Томов от КТ "Подкрепа" провали заседание на надзора на НЗОК, което трябваше одобри исканите от здравния министър Таня Андреева допълнителни анализи.

Актуализацията на бюджета на касата не се бави, гарантира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Правителството работело по нея, докато чака допълнителните анализи на разходите на касата.

Таня Андреева е подписала актуализацията и я е пратила на МС късно вечерта в сряда, разказа пък зам.-здравният министър Бойко Пенков. Според него актуализацията на бюджета ще е с поисканите в началото на седмицата 328 млн. лв.

Вчера стана ясно, че министър Андреева предлага да се закрие Националният център по наркомании, а дейността му да поемат Националният център по обществено здраве и анализи и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

10 щатни бройки от центъра по наркомании ще бъдат прехвърлени към центъра по обществено здраве. Проектът е качен за обсъждане.


Пускат в болница само с лична карта, сваля разходите с 5%
Въвеждането на система за прием в болница само след сканиране на личната карта ще намали разходите за болнично лечение с 5%, обяви след проваленото заседание вчера управителят на НЗОК Румяна Тодорова. Вече има договор за скенери, с които болниците да проверяват картите, обясни тя.

Очакванията на касата са входът в болница само срещу лична карта да не позволи на болниците да искат пари за пациенти, които реално не са били лекувани. Освен това самите болници ще имат възможност веднага да видят дали пациентът е осигуряван, или не.

Мярката е описана в 8 страници как здравната каса ще намали разходите си, обясни тя. Тези мерки са присъствали вече в доклад до здравния министър Таня Андреева. "След като не ги е открила в документ от 130 стр., сме й ги извадили на 8", обясни Тодорова.

Общо с 10% може да бъде намален дефицитът на касата с предвилените мерки, обясни пък шефът на надзорния съвет и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

Сериозно намаляване на разходите на касата щяло да дойде и от промени в наредбите за онколекарствата и медикаментите за извънболничната помощ.

С всичките мерки намалението на разходите на НЗОК ще е около 30 млн. лв., обясниха оттам.


БСП и ДПС подкрепят решението на кабинета

Лили КЛИСУРОВА
"Правилата са: здравната каса предлага, здравното министерство вкарва в МС, МС преценява и вкарва какво предлага в парламента и ние гласуваме. Останалото са спекулации." Това заяви зам.-шефът на здравната комисия Емил Райнов. Той напомни, че БСП е обещала пред лекарския съюз, че ще подкрепи решението на кабинета. Според Райнов около парите за здраве се нагнетява излишна истерия подобно на тази с банките. Касата плаща абсолютно всичко на болниците и който говори за фалит и дефицит, създава нездрава обстановка, каза Райнов.
Трябва да се реши проблемът с НЗОК, с болниците и ако трябва актуализация на бюджета, ДПС ще я подкрепи, заяви Лютви Местан. Той не бил запознат с позицията на премиера. "Ще говоря с него. Наясно съм, че се очертава дефицит в касата. Ако са намерени други източници да се запълни, това е друго", заяви Местан.
Борисов: Орешарски не може да смята

Лили ИВАНОВА
"Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента вчера. Повод за коментара му бе становището на премиера, че актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима.
"След като не може да смята, аз не мога да разбера как смята дори и фискалния резерв в момента, който сега ще отиде за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори", коментира Борисов. Как Орешарски смята така, че 6-3 прави 7, попита той и разкритикува премиера, че "дори най-елементарни бакалски сметки не може да прави".
Борисов обаче не каза откъде би трябвало да дойдат средствата, с които да се попълни държавният резерв, както и тези, с които да се намали дефицитът на НЗОК. Той не виждал смисъл да "дава акъл", управляващите трябвало да си решават.
Очакват липса на лекарства
В момента не достигат 96 млн. лв. за лекарствата за домашно лечение и още 61 млн. лв. за онколекарствата, предупредиха вчера от асоциацията на собствениците на аптеки. Ако не бъде актуализиран бюджетът на касата, това означава спиране на плащанията към аптеките и ще доведе до липса на медикаменти.

Подобен случай преди години показа, че 10 дни забавяне на плащанията доведе до спирането на 20% от лекарствата, пише в позицията на аптекарите. Те предупреждават, че 1,5 млн. български граждани ползват медикаменти, за които плаща здравноосигурителната каса. Техният живот ще бъде в опасност, ако не се актуализира бюджетът, твърдят аптекарите.


270 номинации за "Лекарите, на които вярваме"

Днес списъкът на АГ лекарите, в следващи броеве очаквайте и имената в други специалности • Адреси и контакти С лекарите -в справочника, разпространяван с вестника
Двадесет и двама акушер-гинеколози са сред общо 270-те номинирани в кампанията на "24 часа" за 2014 г. "Лекарите, на които вярваме".

Книгата справочник, която събра читателските предложения за специалисти от всички области на медицината, вече се разпространява с вестника. Там лекарите са представени с биография, професионална област и са посочени адресите и телефоните, на които всеки може да се свърже с тях. Кампанията на вестника продължава и новите номинации ще бъдат обявени през 2015 г.


Днес ви представяме тук имената на акушер-гинеколозите от вашата тазгодишна читателска класация по азбучен ред.

Проф. Ангел Димитров

Д-р Антони Ненов

Проф. Асен Николов

Доц. Атанас Щерев

Доц. Божидар Славчев

Проф. Боряна Слънчева

Д-р Васил Даскалов

Д-р Галина Ташкова

Д-р Георги Стаменов

Д-р Емил Филипов

Д-р Здравка Богословова

Доц. Иван Костов

Д-р Красимира Жекова

Д-р Любомир Бойчев

Д-р Мисак Алагьозян

Доц. Никола Василев

Проф. Николай Доганов

Д-р Николай Попов

Д-р Румен Велев

Д-р Стефан Ковачев

Д-р Станка Дичева

Д-р Таня Тимева
ЕС с 5 наказателни процедури за България

Получаваме 4 последни предупреждения, следва съд
Европейската комисия предприе наказателни процедури към България в 5 сектора заради неизпълнение на задълженията й според европейското законодателство.

Секторите, в които страната ни изостава, са околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство и транспорт.

Една от областите - за въздушното пространство, е нова, по другите 4 страната ни получава последно предупреждение, след което случаите може да бъдат внесени в Европейския съд.

България заедно с още 11 страни не е въвела напълно директивата за трансграничното здравно обслужване и рискува дело в Европейския съд, ако не вземе мерки до два месеца, стана ясно вчера. Тази директива определя правата на пациентите да се лекуват в други държави от ЕС и да искат възстановяване на разходите в своята страна.

Последно предупреждение страната ни получава и заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, като според Еврокомисията поне от 2007 г. насам на цялата територия на България нивото им превишава допустимите норми.

Комисията призовава България и да въведе в законодателството си новата директива на ЕС за потребителите. Тя предвижда по-голяма прозрачност на цените; забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии, както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), в който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Заради липсата на електронен обмен на информация с другите държави членки в областта на рибарството на България беше издадено още едно последно предупреждение.

Първо официално писмо пък е изпратено на властите у нас и още 17 страни заради забавяне на общото управление на въздушното пространство, което има за цел да въведе по-ефективна и по-екологично чиста система на въздухоплаване в Европа. 18-те страни членуват в шест различни функционални блока въздушно пространство, организирано според потоците на трафика, а не според държавните граници. След изпращането на писмата страните от ЕС разполагат с два месеца за отговор до Брюксел.
Лекари, аптекари, синдикати и работодатели с ултиматум: Още пари за касата или бунт от днес

Орешарски непреклонен, че няма нужда от актуализация

Мария ЧИПИЛЕВА
Напрежението около актуализацията на бюджета на здравната каса ескалира. Причината се оказа нежеланието на премиера Пламен Орешарски да даде повече средства на фонда, както и забавянето на проекта по пътя му към парламента. По всичко изглежда обаче, че за поредна година управляващите ще дадат пари под силния съсловен натиск въпреки липсата на реформи.
Масови протести обещаха да организират днес на обяд шефовете на общински, областни и университетски болници. Това стана след спешна среща в централата на ГЕРБ, където медиците и политиците обсъдиха какви ще са пораженията в лечебниците през есента, ако не се налеят още 330 млн. лв. в касата. Крайният срок, който докторите дадоха на правителството да внесе в Народното събрание проект за актуализацията на бюджета на касата, е днес в 12 часа. Ако дотогава документът не е депозиран, медиците ще излязат на символичен половинчасов протест пред болниците. Той се подкрепя и от лекарския съюз. Някои медици заплашиха дори с хвърляне на оставки. Към недоволството на докторите се присъединиха аптекари, синдикати и работодатели. В обща декларация КНСБ, "Подкрепа", БСК и КРИБ заплашиха, че техните представители ще напуснат Надзорния съвет на НЗОК, ако до 15 юли законопроектът за актуализацията не е в парламента. По този начин на практика работодатели и синдикати ще затруднят работата на касата и ще й дадат възможност да спре изобщо да плаща на болници и аптеки. Причината е, че Надзорният съвет няма да има кворум, за да заседава, а директорът на фонда може да откаже да носи еднолично отговорността за разплащанията с лечебниците и фармацевтите. Към извиването на ръцете на кабинета се присъединиха и от Асоциацията на собствениците на аптеки. Оттам също призоваха за спешна актуализация, тъй като иначе есента няма да имат пари, за да зареждат лекарства за 1,5 млн. хронично болни пациенти.
Въпреки всички заплахи премиерът Пламен Орешарски остана непреклонен в позицията си, че актуализация не е нужна. Вероятността проектът за повечето пари пък да се внесе днес в парламента не е голяма заради процедурните хватки, с които властта го забави. Макар от здравното министерство няколко пъти тази седмица да заявиха, че са внесли проекта за актуализация в Министерски съвет, от финансовото казаха, че са го получили едва вчера в късния следобед. Последната хватка, с която проектът се размота още, беше искането за оптимизиране на разходите на касата след актуализацията. За тази цел вчера Надзорният съвет на фонда отново имаше заседание. На него обаче членовете му решиха да изпратят мерките, които вече са предложили в анализа за бюджета на касата за 2014 г. Сред тях са добре познатите идеи за отстъпки в лекарствата, различен процент на реимбурсация според тежестта на диагнозата, извеждане на дейности от болниците към джипитата и специалистите, затягане на контрола над медиците. Въпреки че в края на деня законопроектът вече беше изпратен за съгласуване на останалите ведомства, не е ясно дали той ще успее да влезе в пленарна зала преди 12 юли, както искаха от ГЕРБ. При добро желание на правителството това може да стане. При липсата на такова обаче проектът може да се бави още дълго. Само срокът за съгласуването му между министерствата по закон е до две седмици. Все пак експертите в бранша очакват, че и този път ще се налеят повече пари в касата. Друг е въпросът колко ще бъдат те, както и дали точно чрез актуализация. За съжаление обаче промени в здравната система и този път няма да има.
Има дефицит, който трябва да се покрие

Лютви Местан, председател на ДПС
Не съм запознат с позицията на премиера, че не е нужна актуализация на бюджета на здравната каса, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан вчера. Той допълни, че е възможно премиерът да има предвид други начини за набавяне на нужните средства в НЗОК. "Ако са намерени други източници да се запълни този дефицит, това е друго", обясни Местан.

Той обаче беше категоричен, че пари трябва да се дадат. "Ние смятаме, че трябва да се реши проблемът с НЗОК, болниците и заявихме позиции, че ако това предполага актуализация на бюджета, ПГ на ДПС ще подкрепи изменението", каза Местан.


Ще подкрепим решението на кабинета

Емил Райнов (БСП), зам.-председател на здравната комисия в НС
Ние ще подкрепим решението на Министерския съвет, каквото и да е то, заяви червеният депутат Емил Райнов. Той допълни, че това е било обещанието и пред лекарския съюз, което БСП пое преди няколко дни. Според Райнов обаче няма нужда от актуализация на парите на НЗОК. "Кой е казал, че в момента има дефицит? Към днешна дата касата плаща абсолютно всичко на болниците, което са заработили", обясни той. Райнов допълни, че изкуствено се създава нездрава обстановка. "През 2008 г. последният бюджет, който съм правил, нямаше актуализация, с два пъти по-малко пари касата плащаше всичко на 100%, оставихме и 1,6 милиарда резерв", отчете още Райнов.
Да пипат само бюджета на НЗОК

Меглена Кунева, лидер на ДБГ
Трябва да има актуализация само на бюджета на касата, заяви Меглена Кунева, лидер на ДБГ. "Не съм привърженик на актуализацията на държавния бюджет, извън този на НЗОК, тъй като имаме основателни съмнения, че ще бъде неправомерно използвана", написа тя в профила си във Фейсбук. Съмняваме се, че по-голямата актуализация на републиканския бюджет ще е откровена кражба на публичен ресурс, допълва Кунева в поста си. От ДБГ обаче категорично настояват да се дадат повече пари на НЗОК.
Борчовете на болниците да не ударят пациентите

Финансистите смятат всичко в цифри, но тук става въпрос за човешки животи, казва д-р Даниела Дариткова

Мария ЧИПИЛЕВА
Депутатката от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова бе шеф на здравната комисия в предишния парламент. Пред "Стандарт" тя коментира споровете "за" и "против" актуализацията на бюджета на здравната каса, както и основните проблеми пред родното здравеопазване.

- Д-р Дариткова, първо ГЕРБ настоя за актуализация на бюджета на здравната каса. Защо смятате, че е наложителен?

- Още при приемането на бюджета за 2014 г. се очертаха дефицити, основно за болнична помощ. Ако през 2013 г. необходимите средства за болниците са били около 1.47 млрд. лв., то за тази година за тях бяха заложени малко под милиард. Няма как, ако миналата година си се справил с толкова средства, тази да ти стигнат по-малко, след като имаш нови договорни партньори и при условие, че правилата на работа по никакъв начин не са променени. Затова ние смятахме, че рано или късно бюджетът няма да издържи. Другото проблемно перо са лекарствата. Там също нямаше никакви нормативни промени, които да доведат до по-рационално изразходване на средствата. Ако имаше по-голяма предвидимост и сигурност, това щеше да успокои малко системата. Защото съм убедена, че заложените притеснения още в началото, че бюджетът няма да стигне да се изплати цялата дейност, доведоха до допълнителни разходи. Темата за твърдите бюджети на болниците създаде едно психологическо напрежение в тях и условия да хоспитализират повече пациенти. Ясно е, че медицинските специалисти могат да индуцират този оборот. Той трябва да се контролира, да се постави в разумни рамки, за да е в интерес на пациента, а не на приходите на лечебното заведение. Ако това не се прави, няма как да стигне какъвто и да е бюджет. Нормативните предложения за по-ефективното харчене на средствата на касата също закъсняха много. Всичко това е хрониката на една предизвестена актуализация.


- Все пак макар и късно промените бяха вкарани, защо здравната комисия ги отхвърли?

- Тези промени се появиха, когато беше ясно, че правителството си отива. За да се направи една сериозна реформа в сектор, който е толкова чувствителен и ангажира целия обществен интерес, трябва да имаш голямо доверие и дълъг мандат. Проблем беше и начинът, по който промените бяха предложени. Ако бяха дадени в отделни закони, някои неща бяха абсолютно приемливи - например интегрираните социални и здравни грижи. Тази тема беше разработвана още по наше време, когато се правеха пилотни проекти заедно с БЧК. Ясно е, че в рамките на цялото преструктуриране на болничната система трябва да диференцираме грижите за хронично болните, които могат да бъдат изведени от клиниките за активно лечение и така да се намалят разходите и да се повиши качеството на живот на тези хора. Но в законопроекта имаше и много спорни теми като закриването на комисията за цени и реимбурсиране. Просто трябваше да се разделят законите и някои щяха да се приемат.- Възможността за селективно договаряне на НЗОК обаче беше и в проекта за здравна стратегия, която се гледа преди това и се отхвърли, защо?

- Признавам, че не знам в крайна сметка какво приехме като здравна стратегия, защото тя не стигна до пленарна зала. Проблемът е, че и там имаше голяма липса на прозрачност, нещо се пишеше, после беше променено, не беше обсъдено с членовете на здравната комисия. Стигна се до един обемист документ, в който се губеха реалните стъпки. Доколкото имам информация, забележката на ЕК е, че липсва конкретика и обемът на документа е твърде голям, без да е обвързан с ясни срокове, стъпки и финансиране. Много се надявам тази стратегия да донесе средства за финансиране на здравеопазването, но мисля, че на този етап споразумението за партньорство още не е подписано. Смятам, че трябва коренно различно да се подходи към реформата в сектора. Трябва да има разговори и съгласие с всички политически сили, специалисти и експерти. Защото проблемите в системата са достигнали краен предел и крахът е близо, ако нещата се оставят на самотек, както е сега.- Добре, но пет от последните седем министри както на БСП и ДПС, така и на ГЕРБ предлагат почти еднакви промени - селективно договаряне, някакъв вариант на демонополизация на касата, по-трудното даване на разрешение да се строи нова болница, но нищо не се приема. Или изпълнителната власт бърка, или проблемът е в парламента, къде е истината?

- Затова наблягам на консенсуса, защото здравната система е много лесна за политическа употреба. От нея лесно се печелят дивиденти и всеки път, когато някой министър тръгне да прави реформи, се стигаше до реакция от останалите политически сили. Затова смятам, че трябва да седнем на една маса и да решим кои ще са стъпките, защото не всички ще се приемат лесно. Интересите в системата са огромни, те са се наместили в годините и за да бъдат преодолени дисбалансите, трябва категорично обединение около обществената полза.


- Ако ГЕРБ застане начело на едно следващо управление, ще инициира ли такъв широк политически консенсус за здравна реформа?

- Мисля, че това е единственият вариант. От наблюденията ми в здравната комисия мисля, че без консенсус нищо няма да се случи в системата.- Какви промени бихте предложили?

- Смятаме, че категорично трябва да е ясно какво може да се осигури със средствата от 8%, които се събират. Това е така нареченият пакет, който всяка година министърът одобрява и в който влизат почти всички заболявания, а в същото време на хората им се налага да доплащат. Този основен пакет трябва да се осигурява от НЗОК. Оттук нататък контролът трябва да се оптимизира, може да се възложи и на други фондове, които да поемат това, което не се плаща и сега от касата, например медицинските изделия. Големият проблем е приемането и на една ефективна здравна карта, която да даде възможност да се планират услугите на регионален принцип, така че хората да имат не само достъп до тях, но и да получават качествена помощ. Трябва да е ясна каква е потребността от медицински услуги и да се изключат местните лобистки интереси. Това е сериозен проблем, защото в големите градове имаме голямо струпване на лечебни заведения, а в отдалечените райони имаме дефицит на медицинско обслужване. Лекарствената политика също се нуждае от преразглеждане, защото иновациите в медицината ще навлизат и ние трябва да дадем възможност на хората да ги ползват. Трябва да се създадат фармако-терапевтични ръководства, които да позволят по-широка употреба на генерични медикаменти.


- Отчитате ли като грешка прехвърлянето на дейности от МЗ към НЗОК заради раздутия пакет на касата? Според лекарския съюз това също води до сегашния дефицит?

- Не го отчитам като грешка, защото осигуряването на лекарствата за онкоболни от МЗ не беше добър вариант. Мисля, че всеки има спомени за търговете и липсата на медикаменти. Може да се помисли за промяна на търговете, които сега са пръснати в лечебните заведения и водят до интересни разлики в цените. Действието беше правилно, по-скоро обратният контрол и връзка не са ефективни. Все още не се използва информацията на касата, не се анализират събитията и данните с цел по-ефективни решения.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница