Лектори на Глобалната конференцияДата18.11.2017
Размер83.2 Kb.
Размер83.2 Kb.

Гости на глобалната конференция на Teach For All, Благоевград, 25-27.10.2016

Лектори на Глобалната конференция:Водещи специалисти в сферата на образованието:

Джени Нагаока


Зам.-директор на консорциум за проучване на училищното образование към Университета в Чикаго, САЩ

Джени Нагаока е изтъкнат експерт в областта на градското образование. Тя е ръководител на група учени, които през последните 15 години разработва инструментариум за подготовка на учениците за изискванията на пазара на труда на ХХI век. Нейните академични интереси са свързани с изследване на политики и практики в развитието на градските образователни реформи, в частност създаването на училищна среда, която е ориентирана към подготовка за висше образование и професионален успех. Един от проектите, по които работи в момента, проучва ролята на учителите и контекста на класната стая за развитието на академичните умения, нагласите, постоянството и стратегиите за учене на учениците.Видео:

Jenny Nagaoka - How Kids Learn 5 Berkeley, CA (на английски)

Ребека Уинтроп


Директор на Центъра за универсално образование в институт „Брукингс“

Д-р Ребека Уинтроп е директор на Центъра за универсално образование в институт „Брукингс“, САЩ. Нейните проучвания са свързани с преподаването в развиващия се свят, като поставя основен акцент върху уменията, от които се нуждаят децата, за да бъдат успешни. Тя работи още върху подобряване качеството на образование за най-маргинализираните групи, в това число момичета и деца, преживели насилие. Уинтроп съветва правителства, международни институции, фондации и корпорации по теми, свързани с образованието и развитието.Видео:

Rebecca Winthrop: Next Steps for Improving Education Globally (на английски)

Стейси Паркът-Фишър


Програмен директор на Програмата за обучителни различия във фондация „Oak“, САЩ

Стейси Паркът-Фишър е международен образователен експерт и програмен директор на Програмата за обучителни различия във фондация „Оук“ (“Оak”), САЩ. Организацията е една от най-значимите филантропски организации, които се занимават с разработване на политики за решаване на проблемите на децата в риск. Има 13-годишен опит като учител на ученици с обучителни трудности, била е университетски преподавател и консултант на държавните училища в Чикаго и Сейнт Луис.


Кели Янг


Директор на Education Reimagined, САЩ

Кели Янг е изпълнителен директор на Education Reimagined, инициатива посветена на образованието с фокус върху ученика. Организацията е създадена като отговор на растящото движение от пионери, търсещи образователна промяна в САЩ. Кели Янг е работила като началник на отдел в администрацията на държавните училища в окръг Колумбия, като помага за осъществяването на редица стратегии за ангажиране на семействата и общността с проблемите в училище.Даян Робинсън


Зам.-директор Global Nomads Group

Даян Робинсън е част от Global Nomads Group, организация, която работи за стимулиране на диалога и разбирателството между младежи от цял свят. Тя се стреми да допринесе за създавенето на ново поколение от глобални граждани, които са емпатични, запознати и търсещи решения за наболелите световни проблеми. Даян има повече от 20 годишен опит като учител и на различни позиции в Teach For America, фондация KIPP и Public Square Partnership. Има бакалавърска степен по политически науки и магистратура по мултикултурно образование, защитава и докторантура по образователно лидерство от университета Харвард.Създатели и директори на иновативни училища и образователни проекти:

Саку Туоминен


Основател и изпълнителен директор на иновативна образователна компания Scool, Финландия

Саку Туоминен е предприемач и иноватор. Има богат 20-годишен опит като творчески директор и независим телевизионен продуцент. През 2009 г. Създава Idealist Group, компания за “създаване на идеи”, чиято мисия е да работи за по-добър свят чрез реализирането с високо качество на смели идеи. Преподавал е творчество и иновация на повече от 100 компании по цял свят, както и в Университета Алто в Хелзинки.

Туоминен е основател на образователната компания Scool, която помага на училищата да внедряват и разработват иновации. Ключова инициатива на компанията е HundrED, двугодишен проект, в рамките на който ще бъдат интервюирани 100 глобални лидери, ще бъдат събрани 100 добри практики от цял свят и ще бъдат тествани 100 иновативни идеи в училищата във Финландия.

Видео:

Dreaming and Doing: Saku Tuominen (на английски)

100 Experiments in Education by Saku Tuominen (на английски)

Киран Бир Сети


Основателка на движението Design for Change и на иновативното училище „Ривърсайд“, Индия

Киран бир Сети е основателка на глобалното движение “Design for Change”, развиващо нагласата “Аз мога” във всяко дете. Тя е създател и на „Ривърсайд“, едно от най-иновативните и успешни училища в Индия. В основата на философията на училището й стои съчетанието между високо качество на резултатите и щастието на учениците. През 2015 година тя е финалист в Глобалната учителска награда за 2015 година, Индия


Видео:

Kids, take charge, ted.com (с български субтитри)

Моника Р. Мартинес


Автор на книгата “Deeper Learning for All” („По-задълбочено учене за всички“, не е преведена на български)

Д-р Моника Р. Мартинез е бивш президент на организацията за развитие на иновации в държавните училищата на САЩ New Tech Network. Тя е съавтор с Денис МакГрат на книгата “Deeper Learning: How Eight Innovative Public Schools Are Transforming Education in the Twenty-First Century” („По-задълбочено учене за всички: Как осем иновативни държавни училища променят образованието на ХХI век“). През 2011 Мартинез е избрана от президента Барак Обама да бъде част от Консултативната комисия на Президента за образователни постижения на латиноамериканците.


Орли Фрийдман


Директор на училище Lower, Khan Lab School в САЩ

Орли Фрийдман e директор на иновативното училище Lower, Khan Lab School в САЩ, предлагащо индивидуален подход към всеки един от учениците си. Училището се появява като експеримент на създателите на придобилата популярност безплатна онлайн платформа за преподаване Khan Academy.

Видео:

Introducing Khan Lab School (на английски)

Даян Твърнър


Директор на държавни училища „Самит“, САЩ

Даян Тавънър е основател и изпълнителен директор на Summit Public Schools (SPS), организация, която управлява високоефективни независими държавни училища в САЩ. Организацията работи в тясно сътрудничество с родителите и местните общности, за да подсигури достъп до качествено образование. В партньорство с Facebook, училищата Summit в момента разработват система за персонализирано учене чрез специална платформа, която ще даде достъп на всички училища в САЩ до основната им учебна програмата.Видео:

Summit Public Schools: Changing Education, Changing Lives (на английски)

SXSW Interview Bill Gates with Diane Tavenner (на английски)

Сара Котнър


Основател и изпълнителен директор на Montessori for All, САЩ

Сара Котнър е основател и изпълнителен директор на организацията Montessori for All, мрежа от училища, основана на метода на Мария Монтесори. Тя е преминала през програмата на Teach For America, била e част от екипа на организацията на национално ниво, както и високоефективен учител в училища с различен профил. В търсене на истински трансформиращ образователен подход, който не само ще позволи на повече ученици да учат висше образование, но също да им помогне да бъдат конкурентноспособни на пазара да труда и да бъдат носители на промяната и в своите семейства и общности, Котнър открива метода Монтесори. Основава Montessori For All през 2011, за да помага на деца от различни общности да получат достъп до високорезултатни истински Монтесори училища.


Едуард Валори


Директор на Escola Nova 21, Каталуния, Испания

Едуард Валори е социален анализатор и експерт управление на иновациите, директор на Escola Nova 21 в Каталуня, Испания – обединение на иновативни училища под егидата на ЮНЕСКО. Работил е в сферата на висшето образование и образователните политики. Има още опит в неправителствения сектор и неформалното образование. Бил е гостуващ преподавател във факултета по социология на Нюйоркския университет и директор на Висшето училище по икономика в Барселона.


Дана Нарвайша


Директор на училище Cēsu Jaunā Sākumskola, Латвия

Дана Нарвайша е създател на иновативно училище в Латвия. Нейният метод на преподаване се фокусира върху насърчаване на учениците сами да търсят ресурси и решения, за да се справят в реални житейски ситуации. Почти всички ученици имат индивидуални учебни планове и са окуражавани да поемат отговорност за собственото си развитие като планират различни учебни теми. Ученето извън училище и в други институции, както и общуването с местната общност са също застъпени в нейната методика. Дана е отличена сред 10-те най-забележителни млади личности на Латвия през 2015, тя е победител в латвийското издание на Reach for Change и е номинирана в топ 50 на Глобалната учителска награда.Видео:

Dana Narvaiša. Award category: Contribution to children, world peace, and/or human rights (субтитри на английски)

Гидиън Стейн


Създател и изпълнителен директор на платформата за четене LightSail Education

Гидиън Стейн е създател и изпълнителен директор на LightSail Education, адаптивна платформа за четене, която помага на учениците и училищата значително да повишат своите постижения на грамотност. Като изявен лидер в образователната сфера в САЩ, той участва в управлението на различни неправителствени организации, училища и инициативи свързани с развитието на образователната система.


Мари Лу Папазян


Изпълнителен директор на фондация Simonian и Центъра за креативни технологии “Тумо”, Армения

Мари Лу Папазян е изпълнителен директор на образователната фондация Simonian и управляващ директор на Центъра за креативни технологии “Тумо” в Йереван, Армения. Центърът е уникално място, където тийнейджърите могат да учат анимация, да разработват игри, уебсайтове и дигитални платформи напълно безплатно.

Преди да започне работа в “Тумо” тя създава фондация “Образование за развитие” (Education for Development Foundation), където е ръководител на проекта “Три мандарини”, който свързва арменски ученици с техни връстници от цял свят през различни уеб-базирани образователни активности. Тя е член на Съвета по информационни технологии на министър-председателя на Армения.

New Kinds of Institutions in Armenia (на английски)

Вишал Талрейа


Създател на фондация Dream A Dream, която работи с младежи в неравностойно положение

Вишал е един от създателите на неправителствената организация Dream A Dream (www.dreamadream.org), която работи с повече от 2500 доброволци за подобряване на възможностите пред повече от 100,000 младежи в неравностойно положение. Dream A Dream е призната като иноватор в развитието на ключови умения за живота сред младите хора, като създава нови начини за доброволчество в общността и поставя високи стандарти за прозрачност, отчетност и въздействие. През 2015 организацията е селектирана между 10-те най-добри в света в “Премоделиране на ученето чрез игра” на Ashoka и фондация Lego.Видео:

Can We Give Them A Fair Chance In Our World? | Vishal Talreja | TEDxIIMAhmedabad (на английски)


Участници в Глобалната конференция, лидерски екип Teach For All

Уенди Коп


Изпълнителен директор и съосновател на Teach For All
Уенди Коп е изпълнителен директор и съосновател на Teach For All. Международната мрежа обединява независими национални организации, които развиват лидерския потенциал на способни и изявени професионалисти, за да осигурят на децата от най-маргинализираните общности в своите държави възможност да реализират напълно своя потенциал. Уенди Коп е създател на първата организация от мрежата Teach For America още през 1989. Тя е първата жена и най-младият носител на наградата на университета Принстън „Удроу Уилсън”, както и на редица други отличия за принос в развитието на обществените услуги. U.S. News и WorldReport я определят за един от най-влиятелните лидери на Америка, а през 2008 г. сп. Тime я избира за една от стоте най-влиятелни личности в света.

Видео:

Wendy Kopp Predicts the Future of Education (на английски)

Стивън Фар


Старши директор “Лидерство в класната стая” Teach For Al

Стивън Фар е образователен директор в Teach For All. Той изследва качествата и начините на преподаване на тези учители, които са успели да повишат успеха на учениците си въпреки ограничените финансови възможности и ниския социален статус на семействата и общностите, от които децата идват. На база на тези проучвания Фар създава модела "Преподавай като лидер", който се прилага от учители в близо 40 държави по цял свят. Преди това той е бил университетски преподавател и учител на Teach For America. Завършил е университета в Тексас и право в Yale Law School.


Лектори на Конференция Образование 2016

Макс Хаймендорф


Директор на Кинг Соломон Академи, Лондон, Великобритания
Макс Хаймендорф е един от най-младите училищни директори във Великобритания. Завършил Оксфорд, той става учител по природни науки към Teach First, организация от мрежата на Teach For All, която работи за това всяко дете във Великобритания да има достъп до качествено образование.

Няколко години по-късно Макс Хаймендорф поема управлението на Кинг Соломон Академи – училище от мрежата Арк, където учениците са от различен етнически произход, а техните семейства живеят при неблагоприятни социално-икономически условия. Днес училището е признато за едно от десетте най-добри училища във Великобритания, а постиженията на учениците на националните стандартизирани тестове надминават тези на ученици от известните частни училища. Кинг Соломон Академи получава и заслужена отлична оценка от Националния инспекторат.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница