Месец октомври 2012 годинаДата01.02.2017
Размер109 Kb.
Размер109 Kb.

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ “ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2012 ГОДИНА01.10.2012 г. (понеделник)

19.30 ч.
В рамките на провеждащата се седмица на културните институти на страните членки на Европейския съюз „EUNIC – Week“ се организира представяне на национални литературни произведения посветени на кафето и кафе-културата. Ще се представят 18 страни в 9 известни исторически Виенски кафенета. Известният австрийският актьор и режисьор Щефан Флеминг ще представи на немски език есета и стихове от книгата „Кафе поеми” на българския писател Пламен Дойнов.
Пламен Дойнов (1969)

Поет, драматург и критик. Автор на книги с поезия, между които „Любовникът и Маестрото” (1993), „Висящите градини на България” (1997), „Истински истории” (2000). Публикува книга със стихове и есета „Кафе поеми“ (2003; ІІ изд. 2005), написана по менюта на будапещенски кафенета, преведена във Франция и Унгария.

Негови пиеси са поставяни на сцена и в радиотеатъра на националното радио. Изследванията му са посветени на проблемите на литературата от ХХ и ХХІ век и в областта на литературната и културната история на комунизма.

Носител на награди за поезия, драматургия и хуманитаристика – „Иван Николов“ (2004) за книгата „Кафе поеми“, „Иван Радоев“ (2001) за пиесата „Къщата на Иван“, „Аскеер“ (2006) за пиесата „Гласовете на другите“ и „Христо Г. Данов“ (2012) за изследването „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“.

Доцент в Нов български университет (София), доктор по теория и история на литературата, редактор в седмичника „Литературен вестник”.
Място – кафе „Корб” (1010 Виена, ул. „Брандщете” 9)

Съорганизатор – EUNIC – клътсър Виена.
02.10.2012 г. (вторник)

18.30 ч.
Българският художник и хореограф Милко Матеев ще проведе еднодневен майсторски курс по танго.
Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”
03.10.2012 г. (сряда)

18.30 ч.
Във връзка с конференцията на Дунавските страни, която се провежда в гр. Санкт Пьолтен, правителството на провинция Долна Австрия организира изложба с произведения на унгарски, хърватски и български художници. България е представена от младата художничка Селина Саранова.

БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор на изложбата.
Място – галерия „Изложбен мост” (3190 Санкт Пьолтен, Ландхаусплац 1, ет 3.)

Организатор – правителството на провинция Долна Австрия.
04.10.2012 г. (вторник)

19.00 ч.
В рамките на провеждащата се седмица на културните институти на страните членки на Европейския съюз „EUNIC – Week“ ще бъде представен документалния филм на българската режисьорка Златина Русева СЕВТ БЕЗСМЪРТНИЯТ, тайните на един тракийски цар”. Сценарий: Златина Русева и Делфин Морел , Оператор : Пламен Герасимов, Звукорежисьор: Джони Пенков, Художник сценограф: Надежда Илиева, Оригинална музика: Мария Кауфман и Ценко Минкин

Консултанти: Д-р Георги Китов и Ружа Попова (център по тракология „Проф. Александър Фол”), Продуценти: Делфин Морел, Серж Гес, Любомир Георгиев, Мария Павлова.

Продукция на: Crescendo films /Франция/, Good and Bad News /Белгия/, Палимпсест /България/, в копродукция с ARTE-France, RTBF. С подкрепата на ИА „НФЦ”.

Филмът е носител на следните международни награди - „ Златния ритон” – награда на гр. Пловдив, Международен фестивал на археологическите филми в Риворетто/Италия – голямата награда, Международен фестивал в Безансон/Франция – голямата награда на Европа, Първа награда в Третия Филмов Фестивал за културно наследство – София, Награда на журито в Международния Филмов Фестивал за Европейско изкуство в Телч, Чехия /2010/.


През 2004 год. археологът Георги Китов, който провежда разкопки в Долината на царете отваря неограбена гробница. Богатството на предметите говори за царско погребение и постепенно учените го идентифицират като погребението на Севт ІІІ.

Екипът се натъква на още едно неочаквано откритие – бронзова глава, един шедьовър на древността, заровена пред входа на гробницата. Тръгвайки от тези находки и серията от въпроси и догадки, които те предизвикват филмът постепенно разкрива психологическия портрет на един тракийски цар и ролята му в една сложна епоха. Разследването ни води до уникалните технологии, вложени в намерените предмети, до неизвестни тракийски надписи и други изключителни находки

Разследването търси въплъщението на идеята за безсмъртието, която е определяла начина на живот на траките, техните ритуали и изкуство. Постепенно на базата на артефакти филмът разкрива ролята на траките в древния свят и влиянието, което са оказали върху гръцката култура и философи като Сократ и Платон.
Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”
08.10.2012 г. (понеделник)

19.00 ч.
Откриване на самостоятелна изложба графика на българския художник Камен Старчев.
Камен Старчев е роден на 01.10.1971 г. гр.София.

През 1990 г. завършва Средното специално художествено училище за изящни изкуства "Акад. Илия Петров" – София, а през 1997 г. Националната художествена академия –София, спец. „Скулптура” при проф. Емил Попов.

Магистър 1997- Национална Художествена Академия-София.

Самостоятелни изложби:

2012 – Словакия, Братислава, галерията на БКИ - Братислава

2011 - София – Национална художествена галерия

2010 - София - Галерия „АРОСИТА”

2009 - София - Галерия „АНЕЛ”

2008 - София - Галерия „АРОСИТА”

2007 - София - „НР -България”

2004 - София - Галерия „Green cat”
Избрани участия в колективни изложби (и проекти) –

2011 - Годишна изложба на „Секция 13” – СБХ  София

2010 - VI Международно триенале на графичните изкуства  -София

2010 - Годишна изложба на „Секция 13” - Галерия „Индустриална”,София

2009 - „Годишни награди за съвременно изкуство на М-Тел -2008”

2009 - XVI Международно биенале на графиката - Варна 2009

2008 - „Родени независими” – СБХ, София

2007 - “Cultural identity” - University of Connecticut, New Groton CT

2007 - „Равновесие” – СБХ, София

2007 - „Културна идентичност” Галерия „София Прес”,София

2006 - Национална изложба Скулптура – СБХ  София

2006 - „І І І Биенале на малките форми гр. Плевен”

2005 - Скулптурен симпозиум – Арт център „Илинденци”.

2005 - Национална изложба Скулптура – СБХ, София.

 

Живее и работи в София.


Времетраене на изложбата: 09.10 – 26.10.2012 г.
Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”
11.10.2012 г. (петък)

19.00 ч.
Цигулков камерен концерт.

С участието на проф. Антон Станков и проф. Йосиф Радионов.

В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Георг Филип Телеман, Хенрик Виенявски, Бела Барток, Владимир Панчев и др.
Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”
18.10.2011 г. (вторник)

19.00 ч.
Бургаският куклен театър ще представи спектакъла “Тумба лумба”. Постановка – Христина Арсенова. Сценография – Емиляна Тотева. Участват актьорите – Георги Минков, Диян Русев, Неделина Руселинова и Румяна Кралева.
Десетте етюда от които е изграден спектакъла представят картини от традиционния бит и култура на българския народ – празничното хоро , с който се посреща настъпването на пролетта; обичая да се „вричат един на друг” младите като си „напиват” водата или си „крадат” китката; обреда за плодородие; радостта, която изпълва сърцата с настъпването на есента-времето, в което българина „бере плодовете” на своя труд.

Характерните игри с предмети от бита, които развиват въображението на малкото дете и го подготвят за срещата му с големия свят.

Митичните образи от българския песенен фолклор – черния и бял овен, символи на горния и долен свят; Змея, който краде най-хубавата мома в селото; играещата мечка, която носи здраве в семейството – всички тези образи оживяват пред зрителя в сцени, изпълнени с много жизнерадост, хумор и много ритъм.
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”
21.10.2011 г. (неделя)

19.00 ч.
Камерен концерт „Из тайните на струните”.

С участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер(цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело).

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.

В програмата ще бъдат изпълнени произведения на Йохан Себастиан Бах и Карл Фридрих Абел.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”

Съорганизатор – камерен музикален ансамбъл Musica Vitrioli“.
23.10.2011 г. (вторник)

19.00 ч.
ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ „ЧУЖДЕНЕЦЪТ”. Режисьор и сценарист: Ники Илиев, Музика: Димитър Величков-Шмидт, Монтаж: Александър Етимов, Оператор: Георги Кумитски.

В ролите: Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ники Илиев, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки, Катрин Готие и Кристоф Ламбер


Продукция на: MVMInternational и Euro Dialog
Младият французин Жерар е на командировка в България, когато съдбата неочаквано го среща с Магдалена – селско момиче с буен нрав и не особено изискани обноски. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие родното село на мистериозната красавица, без да познава привичките и езика на неговите обитатели.
Следва грандиозен сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в двата края на Европа - от село Лещен до Париж. В пътуването си към сърцето на Магдалена, Жерар трябва да се справи с алчна селска фамилия, безскрупулен полицай и собствените си родители.
„Чужденецът“ е романтична комедия, носеща духа на френските филми от 70-те, но с модерен ритъм, приключенски моменти и забавни обрати.
След прожекцията ще има дискусия с режисьора Ники Илиев и актрисата Саня Борисова.
Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”


30.10.2012 г. (вторник)

19.00 ч.
БКИ „Дом Витгенщайн” за пореден път ще бъде участник в бианалето „ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА”. Тази година участваме с две изложби
В галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн” ще се открие изложба на студенти по фотография от АМТИ – Пловдив под надслов „Неопетнени виждания към артистичната фотография”. Куратор на изложбата е доц. Никола Лаутлиев.
Доц. Никола Лаутлиев е ръководител на катедра “Приложни изкуства” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр.Пловдив, председател на “Пловдивско фотографско средище” и организатор на “Международни фотографски срещи”.
В галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн” ще се открие изложбата „Няма пенсиониран актьор” на фотографа Георги Вачев.
Живеем в странно време, най-малко ни изненадват политическите и икономическите абсурди. По интересни и неразбираеми са социалните.
Феноменът “пенсиониран актьор”. Какво е това ? Нима една мелодия може да бъде пенсионирана, нима една картина може да бъде записана в списъка на “старите картини” ?
Нима нещо вечно живо, като енергията, таланта и любовта може да се покрие с прах ?
Пенсионираният артист съществува само и единствено на книга , никъде другаде и по никое време!
Георги Вачев е роден през 1977 година в България. Получава първия си фотоапарат на 8 годишна възраст. С него той се опитва да задържи своето детство. Безуспешно. Следва преход на рисуване и спортуване. На 17 годишна възраст е приет да учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство за да учи актьорско майсторство. Завръщането към фотографията става посредством малкия дигитален фотоапарат „FUJI fine pix“, подарен му от неговия приятел Майкъл през 2002 година. През 2007 година вече учи магистратура „Фотография”. През 2009 година завършва магистратурата (но не и творческия си път).

Времетраене на изложбите: 31.10 – 30.11.2012 г.
Място:

  • галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”;

  • галерия „Приземен етаж” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница