Отчет за изпълнение на програмата за дейността на читалището за 2013 ГДата24.04.2017
Размер116.48 Kb.
Размер116.48 Kb.

ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.
Докладът за дейността на Народно читалище „Пробуда 1914” Ивайловград и неговите клонове отчита изпълнението на дейностите по Годишната програма за развитие на читалищната дейност, разработена в изпълнение на чл. 26а, ал.2 от Закона за народните читалища, културния календар, реализираните проекти и внесените отчети за дейността им през 2013 г.

През своята 100 годишна история читалището в Ивайловград има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората. Уникален е неговият потенциал да насърчава социалната промяна и да укрепва гражданското общество.

Основни направления и приоритети в дейността на читалището в Община Ивайловград са регламентирани и произтичат от ЗНЧ, общинската културна политика, осъществявана на основата на съществуващата нормативна уредба и чрез изпълнение на културния календар. Основна цел е отстояване на позицията на читалището като водеща културна институция с активни културни, информационно - образователни, социални и граждански функции.
Дейности за осъществяване на основната цел


 1. Библиотечна и информационна дейност:

Библиотечния фонд на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград и неговите клонове наброява общо 55 003 библиотечни единици за 2013 г.; новорегистрирани читатели общо: 627; посещения в библиотеките общо: 6030.

Централната библиотека е в Ивайловград и има 33 981 тома библиотечен фонд, читатели – 468 и посещения за годината – 4 682. Новопостъпила литература закупена и от дарения е 53 тома. За популяризиране на дейността и фонда си библиотеките организират открити уроци, културни мероприятия, изложби, инициативи свързани с книгата, запознаване на ученици с начина на ползване на необходимата литература в библиотеките и изискванията към тях. През изминалата година библиотеките все по – често се посещават и от деца до 6 години, с които още от ранна възраст се започва работа за предизвикване на интереса им към книгите.Библиотечно – информационният център продължи своята работа по проект „Глоб@лни библиотеки - България” до края на 2013 г. Центърът ще продължава да работи и през 2014 г. към фондация „Глоб@лни библиотеки - България”. Регистрираните посещения за 2013 г. са 613.

 1. Библиотечни и художествено творчески дейности :


През месец януари се проведоха следните мероприятия от библиотекарите по клонове и централна библиотека.

165 години от рождението на Христо Ботев – изготвен кът с книги и фотоси от живота и творчеството на поета революционер в библиотеката при клон Лъджа.

Бабин ден – организирано и проведено тържество. Присъстваха повече от 60 жени на различна възраст в библиотеката при клон Лъджа.
Месец февруари е изпъстрен със събития .
Участие на кукерския състав към клон Лъджа в ХХII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” - Перник 2013 година, откъдето групата се завърна със сребърен медал за атрактивни маски.

ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.
„Работилничка за мартенички” продължи да работи и тази година през месец февруари в Детския отдел на централната библиотека, както и във всички клонове.

Интересна бе срещата с поета Ивайло Балабанов, почетен гражданин на Ивайловград, в навечерието на Деня на Ивайловград. Презентирахме творческия живот на поета и бе представена новата му стихосбирка, след което любители самодейци рецитираха неговите творби. Формация „Армира” изпълни песни по стихове на поета.


Участие на кукерския състав в „Зимните мистерии на Хухла” в с. Хухла.

Гостуване на групата за обработен и изворен фолклор съвместно с групата за народни песни към Пенсионерски клуб кв. Лъджа в селата Плевун и Славеево по случай празника на Ивайловград.

Ден на Ивайловград – участие на кукери с кукерско хоро и благословия за здраве.

През изминалата година се отбелязаха 140 години от обесването на Васил Левски. В този период представихме урок по родолюбие с презентацията „Пътят на Левски от Карлово до Къкрина”, която се осъществи в младежкия клуб в клон Лъджа.

През месец февруари на театралната група представи пиесата „Мамо искам братче”, която възхити публиката и бе играна 4 пъти.
През месец март се отпразнуваха и най – хубавите празници.
Баба Марта – участие в организираната изложба „Мартеницата” в НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград. Всички клонове към читалището предоставиха мартеници изработени в демонстрационните работилници към библиотеките на организирана изложба. Поздравени и закичени с мартеници бяха жители на квартал Лъджа. Изложба с изработени мартеници бе организирана във фоайето на читалището в клон Лъджа.

„Женска група за автентичен фолклор” при клон Свирачи, „Дамски хор за обработен и изворен фолклор” при клон Лъджа, група за стари градски песни „Незабрава”, школа по балет, камерна формация „Армира”, ТА „Мераклии”, „Група за източнородопски песни” клон Славеево взеха участие в празничния концерт, посветен на 135г.от Освобождението на България. В същия ден бе отбелязан и Деня на самодееца.

8 март – Ден на жената. Организирано бе тържество, което се проведе в Пенсионерския клуб в кв. Лъджа. С много стихове и песни за жената бяха поздравени всички присъстващи.

Кукеров ден – традиционен празник за жителите на кв. Лъджа. С пожелание за здраве и берекет беят обиколи всяка къща в кв. Лъджа. Във фоайето на читалището бе уредена изложба от мартеници, декоративни маски и пана, изработени от децата в Демонстрационната работилница в клона.

По повод 20 март- международният ден на френския език и 20 години от включването на България във франкофонската общност, СОУ„Христо Ботев” и преподавателите по френски език г- жа Делииванова и г- жа Христова проведоха вечер наречена „Соаре горме”. Тя започна с презентация на франкофонията, караоке и викторина „Познавате ли Франция, нейният език и култура”. За гостите на събитието беше представена изложба и дегустация на френски сирена. Учениците, изучаващи френски език, представиха приготвени от тях френски ястия в кулинарно състезание „Сordon bleu”.

Първа пролет – организирано почистване на кътовете в двора на клона.ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.
Среща – разговор с професор Иван Стоянов. Присъстващи на срещата бяха учениците от СОУ „Христо Ботев”. На тази среща той представи книгата си „Нови щрихи” върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски.
Първото събитие от месец април бе:
Отбелязване на Международния ден за опазване на паметниците на културата, като читалището, съвместно с ТИЦ и клон Лъджа, направи почистване на местни архитектурни паметници.

Деня на земята. В „Приложното ателие”, в библиотеката при НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград, взеха участие учениците от СОУ „Христо Ботев” с г- жа Кастрева. Те изработиха интересни сувенири от природни и отпадъчни материали.

Групата за стари градски песни „Незабрава” гостува на „Дом за стари хора” Ивайловград с чудесна програма, а след това гостува на пенсионерски клуб в гр. Харманли с поетично – музикална програма.

В седмицата на детската книга се проведоха редица мероприятия с участието на всички клонове на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград. Проведе се „Маратонно четене”, изложба на детски рисунки, „Приказна презентация”, мероприятие в клуб „Приятели на книгата”, традиционен приказен карнавал, който се проведе в Ивайловград и „Пътуващ карнавал” който гостува на учениците в с. Белополци.

Участие в национален фестивал „Зелени дни – София 2013” по покана на Платформа „АГОРА”, където представихме сувенири, изработени в демонстрационните работилници на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград и неговите клонове и презентиахме дейността си пред туристически гидове и посетители на щанда на читалището.

Лазаровден бе отбелязан подобаващо от клоновете Лъджа, Свирачи и Железино с песни и благословии за здраве, годеж и берекет. Лазарките поздравиха жителите на населените места. А за Цветница бе организирана изложба от цветя, картички и рисунки. По време на тези пролетни празници се проведоха мероприятия и в централната библиотека с деца от ОДЗ Ивайловград и деца доброволци.

Проведоха се тържества посветени на пролетните Великденски празници с участието на ученици от ОУ,,Св.Св.кирил и Методий” с.Свирачи, „Женска група за автентичен фолклор и пенсионерски клуб ,,Надежда” от селото.

По традиция, централната библиотеката не пропусна пролетните празници. На Велики четвъртък в градската градина децата имаха възможността да боядисат своето яйце, а също така да си нарисуват картичка за Великден. Организирани бяха и състезателни игри, в които децата се включиха с голям интерес.


Май месец започна с празничен концерт по случай Великденските празници.

Великден – в клон Лъджа бе организиран великденски концерт под наслов +От Лазаровден до Великден”с участието на” Дамски хор за обработен и изворен фолклор”, с участие на момичетата от лазарската група и жените от Пенсионерския клуб Лъджа. Бе представено обредно боядисване на яйца и замесване на кулак за кумовете. Поздрави бяха поднесени и от децата от ОДЗ – кв. Лъджа. Във фоайето на читалището бе представена изложба на боядисани яйца и великденски козунаци, апликации и рисунки на децата от Лъджа и ОДЗ.

Концерт – спектакъл „ С магията на Тракия” с участието на ТА „Мераклии” и ТА „ Хорищенци” гр. Харманли.

ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.
Празничен концерт по случай 24 май, Ден на славянската писменост и култура, в голямата зала на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград с участие на самодейни групи, ученици от СОУ „Хр. Ботев”- Ивайловград и „ОДЗ Ивайловград”.
Месец юни отново бе вълнуващ.

ЖГАФ- клон Свирачи взе участие във ,,Вечер на виното”и честването на Еньовден във винпром” Винивел” гр. Ивайловград. Самодейци от НЧ „Пробуда 1914”- Ивайловград също се включиха в празника със спектакъла „Съзвездие наречено любов”, представен във вила „Армира”.През месец юли ЖГАФ участва в петия Фестивал на хляба в с.Рабово и се върна с награда сребърен клас от лимец.
През летните месеци групите: „Женска група за автентичен фолклор” – клон Свирачи, ” Дамски хор за обработен и изворен фолклор” – клон Лъджа, „Група за източнородопски песни” – клон Славеево, взеха участие в различни събори и чествания по повод „100 години от разорението на тракийските българи”. Август месец НЧ „Пробуда 1914”- Ивайловград и неговите клонове усилено се подготвяха за участие във фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия”.

Междувременно „Женска група за автентичен фолклор” при клон Свирачи взе участие в НФФ,,Море от ритми”в гр.Балчик.

Клон Железино участва в организирането и провеждането на „100 годишнината от разорението на тракийските българи” и организира битов кът по този повод.
Септември месец се проведе фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия”, организиран от НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград с участие на неговите клонове, Община Ивайловград и местната общност. Фестивалът бе открит от група за художествено слово към читалището и балетна школа, както и „Асоциация на читалищата в Димитровград” с фолклорни изпълнения. Във фестивала имахме и чуждестранно участие от Гърция, Турция и Франция, включиха се над 300 участници и близо 1000 посетители. Наградени бяха щандът на с. Славеево, кв. Лъджа, с. Плевун, община Димитровград и щандът на „Гея” с. Спилео, Гърция.

Групата за художествено слово и балетна школа, взеха участие в традиционния есенен панаир през октомври в Ивайловград със спектакъл „Песни за младо вино”.

Театралната група съвместно с камерна формация „Армира”и балетна школа представиха поетично – музикален спектакъл „Сказания за времето след нас”.
Ноември бе месец в който НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград възстанови една християнска традиция и отпразнува 21 ноември Ден на християнското семейство с поетична вечер „Огън от олтара”.

Група за стари градски песни „Незабрава” гостува с програма на пенсионерки клуб в гр. Свиленград.

„ Дамски хор за обработен и изворен фолклор” посетиха преселниците от община Ивайловград в гр. Драма по случай техния празник на ракията.
Програмата през декември премина изключително богато на събития.

Участие на ТА „Мераклии” в юбилейния концерт на СОУ”Христо Ботев”.


ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.
Клуб “Vivala muzika” организира вечер на великите композитори Вагнер и Верди. Следващото голямо събитие през месец декември бе Коледен концерт – спектакъл „Бог се роди”, в който взеха участие всички самодейни групи.

Последното за годината събитие, но не последно по важност бе Благотворителен Коледен базар „Да направим Коледа възможна”, който се проведе в читалището, съвместно с ТИЦ и община Ивайловград. В рамките на трите последователни дни 22, 23, 24 декември всяко желаещо дете имаше възможността да си направи сурвачка, картичка и прекрасни сувенири. Истинската атракция за малчуганите бяха Дядо Коледа и Снежанка, които подаряваха подаръци на децата, а помощниците – джуджета, осигуряваха топъл шоколад и чай. Събраните средства от продажба на сувенири и ястия бяха предоставени на Община Ивайловград, за да бъдат дарени на нуждаещи се. Взе се решение средствата да се дарят на многодетно семейство от с. Свирачи и да се подкрепи малкия спортист Христо Сотиров.
 1. ДРУГИ ПРИОРИТЕТИ НА РАБОТА

Участие във форуми, работа на Експозиционен център на родовата памет в клон Лъджа, работа по проекти.

През 2013 г. продължи работата ни по проект „Глоб@лни библиотеки - България” до края на годината. И през тази година продължи обучението на библиотекарите по този проект. Бяхме поканени на заключителна конференция по проекта в гр. Хасково на която взехме участие с презентация на тема добри практики. Април месец имахме възможност да кандидатстваме с проект по програма „Глоб@лни библиотеки - България” . Проектът ни „Иновативни услуги в библиотеката с подкрепа на програма „Глоб@лни библиотеки - България” бе одобрен и юни месец започна реализацията на дейностите по него. Проекта е на стойност 6000 лв. и е за период от 5 месеца, като реализираните дейности са: виртуален културен пътеводител, електронен наръчник с местни легенди и предания, които са преведени на английски и гръцки език, създаден е 15 минутен филм „Историческите и

културни обекти в община Ивайловград” изграден е сайт на библиотеката. Извърши се краеведска и събирателна дейност и бяха посетени 11 селища след което се издадоха 4 вида дипляни. Проектът завърши със заключителна пресконференция.


 1. РАЗХОДВАНИ СРЕДСТАВА ОТ БЮДЖЕТА ЗА 2013 Г.

През изминалата година читалището работи по утвърдени субсидии, отпуснати от държавния и общински бюджет и финансови постъпления от наеми, такси, членски внос, дарителства, билети.

Държавната субсидия за 2013 г. е на стойност 48 000 лв. за 8 щатни бройки при държавен стандарт 6000 лв. и общинска субсидия в размер на 26 155 лв.

Съгласно ЗНЧ читалището представя ежегодно пред кмета на общината и общинския съвет доклад за осъществените читалищни дейности в изпълнение годишната програма за дейността си и за изразходваните от приетата програма средства през предходната година.

В тази връзка общият размер на изразходваните от допълваща субсидия, постъпили от Община Ивайловград и обезпечили Програмата за дейността на читалището за 2013 г. е 26 155 лв. , разпределена както следва: • За хонорари на художествени ръководители за творчески сезон 2012/2013 г.- 10430.00 лв.

 • За командировки - 3931.77 лв.

ГОДИШЕН ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ДЕЙНОСТТА НА ЧИТАЛИЩЕТО ЗА 2013 Г.


 • За организиране и провеждане на културни прояви - 1660.78 лв.

 • За ел. енергия, ВиК, телефон и интернет - 8977.45 лв.

 • За погасяване не кредитна линия - 1155 лв.
 1. ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Разработена е политика за здравословни и безопасни условия на труд. Сключен договор със Служба за трудова медицина за здравословното състояние на щатния и хоноруван персонал.


 1. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Въз основа на представения до тук доклад за дейностите доказваме, че читалището се е утвърдило като обществено значима институция през годините, каквато е била и все още е негова цел, да обединява, съхранява и популяризира бита, културата и духовността. Продължаваме да търсим нови партньорства с други читалища и институции за още по – добро реализиране на дейностите и тяхното популяризиране.


Годишният отчет за изпълнение на Програмата за дейността беше приет от ЧН на Заседание № 5 с Решение № 1 от дата 11.03.2014 г.

Елена Бойназлиева – секретар на НЧ „Пробуда 1914” Ивайловград.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница