Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 27. 10. 2017 Национални вестници



страница1/17
Дата16.11.2017
Размер1.13 Mb.
Размер1.13 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
27.10.2017
Национални вестници
http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/24h.jpg

Преразпределение!

Касата дава повече пари за джипитата и зъболекарите


Те са за сметка на средствата за лекарства. Министерството пуска централизиран търг за медикаменти за онкоболни

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 3  
Повече пари за личните лекари и зъболекарите отпусна здравната каса за догодина. Джипитата ще разполагат със 7 млн. лева отгоре, а зъболекарите с 1 млн. лева.

Така общата сума за първична доболнична помощ ще бъде 207,2 млн. лв., а за дентална 157 млн. лв.

Това е окончателното решение на надзорния съвет на касата, което бе взето късно в сряда.

До преразпределяне на средства се стигна по искане на здравното министерство

Общият размер на бюджета на НЗОК за 2018 г. остава 3 859 978 000 лева, както бе предвиден още в началото.

Въпреки това решението за доболничната помощ едва ли ще удовлетвори както Българския лекарски съюз, така и общопрактикуващите лекари, които на свой ред поискаха съответно 23 млн. лв. и 25 млн. лв. повече за ПИМП.

Увеличение ще има и в парите за болниците. Средствата по това перо са с още 22 млн. лв. повече и от 1,802 млрд. лева по първоначални предложения те ще бъдат 1,824 млрд. лв. през 2018 г. Спрямо 2017 г. пък увеличението е с 367 млн. лв.

Общо 30 млн. лв. бяха преразпределени, а парите идват от бюджета за лекарства, който от 1,030 млрд. лева падна на 1 млрд.

В същото време надзорът взе решение отново да отвори резерва. Гласуваната сума е 38 840 млн. лв., които ще бъдат основно за плащане на лекарства, а по-малка част ще е за медицински изделия.

Остава обаче друго предложение на НЗОК по отношение на резерва и то е размерът му да бъде намален на 3% от общия бюджет, а не 10%, както е сега.

Без промяна след първоначални те предложения на касата за догодина остават средствата за специализирана доболнична помощ -222,3 млн. лева, и медико-диагностични дейности - 80 млн. лв.

Спрямо 2017 г. увеличението по тези пера е съответно с 10 млн. лева и 500 000 лева. В бюджета за 2018 г.

са предвидени и обещаните протези за хората над 65-годишна възраст,

обясни говорителката на надзора Мария Петкова. Важно уточнение обаче е, че това, което ще заплаща НЗОК, е само трудът на зъболекарите. Изработката и самата протеза ще трябва да си поемат пациентите.

Междувременно от здравното министерство съобщиха вчера, че ведомството ще проведе изцяло електронна процедура по централизирано закупуване на противотуморни лекарства за болниците. Процедурата за сключване на рамкови споразумения за централизирано закупуване на лекарства за нуждите на болниците продължава, уточняват от екипа на проф. Николай Петров.

Лекарствата, които ще участват, са такива, за които средствата се възстановяват от НЗОК на лечебните заведения. "Причината само този вид медикаменти да участват в процедурата е, че те представляват едно от най-големите бюджетни пера на касата", обясняват от здравното министерство. Става дума за прилагани в болниците медикаменти, които са извън цената на клиничните пътеки и амбулаторните процедури.

Останалите лекарствени продукти са включени в клиничните пътеки и не се заплащат отделно от НЗОК.

Това е поводът от министерството да прекратят позициите по обществена поръчка и да дадат възможност на лечебните заведения



да променят заявените количества и да включат нови групи лекарствени продукти

Предстои на следващ етап МЗ да обяви нова открита процедура. Това ще стане след обобщаване на актуализираните заявки, съобщават още оттам.

Електронната платформа беше сред инициативите на ексминистър Петър Москов. Процедурата бе обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. Вече тече техническата подготовка за възобновяване на търга.



Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница