Програма „бургаски деца 2017 гДата16.11.2017
Размер237.25 Kb.
Размер237.25 Kb.УТВЪРДИЛ: /П/

ДИМИТЪР НИКОЛОВ

КМЕТ
ОБЩИНСКА ПРОГРАМА „БУРГАСКИ ДЕЦА“ 2017 г.


Чл. 1. Настоящата програма е разработена на основание чл. 5, ал. 1 на Правила за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството по Общинска програма „Бургаски деца“, приети с Решение на Общински съвет - Бургас, по т. 5, Протокол № 24/ 28.02.2017 г.

Чл. 2. Право на финансово подпомагане има всеки ученик от І до ХІІ клас, редовна форма на обучение в училище на територията на Община Бургас, класиран до трето място на местни, регионални, национални, европейски и/или световни прояви, включени в Общинска програма „Бургаски деца“ (Приложение №1 и Приложение №2).

Чл. 3. Отборите (групите) могат да кандидатстват само за финансово подпомагане за транспорт при участия в международни прояви, провеждани извън територията на Р. България и за еднократна финансова награда, която се присъжда на целия отбор (група). Когато учениците са от различни училища, еднократната финансова награда се изплаща на ръководителя на отбора, като в рамките на два месеца трябва да бъде представен финансов отчет в Община Бургас.

Чл. 4. Финансово подпомагане на ученици:

 1. Едногодишна стипендия „Бургаски деца“ – право на кандидатстване по тази мярка имат само ученици с индивидуални участия:

 1. I място -120 лв.;

 2. II място -110 лв.;

 3. III място -100 лв.

 1. Финансово подпомагане за транспорт при участия в международни прояви – програмата осигурява 50% от средствата за финансово подпомагане за пътни разходи на ученици от I - XII клас, които ще участват в международни състезания извън територията на Р. България, включени в Приложение №1 и Приложение№2.

 2. Еднократна финансова награда:

 1. Еднократна финансова награда за индивидуално участие:

  1. I място - 500 лв.;

  2. II място - 400 лв.;

  3. III място - 300 лв.

 2. Еднократна финансова награда за колективно участие:

  1. I място - 1 000 лв.;

  2. II място - 900 лв.;

  3. III място - 800 лв.

(4) Награда „Ученик на годината“: статуетка и еднократна финансова награда в размер на 600 лева за всички категории и възрастови групи.

Чл. 5. В рамките на календарната година в програмата могат да бъдат допълвани други прояви, след като бъдат одобрени от кмета на Община Бургас.

Чл. 6. Срокът за подаване на документи за финансово подпомагане по Общинска програма „Бургаски деца“ за постижения през периода 01.01.2017 г. -18.04.2017 г. е до 18.05.2017 г.


1. Финансово подпомагане на ученици от І до ХІІ клас, редовна форма на обучение, в училище на територията на Община Бургас, класирани до трето място на местни, регионални, национални, европейски и/или световни прояви, включени в Приложение №1.Приложение №1

1.1. Национални есенни математически състезания - София

Национално състезание за ученици от 7 до 12 клас с международно участие. Ще се проведе през ноември 2017 г. в гр. София.

1.2. Национален математически турнир "Акад. Кирил Попов" - Шумен

Национално състезание за ученици от 5 до 8 клас с международно участие. Ще се проведе през април-май 2017 г. в гр. Шумен.

1.3. Национално състезание за ключови компетентности по природни науки (физика, химия, биология).


Националното състезание се провежда всяка година през месец ноември. На място се сформира отбор от напълно непознати състезатели. Състезанието е двудневно. На отборът първият ден се задават три теоретични задачи, а на втория ден две експериментални задачи.


1.4. Национално състезание за ключови компетентности по немски език и природни науки

Национално състезание за ключови компетентности по немски език и природни науки ще се проведе от 16-18 юни 2017 г. в гр. Благоевград. Присъжда се една първа награда. Всички останали участници са на второ място.


1.5. Национален конкурс за театър на немски език "Завесата се вдига на немски език"


Конкурсът се провежда всяка година през месец април. Организира се от Гьоте институт с подкрепата на МОН, Посолство на ФР Германия и фондация „Ханс Зайде“.


1.6. Национално и регионално състезание по дебати Фондация Бест.Провеждат се през февруари и април 2017 г., а наградите са участие в четвърт финали в Америка и купи и медали за победителите. Състезанието е във формат, който е познат в световен мащаб и развива изключително важните умения за представяне и анализ на важни политически и социални теми. Това е състезание, което развива увереността на участниците при формирането и изразяване на активна гражданска позиция. Организирането му се подкрепя от Американското посолство в София и фондация Америка за България.

1.7. Национален конкурс за четци на руски езикКонкурсът се провежда на два етапа, като първият е на училищно ниво. Участниците са от три възрастови групи: 7-11 г., 11-16 г. и над 16 г. Победителите за участие във Втори етап се определят от училищно жури – I, II, III място в съответните групи. Втори етап се провежда в София през февруари/март в РКИЦ. Организатори са РКИЦ (Руски културно-информационен център) съвместно с Руски камерен театър със съдействието на Россътрудничество.

1.8. Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС

Национални състезания по професията, които са включени в графика на състезанията на МОН и са утвърдени със заповед на Министъра на образованието и науката. Целта им е да се предостави възможност на учениците за творческа изява на придобити умения и навици. Учебното съдържание е от задължителната професионална подготовка за професията. Състезанията се провеждат на три кръга: училищен, регионален и национален. Всеки етап на състезанието завършва с отборно и индивидуално класиране. Организира се всяка учебна година. Наградите са грамоти за първо, второ и трето място, както и сертификат, който дава възможност на учениците от дванадесети клас да бъдат приети във висше учебно заведение. ПГМЕЕ участва всяка година в посочените състезания, като в състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ е имал възпитаници, класирани на места от първо до трето.1.9. Мога и зная как

1.10. Най-добър техник в машиностроенето

1.11. Национално състезание "Енергетиката и ние".

1.12. NASA International Space Apps Challenge- България

1.13. Състезание по електроника

1.14. Състезание по асемблиране с РС

1.15. Състезание по електротехника

1.16. Dancestar – финали в Хърватия


Световна танцова марка, чиято уникална мисия е да вдъхновява хората от цял свят, за да танцуват и да се разпространява страстта към танца до възможно най-голяма аудитория.  Организира се от международната организация ESDU. Финалът World Dance Masters се провежда всяка година през месец май в град Пореч, Република Хърватия. Допуснати участници до финала са тези, които са преминали квалификациите DanceStar World Tour Qualifying Competitions и имат разрешение за участие-Starting  Permission. Възрастови категории: мини: 4 – 8 г.; деца: 9 – 11 г.; юноши: 12 – 15 г. и сеньори: 16 и повече години.


1.17. Конкурс за хорово изкуство "ІІІ Европейски хоров конкурс" и "Гран При на Нациите" в ЛатвияОрганизиран от Общество ИНТЕРКУЛТУР - световен лидер в организирането на международни хорови конкурси и фестивали от 1988 г. насам. Ще се проведе на 20-23 юли 2017 г. в Латвия. Провеждат се 3 конкурса: 1. АI - Отворен Конкурс - според мотото “Участието е най-високата чест”, хорове от целия свят, независимо от тяхното ниво, могат да участват в Отворения Конкурс, за да получат ценен опит на участието в международни конкурси; 2. AII - Европейски Конкурс на Шампионите -това ниво на конкурсите е предназначено за всичките европейски хорове с опит в участието на международната сцена и/или в мероприятията с подобно ниво; 3. AIII - Гран При на Нациите - могат да участват хорове от целия свят със съответен опит на участието на международната сцена, които вече са демонстрирали своите умения в международни хорови конкурси.

1.18. Международен конкурс "Артистичен талант" в Будапеща, Унгария

Организира се от Комисията по Артистична дейност към I.G.F. Конкурса се провежда през месец юли 2017 г. Целта на конкурса е да проследи богатството на музикалните и танцови таланти, заедно с тяхното изявяване пред публика. Включват се участници от различни раздели на изкуството-музика, танц, изобразително изкуство в подраздели фолклор, класика и съвременно изкуство. Оценката на участниците се извършва от седемчленно международно жури. Присъждат се първо, второ и трето място във всеки раздел и Гранд При за особено високи постижения. Присъждат се и допълнителни награди от различни организации.


1.19. Международен конкурс за немска и австрийска музика "MAGIC" – БургасКонкурсът ще се проведе в периода 21-23.04.2017 г. в гр. Бургас. Провежда се всяка четна година за ученици от І-VІІ клас /категория А/. Кандидатите се състезават в 4 възрастови категории. Категория А включва инструменталисти на възраст от 11 до 13 години в специалностите – пиано, цигулка, нисък щрайх, духови инструменти, ударни инструменти. Конкурсната програма включва произведения от немски и австрийски композитори от всички епохи и е с времетраене до 15 мин. Професионално жури определя първа, втора и трета награда за всяка от специалностите.1.20. PMWC 2017 г. - Хонг Конг


Международно състезание за ученици до 13,5 г., което ще се проведе през месец юли в Хонг Конг. РМWС или ĸaĸтo e пoпyляpeн в Бългapия - Ро Lеung Кuk e peнoмиpaн мaтeмaтичecĸи тypниp, ĸoйтo ce пpoвeждa eжeгoднo от 1997 г. и e cпoнcopиpaн oт opгaнизaциятa Ро Lеung Кuk (Ѕосіеtу fоr thе Рrоtесtіоn оf Wоmеn аnd Сhіldrеn). B cъcтeзaниeтo мoгaт дa yчacтвaт yчeници, ĸoитo ĸъм 1-ви ceптeмвpи нa cъoтвeтнaтa гoдинa ca нe пo-гoлeми oт 13 гoдини.


1.21. IMC 2017 г. - Индия

IMC – International Mathematics Competition включва ЕМIС (Elementary Mathematics Intercity Competition) е прогимназиално състезание по математика, което ще се проведе през месец юли 2017 г. в Лaĸнay, Индия. Възрастовите групи са: до 14 години и до 18 години.

Cъcтeзaниeтo ce cъcтoи oт 2 paздeлa: 1. Paздeл yчeници oт ocнoвeн eтaп ІІ (ocнoвни yчилищa, 5-7 ĸлac) – ЕМІС; 2. Paздeл yчeници oт ocнoвeн eтaп ІІІ (cpeдни oбщooбpaзoвaтeлни yчилищa, 8-10 ĸлac) – ІWYМІС.

1.22. ITMO - Шри Ланка


Международно математическо състезание ITMO ( Intercities Teenager's Mathematics Olympiad) за ученици до 17 г., което ще се проведе през месец ноември-декември 2017 г. в Шри Ланка.

1.23. PUMAC - Ню Йорк

Международно математическо състезание на университета Принстън, Ню Йорк за ученици 9-12 клас от цял свят. Ще се проведе през месец ноември 2017 г.

1.24. IMSO - международно състезание по математика и природни науки

Международно състезание International Mathematics and Science Olympiad за ученици 5-6 клас, под патронажа на Президента на Индонезия. Самото съзтезание е индивидуално. Програмата е в два дни, като има три различни математически надпревари - Mathematics Short Answers, Mathematics Essay и Mathematics Exploration. След приключването на трите кръга се прави общо класиране. Ще се проведе през месец ноември-декември 2017 г. в Сингапур.


1.25. Международно математическо състезание "Златното руно" - Русия

Международно състезание за ученици 6 - 9 клас. Ще се проведе през месец юни 2017 г. в гр. Сочи, Русия.

1.26. WMTC - световно отборно първенство по математика - Тайланд

Международно математическо състезание в три възрастови групи: до 12 г., до 15 г. и до 18 г. В надпреварата вземат участие около 650 ученици, разпределени в 75 отбора от 20 държави, сред които САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други. Състезанието е в три етапа: индивидуален, отборен и щафета. Ще се проведе през месец ноември 2017 г. Тайланд.

1.27. Европейска дунавска математическа купа - Румъния

Международно математическо състезание в две възрастови групи: до 6-8 клас, 9-12 клас. Ще се проведе през месец октомври 2017 г. в гр. Калараш, Румъния.

1.28. IJSO - международно състезание по природни науки - Холандия

Международно състезание по природни науки за ученици 6-9 клас. Ще се проведе през месец ноември-декември 2017 г. в Холандия.

1.29. The Microsoft Office Specialist World Championship 2017, presented by Certiport, Inc. is a global competition that tests students’ skills

on Microsoft Office Word, Excel® and

PowerPoint® (2013 or 2016) - Анахайм, Калифорния, САЩ

В това ежегодно световно състезание участват ученици и студенти от 13 до 22 години, които са постигнали най-високи резултати на сертификационни изпити в своите държави. Във финалните кръгове за България участват ученици от цялата страна. Те се състезават в 6 категории по направления Office 2010 и 2013 – Word, Excel и Power Point. Ще се проведе през месец юни 2017 г. в Анахайм, Калифорния, САЩ.

1.30. IDO EUROPEAN BALLET, JAZZ, MODERN AND CONTEMPORARY CHAMPIONSHIP 2017 - Чехия

IDO – International Dance Organization e нестопанска международна организация със законова регистрация в Дания. Нейната цел е да промотира в световен мащаб танцовото изкуство и танцовия спорт във всичките им форми с изключение на стандартните, латиноамериканските танци, рок-н-рола, буги-вуги и линди-хоп. Ще се проведе през месец юни 2017 г. в Прага, Чехия.

1.31. IDO WORLD BALLET&JAZZ CHAMPIONSHIPS 2017, който ще се проведе в Rawa Mazowiecka - Полша

Ежегодно IDO организира европейско и световно първенство с участници от над 30 държави. Ще се проведе през месец декември 2017г. близо до Варшава, Полша.1.32. Балканска олимпиада по география в Словения


Олимпиадите ще се проведат от 25.06. до 01.07. 2017 г. в Република Словения. Олимпиадата е от 3 части: писмен тест, мултимедиен тест и решаване на практически задачи на терен. Провеждат се в две възрастови групи: 1. Първа възрастова група – ученици на възраст от 12 до 15 г.; 2. Втора възрастова група – ученици на възраст от 16 до 19 г. Работен език: английски. Медалите се връчват в приблизително отношение: златен – 1, сребърни – 2, бронзови – 3.


1.33. Балканска интернационална олимпиада по география и икономика

1.34. Международна олимпиада по руски език

МОН организира три етапа в България: общински, областен и национален. Международната олимпиада по руски език се провежда в Москва, след Националния кръг на олимпиадата (месец март-април). Участват победители от Националните олимпиади по РЕ в четири етапа.

1.35. Международна олимпиада по френски език за страните-членки на Международната организация на Франкофонията и на Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа в гр. София

Олимпиадата се организира от МОН и Община Ловеч заедно с РУО-Ловеч и ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и е в тясно сътрудничество с Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа на МОФ в София, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), МВнР и други франкофонски партньори. Всяка страна участник определя отбор от 6 ученици, 3 за ниво В1 и 3 за ниво В2. Олимпиадата се провежда за ученици с минимална възраст 16 г. според нивото на езикови компетентности по френски език, постигнато във формален контекст, съгласно Общата европейска езикова рамка, а именно в две секции: за ниво В1 и за ниво В2.

1.36. Международен фестивал на ученически театър на испански език


Организира се от Учебен отдел към Посолството на Испания в България и Испанското министерство на образованието, културата и спорта.
Участвайки в ученическия театър на испански език учениците обогатяват своя мироглед, както и усъвършенстват езиковите си познания и спомагат за разпространението на испански език.

1.37. Международен франкофонски

ученически театрален фестивал

Ученическият театрален фестивал на френски език е организиран от Асоциацията на преподавателите по френски език в България и Алианс Франсез – Стара Загора с подкрепата на МОН, Френски институт – София и община Ст. Загора. Участват над 25 трупи от България и чужбина, които представят на френски език театрални пиеси. Журито присъжда следните награди: Златна маска за I-ва награда; Сребърна маска II-ра награда; Бронзова маска за III-та награда; награда за най-добра мъжка роля; награда за най-добра женска роля; награда за най-добро произношение на френски език.


2. Финансово подпомагане на ученици, редовна форма на обучение в училище на територията на Община Бургас за прояви, включени в Приложение №2 (Постановление №46 от 8 март 2017 г. за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 г.
Учениците от IVII клас могат да кандидатстват за финансово подпомагане за проявите, включени в Приложение №2.

Учениците от VIIIXII клас могат да кандидатстват само за финансово подпомагане за пътни разходи за участие в международни прояви, включени в Приложение №2, а за едногодишни стипендии подават заявление по Наредба за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.Приложение №2


РАЗДЕЛ I. МЕРКИ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

А. НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ

2.1. Национален конкурс "Проф. Парашкев Хаджиев"

Организиран от НМУ "Л. Пипков" - София. Провежда се на 11 март 2017 г. в София.

2.2. Национален конкурс за изпълнители на народни инструменти и народно пеене "Песенна дъга над Кутев"

За индивидуални изпълнители по народно пеене, кавал, гайда, гъдулка, тамбура. Организиран от НУФИ "Ф. Кутев", МК. Провежда се на 1 април 2017 г. в Котел.

2.3. Национален конкурс за танцьори "Златна гега"

За индивидуални изпълнители. Организиран от НУФИ "Филип Кутев" - Котел. МК. Провежда се на 29 април 2017 г. в Котел.

2.4. Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави "Вълшебни ритми", гр. Нови пазар

За индивидуални изпълнители на висока (джура) гайда и на ниска гайда. Организиран от Община Нови пазар и НЧ "Хр. Ботев". Провежда се май 2017 г. в Нови пазар.

2.5. Национален младежки конкурс за изящни и приложни изкуства

За ученици в една възрастова група: по живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан и мода, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен и промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор. Организиран от МК. Провежда се 1 - 5 юни 2017 г. в София.

2.6. VІ клавирен конкурс "Шуман - Брамс"

За индивидуални изпълнители

Б. МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ

2.7. Международен конкурс "Млади виртуози", София

За индивидуални изпълнители по цигулка, виолончело, флейта, кларинет. Организиран от НМУ "Любомир Пипков", МК. Провежда се 30 март - 8 април 2017 г. в София.

2.8. Международен конкурс за класическа китара "Академик Марин Големинов" - Кюстендил

За индивидуални изпълнители. Организиран от Читалище "Братство 1869", Община Кюстендил. Провежда се 5 - 8 април 2017 г. в Кюстендил.

2.9. Международен конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и земята" - София

За индивидуални изпълнители инструменталисти. Организиран от Фондация и НМ "Земята и хората", СБМТД. Провежда се април 2017 г. в София.

2.10. Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика - Бургас

За индивидуални изпълнители по пиано, цигулка и виола, нисък щрайх - виолончело и контрабас, дървени духови инструменти, медни духови инструменти, ударни инструменти, класическо пеене.

2.11. Международен конкурс "Проф. Панчо Владигеров" - Шумен

За индивидуални изпълнители по пиано и цигулка. , Организиран от МК, Община Шумен, Фондация "Панчо Владигеров" - гр. Шумен. Провежда се 28 април - 5 май 2017 г. в Шумен.

2.12. Международен цигулков конкурс "Проф. Недялка Симеонова", гр. Хасково

За индивидуални изпълнители. Организиран от Община Хасково, СБК, СМТД, НМА, АМТИИ. Провежда се 20 - 22 октомври 2017 г. в Хасково.

2.13. Международен конкурс "Млади тромпетисти"

За индивидуални изпълнители. Организиран от НУМСИ "Хр. Морфова" - Стара Загора. Провежда се 6 - 10 ноември 2017 г. в Стара Загора.

2.14. Международен конкурс "Франц Шуберт", Русе

За индивидуални изпълнители по пиано и класическо пеене. Организиран от НУИ "В. Стоянов". Провежда се 24 - 28 ноември 2017 г. в Русе.

РАЗДЕЛ II. МЕРКИ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

А. НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВАТА

2.1. Национален конкурс "Моите детски мечти" от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците

В направление литературно творчество и в направление изобразително изкуство - раздел рисунка и раздел приложно изкуство. Организиран от МОН и НДД. Провежда се февруари 2017 г. в София.

2.2. Национален конкурс за хумористична литературна творба "Присмехулници"

Литературно творчество. Организиран от Община Казанлък и ЦПЛР ОДК "Св. Иван Рилски", Казанлък. Провежда се март 2017 г. в Казанлък.

2.3. Национален конкурс "Диньо Маринов" за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, народни хорове, оркестри и ансамбли от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците

Индивидуални изпълнители по народно пеене. Организиран от ЦПЛР ОДК - Варна, и Община Варна. Провежда се април 2017 г. във Варна.

2.4. Национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците.

Раздел солисти. Организиран от ЦПЛР ОДК - Пловдив, и Община Пловдив. Провежда се април 2017 г. в Пловдив.

2.5. Национален конкурс за класически, характерен и съвременен танц

Индивидуални изпълнители в три жанра: класически, характерен и съвременен танц. Организиран от Община Бургас, ЦПЛР ОДК - Бургас. Провежда се април 2017 г. в Бургас.

2.6. Национални конкурси под надслов "За хляба наш..." за научна разработка (проект) и за есе

Конкурс за есе и конкурс за индивидуална научна разработка (проект). Организирани от ФХСБ, ЦПЛР ОДК – Благоевград и Oбщина Благоевград. Провежда се април 2017 г. в Благоевград.

2.7. Национален литературен конкурс "Петя Дубарова"

В два раздела - поезия и проза. Организиран от Oбщина Бургас, къща-музей "Петя Дубарова", РУО - Бургас. Провежда се май 2017 г. в Бургас.

2.8. Национален конкурс за стихотворение и есе "Живеем в земята на Ботев" от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците

В раздел стихотворение и раздел есе. Организиран от ЦПЛР ЦРД - Враца, и Oбщина Враца. Провежда се май 2017 г. във Враца.

2.9. Национални конкурси, включени в раздел І на програмата.

Ученик от държавно училище, финансирано от МОН, класиран индивидуално в съответната възрастова група, състезателна група, категория, вид или жанр изкуство, инструмент, раздел, направление.

Б. НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ, СЪСТЕЗАНИЯ И КОНКУРСИ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА

2.10. Зимни математически състезания

Провеждат се на 20.01. - 22.01.2017 г. в Сливен.

2.11. Национално състезание по математическа лингвистика

Провежда се на 27.01. - 29.01.2017 г. в Стара Загора.

2.12. Зимни състезания по информатика.

Провеждат се на 24.02. - 26.02.2017 г. във Велико Търново.

2.13. Национална олимпиада по руски език.

Провежда се на 18.03.2017 г. във Велинград.

2.14. Национална олимпиада по френски език.

Провежда се на 1.04.2017 г. в Кърджали.

2.15. Национална олимпиада по италиански език.

Провежда се на 25.03.2017 г. в София.

2.16. Национална олимпиада по испански език.

Провежда се на 25.03.2017 г. в Стара Загора.

2.17. Национална олимпиада по английски език.

Провежда се на 11.04.2017 г. в Благоевград.

2.18. Национална олимпиада по немски език.

Провежда се на 25.03. - 26.03.2017 г. в Сливен.

2.19. Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Провежда се на 18.03. - 19.03.2017 г. във Варна.

2.20. Математическо състезание между профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил.

Провежда се на 24.03. - 26.03.2017 г. в Ловеч.

2.21. Пролетни математически състезания

Провеждат се на 31.03. - 2.04.2017 г.: ІV - VІІІ клас във Варна.

2.22. Пролетно национално състезание по физика.

Провежда се на 10.03. - 12.03.2017 г. във Вършец.

2.23. Национално състезание по компютърни мрежи

Провежда се на 8.04. - 9.04.2017 г. в София.

2.24. Национално състезание "Виртуално предприятие"

Провежда се на 7.04. - 8.04.2017 г. в София.

2.25. Национална олимпиада по техническо чертане.

Провежда се на 21.04 - 23.04.2017 г. във Варна.

2.26. Национална олимпиада по астрономия

Провежда се на 5.05. - 7.05.2017 г. в Шумен.

2.27. Национална олимпиада по география и икономика

Провежда се на 28.04. - 30.04.2017 г. в Пловдив.

2.28. Национална олимпиада по информатика

Провежда се на 21.04. - 23.04.2017 г. във Видин.

2.29. Национална олимпиада по физика

Провежда се на 10.04. - 12.04.2017 г. в Разград.

2.30. Национално състезание по химия и опазване на околната среда "Тестови задачи за ученици в гимназиален етап"

Провежда се на 22.04. - 23.04.2017 г. в Ловеч.

2.31. Национална олимпиада по биология и здравно образование

Провежда се на 1.04. - 2.04.2017 г. в Хасково.

2.32. Национална олимпиада по философия

Провежда се на 25.03. - 26.03.2017 г. в Кърджали.

2.33. Национална олимпиада по математическа лингвистика.

Провежда се на 28.04. - 1.05.2017 г. в Смолян.

2.34. Национална олимпиада по математика.

Провежда се на 7.04. - 10.04.2017 г. в София.

2.35. Национална олимпиада по информационни технологии.

Провежда се на 13.05. - 14.05.2017 г. във Варна.

2.36. Национална олимпиада по български език и литература.

Провежда се на 8.04. - 9.04.2017 г. в Габрово.

2.37. Национална олимпиада по гражданско образование.

Провежда се на 28.04. - 30.04.2017 г. в Благоевград.

2.38. Национален конкурс "Млади таланти"


За индивидуални проекти в основните научни области. Организиран от МОН (част от рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020"). Провежда се февруари - март 2017 г. в София.

2.39. Национално многоезично състезание по английски, испански, италиански, немски, руски и френски език.

Провежда се на 25.11.2017 г. в Шумен.

2.40. Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език.

Провежда се през ноември 2017 г. в София. 

В. МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА И ИЗКУСТВАТА

2.41. Международна Менделеева олимпиада по химия.

Провежда се през 2017 г.

2.42. Международна олимпиада по философия. 

Провежда се през 2017 г. в Холандия.

2.43. Международен екологичен форум "Сребърна".


Индивидуални участници с проекти по избрана тема. Конкурс за ученически индивидуални проекти по екология и опазване на околната среда, организиран от НДД, Община Силистра, фондация "Еврика", РИОСВ - Русе, ЦПЛР ОДК - Силистра. Провежда се 2 - 4 юни 2017 г. в Силистра.

2.44. Международна олимпиада по математика

Провежда се през 2017 г. в Бразилия.

2.45. Международна олимпиада по физика

Провежда се през 2017 г. в Индонезия.

2.46. Международна олимпиада по биология

Провежда се през 2017 г. в Ковънтри, Великобритания.

2.47. Международна олимпиада по химия

Провежда се през 2017 г. в Банкок, Тайланд.

2.48. Международна олимпиада по математическа лингвистика

Провежда се през 2017 г. в Ирландия.

2.49. Международна олимпиада по информатика

Провежда се през 2017 г. в Иран.

2.50. Международна олимпиада по география и икономика

Провежда се през 2017 г.

2.51. Международна олимпиада по астрономия

Провежда се през 2017 г. в Армения.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница