Програма на бки-прага за януари 2014 Г. Продължава изложбата „всичко, което мога, е да правя изкуство. Съвременно българско изкуствоДата13.01.2018
Размер47.46 Kb.
Размер47.46 Kb.

ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА ЯНУАРИ 2014 Г.

ПРОДЪЛЖАВА ИЗЛОЖБАТА „ВСИЧКО, КОЕТО МОГА, Е ДА ПРАВЯ ИЗКУСТВО“. Съвременно българско изкуство

Чешки център Прага, ул. Ритиржска 31, Прага 1

Съвместен проект на Българския културен институт с Чешкия център в София и Чешкия център в Прага. Изложбата е съставена от инсталация, графики, рисунки, видео продукти, фотографии, пърформанс и документи, създадени от съвременните български художници през последните 20 години: Стефания Батоева, Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Иво Димчев, Гавазов, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Лубри, Иван Мудов, Бора Петкова, Боряна Роса/Олег Мавромати, Расим, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Коста Тонев, Димитър Шопов, Blood becomes water.

„Съвременният творец от 60-те години на миналия век насам си задава въпроса: къде стои изкуството в мрежата от обществени взаимоотношения? Пазарът, културните политики и институциите на изкуството се надпреварват да го ползват като инструмент, да му придават добавена стойност в социално полезна функция или пазарно надеждна инвестиция.“ Вера Млечевска, кураторка на изложбата

Изложбата ще продължи до 31.1.2014 г.

www.prague.czechcentres.cz
ПЪТЯТ НА ЧАСОВЕТЕ. РАЛИЦА НИКОЛОВА. Изложба акварели и графики .

8.1.2014, 18 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Ралица Николова завършва специалността „Илюстрация“ при професор Петър Чуклев в Националната художествена академия в София, където е преподавателка от 1986 г. Илюстрира книги за деца и юноши в много български издателства. Авторка е на илюстрациите на много книги за деца („Малкият мук“ на Вилхелм Хауф, „Гъбка червенушка“ на Лила Захариева и др.) Представя свои творби на международни биеналета на илюстрацията в Барселона, Белград, Болоня и Братислава. Участва в много изложби в България, както и в Испания, Чехия, Русия, Словакия, Сирия, Сърбия. Притежава многобройни национални и международни награди.

Нейни акварели и графики творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска галерия във Варна, Музей на графичното изкуство „Шрайнер” в Бад Щебен, Графичната колекция на гр. Любляна, Кабинет за световна графика към Областната галерия в Банска Бистрица, Музей на екслибриса в Анкара, много частни колекции в България и чужбина.

ЧУЖДЕНЕЦЪТ Е НАШЕНЕЦ. БЪЛГАРИТЕ.“ Представяне на филма и среща с режисьора и главните героиВторник, 14.1.2014 г., 18 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Изкуствоведка и кураторка, журналист и оператор – всички те са родени в България, но професионалната им биография е неделима част от чешкия културен живот. Интересен поглед и увлекателен разказ за това как трима успели българи, всеки по свой начин, са свързани с корените си. Документалният филм на режисьора Константин Карагеоргиев, режисьор в Чешката национална телевизия, припомня и приноса на чешката интелигенция в културата и образованието на следосвобожденска България.

Прожекция и среща с гостите на вечерта: Константин Карагеоргиев, Веселин Вачков, Светлана Михайлова, Асен Шопов.

Веселин Вачков следва англицистика, бохемистика и славистика в Карловия университет в Прага, както и компютърна лингвистика в Оскфорд. Още като студент сътрудничи на ВВС, списание „Респект“ и др. През 2000 г. е избран за главен редактор на ежедневника „Лидове новини“, а понастоящем е директор за регионите в медийната група „МАФРА“.

Светлана Михайлова e изкуствовед, защитава докторат по изкуствознание в Карловия университет в Прага под ръководството на проф. Петър Витлих. Майка е на две дъщери. От 2004 г. работи в Националната галерия в Прага като кураторка на Колекцията за модерно и съвременно изкуство.

Асен Шопов следва операторско майсторство в Пражката академия за филмово изкуство, където трупа много опит и знания в бъдещата си работа като кинооператор. Творческата му биография е съставена от съвместни проекти с много и значими чешки режисьори. Най-сериозният успех в неговия творчески път е заснемането на филма „Желари“ (2003).

ТАНЦЪТ – ТОВА СЪМ АЗ. Арт видео на Свилен Тодоров, пърформанс в рамките на изложбата на съвременно българско изкуство „Всичко, което мога, е да правя изкуство“

Петък, 17.1.2014, 18 часа

Чешки център в Прага, ул. Ритиржска 31, Прага 1

Концепцията на изложбата „Всичко, което мога, е да правя изкуство“, вдъхнови художника Свилен Тодоров, който комбинира музика, видео и движение. „Искам да покажа на хората, че всеки може да прави изкуство и да бъде част от него. И не трябва да се страхува от изкуството. А когато стане част от него, може да го разбира по-добре, да му се доверява и да се слее с него“, казва авторът на проекта.ТАВАНЪТ. Пърформанс на Никола Иванов и Рихард Янечек в рамките на изложбата на съвременно българско изкуство „Всичко, което мога, е да правя изкуство“

Четвъртък, 23.1.2014 г., 18 часа

Чешки център в Прага, ул. Ритиржска 31, Прага 1

Безсмислието на растежа. Безсмислието на съревноваването. Безсмислието на измеримостта. Безсмислието на амбициите. Безсмислието на границите. Таванът, това е краят.

Още едно измерение на връзката между чешкото и българското изкуство. Рихард Янечек (род. 1990 г.) е второкурсник в специалността „Фотография“ на Филмовата академия за изкуства в Прага. Никола Иванов е от български произход, следва същата специалност във Филмовата академия за изкуства в Прага. През 2011 г. в Галерията на БКИ-Прага бе представена неговата изложба с фотографии „Анонимни зони“, включена в програмата на „Architecture week“.

БЪЛГАРСКИЯТ КОМИКС“. Изложба на български комиксиОт понеделник, 20.1.2014 г. в Европейския дом на ул. Юнгманова 24, Прага 1

От сряда, 29.1.2014 г. в кафенето на кино „Луцерна“, ул. Водичкова 36, Прага 1

Изложбата представя пред чешката публика селекция от първата национална изложба на българския комикс 2013. Куратор на изложбата в Прага е Антон Стайков, който е един от инициаторите на събитието в София.

Две изложби с избрани български комикси гостуват в Прага в период на особен възход на Деветото изкуство в България. Успехите и силното медийно присъствие на комикса през последните три години се дължат най-вече на целенасочените усилия на „Проектът Дъга”.

„Проектът Дъга” е сдружение, основано от приятели – творци в областта на комикса. Те са част от екипа на легендарното в България комикс списание „Дъга”.

Авторите, чиито творби са подбрани за изложбата в Прага, по думите на Антон Стайков, са възпитаници на академиите по изкуства, част от тях се занимават с кино, реклама или литература. За самите комикси кураторът пояснява: „Сюжетите са фантастични, приключенски, политически, исторически, смешни, сериозни, романтични, детски или само за възрастни. Сюжетът се превръща в кратка комиксова лента, новела, албум, цикъл. Често комиксите стават основа за дигитални игри, телевизионни сериали, игрални филми.“

В Европейския дом изложбата ще бъде представена в периода между 20.1. и 10.2.2014 г.На 29.1.2014 г., в рамките на съпроводната програма на Шестия фестивал на българското кино, друга част от голямата българска експозиция с комикси ще бъде открита в кафенето на кино „Луцерна“, където ще може да се види до 10.2.2014 г.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница