Програма за проверка на правописа е задължително, но крайно недостатъчноДата20.11.2017
Размер25.7 Kb.
Размер25.7 Kb.

Как се пише автобиографияАВТОБИОГРАФИЯ

Латинското Curriculum Vitae (CV) – кръг на живота или животоописание, стана синоним на познатата ни автобиография. Типичната автобиография започва с изброяване на събития и факти от по-далечната към по-близката година. 

Основно изискване при писане на CV е главните данни да бъдат изнесени в началото на текста, а останалото да е допълнение и доказателство към него. С други думи, информацията трябва да се подреди, като се тръгне от настоящата година и се върви назад във времето. 

Дължината на CV-то трябва да бъде една, най-много две страници. Ако имате дълъг трудов стаж, автобиографията Ви може да достигне до две страници.


Когато това не се изисква изрично, не бива да изпращате снимки. Когато са необходими, те трябва да бъдат портретни, в стандартен размер – като за паспорт и, разбира се, актуални.

Когато автобоиграфията се носи лично, листът не бива да се сгъва. Ако се изпраща по пощата, пликът трябва да е голям (формат А4 или поне А5). 

Структурата и акцентите на CV-то зависят от опита,  който имате, и от характера на бъдещата Ви работа. С усъвършенстването и напредването Ви в кариерата, бихте могли да промените акцентите в своето СV, както и да изпуснете информация, която Ви се струва вече ненужна, или да разполагате с няколко варианта на CV за различни случаи.

 

 НЯКОИ ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ ПРИ ПИСАНЕ НА CV • Добре е автобиографията да бъде дадена на поне още двама души за прочит и мнение. Ако твърдите, че знаете отлично английски език, а в нея има ужасни грешки, то до оценяване на уменията Ви в конкретната област може и да не се стигне. Използването на програма за проверка на правописа е задължително, но крайно недостатъчно.

 • Важно е да акцентирате върху опита. Потенциалните Ви работодатели трябва да разберат какво сте постигнали досега, за да получат представа какво можете да направите за тях.

 • Не преувеличавайте професионалните и езиковите си умения.

 • По-добре не споменавайте за хобитата си. Може да има обратен ефект.

 • Не чакайте крайния срок за подаване на документите. Изпратете своите в рамките на няколко дни след публикуването на обявата. По-късно получените молби обикновено остават на дъното на купчината, докато по-ранните са на бюрото на обработващия ги по-дълго и съответно получават повече внимание.

 • CV-то не трябва да е дълго. То трябва да заема по възможност една страница, най-много две, но само ако е абсолютно наложително, и то, за да опишете трудовия си опит.

 • Добре е да използвате глаголи като “развивам”, “управлявам”, “проектирам”, за да почертаете постиженията си.

 • Трябва да се пише ясно, с добър стил и словоред. Да се избягват  дългите параграфи (повече от 6 -7 реда). Автобиографиите често се преглеждат от ръководител, натоварен с наемането. Ако предложите малки, лесно обхватни части информация, то имате по-голям шанс те наистина да бъдат прочетени.

 • Бъдете максимално разбираем.

 • Външният вид на документите е важен. Шрифт, хартия, папка, кламери – дори малките неща правят впечатление.  Успехът на  CV-то повече зависи от формата, отколкото от съдържанието.

 • Документът трябва да е лесен за преглед, с нормални полета отстрани на страницата, с “въздух” между параграфите. Ползвайте прост шрифт с професионален вид.

 • Накрая проверете още веднъж CV-то за допуснати граматически и правописни грешки – липсата им е признак за добри комуникативни умения и внимание към детайлите. Нищо друго не може така да съсипе шансовете Ви за успешно кандидатстване, както пълна с елементарни грешки автобиография.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница