Програмата: 31. 07 Канопус/Льолев, България Вапиров/ Дончев Янкулов/Захариев, България 01. 08Дата16.11.2017
Размер40.84 Kb.
Размер40.84 Kb.

XVIII Международен джаз фестивал "Варненско лято" 2009
31 юли – 2 август, Варна, Археологически музей

ПРОГРАМАТА:31.07


Канопус/Льолев, България
Вапиров/ Дончев
Янкулов/Захариев, България

01.08


Асен Дойкин трио, САЩ-България
Маргрит Шурдсма/Бодуров
ансамбъл Холандия-България

02.08Ото Хейниц трио, Чехия-Словакия
Пулчинела, Франция

УЧАСТНИЦИТЕ:


Група Канопус

Димитър Льолев саксофон

Ангел Димитров китара

Боби Вълчев пиано

Цветан Георгиев ударни

Борис Таслев бас китара


Група Канопус е основана през 2005 от Цветан Георгиев и Димитър Льолев. В началото в групата влизат още Борис Таслев - бас китара и контрабас и Орлин Кюркчийски - клавишни. Малко по-късно Орлин е заменен от Боби Вълчев, като към групата се присъединява още китаристът и тамбурист Ангел Димитров. Стилът на Канопус е типичен фюжън, което се определя от разнопосочните вкусове на членовете на групата. Димитър Льолев съчетава суинг с български етно ритми и звучене. Ангел е типичен представител на българската народна музикална школа, свирейки виртуозно на тамбура, но в същото време е и перфектен рок китарист. Силата на Цветан е в латино и афро ритмите, а на Боби Вълчев в изтънчения поп. Борис Таслев чудесно споява всички тези различни музикални стилове с прекрасното си и стилно свирене на баса или контрабаса.
Името Канопус е име на една от най-ярките звезди на небето, по която се ориентират всички мисии до планетата Марс. То чудесно подхожда на претенциите за новаторство на музикантите от фюжън квинтет Канопус.
Вапиров / Дончев / Янкулов / Захариев

Анатолий Вапиров саксофон

Антони Дончев пиано

Стоян Янкулов перкусия

Росен Захариев-Роко тромпет
Като изключим индивидуалните покани за концертни и фестивални прояви зад граница, най-устойчивата бъл-гарска джаз формация е триото Анатолий Вапиров (саксофони), Антони Дончев (пиано) и Стоян Янкулов (ударни инструменти). Обединяват ги както склонността към свободна, спонтанна импровизационна музика, така и високият критерий и самовзискателност към из-куството.
На 18-ия джаз фестивал Варненско лято към триото се присъединява и тромпетистът Росен Захариев-Роко, известен със същите пристрастия, както и неговите колеги. При това Роко е една от много малко-то креативни фигури в инак скромния български джаз. В този смисъл от новия квартет, който може да се превърне в по-трайна формация, но може и да бъде само уникален фестивален проект, трябва да очакваме много интересна проява.
Асен Дойкин трио

Асен Дойкин пиано

Мартин Дойкин бас

Колин Странахан ударни


Групата изпълнява предимно оригинална музика, написа-на от Асен Дойкин през последните няколко години. По-влиян от еклектичния стил на новата генерация ню-йоркски джаз музиканти, Асен съчетава традицията на американския джаз с богатото звучене на различни музи-кални стилове. За двигател на импровизациония процес на групата Асен черпи идеи от българската и бразилска фолклорна музика, от класическите композитори на XX век, от мелодичното звучене на клубната рок музика.
При изпълнението на джаз стандарти, тримата музи-канти подхождат с авантюристичен и свободен дух, като в същото време градят своите импровизации, отдавайки внимание на американската джазова школа. На варненска сцена групата на Асен Дойкин ще предста-ви музика от дебютния албум Криволичещ път, а също така и няколко нови оригинали композиции.
Маргрит Шурдсма / Бодуров ансамбъл

Маргрит Шурдсма вокал

Димитър Бодуров пиано

Мишо Иванов бас

Димитър Семов ударни

Яна Бурова цигулка

Тодор Николаев цигулка

Александрина Игнатова виола

Стефан Хаджиев чело
Още от ранна възраст Маргрит свири на цигулка, но истинската и страст е пеенето, с което тя се занимава сериозно от 16 годишна. 2006-та тя завършва Консерва-торията в Роттердам. През 2002-ра тя бива наградена на престижния за млади таланти Принцес Кристина Кон-курс в Холандия.
Оттогава датира и съвместната й работа с българския пианист/композитор/продуцент Димитър Бодуров, понастоящем установен в Амстердам. Техният дебютен албум With the whisper of a morning 2006, Pink Records е комбинация от джаз стандарти, поп и собствени композиции.
Като резултат от изключително позитивнитe рецензии в холандската преса, Маргрит подписва договор с Foreign Media Music за техния втори албум Bloom 2008, който съдържа изцяло собствени творби на Бодуров и Шурдсма и е в поп-джаз посока.
Ото Хейниц трио

Ото Хейниц ударни

Ондржей Крайняк пиано

Щефан Бартуш контрабас


Триото свири своеобразен, специфичен джаз, членовете му са съвременни и оригинални джаз музиканти и композитори.
Водеща фигура в Триото е Ото Хейниц, изключителен барабанист, завършил Berklee School of Music. Редовно изнася концерти в Чехия и в Европа, има редица дискове, последният от които е запис на живо (2007/2008) с популярния американски пианист от Ню Йорк, Уолтър Фишбахър.
Ондржей Крайняк е смятан за един от най-добрите пианисти в Словакия. Творбите му са повлияни както от музиката на Й.С.Бах, Бела Барток, Фредерик Шопен и Сергей Прокофиев, така и от джаза на Оскар Петерсън, Гонзало Рубълкаба, Чик Кореа и Адам Макович.
Словакът Щефан Бартуш е един от малкото бели джаз контрабасисти изпълняващи черен стил музика (т. нар. black feeling). Именно заради спецификата на този стил има възможност да свири с редица известни музиканти не само на сцените в Словакия, но и в Европа.
Пулчинела

Фердинанд Думерк саксофон

Флориан Демонсан акордеон

Жан-Марк Серпен басФредерик Кавален барабани
Никой не избира случайно да представи известния герой от Комедия дел'арте Пулчинела (Пънч, Петрушка, Поли-шинел). Въпрос на езиков избор, направен от музика на съвремието и миналото от различни места, Пулчинела представя с истински усет за театралното и комедийното звука на метаморфозата, модерна и изискана, но все пак популярна.
Индивидуалността на музикантите, широкият обхват от звуци и инструменталното разнообразие създават един лесен за разпознаване свят - пълен с изненади, бароков - с много детайли и орнаменти, спонтанен и близък до царството на приказките.

NIRA Communications PR

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница