Румен Петков АниматорДата16.11.2017
Размер22.18 Kb.
Размер22.18 Kb.

Румен Петковc:\users\registered user\desktop\image_1056284_126.jpg

Аниматор | Режисьор | Преподавател

c:\users\registered user\desktop\pencil.png Биография

Румен Петков е художник, аниматор и режисьор, роден в София през 1948 г. Казва, че никога не е мислил да се занимава с рисуване, но завършил Художествената гимназия през 1967 г. Той е един от основните художници на комикс-списанието „Дъга“ – любимо на няколко поколения деца. Неговото влияние вдъхновява и спомага за появяването на една нова генерация млади български художници на комикси, като Владимир Недялков, Коко Саркисян, Иван Киряков и др. През есента на 1969 започва работа в Киноцентър „Бояна“ като аниматор, когато Студио за анимационни филми „София“ още не съществува. Там попада под силното влияние на аниматори и режисьори като Аспарух Панов, Константин Павлов, Борис Ангелов, Тодор Динов, Георги Чаушев и други, а по-късно и от Доньо Донев, който за Румен си остава и учителят му по хумор, разказ, ритъм и режисура. 

Дебютът си като режисьор прави с филма „Мис Остров“ (1973). Като аниматор, режисьор и арт директор е направил огромно на брой количество филми, за много от които е получил и награди на световни анимационни фестивали, като например голямата награда на Международния фестивал на анимационния филм в Отава, Канада. Наградата, която най-много цени обаче, е „Златната Палма“ от фестивала в Кан през 1985 г. за филма „Женитба“, направен съвместно със Слав Бакалов. Румен Петков прави и първият български пълнометражен филм „Планетата на съкровищата“ (1982). Главен аниматор на този филм е директора на фестивала МФАФ „Златен Кукер – София“, Надежда Славова. Румен също така режисира и ТВ сериала „Чоко и Боко“, популярен през '80-те години. 

През 1974 г., без да спира работа, Румен завършва Българска филология в СУ „Климент Охридски“, което му помага да разгърне мирогледа си в сферата на разказа и драмата. Продължава да режисира филми в България до 1990 година – годината, в която САФ-София спира да съществува. Като не вижда друга възможност за реализация в сферата на анимацията, Румен Петков заминава за Лос Анджелис със семейството си. Късметът му проработва и само след месец започва работа в едно малко студио, наречено „Animation Cottage”. Помагат му американски колеги, които познават работата му в България. В това студио Румен работи върху 30-минутни филми за телевизия ABC. 

В последните години, Румен работи като сценарист, сториборд художник и режисьор на голям брой от епизодите на сериали като „Том и Джери“, „Джони Браво“, „Лабораторията на Декстър“, „Крава и Пиле“ и др. От 1998 година, паралелно с работата му по проекти, преподава и Режисура на анимационни филми в института CALARTS, в щата Калифорния. 

За анимацията той казва: „Анимация никога няма да умре, защото е като музиката, защото е като да тичаш с вятъра, защото е смешна.“ 

c:\users\registered user\desktop\pencil.png По-важни проекти включват: 


  • MTV's Liquid Television – “Специалистът“ (аниматор) 

  • Klaski Csupo – "Истински чудовища", "Човекът-паток", "Дребосъчетата" (художник типажи и сториборд)

  • Cartoon Network – "Джони Браво", "Лабораторията на Декстър", "Крава и Пиле" (режисьор)

  • Universal Studios – “Уди кълвача“ (режисьор)

  • Warner Brothers – "Tom and Jerry", "The Mummy" (тайминг)


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница