Специалност „международен бизнесДата16.11.2017
Размер197.75 Kb.
Размер197.75 Kb.

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА
ФАКУЛТЕТ „УПРАВЛЕНИЕ”
СПЕЦИАЛНОСТ „МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС”

Курсова работа

на тема

АНИМАЦИЯТА В МЕЖДУНАРОДНИ ИЗМЕРЕНИЯ


по

МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС
Изготвил: Проверил:

Доц. д-р  Александър

Шиваров

Варна


11.04.2012
Фирма Фън Пойнт ще направи опит да позиционира своята международна дейност на територията на Република Хърватия, като използва конкурентните си предимства в детската анимация.

Описание на предлагания продукт или услуга, основни характеристики, ползи за

потребителя и конкурентни предимства

Анимацята: Анимацията е дейност изискваща професионализъм. Тя не е любителска изява на отделна личност, а е добре планирана, организирана и управлявана туристическа услуга. Ефективната анимация допринася много за повишаване на емоциите и осмисля и запълва свободното време на туристите. Несъмнено едно туристическо предприятие може да нарече себе си успешно, когато оценява значението на анимацията и влага не малко енергия и средства за нейното развитие.

Това е услуга, която цели да предостави на туристите занимания, които са интересни за тях. С това се цели да се подобри имиджа на хотелиерската услуга, която се предлага като цяло.

Анимацията може да бъде няколко вида. С тяхното описание се изчерпват и основните характеристики на анимационния продукт в туризма. Щом става въпрос за туризъм то те са два основни вида.

Видове анимация и нейните особености:


 • Туристическа анимация – може да се проведе на места и моменти, които не са конкретно определени; може да се проведе без предварителен сценарий

 • Хотелска анимация – провежда се на хотелска територия по конкретно определен начин(с програма); с предварително проведено обучение на аниматорите

  • Спортна – това е продукт за хора над 18 години, обикновено се провежда с помощта на различни спортове и спортно-съзтезателни игри

  • Детска – за младежи до 18 години; като има 3 основни възрастови групи; провежда се с помощта на спортове; различни игри, съобразенис възрастта на децата

  • Вечерна - турнири, шоу програми за деца и възрастни

Фън Пойнт ЕООД

Фън Пойнт ЕООД е млада фирма, която оперира на пазара от есента на 2008 година. Въпреки това екипът е с дългогодишен опит в сферата на туризма и по-специално на анимацията. До октомври 2008 година екипът присъства на туристическия пазар като самостоятелен отдел към фирма Елиттур ООД, официален агент на Thomas Cook AG за България. Екипът работи в сферата на анимацията още от 90те години, когато това е било все още един нов и екзотичен продукт за българския туризъм. Натрупаният опит се съчетава със стремежа към уникалност и иновации и това прави фирмата актуална и конкурентноспособна на действащия пазар.

Основният й пратньор е немския туроператор Neckermann Reisen, чиито анимационен продукт е един от водещите на туристическия пазар с марката си Neckermann Family.

Детската анимация предлага игри и забавления за деца от всички възрасти, съобразени с техните интереси и спецификата на физическото и психическото им  развитие. Наред с традиционните програми за малчугани от 3 до 5 годишна възраст, деца от 6 до 12 години, тийнейджъри от 13 до 16 години, от лято 2009 предлагаме и специално разработена програма и грижи за бебета от 6 месеца до 3 годишна възраст. Аниматорите са съответно обучени, а материалите с които работят са съобразени с възрастта на децата, имат европейски сертификат за качество и са произведени от водещи европейски фирми за детски играчки. Кооперацията с утвърдени производители дава възможност да предлагаме на нашите малки гости най-актуалните игри, носители на призове и награди от международните борси за детски играчки.

Наред с добрата материално техническа база, в детската анимация водещо значение се отдава на програми, стимулиращи развитието на детето: неговите възприятия, добра координация и умение за концентрация, неговото въображение и фантазия. Под игрова форма се предлага детска йога – един продукт, който все повече се търси от родителите, гимнастика за най-малките, сензитивни игри. Изключително забавни и интересни за деца от всички възрасти са вечерните акциони – шествия на духове и вещици, походът на Дракона, пижама парти, шествие с фенери и др. За всички малки парти фенове е нашата детска дискотека със специално разработени хореографии и съвременно звучене, която среща много почитатели дори и сред по-големите деца.  Ако детето ви обича да се изявява на сцена може да стане истинска звезда в детското шоу, провеждащо се всяка седмица, да открие „Магията на Олимп” или да бъде част от веселото и забавно семейство на Мадагаскар и др.

Тийнейджърите също се радват на особено внимание – спорт, игри, музика, кино са теми, които вълнуват всички млади хора, а различните турнири и олимпиади на плажа или басейна още повече ги сближават и правят ваканцията им незабравима.

В много от клубните хотели е застъпена и спортната анимация. Денят започва със стречинг или утринна гимнастика, за да премине през множество разнообразни активитети като дартс, тенис на маса, Boccia, стрелба с лък или въздушна пушка, волейбол, баскетбол, водна гимнастика или водна топка, аеробика, степ аеробика, езикови и танцови курсове и др. при които гостите не само спортуват или се забавляват, но и завързват нови запознанства и приятелства, нещо все по-трудно за забързаното ни работно ежедневие.

Освен тези традиционни за спортната анимация програми, Фън Пойнт ЕООД предлага в продуктовите рамки на Neckermann Reisen и други форми на анимация, предназначени за гости с по-специфични потребности и интереси.Young & Fun e програма за млади хора, за които екстремните изживявания и динамичното ежедневие, съчетано с парти и нощни фиести на дансинга на най-популярните местни клубове и дискотеки е основна цел на ваканцията. Нашите Young & Fun аниматори им помагат да се ориентират в лабиринта от възможности за спорт, екстремни изживявания и нощен живот.

Club Vital е програма за хората от третата възраст, които имат нужда от много внимание и грижи. Повече време за наслада – клуб Витал кани, да обменим опит и размисли с други гости в непринудена атмосфера, да поддържаме тонуса си чрез професионално водени походи  и гимнастически програми и да събираме творчески опит в приятно обкръжение. Специално за тях се предлагат походи и пешеходни пътеки до близки местности и забележителности, курсове по готварство – особености на местната кухня, водна гимнастика, Nordic walking, по-добро ориентиране по-добре в съвременния свят на комуникации с курсове за работа с компютър и интернет, както и боравене с мобилни телефони. В избрани творчески ателиета гостите се оставят да бъдат отвлечени в света на рисуваната коприна или релефно изкуство /Relief Art/. При консултация за цвят и стил на обличане се преоткриват отново.

Gesund und glücklich е програма за възрастни  в активна форма, съдържаща много спорт, съвети за здравословен начин на живот и хранене, Wellness.  Анимация, но по-различно: фитнес ориентирана и здравословно осъзната. Новите форми на здравословното движение се предлагат дали като динамичната форма на уолкинг (Walking)– енерджи уолкинг (Energy-Walking) или като цялостния метод на балунинг (BallOOning). До тях традиционните фитнес системи на пилатес (Pilates) и енер-чи (Ener-Chi) само допълват тази иновативна програма и предлагат голяма доза разнообразие.

Заедно с Дитер Грабе, водещ немски здравен експерт, бе развита нова формула на почивка за гостите, която печели със своята опростеност и ефективност: бъди активен, храни се съзнателно и почивай правилно.

Кулминацията на анимационното ежедневие в многобройните клубове е вечерното представление. „Спортистите, клоуни и приятели” – аниматори изгряват на сцената в различни роли и създават незабравима атмосфера. На сцената присъстват традиционни анимационни представления като скечове, комеди,  игрови състезания, викторини, бинго, шоу с участие на гости, танцови забави, кабаре, конкурси, караоке и др.

От 2003 година наред с модерационните вечерни шоу - програми, се предлага на туристите и собствени танцови програми, създадени от хореографа на фирмата. Между тях са „ Sounds of Africa”, „Celtic”, „Мiami Nights”, „All that folk”, „India, my love”, „ Remember”, „ Save the earth” и др.С тази богата палитра от програми Фън Пойнт ЕООД покрива целия спектър от интереси, очаквания и потребности на туриста. Всички аниматори преминават задължително едномесечно обучение, включващо теория и практика, както и танцово обучение, а аниматорите работещи по специализираните програми и допълнително обучение. За да бъдат винаги актуални и качествени услугите на Фън Пойнт, всяка година се провеждт и допълнителни квалификационни курсове като напр. таебо, йога, сценично поведение и присъствие и др. Аниматорите към фирмата владеят основно немски, английски и руски езици и от части фламандски и френски.

Конкурентни предимства и ползи за потребителя

По-конкретно ще се спрем на това, че като партньор на НЕКЕРМАН Фън Пойнт предлага много услуги, които покриват стандартите на тази организция. Ние ще се спрем на конкурентните предимства, които предлага българската фирма.

 1. Фън Пойнт развива дейността си в България, Гърция, Хърватска – все страни с близък манталитет и сходни културно-морални ценности. Това спомага общуването на служителите на Фън Пойнт с персонала, в хотелите които работят. Този факт е много важен, защото работат в туризма зависи от целия екип на туристическия обект, в който се развива.

Служителите на фирмата се приспособяват бързо с оглед на това, че сезонът, през който те работят е не повече от шест месеца. Това им позволява да вършат пълноценно задълженията си без да се отвлича вниманието им допълнително.

 1. Служителите на Фън Пойнт са добре обучени, енергични млади хора, които владеят по няколко езика. Това безспорно спомага трудовите им задължения, тъй като в даден туристически обект, обикновено, гостите са от различни страни. Така в даден туристически обект вместо да има специална анимация за преобладаващите националности е необходимо присъствието само на една фирма. (Фън Пойнт)

 2. В продукта и концепцията на Некерман има няколко момента, които я различават от останалите фирми: това е вечерята с децата; два пъти в седмицата целодневно занимание с децата, като тази услуга не се заплаща допълнително; и всеки ден детския клуб работи от 8.00 до 22.00 часа без прекъсване с определено работно време.

Сътрудниците на фирмата имат възможност и за развитие, като за целта се предлагат ежегодно семинари и тренинги за ръководни кадри, като по този начин се стремежът е да не се прекъсва връзката между поколенията като се предава опита, но и да ссе подготви следващата генерация така, че да е способна достойно да замести по-опитните кадри. За целта особено важен е и личният опит на всеки един аниматор, а във Фън Пойнт такъв може да бъде натрупан не само в България, а и в други силни и доказани туристически дестинации като Гърция, Турция, Хърватска и Египет. Както у нас така и в тези страни туристи и хотелиери приемат и ценят високо продукта, предложен от Фън Пойнт ЕООД както в областта на дневната, така и на вечерната анимация. Анимацията, която се предлага в различните клубове се радва на успех не само сред почиващите гости, но и като удовлетвореност от ефективността и сред хотелиерите. Услугите на анимация на фирма Фън Пойнт са търсени и предпочитани от различните клубове по света.

Със своите близо 100 сътрудници, Фън Пойнт ЕООД заема важно място на туристическия анимационен пазар, а с разнообразните си и актуални програми е предпочитан партньор от наши и чуждестранни хотелиери. Екипът се състои от талантливи, мотивирани и амбициозни млади хора, за които позитивността и добрият сървиз са водещ принцип в работата.

Като цяло Фън Пойнт като партньор на Некерман предлага един конкурентен продукт, който покрива целия спектър от интереси на гостите, както и цялата гама от възрастови групи. По-конкретно ние ще се спрем на дестската анимация, която представлява интерес, тъй като тя става все по-често изискване на семействата за по-пълноценна и интересна почивка.
Състояние на световния пазар за продукта основни страни и фирми

В световен план можем да твърдим, че с течение на времето вече в почти всяка държава се развива туристическата анимация. Не само това, но и местните хотелиери, а и някои частни фирми предпочитат да си наемат свои местни кадри. Това им спестява доста разходи. Но със сигурност тогава нивото на предлаганата услуга анимация няма да бъде толкова конкурентно. Водещи в този бранш си остават няколко световни фирми като club “Med”, Wolt Disney, TUI, Neckermann Reisen. Водещи държави в предлагането и развитието на анимацията са Германия, САЩ, Испания и др.

Клуб „Мед” – Детска анимация: Club Med въвежда в курортите си през 1967 г. програма за грижа и дейности на децата по време на почивката, която нарича Mini Club Med. Този новаторски модел за пълноценна ваканция на цялото семейство става отличителна черта на Club Med, заради която компанията си спечелва прозвището „специалистът в семейните почивки”. „Мини клубовете” се разделят на 5 вида според възрастта на децата, за които са предназначени: за бебета от 4 до 23 месеца; за 2- и 3-годишни деца; за деца на възраст от 4 до 10 години; за тийнейджъри от 11 до 17 години. За различните възрастови групи са предвидени забавления, игри, симулации, обучения, екскурзии, над 60 вида спорт - тенис, катерене, колоездене, карате, стрелба с лък, водна аеробика, водни ски, гмуркане, уиндсърфинг и т.н . Най-малките развиват сетивата си чрез занимателни игри. Има специални програми като „децата в кухнята”, където се учат основни техники за готвене, „децата във фермата” за откриване света на животните и растенията по забавен начин, програми с певци, разказвачи на приказки, актьори, дейности за опознаване на местната култура. За тийнейджърите (11-17 години) е разработена специална програма „Обиколи света”, която включва специална зона за артистични занимания, кино, театър, танци, туризъм, нощен живот. Характерно за „мини клубовете” е, че хората, които се грижат за децата, са със съответната квалификация и опит и задължително говорят по няколко езика. Във всеки курорт има стаи за хранене на бебета, оборудвани с всички необходими продукти (плодове, млека, зърнени закуски) и уреди за приготвяне на бебешка храна (микровълнова печка, нагревател за бебешки бутилки, миксер). В повечето ресторанти във веригата пък е обособена кухня, където отделно се готви храната за децата, различна според възрастта им.


Уолт дисни – е цяла империя. От 1950 година насам хиляди служители на компанията се грижат за удоволствието на децата, посещаващи техните паркове. Безспорно могат да се научат много неща от уменията на специалистите, които са заети там, но тяхната анимация е изцяло тематична според парковете.
ТУИ – В лицето на тази фирма Некерманн/Фън Пойнт имат сериозна конкуренция. Продуктите и на двете са много сходни. Разликите са почти незначиелни.
Иберостар – предлага продукт подобен на този на фирма Фън Пойнт, но с оглед на това, че се сключва договр съвместно с а на тези хотели в Некерман за мениджмънта на хотелите в Гърция и Хърватия, то може да се счита, че Иберостар не са преки конкуренти на Фън Пойнт.
Аргументирана препоръка за избор на конкретен чужд пазар за съществуваща компания или ново предприятие

С оглед на това, че Фън Пойнт ще има служители само в един хотел в Република Хърватска (о. Брач)може да се предприеме по-широка експанзия на този пазар.

Хърватия е атрактивна туристическа дестинация. Тя е предпочитана територия за почивка от много западноевропейци.

Тъй като услугата на Фън Пойнт е конкуретнтна на тази на световните лидери можем да считаме, че фирмата би се позиционирала успешно. Сътрудниците на Фън Пойнт владеят по-няколко езика и са с солиден опит в анимацията. Те са работили на различни чуждестранни дестинации с най-различни по националност гости и познават манталитета на западноевропейците като цяло. Всеки един от тях има нужния маниер и подход, за да работи в 3,4 или 5 звезден хотел.


Преглед на потенциалните конкуренти и тяхната дейност на избрания пазар.

Потенциалните конкуренти в детската анимация ще бъдe TUI и някои местни или чуждестранни частни фирми за анимация.

Дейността на тези фирми е свързана с развитието на услугата анимация и в частност детската анимация.

Анализ на елементите на външната среда за избрания пазар: икономически, демографски, социални, културни, правно-политически фактори

През 2006 и 2007 година, Хърватска отбелязва икономически ръст от около 5%. С настъпването на световната финансова и икономическа криза, ръстът се забавя до 2.2 през 2008 година. В последствие държавата навлиза в рецесия, като икономиката се свива две последователни години съответно с 6% през 2009, и с 1.2% през 2010 година. Европейската комисия очаква хърватската икономика да се възстанови през текущата

година, но без да достигна предкризисни темпове на развитие. Очаква се ръстът на БВП около 1.1% и 2% през 2012 година. Тези темпове ще бъдат под средното ниво за ЕС, прогнозирано от Европейската комисия. Предвижданият сравнително нисък ръст на икономиката през следващите години се дължи главно на очакваното високо ниво на

безработица и общата слабост на пазара на труда, които оказват натиск над заплатите и потреблението. Високата задлъжнялост на домакинствата и компаниите също спира вътрешното търсене. До известна степен, нетният износ балансира спада на вътрешното

търсене по време на рецесията, но заради загубата на редица традиционни пазари, тенденция която според ЕК ще се запази и през следващите години, се очаква приносът към БВП да остане скромен през 2011 година и дори негативен през 2012 година. Рецесията през 2009 и 2010 година постави публичните финанси на Хърватска под натиск и бе причина за ревизии на държавния бюджет и през двете години. С цел противодействане на рецесията, през август 2010 година предвиденият в Закона за бюджета дефицит бе увеличен до близо5.2% от БВП, от 4.1% от БВП през 2009 година. През 2011 година се очакват силно намаление на данъчни приходи, заради приети през

предходната година намаления на някои данъчни ставки. В резултат, въпреки намаляването на държавните разходи, бюджетният дефицит се очаква да достигне близо 6% през 2011 година, по оценка на ЕК. През 2012 година по-добрата обща икономическа обстановка, водеща до известно подобряване на приходите, в комбинация със стриктен контрол над разходите ще намалят бюджетния дефицит до 5% от БВП. Държавният дълг на Хърватска бе около 30% от БВП в периода преди кризата, като през 2008 година той дори падна до 29% от БВП.Нуждата от финансиране на високият бюджетен дефицит обаче води до силен скок в размера на държавния дълг, който в периода 2010-2012 година се очаква да скочи до 49% от БВП. Хърватска е кандидат-членка на ЕС от юни 2004 година и започва предприсъединителни преговори през октомври 2005 година. Европейската комисия публикува междинен доклад през март 2011 година според който Хърватска трябва да продължи да работи в областта на съдебната система и основните права на човека, както и по политиката по конкуренция, за да може да отговори на изискванията на ЕС за членство. Европейският парламент предвижда прегорите да приключат през първата половина на 2011 година, ако реформите продължат да се изгубват решително. Очакванията са да стане член през 2013 година.

По-тежката икономическа обстановка в Хърватия не се отразява зле на посещаемостта на курортите й, тъй като масата туристи са от Западна Европа, от страни, където кризата не се е отразила толкова зле. (Германия, Блегия и др.)

демографски, социални, културни фактори

Работната сила в балканските страни се формира под действието на демографски, икономически и социално-психологически фактори. Тя е около 35-37 % в Хърватия. Трудовозаетите лица в Хърватия са около 61% като повече от половината за заети в сектора на услугите. Използването на трудовия потенциал на населението е значително по-ниско от реалните възможности, доказателство за което е съществуващата безработица.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици 87, 8%, православни 4,4%, мюсюлмани 1,3%, други 0,9%, не посочили религиозната си принадлежност 5,2%. (по данни от 2001)

Демографският преход е завършен: естественият прираст се измерва в промили. Очакваната продължителност на живота и грамотността са високи. Населението е концентрирано на север и по морското крайбрежие. Между 1,5 и 2 милиона хървати живеят в чужбина – САЩ, Канада, ЕС, Австралия и Латинска Америка.1

Официален език е хърватският, който принадлежи към групата на южнославянските езици и използва латиницата.

Култура

Този фактор ще бъде разгледан през призмата на Хофстеде. Но трябва да споменем, че върху нрговото развитие са оказали влияние като историческия преход на страната, както и състава на населението, така и религията

Мъжественост/женственост – тъй като Р. Хърватска се намира на Балканския полуостров за нея са характерни много от културните черти, които споделят всички балкански държави. Решенията на правителството за изменение на в курса на управление, членство в ЕС, стимулиране на икономиката и предприемачеството е с цел благоденствието на обществото-грижата за него и индивида

Коликтивизъм/индивидуализъм – определено в Хърватия преди е властвал колективизмът, докато в наши дни ценнотната система започва да се променя. Това дава отражение и в икономиката на страната-от регулиран тип (социализъм)към отворен тип

Властова дистанция – властовата дистанция в Хърватска, така както и в България е голяма. Това означава, че йерархията е голяма, решенията се взимат само от хората с най-големи правомощия, почти автократично.

Избягване на несигурността – степента на този показател е също висок. Доказват го всички реформи, които се предприемат и са били направени от страната на правителството, за да се увеличи доверието на обществото в управлението на страната в името на просперитета (ЕС)

Културата на една страна е една от променливите, които най-трудно се изследват, тъй като има много връзки между компонентито й, които са мнообройни и преплетени. Културата оказва и своето влияние върху развитието на икономиката. Така представените виждания ни показват, кое тласка развитието на икономиката, а именно високата степен на избягване на несигурността, индивидуализма, женствеността.

Като цяло услугата, към която сме се насочили е предназначена за посетителите на дадено място. А те предимно са чужденци. От тази гледна точка за фирмата е по-важно културното отражение в управлението на хотела, тъй като Фън Пойнт ще има пряк досег с менъджмънта. А в същност за работата на аниматорите е необходимо те да са наясно с националните особености на туристите, за да се избегнат възможните сблъсъци. Като цяло, каквито и да са собственците и мениджърите на хотела, то те притежеват характерните особености на балканските народи. Като се има предвид това, както и особеностите изтъкнати по Хофстеде вече Фън Пойнт е по-наясно как трябва да се водят преговорите и общуването, за да бъдат успешни взимоотношенията между партнщорите.

Инфраструктурата има основно значение за развитието на бизнеса. След войната от 1995 насам правителството на Хърватия целенасочено инвестира в разрушените съоръжения.3-

Република Хърватия е страна с 13 вековна история. Тя е преминала през много изпитания в течение на годините. Въпреки, че е била част от няколко империи Република Хърватия запазва собствен облик, в който са съчетани балканскоо и западно европейското. За 20-годишната и история като смаостоятелна държава тя успява да постигне много.Описание на потенциалните подходи за навлизане на чуждестранния пазар

Формализирана селекция – Този метод за навлизане на чужд пазар се използва от големи фирми и фирми с опит в областта на международния бизнес, ако фирите са предприели маркетинговия подход за налвизане на чужди пазари. Процесът на селекция е формализиран и систематичен, използва се обща методология и методика за селекция на партньори/пазари, фирмата активно търси контакти.

В последните няколко десетилетия анимацията е усуига, която все повече навлиза в туризма. Ако в началото по-скоро анимацията е била изключение по хотелите, то в днешно време тя по-скоро е правило. В наши дни, за да си конкурентен на пазара, особено на динамичен пазар на туризма, трябва да си актуален. Анимацията е един от продуктите, който трябва задължително да се съдържа в даден пакет, за да се гарантира по-високото му търсене.

Фирма Фън Пойнт се е ориентирала към партньорски връзки със големи хотели, където обикновено има анимации на различни фирми. Големите хотели имат подписани договори с по няколко туроператора от различни държави. Това налага анимацията, особено детската да бъде на езика на съответната нация. Ето защо в големите (с капацитет от повече от 500 души) хотели има нужда от хора, които владеят по няколко езика. Тъй като обикновено служителите на съответните фирми владеят придимно масово разпространените чужди езици като: руски, англиийски, немски и от части френски и испански, в някои случаи се налага аницията в даден хотел да бъде директно от държавата, от която са и съответните гости, ако те са голям брой и са платили за услугата анимация.

При използването на този подход първоначално фирма Фън Пойнт си набелязва евентуалните партньори, след това започва да преговаря с тях като им изпраща своите предложения за пакета анимация.

За първоначалната селекция съответните хотели се преценяват по капацитета за настъняване, както и по това с кои туроператори си партнират. По нататък всичко зависи как ще се финализират преговорите.

Хотелът партньор ще играе ролята на агент между Фън Пойнт и потребителите (туристите).

Вече има осъществен контакт с няколко хотела в Р. Хърватия като преговорите са финализирани само с един. Това е хотел Уотърман на остров Брач. Там ще се предлага хотелска детска наимация от 4-ма души.Оценка на разходите за започване на международна експанзия и възможни източници на финансиране

Фирма Фън Пойнт използва изцяло и само служители от България. Това е нейна основна политика. Както в България, така и в чужбина основно нейните разходи са за заплати, осигуровки, визи, транспортни разходи и обучения на персонала. Всичко останало като разход по пребиваването на служителите в чужбина (изхранване и подслон) се поема от партньора.


Разходи за един служител, който ще пребивава в Република Хърватия за срок от 6 месеца


Видове разходи

Общи суми (бруто)

заплата

1000 лв * 6

осигуровки

216лв/108лв *6

Виза+транспортни разходи

200лв + 700лв

Общо:

Запл*6-108*6+200+700=6252 лв

Източниците на финансиране са собствени.

Преглед на необходимите човешки ресурси за реализиране на предложението, включително на нужните умения и/или нужда от допълнително обучение
За осъществяването на проекта с хотел Уотърман ще са необходими 4-ма души. За тази дестинация ще бъдат назначени хора с опит, за които не са необходими допълнителни обучения, тъй като те работят за Фън Пойнт средно от 4 години насам. Най—важните умения за един детски аниматор са търпението, доброто настроение, самоорганизираността, самоинициативата, спазването на всички правила, придобитите професионални умения, владенеето на два чужди езика.
Оценка на инфраструктурата в страната-домакин и преглед на търговските бариери и други ограничения, с които може да се сблъска фирмата при авлизането на пазара. Препоръка за канал за дистрибуция
Инфтраструктурата на Хърватска е възстановена в по-голямата си част, но още има какво да се желае. Но продукта на Фън Пойнт е такъв, че няма пряка зависимост от нея, тъй като се провежда изцяло на територията на хотела-партньор. Едно от условията в договора е хотела да осигури материална база, която да е подходяща за изпълнението на анимационната програма.

В този случай, когато чужди граждани ще пребивават на територията на Р. Хърватска задължително трябва да имат разрешително за дългосрочно пребиваване, както и документ, който доказва, че хората са здрави и притежават европейски здравни карти.

Евентуалните проблеми биха дошли, при неспазване на следните правила: ’ Чужденците могат да влизат в трудови правоотношения в Хърватия , ако изпълняват общите условия, предписани от закона, колективния трудов договор, общите актове и ако имат одобрение за постоянно настаняване, съответно временно пребиваване в страната, при положение, че получат разрешение за работа. Чужденец може да започне работа  в РХ при условие , че притежава работно или бизнес разрешение, но не може да започне да работи без разрешение за пребиваване с цел работа. Издаването на разрешение за работа е свързано със спазването от страна на работодателя на законите в областта на труда, наемането на работа и социалната сигурност. Може да се извършва само тази трудова дейност за която е било издадено разрешението. Работодателят може да сключи с чужденец трудов договор за временна работа за срок не по-дълъг от една година. Бизнес разрешението дава право на извършване на бизнес, но не и на пребиваване. Това означава, че чужденецът след като е получил бизнес разрешение, трябва да кандидатства и за разрешение за временно пребиваване. Бизнес разрешение се издава, само ако с него се допринася за увеличаване на икономическата активност в РХърватия”2

Каналът за дистрибуция е пряко свързан с стратегията за навлизане на чуждия пазар. Той представлява схемата производител (Фън Пойнт)–посредник (хотел)-потребител(турист). Този канал е стандартен за този вид услуга и се използва най-често и така продуктът достига до потрбителя.

Преговорите се финализират с договор на английски език, както и на езиците на съответните страни по договора. След подписването му той влиза в сила и след това документите съпътващи изпълнението му са преводните нареждания, докладите за това как тече съвместната дейност.

ИИИЗТОЧНИЦИ:
http://www.mfa.bg/bg/120/pages/menu/508
http://www.mfa.bg/bg/pages/view/5345
http://www.funpoint-bg.com/main/index.php
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/infoCountryPage/setimes/resource_centre/countries/croatia?country=Croatia

http://temma.bg/bg/pages/read/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D1%85%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8FСАЙТОВЕТЕ НА ТУИ И НЕКЕРМАН1 Изт: http://www.mfa.bg/bg/pages/view/5345


2 Изт: http://www.mfa.bg/bg/120/pages/menu/508


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница