Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата25.02.2017
Размер0.59 Mb.
Размер0.59 Mb.
  1   2   3   4


02 ноември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Стъклените хора” могат да се оперират и в България
Лекарски екип от МБАЛ „Св. Панталеймон - Плевен” е извършил операция на 18-годишния Стоян, който страда от рядкото генетично заболяване Остеогенезис имперфекта (Osteogenesis imperfecta). Заболяването е свързано с производството на дефектен колаген, който предизвиква чупливи кости и пациентите – т. нар. „стъклени хора”, които рядко доживяват зряла възраст.

При това заболяване проблемът е не само в честите счупвания, но и в това, че макар и бързо, костите често зарастват накриво, а мускулатурата в долните крайници липсва. От 1-годишна възраст досега Стоян, на който му предстои да бъде абитуриент, има 46 счупвания. Лекарите от МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен” работят с момчето повече от 10 години и едва сега започват първите положителни стъпки, като целта е той да проходи.

По време на пресконференция в болницата д-р Йордан Георгиев обясни, че на Стоян му е поставен динамичен пирон, който ще се разтяга до завършване растежа на костите. Плевенската болница има договор с Фонда за лечение на деца в чужбина, който поема плащането на пирона. Благодарение на този пирон, поставен в кухината на големите тръбести кости, счупванията, които не могат да се предотвратят, няма да бъдат последвани от изкривявания.

Д-р Йордан Георгиев е и част от екипа, извършил операцията, заедно с д-р Пламен Ненов – Началник на Отделение по Ортопедия и травматология към МБАЛ „Свети Панталеймон – Плевен” ООД.

Пациентите с това заболяване в България по официални данни са 150 деца и 300 възрастни, като най-малкият болен е 5-месечно бебе от Варна. Това обясни майката на момчето Ели Ангелова, която е председател на сдружението „Остеогенезис Имперфекта”. Тя сподели още, че през юни 2012 в резултат на писмо, изпратено от нея до Министерство на здравеопазването е получила отговор, че такива операции в момента се извършват само в чужбина. Факт е обаче, че такъв тип операции вече е възможно да се правят и в България със същия ефект като в чужбина. Освен че са скъпи, тези операции, извършвани извън страната ни, са свързани с редица трудности за пациента и близките му - от пътуването със самолет през езиковата бариера до възстановителния период и др.

Сериозен проблем за българските пациенти е и снабдяването с лекарството „Памидронад” за това заболяване. Медикаментът е много скъп и го няма в България. Налага се родителите да го поръчват от чужбина и да си го доставят с лични средства.
Гъба„Весьолка” мами онкоболни

Лекарство менте, което се разтваря във водка, се продава по 150 лв.
СОНЯ СПАСОВА

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани „заблуждаващата нелоялна търговска практика" при продажбата на гъбата „Весьолка" по интернет, научи „Труд".

Гъбата, под формата на капсули, се прилага при рак и хипертония, а нейните фитонциди убиват вируса на херпес, грип, хепатит и даже СПИН, твърди рекламата й в интернет. Любопитното е, че „Весьолка" може се използва и в комбинация с водка- вътрешно и външно. Но не за да стане весело на пациента, а за третиране на рани от залежаване, ухапвания, рак на кожата и стомашно-чревни проблеми. Цената на шишенцето с 60 капсули от гъбите е 150 лв.Пред КЗП продавачът, чийто офис се намира точно до комисията на пл. „Славейков", е представил само удостоверение от институт по хранене в Русия, че добавката действа тонизиращо на организма. Но не е дал доказателства, че тя наистина лекува. В резултат на това от КЗП са забранили заблуждаващата реклама на добавката. Но тя не е свалена от интернет.

Гъбата„Весьолка" обаче не е единствената, при която се използва нелоялна търговска практика. Сред другите добавки, за които КЗП смята, че се предлага невярна информация, са т.нар. азиатски гъби, капсули на прах от спори на гъба линджъ и капсули от шийтаке гъба.Добавките се препоръчват още при множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, но търговците не са представили документи, които да докажат научно рекламирания ефект, казват от комисията.
Дават цените на лекарствата на прокурор
ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

След пореден цветист скандал между ГЕРБ и БСП и отказ на мнозинството да прати доклада на бременната парламентарна комисия за цените на лекарствата в прокуратурата и комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, с тази задача се нае здравната министърка Десислава Атанасова. Тя бе провокирана от реплика на Мая Манолова (БСП), чието предложение документът да се предаде на обвинението бе отхвърлено два пъти, а мотивът на ГЕРБ бе, че докладът е публичен и прокуратурата може да се самосезира. Затова и министърката закри обсъждането с обещанието. И обобщи, че не е доволна от дебата, защото очаквала не само да се търсят виновниците за повишаването на цените, но и „да се начертае пътят занапред".

Докладът констатира, че причината за рязкото повишаване на цените на някои лекарствени продукти, които се плащат с обществени пари е забавянето на промени в нормативната уредба. А те са се налагали, защото през 2011 г. медикаменти, покривани от здравното министерство, бяха прехвърлени към здравната каса. Но не бяха заложени „спирачни механизми", което даде възможност на чужди производители да продават с до 430% по-скъпо. Именно затова „за 19 от продуктите има рязко повишение на цените, което варира от 4% до 430%", пишат експертите. А така се е стигнало до пилеене на обществен ресурс. Вчера здравната министърка призна, че констатациите са истина.


По 600 лева заплата за 1000 специализанти
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Младите лекари специализанти ще вземат над 600 лв. на месец, а тези, които сами си плащат специализацията, ще получат по 180 лв. за таксата.Това става възможно, след като Министерството на здравеопазването получи 16 млн. лв. за продължаващо обучение на 1000 специализанти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".Договорите по проекта бяха подписани в четвъртък в Министерския съвет от министрите Тотю Младенов и Десислава Атанасова под зоркия поглед на премиера Бойко Борисов. Очаква се парите да достигнат до около 90 на сто от нуждаещите се от тях. Специализацията на лекарите трае 4 години, през които те не получават доходи. Тези по държавна поръчка пък подлежат на разпределение, поради което повече от половината предпочитат да си плащат таксата.
Хелзинкски комитет, вие вкъщи ли сте раждали?
Българският хелзинкски комитет (БХК) съди страната ни, заради това, че не позволява на майките да раждат в до­мовете си. Нашето законодателство пре­движда ражданията да стават само в лечеб­ни заведения. Както и трябва да бъде! В тур­ските села у нас обаче има обичайна практи­ка жените да раждат вкъщи. Такава им била религията. С тази стъпка БХК иска да наложи ислямския стандарт и в това отношение ли? Дали си дават сметка, че ако законът бъде отменен, ще се стигне до повече увреждания при новородените вкъщи. Ще трябват и пове­че пари за тяхното отглеждане. Да не гово­рим за повечето пари, които ще трябват да се заделят от бюджета и за осигуряване на медицинско лице в къщата на тези жени, кои­то искат да раждат вкъщи (главно мюсюл­манки). Медицинските лица, вместо да обър­нат внимание на няколко жени в родилното отделение, ще стоят с часове при една. България е на едно от първите места по детска смъртност. След евентуално одобре­ние на предложението на БХК страната ни ще заеме трагичното първо място.


ГЕРБ си пълни бюджета с пари за болни деца

Само един мобилен оператор не начислява ДДС върху дарителски есемеси
Адрияна НИКИСФОРОВА

ГЕРБ продължава да прибира пари от да­рителски есемеси и така да си пълни бюджета за сметка на болни българи. Преди дни управляващите отказаха да приемат законо­проекта на АТАКА, с който се слагаше край на далаве­рата с благотворителните есемеси. Националистите настояха върху даренията с мобилни съобщения да не се начислява ДДС. Гербаджиите обаче отхвърлиха предложението и на коми­сия, и в пленарна зала. Без аргумент защо го правят. Всъщност само зам.-министърът на финансите Вла­дислав Горанов си призна -защото законът е внесен от АТАКА.

В момента държавата е два пъти несправедлива към хората в нужда - било то със заболявания или по­страдали от бедствие, твър­ди един от вносителите на промените в закона за ДДС Огнян Стоичков. От една страна държавата ги е оста­вила без лечение, а от друга им взима и трудно събрани­те пари от дарителски есе­меси, обяснява национали­стът. ГЕРБ се оправдават с указанието на министъра на финансите Симеон Дянков от 31 август тази година, да не се начислява ДДС върху дарителските есемеси. То обаче е неработещо, според Стоичков. Остава проблемът с пред­платените карти, на които се плаща ДДС още в момен­та на покупката, аргументи­ра се Огнян Стоичков. Спо­ред него ще възникне сериозен проблем, ако дарителите решат да съдят държавата

Те ще спечелят делата, за­щото държавата им е взима­ла неправомерно ДДС вър­ху съобщенията, твърди Стоичков. Явно управляващите раз­читат на това, че се касае за около 20 стотинки на есемес и кой ще е този български гражданин, който ще заведе подобно дело. Стои и друг проблем: трудно може да се установи със задна дата кол­ко есемеса е изпратило едно лице, защото разпечатките се пазят само за известен пе­риод назад, обяснява и Па­вел Шопов, който е съвносител на предлаганите проме­ни. Той обаче е категоричен, че с указание на министъра не може да се уреждат обще­ствени отношения и това го знае всеки правист.

"Не можеш ей така, с лека ръка да отхвърлиш нещо, което е очевадно, което боде като трън и се вижда, че трябва да бъде поправено и то с нормативен акт. Предлагаме перфектен законо­проект от няколко текста, които могат да бъдат гласу­вани скоростно в работен порядък, без дебат, без ко­лебание, без съмнение, за да бъде уредена една изключи­телно важна обществена ма­терия.", коментира Павел Шопов. Според него незачи­тането на мнението на опозицията, незачитането на онова, което се предлага и което е добро за хората, за държавата, за България, във всички случаи води до

тотален срив в подкрепата за партията на Борисов. Оказва са обаче, че указа­нието на Дянков е недо­статъчно, и на практика не работи. Към момента само един от мобилните оператори е изпълнил новото изискване да не начислява ДДС върху дарителските

есемеси. Другите два обясниха, че търсят технически начин да изпълнят закона.

По данни на Българския дарителски форум през 2011 година общият брой на из­пратените дарителски есеме­си е 1 424 000 лева, като вне­сеното за тях ДДС е 284 800 лева. Сумата от около 300 000 лева е нищожен приход за държавния бюджет, но пък разбита по суми за всяка от­делна дарителска кампания е значима. Според форума тази сума е три пъти повече отколкото държавата е спестила от нала­гането на лимит за лечението на деца в периода юли 2011 -март 2012. Тя е почти три пъ­ти повече от издръжката на неправителствена организа­ция, която работи с над 100 бездомни деца годишно в Со­фия, и почти 3 пъти повече от годишната издръжка на дневен център за рехабилитация на деца с увреждания, от­ново в столицата. Например в кампанията за пострадалите от наводнение­то в село Бисер, са събрани с есемеси 124 544 лева, а начи­сленото ДДС е 24 308 лева, колкото би струвало възста­новяването на някоя от по­страдалите къщи. Друг при­мер - кампанията за спешно­то лечение на 19-годишната Аделина Коджабашева е съ­брала рекордните 193 000 да­рителски есемеси, а ДДС върху тях е 38 600 лева. Кам­панията за спешното лечение на журналиста от БНТ Валя Крушкина е събрала 42 554 лева, като ДДС за тях е 8510 лева.


Владислав Горанов, зам.-министър на финансите: Законопроектът е точен, но го внася Атака

Законопроектът е точен, но го внася АТАКА. Това става ясно от думите на зам.-министъра на финан­сите Владислав Горанов към един от вносителите на промените в Закона за ДДС. Огнян Сто­ичков от АТАКА. Това е и един­ствената причи­на предложенията на АТАКА да не бъдат прие­ти. Те бяха отхвърлени пър­воначално от комисията по бюджет и финанси. Тогава без дебат и аргументи де­путатите от ГЕРБ гласува­ха "въздържал се" и така провалиха приемането на нужните поправки за отмя­на на ДДС върху дарител­ските есемеси. Гласуване­то "въздържал се" е па­тент на гербаджиите. По този начин те отхвърлиха и предложението на АТАКА да бъде обявен 17 май за почитане на Жертвите на геноцида над българите в Османската империя.
Здравната каса намали цените на 3 лекарства от общо 1784
НЗОК предлага спорни ограничения за фирмите, за да ги принуди да дадат отстъпки
ЯНИНА ЗДРАВКОВА, ГАЛЯ ГОРАНОВА

Широко рекламираният от управляващите механизъм за постигане на по-ниски цени на лекарствата, плащани от здравната каса, се провали с трясък. Производителите на едва 3 от общо 1784-те медикамента, които се плащат напълно или частично от НЗОК, се отзоваха на поканата за предоставяне на отстъпки.
Възможността касата да договаря отстъпки от производителите на лекарства беше сочена от ГЕРБ като основния начин да се намалят цените на медикаментите. През м.г. препаратите за рак преминаха към касата, а тази година се оказа, че за някои от тях тя е плащала 400% повече, отколкото е давало преди това здравното министерство. Проблемът е в начина, по който двете институции осигуряват медикаменти. МЗ прави търгове и на тях постига по-ниски цени. Касата обаче плаща стойностите, определени от специална комисия в т.нар. позитивен списък. Затова от ГЕРБ смятаха, че ако и касата може да договаря отстъпки, цените ще паднат. Вчера парламентът прие и доклада на анкетната комисия за проучване скока на цените на лекарствата, в който също се посочва, че липсата на договаряне за отстъпки е основната причина за по-скъпите лекарства. В НС беше внесен и одитът на Сметната палата по въпроса, който гласи същото.Оказва се обаче, че дори и след като касата получи тази законова възможност, производителите нямат никакъв интерес да дават отстъпки. На поканата за преговори за 3 седмици са се явили 2 от общо 146 фирми, с които касата работи, и са предложили по-ниски цени на 3 препарата. Причината според касата е, че НЗОК не може да задължи фирмите да дават отстъпки. Същевременно от НЗОК обясняват, че по аптеките постоянно има промоции и на свободна продажба доста медикаменти са по-евтини, отколкото по линия на касата. Затова от касата предлагат нещо доста спорно - промяна в закона, според която НЗОК да се договаря само с фирми, предложили отбивки от цената. Подобно решение може да изхвърли от пазара доста фирми, тъй като не всички са в състояние да дадат отстъпки. Не е ясно и от какво намаление би била удовлетворена касата.Според експерти цените на свободния пазар и за НЗОК се различават и заради мудната работа на комисията по цени към здравното министерство. Тя, освен че дълго бавеше регистрациите на нови лекарства, които обикновено свалят цените на старите, не актуализираше в срок и стойности на вече регистрирани препарати спрямо промените в цените в държавите, с които България се реферира. Така фирмите продават по линия на касата скъпо, а на свободния пазар имат възможност да правят отстъпки.Лошата работа на комисията по цените също е посочена като фактор и от двата одита - на парламента и на Сметната палата. Честата промяна на закони и наредби, липсата на правила в търговете за лекарства, отсъствието на систематичен контрол върху цените на медикаментите са част от основните причини, довели до необоснованото поскъпване на лекарствата в аптеките, се твърди в доклада на временната анкетна комисия, която трябваше да проучи проблема.
ОТГОВОРНОСТ

Депутатите не приеха предложението на БСП освен на НЗОК и МЗ докладът да бъде пратен и на прокуратурата, и на комисията на Яне Янев за борба с корупцията по високите етажи на властта. Тук обаче здравният министър Десислава Атанасова влезе в ролята на приятел на опозицията и обеща да го направи.Още през пролетта, когато се оказа, че здравната каса е плащала лекарства на цени, в пъти над това, което е давано от здравното министерство за същите препарати, тогавашният министър Стефан Константинов подаде сигнал в прокуратурата. "Проверяваме дали има извършено престъпление от гледна точка на наказателното право, а не от гледна точка на лекарствената политика в България", поясни тогава главният прокурор Борис Велчев. В случая обаче отговорност носят всички управляващи, тъй като решенията какво да плаща здравната каса се приемат не от МЗ, а от кабинета и парламента.


МВР поиска личните данни на включените в метадонови програми

Сред тях се търсят обирджиите на аптеки
Самуил Димитров

Ден след като вътрешният министър Цветан Цветанов самоуверено заяви, че обирджиите на аптеки са аматьори, с които МВР ще се справи много бързо, стана ясно, че от столичната полиция са изискали личните данни на записаните в метадонови програми в опит да открият евентуалните извършители. Разследващ полицай е поискал трите имена и ЕГН-тата на всички, записани в подобни програми в София. Новината бе съобщена от електронното издание e-vestnik. Впоследствие от МВР потвърдиха информацията и обясниха, че данните са изискани, защото полицаите се съмняват, че обирите на аптеки се извършват от наркозависими или хора, които се лекуват с метадон.Проблемът в случая е, че МВР изисква личните данни на около 1000 души, без да се аргументира. Подписалият писмото на СДВР гл. инспектор Илиев се позовава на чл. 159 от НПК, според който физическите и юридическите лица са длъжни да предадат всички данни, имащи отношения по делото. В случая обаче остава съмнението, че с личните данни може да се злоупотреби, при условие че е абсолютно неясно защо полицията изисква имена и ЕГН-та на всички, а не на определени хора. "Информацията се събира за нуждите на разследването и ще бъде унищожена в законовите срокове", обещаха от МВР."В Националния център по наркомании не е постъпвало официално запитване от СДВР. В случай че се поиска съдействие, центърът се обръща за становище към Комисията за защита на личните данни и дирекция "Правна", обясниха от здравното министерство. Оттам допълниха, че всички програми за лечение са разкрити към лечебни заведения, администратори на лични данни, които и сами могат да се обръщат към комисията за защита на личните данни. "До момента нито една програма за лечение не се е обърнала официално за съдействие по този повод, поради което националният център не разполага и с данни кои програми са отговорили и кои - не", допълниха оттам.Междувременно стана ясно, че в сряда вечерта още една аптека в столицата е била обрана. Инцидентът е станал на бул. "Пенчо Славейков", извършителят е успял да отмъкне 4000 хил. лв.
За 4 г. скринингът на рака стигна до правене на информационна система
Дина ХРИСТОВА

Планираният и платен с евросредства скрининг на някои най-разпространени форми на рак, като туморите на маточната шийка и на млечната жлеза, за 5 години стигна до изграждането на информационна система за описване на рисковия контингент.По програмата "Спри и се прегледай", за която са заделени близо 20 млн. лв. евросредства, договорени още при предишното правителство, все още не се правят прегледи, но вече има действие по някои лотове, стана ясно вчера. Здравният министър Десислава Атанасова обяви, че е приключила обществената поръчка и вече се работи по системата, в която трябва да бъде вкаран рисковият контингент от пациенти."Всеки гражданин, минал през скрининга, също ще бъде въведен в системата", обяви Атанасова. Наново обаче е обявена обществена поръчка за информационната кампания, тъй като фирмата, спечелила предишната, се отказала от изпълнението й. Атанасова се надява до началото на идната година да започне уведомяването на хората, които подлежат на скрининг, което ще става чрез писма.Ракът на гърдата и след това на маточната шийка са най-разпространените злокачествени заболявания сред жените. Но докато в развитите страни са лечими благодарение на добрата профилактика, у нас продължават да се откриват в късен стадий и да водят до висока смъртност.
ПРОУЧВАНЕ

Пивото и здравословният начин на живот
Според изследванията на световни и български учени отговорната и умерена консумация на бира има положителен ефект върху много аспекти на здравето. Това се дължи на факта, че бирата съдържа само естествени съставки: малц, хмел, пивни дрожди и вода. Умерената консумацията на бира намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза и др. Интересен факт е, че бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от здравословна диета за отслабване. Пивото има ниско съдържание на натрий и високо на калий, т.е. съотношение, което е желателно от гледна точка на регулиране на кръвното налягане. Бирата е единствената напитка, богата на силиций и естествени фибри. В пивото не се добавят спирт, нито консерванти.Умерената консумация на пиво не само повишава качеството на живота, но и увеличава неговата продължителност (намаляване на общата смъртност с 10-20 (Ricken, 2000). Наскоро беше установено, че комбинацията от четирите здравословни елемента в начина на поведение (непушене, физическа активност, умерена консумация на бира - до 14 стандартни питиета седмично, и най-малко 5 приема дневно на плодове и зеленчуци) се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст и води до превенция на инфарктите в 3 от 4 случая.. Пивото съдържа рядката молекула никотинамид рибосид, която подобрява функциите на митохондриите, а те са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. www.klassa.bg


Наливат милиони в 1000 млади лекари
1000 специализанти ще имат възможност да повишат квалификацията си по проект „Нови възможности за лекарите в България” в рамките на 15 месеца. Той се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като за него са отпуснати 16 милиона лева. Предвижда се на специализантите да се отпускат стипендии, както и здравното министерство да заплаща таксата за тяхното практическо и теоретично обучение. "Доверието на европейските партньори се е върнало и днешният договор е доказателство за това. Всеки ден се прави нещо положително за здравеопазването", коментира здравният министър Десислава Атанасова, след като получи от социалния министър Тотю Младенов договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.


Бюджетът отчита 140,5 млн. лева излишък за септември
Бюджетното салдо по Консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към септември 2012 г. е положително и е в размер на 248,1 млн. лева, съобщи Министерството на финансите. То се формира от излишък по националния бюджет в размер на 735,2 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 487 млн. лева. Само за септември се отчита излишък от 140,5 млн. лева. Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на третото тримесечие на годината са в размер на 19,98 млрд. лв. или 69,5% от разчетите към Закона за бюджета за 2012 г. Общата сума на данъчните постъпления към края на септември 2012 г. е 16 млрд. лв. Приходите в частта на преките данъци са 2,93 млрд. лв. Косвените данъци са в размер на 8,37 млрд. лв. Постъпленията от ДДС са за 5,25 млрд. лв., от акцизи - 3 млрд. лв., от мита - 89,4 млн. лв. и от данък върху застрахователните премии -19,5 млн. лв. Постъпленията от други данъци са в размер на 613,5 млн. лв.

Приходите от социалните и здравноосигурителните вноски към 30 септември 2012 г. са в размер на 4,08 млрд. лв. Неданъчните приходи и помощите са за 4 млрд. лв. или 55,8% от разчета за годината. Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България в общия бюджет на ЕС) към 30 септември 2012 г. възлизат на 19,7 млрд. лв., което е 66.1 % от годишния разчет.
Коментарът на Дончо Барбалов

Сподели с приятели:
  1   2   3   4


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница