Великденско огънче в шепите си носяДата08.02.2017
Размер15.49 Kb.
Размер15.49 Kb.

Великденско огънче в шепите си нося

Есе


Иисус Христос се почита от християните като Син Божи, изпратен да донесе на земята спасение и помирение чрез изкупление на човешките грехове. Ние, християните, вярваме, че Иисус е роден от девица, разпнат е и е погребан в гробница, възкръснал е на третия ден от смъртта и се е възнесъл на небето. На Великден християните почитат саможертвата и Възкресението на Христос.

Това е празник, който представя прераждането на една идея, жива от векове. Затова не трябва да забравяме традициите, следва да ги пазим в сърцата и умовете си.

Приготовленията за Великден ни изпълват с радостни емоции. Всичко започва с украсата. На този свят ден, винаги неделя, традицията повелява да се отиде на църква. Там всички споделяме радостта от Възкресението и се молим за здравето и благополучието на хората.

Този празник трябва да кара всеки един човек да се замисли за тези, които имат проблеми, защото има хора в много тежко социално положение или душевно състояние. Затова, когато се чукнем с яйцата, когато разчупим козунака и запалим свещичка в църквата, нека помним защо го правим. Да се помолим не само за здраве, а и за това, да правим по-малко грешки. Да постъпваме добре в името на Този, чието Възкресение честваме. И когато си тръгваме от тържествената служба, да носим не само огънче в шепите си, но и живата искра на любовта към Бога и към хората в сърцата си.

Една от традициите, които неизменно спазва моето семейство, е тази с червеното яйце. То се свързва с Христовата кръв, с плодородието и живота.

На Велики четвъртък всяка майка, преди да е изгряло слънцето, боядисва три червени яйца и ги поставя на слънчева светлина. От моите родители научих, че смисълът на тази традиция е да се запази здравето на цялото семейство. В моето семейство винаги сме смятали Великден за един от най-хубавите християнски и народни празници, защото е посветен на Сина Божи и неговата саможертва. Също по стара традиция първото червено яйце поставяме до иконата на Богородица. Следващата година, като направим ново червено яйце, хвърляме старото в река с бързо течаща вода. Това осигурява здраве на всички мои близки.Великден за мен е началото на най-святото нещо – вярата в Христа и неговото Възкресение!

Божидара Атанасова Тренчева, ученичка в шести в клас

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница