Задача на ръководството и служителите е обогатяване на библиотечния фонд и привличане на нови читатели. Проведени са и следните мероприятияДата16.11.2017
Размер72.07 Kb.
Размер72.07 Kb.


ОТЧЕТ

ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЧ ‘РАЗВИТИЕ 1893 г.”- ГРАД БЕЛОГРАДЧИК

ЗА 2016 год.

Основните направления и приоритети в дейността на читалището произтичат от ЗНЧ, ЗОБ, общинската културна политика, осъществявана на основата на съществуващата нормативна уредба и чрез изпълнението на културния календар на Общината.

Дейността на НЧ „Развитие 1893г.” – град Белоградчик протича в няколко направления: библиотечна дейност, любителско художествено творчество, клубове и организационна дейност.

I.БИБЛИОТЕЧНА ДЕЙНОСТ

Читалищната библиотека е регистрирана съгласно ЗОБ и е вписана в регистъра на Министерство на културата под № 849 от 15.08.2016 г.

Библиотечният фонд е 56 368 тома художествена и отраслова литература, читателите са 202.Посещенията на библиотеката за настоящата година са 7 080.Заети библиотечни документи 7 312.

Окомплектоването на фонда се извършва посредством търговските разпространители и от дарения. За отчетния период са закупени книги на стойност 3120 лева.Получени са дарения от частни лица и от Ротари клуб-София на стойност 963 лева.Със собствени читалищни средства за библиотеката е закупено ново оборудване : стелажи, чинове, столове, секции на обща стойност 4 500 лева.

Продължен бе договора с фондация „Глобални библиотеки” с което на читателите се предлага безплатен достъп до информация и услуги в интернет.За осъществяване на проекта е нужно ново окабеляване и оборудване на залата.Основна задача на ръководството и служителите е обогатяване на библиотечния фонд и привличане на нови читатели.

Проведени са и следните мероприятия : • Тематично утро с деца от ЮНЮУ „Васил Левски”

 • Пресъздаване на приказки с деца от ОДЗ „Иглика”

 • Седмица на книгата

 • Обсъждане на книги съвместно с литературен клуб

Оказваме методическа помощ на библиотеките от Общината.При обслужване на читателите се полагат усилия за задоволяване на читателските интереси, като се прилага диференциран подход.

II. ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО И ХУДОЖЕСТВЕНА САМОДЕЙНОСТ

За изминалият период читалищното ръководство положи максимум усилия за запазване на съществуващите групи и състави и успя да създаде и възстанови два нови /мъжки камерен хор и театрален състав/.

Дългогодишна е творческата дейност на духовите оркестри в Белоградчик .В тази дейност се вписват Младежки духов оркестър и възрастен духов оркестър.

Духовият оркестър с ръководител Иван Божинов е изграден предимно от възрастни музиканти, което налага при по-отговорни и представителни мероприятия да се търси помощ от изпълнители от гр.Видин на който се заплаща допълнителен хонорар.Със своя богат и разнообразен репертоар състава взема участие в Общински и общоградски мероприятия.За пети пореден път оркестъра взе участие на фестивала „Тимошка пролет” в гр. Брегово и при провеждане на Тодоров ден и международен събор в с.Салаш.

Младежкият духов оркестър с р-л Ангел Джунински е с богато жанрово разнообразие в репертоара – от традиционни пиеси за духов оркестър – хора и маршове, до класически симфонични пиеси, поп и джаз музика.Редовно участва в градски, общински, областни и национални чествания, културни мероприятия и празници посветени на бележити дати и събития.Оркестъра гостува на фестивалите в Антимово, Брегово, Оряхово,Плевен, гостувания в Свиленград ,както и извън страната в Румъния и Турция.

Много жизненост и активност проявяват самодейците от групата за стари градски песни „Чаровни години” с художествен ръководител Борислав Ангелов.Състава постоянно обогатява своя репертоар и с голямо желание ,ентусиазъм и отговорност подхожда при провеждане на репетициите и участията във фестивали, празници и събори.

Взема участие на съборите в Рабиша, Чупрене и Салаш, участват на фестивалите на стари градски в Созопол, Самоков ,Обзор, София, Кнежа.

Кино-видео клуб „Ведерник” с художествен ръководител Симеон Симеонов създаде няколко нови филма с които взе участие на кинофестивалите в гр.Шумен на историческа тематика с филма „Хаджи Мара”,награден от регионален исторически музей Шумен , и фестивала „Светът около нас” в гр. Попово с филма „Изборът”.

Активна дейност продължава да развива литературният клуб с ръководител Емил Миланов .Клубът организира и проведе литературни срещи, обсъждания на книги , вечери на поезията на месни творци и гостуващи автори.

- вечер посветена на Мишо Хаджийски – поет, прозаик, публицист, краевед

- авторски рецитал посветен на 3-ти март

- литературно четене – персийска поезия

- творческа вечер на Стефка Цветкова

- обсъждане на книгата „Шедьовърът на Бога – Белоградчишки видения” на проф.Веселин Борисов

- литературен салон посветен на 15 годишнина от създаване на литературен клуб „Иван Деспотов”- Видин

- разглеждане на книгата „Да свалим маските” на Патриция Кирилова

- „Северозападен роман” на Стоян Николов – Торлака

- Литературна вечер с гостуващи поети от Димово и Видин

- вечер посветена на Албена Янколова

- обсъждане на книгата на Емил Миланов и Любка Живкова -„Салаш и салашчени в миналото”

- литературна вечер с доц. Д-р Златка Петрова

- вечер с творчеството на Васил Иванов организирана по случай неговата70 годишна.

Вокално – инструментален състав „Феникс” има няколко участия в Кула на традиционния панаир,във Видин на благотворителен концерт и благотворително за събиране средства за ремонт на черквата в с.Орешец. През последната година групата бе с по – малко участия поради заболяване на клавириста Панчо Панков.Състава вече е с нов клавирист – Иван Любенов и има едно участие .

Създаде бе нов състав- Мъжки хор Белоградчик с художествен ръководител маестро Александър Тодоров.За кратък период от време групата направи богат и разнообразен репертоар .Взе участие в общински мероприятия, чествания и събори. На фестивала „Беклеме 2015”-Троян и „Любовта и морето” в гр.Обзор.

Възстановен бе и театралния състав. С постановката „Греховната любов на Зографа Захарий” , на която през месец юни бе премиерата състава участва на театралните фестивали в гр. Лом, където взе специалната награда на съюза на българските читалища и в гр.Самоков на фестивала „Театър без граници”.Гостува и на празника на гр.Видин на сцената на драматичния театър.

Уважаеми читалищни членове, отговорно искам да ви заявя, че разходите за издръжка, участия и изяви на тези състави , а именно- пътни, дневни и нощувки се поемат от бюджета на читалището.III. КУЛТУРНО – ПРОСВЕТНА РАБОТА И ОРГАНИЗАЦИОННА ДЕЙНОС

Още от своето зараждане читалищата са били средища на културно – просветна дейност. Тази дейност е и една от основните на нашето читалище. Провежда се самостоятелно или съвместно с други институции.- ЧЕСТВАНИЯ, ФЕСТИВАЛИ И СЪБОРИ

- Денят на лозаря- Трифон Зарезан

- посрещане на баба Марта и изработка ма мартеници

- 3-ти март-Национален празник на Република България

- откриване на туристическия сезон

- Великденско тържество

- 9-ти май- ден на Европа

- 24-ти май- ден българската просвета и култура

- годишнина от Белоградчишкото въстание лето1850

- белоградчишки панаир и празник на града

- Международен събор КадъБоаз

-събор на с.Рабиша-събор Стакевски Балкан

- 6-ти септември –съединението на Княжество България и Източна Румелия

- 22-ри септември – ден на независимостта

- ден на народните будители

- ден на християнското семейство

- Коледно-новогодишни тържества

След петнадесет годишно прекъсване възстановихме кино фестивала „Супер приз”-Белоградчик на който участваха 70 филма .

Организирахме и проведохме музикална вечер с Иван Жеков- пианист,композитор,педагог и писател.Съорганизатори при провеждане на фестивала „От Тимок до Искър” и Поетическа обсерватория

Гостуваха ни множество театри, състави и изпълнители.

 • Детски театър Сахалин

 • Танцови състави от Сърбия,Македония,Турция,Италия,Испания,Египет и Словения- това са групи които вземаха участие на празника на гр.Монтана Св.Дух

 • Видински драматичен театър с постановките: „Зех та Радке,зех та”, „Господа ,другар, пичове и дами”, „Приключенията на Червената шапчица”

 • Държавен куклен театър Видин – „Корабчето”, „Вълкът и седемте козлета” , „Коледата е за всички”

 • „Забравени от Бога” – моноспектакъл на Заро Кнезовски

 • „Асансьорът”- моноспектакъл на Бисер Маринов

 • Врачански драматичен театър с постановките „Една жена трима мъже”, „Хитър Петър”

 • Няколко концерта изнесе Видинската симфониета – „Коледен концерт”, „Руски песни”, концерт с гост изпълнител Ивайло Гюров

 • Концерт на цигуларя Мартин Панталеев в който взе участие със авторски стихове Валя Груева и бе подредена изложба на Катерина Дюлгерова

 • Дует „Кактус”- руски песни

Търсим варианти за допълнително осигуряване на средства за осъществяване на дейностите.Кандидатствахме по различни програми към Бюрото по труда , където бяхме одобрени и подсигурихме работа на 12 човека.Водени от идеята за продължаване на Рок фестивала в Белоградчик „Рок сред скалите” ние кандидатствахме и с проект по мярка 7.2 към Министерство на земеделието за мобилна сцена, озвучаване и мобилни трибуни, които да се използват и при провеждане на фестивали и спектаклите на Софийската опера „Опера на върховете”.

Настоятелството се състой от хора с различни специалности, но с интерес и отношение към читалищната дейност.Хора с амбиция за разнообразяване и обогатяване на дейността, за по-голяма масовост при реализиране на повелята на читалищната институция – поддържане и развитие на културното ниво с ентусиазъм и отговорност във всяко мероприятие.

Периодично се провеждат заседания , на които се разглеждат и решават въпроси свързани с творческите колективи, библиотечната и културната дейност, организацията и финансовото състояние на читалището.Във връзка с това ви информираме , че читалището се субсидира от Министерство на културата като второстепенен разпоредител чрез общинския бюджет.Разпределението на средствата се извършва то комисия назначена със заповед на Кмета на общината и с участие на представители на всички читалища.Всяка година читалището предоставя доклад за изразходваните средства пред Общински съвет Белоградчик в определеният от закона срок, който се разглежда на Общинска сесия.


Настоятелството и Проверителна комисия на Народно читалище

Развитие-1893 г.”, гр.БелоградчикПредседател: Валери Тодоров Цветков

и членове: Иван Костадинов Дюлгеров

Анжела Ангелова Иванова

Теменуга Велкова Нинова

Мирослава Чавдарова ДимитроваПроверителна комисия в състав :

1.Любомир Николов Веселинов

2. Емил Ценков Миланов

3. Камелия Аниева Костова

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница