Заключителен форум по проект „Майсторски класове за будители“Дата16.11.2017
Размер25.58 Kb.
Размер25.58 Kb.

Заключителен форум по проект „Майсторски класове за будители“

Сградата е Софийският Университет „Св. Климент Охридски“, една от най-престижните и изпълнени с история в София. Часът е девет сутринта, а голяма част от местата в най-величествената зала на университета – Аулата – са вече заети от видни представители на образованието, културата, различни неправителствени организации за формално и неформално образование и, разбира се, на Столична община, без чието съдействие събитието най-вероятно щеше да остане само блян в душата на организаторите.

Първокурсници от СУ, със специалност Неформално образование, бяха приели предизвикателството да участват в подготовката на форума. Приели присърце задачата си, през цялото време посрещаха и настаняваха гостите с усмивка и отзивчиво отговаряха на въпросите на присъстващите.

Имах възможност да наблюдавам част от събитието от една от терасите на Аулата. Началото бе поставено от проф. Силвия Николаева, която представи участниците в дискусията на тема „Будителството: Ретроспектива и Перспектива“: проф. д-р Пламен Митев, проф. Цветана Кьосева, проф. д-р Христо Метанов, проф. Пламен Макариев, проф. д-р Ренета Божанкова, Радка Василева – създател на първия образователен театър, арх. Анна Калинова, Теодор Василев и доц. д-р Георги Лозанов. И въпреки мястото, от което наблюдавах, се чувствах сякаш тези хора ме гледат „от високо“. Всеки един от тях изказа мнение, по въпроси свързани с будителството, по един вдъхновяващ и събуждащ начин.

След кратка пауза започна втората част от форума, която стартира с хорово изпълнение на ученици от 144 СОУ „Народни Будители“. Смея да ги нарека и тях, и преподавателя им по музика, будители. Позволявам си да ги нарека така, защото усетих как, за краткото време, което имаха на сцената, хората се изправиха малко повече на местата си, от гордост и от радост, че има надежда. Надежда за бъдещето.

Церемонията по връчването на новоучредената награда „Будител на годината 2015“ бе изпълнена от Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на град София. Почетни грамоти получиха Величка Николова – директор на 144 СОУ“Народни будители“, в категорията личност. А в категорията институция награда бе дадена на неправителствената организация „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите” (АРИЗ 7).

Сертификати получиха всички номинирани:

Марек Дяков – композитор, диригент и инструменталист, Костадинка Кръстева – художник – резбар, Лозинка Йорданова – етнолог, фолклорист, автор на над 30 научни и научно-художествени книги, създател на кръжок „Сръчни ръце”, днес Школа по етнография „Изкуство и народни обичаи”; ст.н.с. Д-р Михаил Букурещлиев – български фолклорист, създател на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче”; акад. Красимир Петров – художествен консултант на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче”; проф. Цочо Бояджиев – професор по история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски”; Петър Лесов – боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион, треньор по бокс; Милена Карагрошева – главен учител на начален етап в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”/ г-жа Карагрошева има номинация и от училището – 31 СУЧЕМ; Пеньо Иванов – Председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите- 7; Борислав Христов Димитров – Студент на годината на УНСС за 2015 г., отличен в категория „Студент с научен принос”; Национален дворец на децата.

Втората част от събитието завърши с хорово изпълнение на ученици от Девета Френска Езикова гимназия. Те изпълниха песента „Хубава си моя горо“. Изпълнението бе достойно за най-престижна музикална награда. Очите на хората се насълзиха, Аулата се изпълни с дъх на надежда за бъдещето. Аромата на вярата в будителството накара всички да аплодират.

Ако в началото на деня гостите бяха развълнувани за новото начало, то в края всички бяхме убедени в желанието си тези Майсторски класове за будители да се превърнат в традиция и неразделна част от българското общество. Речите на гостите бяха вдъхновяващи, а проф. Силвия Николаева пожела на всички Честит Празник и призова присъстващите да бъдем Хвърчащи хора!Добро утро, Будители!

Александра Ризова, първи курс, Неформално Образование

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница