Закон идейки На последните избори ми хрумнаха няколко неща, които ако бяха реалност си мисля, че народното представителство в парламента щеше да е по-представеноДата13.02.2017
Размер58.86 Kb.
Размер58.86 Kb.

за ИЗБОРНИЯ ЗАКОН - идейки
На последните избори ми хрумнаха няколко неща, които ако бяха реалност си мисля, че народното представителство в парламента щеше да е по-представено.
Например, имаше поне 4-5 партии и сдружения от протестите, за които исках да гласувам.... и то за всичките заедно. Изглежда разумно, след като на тях им е трудно да се обединят, аз да мога да ги обединя, за да работят заедно. Харесвам ги! От всеки от тях чух различни неща, които ако се съберат ще дадат една обща, цялостна картина на света който искам. В крайна сметка никой не е съвършен и да разбира от всичко. Важното е да обединим качествата на всички за една обща цел!!! Целта я имаме - благота на българския народ..., остана да съберем отделните личности и качества, които да ни представят!
Така, че бих искал да може да се гласува за повече от един субект - било партия или мажоритарен депутат. Така трябва да е, защото сегашния начин - само за един, ограничава мнението и желанията ми. А за да има демокрация ограниченията трябва да паднат! И разбира се, да имам шанса най-пълно да изразя мнението си...., а не да е такова каквото на някой му е изгодно.
Погледнато от гледна точка на резултатите от предполагаемия вот, мисля че ще бъдат обективни. Отново ще показват броя харасвания, но с по-пълна картина. Получава се нещо като в социологическите проучвания - "анкетираните са дали повече от един отговор". Това не ги прави по-малко представителни резултати.... точно обратното! Много по-реални са, защото анкетираните сами проявяват желание да отговорят с повече от един отговор...., което изразява по-пълно тяхното мнение! Ако искаме нещо положително да се случва и да имами истинска демокрация, то на-пълно трябва да слушаме мнението на хората! Иначе се получава окастрено, недоизказано мнение!

Хубавата страна на възможността да гласуваш за повече от един кандидат е, и в това че купуването на гласове ще се обезмисли донякъде.... или поне резултата от купения глас ще има по-малко отражение на резултатите, защото желанията и пристрастията на хората ще са непредвидими като гласуват за няколко субекта. А и не знаеш, колко от тях са гласували за един или за няколко, за да може някой недобросъвестен да си направи изборната сметка!.

Това, че е непредвидим вота, обаче създава опасност от фалшифициране на резултатите. Затова, сигурността по събирането и броенето на гласовете трябва да се завиши много!
Хрумна ми и вариант, като допълнение, в който да има отрицателен вот - за хора които нежелаеш да бъдат там. Но доста го мислих и стигнах до извода, че вероятно ще стане така, че две партийни агитки взаимно ще си унищожат гласовете и реално няма да бъдат представени в парламента. Затова и отрицателния вот за мен, не би прябвало да присъства.

ИЗБИРАНЕ НА ДЕПУТАТ - идейки


Как да изберем желания идеален депутат, ще осмисляме по-надолу. Дано да е полезно! Но най-малкото да се замислим над нещата от живота!
Аз лично искам всеки клошар до може да се кандидатира за депутат. Това, че е беден не значи, че няма идеи за по-добро бъдеще. За това, равенството в ИЗначалото е много важно. Знам, че най-сложното е как да изберем кандидат, след като не ги познаваме.., нито тях, нито техните идеи.

Моето предложение е кандидатите да минават кастинг по подобие на музикалните формати. Когато всеки обикновен човек - без ценз за богатство, популярност, корпоративни връзки, ще има шанса да защити идеите си, а след това и възможността да ги сбъдне.


Сега като съпоставям Кастинга за музикалните ТВ формати и изборите за народен представител, стигам до заключението, че музикалните формати са милион пъти по-демократични! Там от обикновен, неизвестен, беден човечец, можеш да покажеш творчеството си... идеите си за света!..... в народното събрание такъв човек не може да влезе с днешните правила!..... Те не са за всеки! Няма да изброявам парите, връзките, популярността.... и т.нат. които трябва да имаш като условие, за да опиташ да изразиш идеите си!

И си представям как ще избираме депутат ето така:


(1) ИЗПИТ - Така, че искам всеки обикновен човек да може да се кандидатира за народен представител... макар думата да е остаряла и да не покрива много смисъла който иска модерното, технологично общество! И понеже, ако се "отвори" така системата много кандидати ще се юрнат да стават депутати ще е хубаво да има изпити и селекция.... както се прави в училище!
ЕТАп-1 - На първо място е хубаво да има изпит, на който ще има определен набор от материали (литература), която кандидатите трябва да изучат и защитят на изпит. Това ще са юридически, правни, закони.... за да се види, че човека е подготвен веднага да започне да изпълнява задълженията си. Материалите ще бъдат добре селектирани в сборник - за да може всеки да се подготви, като ще има и пакети с такива сборници, които ще се предоставят безплатно на всеки по-беден кандидат за народен представител, с идеята после да го върне, за да може след това сборника да е полезен и на друг.
Ще е хубаво към изпитните въпроси, да има и свободно избрана тема - юридическа, правна или друга тема, която да съответства на областта с която кандидата желае да бъде полезен! Това е за да се види, какви са познанията в материята, за която претендира да е полезен!
Извън това, ще има втори изпит, който ще бъде есе, за това как вижда бъдещето..., какви идеи има за него...., и с какво той би могъл да помогне! Това ще е напълно свободен текст, докато предния изпит ще говори какви конкретни познания има в сегашната материя на законите и правилата в неговата област!
Писмения изпит ще се оценява от преподаватели. Разбира се от достатъчно широка и независима комисия, така, че да не се прокарват нечии интереси.
ЕТАП-2 - След писмения изпит ще е хубаво да има и устен - защита на идеите за които ще се бори кандидата. Като е хубаво в тези изпити да присъства и психолог. Важно е в тази оценителна комисия да се търси колко широко скроен е кандидата, и може ли да извършва и други дейности освен тази за която е писал в есето. Това е важно, защото ежедневно ще се взимат решения от различен тип. Би следвало това да е и нещо като изпит за общо култура. Затова може устните изпити да са два - един за защита на есето с идеите за бъдещето на обществото и личен принос в него, кокто и втория изпит - за обща култура по различни социални въпроси.
ЕТАП-3 - Третият етап за избиране на народен представител може да е за конкретно решаване на даден проблем. Няма да е в зала. Ще разчита на себе си - на живо в живота. Все още не съм мислил задълбочено какви неща да се случват тук, но мисля че ще е хубаво да има и такъв етап!
ОБЩО - 2 писмени изпита

ОБЩО - 2 устни изпита

ОБЩО - 1 практически изпит
РЕЗУЛТАТИ - Като резултат от всичките изпити ще се формира оценка на всеки кандидат, както е в училище. И може да се направи така, че първите 100, или 200.... не съм мислил за бройката,... но те ще се явят на следващ етап - ТВ предаване.

ТВ ПРЕДАВАНЕ - То ще се излъчва по националната ТВ, понеже може да бъде задължена да го прави - като национална медия финансирана от хората. Ще е хубаво предаването да е направено като реалния живот. Не само да седят да говорят идеи, ами да вършат една алтернативна дейност на проблемите, които възникват в обществото! Ще опитват да намират решение за същите проблеми, по които работи в момента парламента. Ще опитват да пишат закони, ще анализират настоящи и т.нат. Казано с две думи - ще бъдат младшия национален отбор, който ще отсява кадърните. Така, на следващите избори, хората ще познават качествата на кандидат депутатите..., ще са ги видяли в действие...., и ще знаят какво избират и какво да очакват. АЗ ТОВА НАРИЧАМ ДЕМОКРАЦИЯ!


И все пак гаранция за успех и на това няма. Всичко зависи от хората. Но важното е, че това предложение би било много голяма стъпка напред към Демокрацията.., и към това човек да бъде избиран, да може по-реално до избира, да знае какво избира...., с условието, че избрания ще е служител на тези които са го избрали и ще чува тяхното мнение.... ВИНАГИ!

Това предаване ще върви целогодишно, и идва въпроса - как тези хора ще се ангажират с тази задача, след като трябва да се хранят и оцеляват, а пропиляват времето си с решаване на проблемите на другите. Да им се плаща заплата и идея не може да става, понеже ще започне да се установява това като професия.... И замесят ли се пари и усвояването им, интересите стават големи и безкрупулни. Но пък е идея, да се види - като задача в предаването - кандидатите да разполагат с общи пари, и да се види как най-рационално до ги похарчат.... или спестят.Но да кажа за заплатите! Не би трябвало да има. Ще е хубаво интереса на кандидатите да са там да е, не за да развиват кариера, а за да помагат за разрешаването на проблеми и подреждане на пъзела Живот. Затова си мисля, че предаването да е в свободното време на участниците. Така или иначе, тези които се борят за права и духовни ценности, биха се борили за тях дори и да работят на друга работа за пари.
Това ми напомня националня отбор по футбол на.... Малта мисля че беше. Футболистите си имат друга професия, но се борят за някаква кауза в която вярват! Това пък ми напомня за представите ми за древна Гърция, когато амбицията и отдадеността в спорта, в хармония с мъдростта и познанието са идеал и движеща сила на една култура. Искам сега да е така! А е толкова лесно да бъде!
автор - Николай Калев (4.07.2013)

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница